Da Velika Gorica brine o kvaliteti života svih stanovnika grada, u svim gradskim naseljima, pokazuju i projekti koji se u većoj ili manjoj mjeri konstantno i kontinuirano odvijaju na poboljšanu uvjeta i zadovoljavanju njihovih potreba Tako i Vatrogasni i društveni dom u Markuševcu Turopoljskom dobiva ovih dana dodatne prostorije koje će biti na usluzi mjesnim vatrogascima, ali i mještanima za društvene potrebe, informirali su iz Grada Velika Gorica.

U tijeku su radovi na dogradnji postojećeg vatrogasnog doma koji će uskoro biti i energetski obnovljen te dobiti fasadu i novu stolariju.

-Nakon dogovora s Vijećem Mjesnog odbora i aktivnim DVD-om odlučili smo krenuti u izgradnju društvenog i vatrogasnog doma, vatrogasnog spremišta i garaže jer u ovom kraju nemamo aktivnijih društava i bitno nam je da imaju kvalitetne vatrogasne prostore i kapacitete kako bi mogli djelovati, ne samo zbog operativnog djelovanja već i društvene aktivnosti jer su vatrogasci ovdje najaktivnija udruga-rekao je gradonačelnik Dražen Barišić koji je prošlog petka obišao radove u Markuševcu.

-Gradi se garaža i spremište u prizemlju, a na katu će vijeće mjesnih odbora dobiti nekoliko prostorija gdje će urediti svoj civilni i društveni život čime smo dobili jednim potezom dodatnu korist. Vrlo brzo ćemo doći tu i do energetske obnove, zamijeniti stolariju i napraviti fasadu, djelom smo asfaltirali dio parkinga, a preostaje urediti prostor ispred-dodao je Barišić.

Predsjednik Mjesnog odbora Nikola Cerovski istaknuo je zadovoljstvo kako u naselju ima sve više djece, no s druge strane zabrinuti su za sigurnost djece u prometu te svi mještani željno iščekuju uređenje prometnica.

-Najbitnije je da riješimo prometnice, imamo jednu glavnu i nekoliko sporednih ulica, i na glavnoj treba urediti pješačku-biciklističku stazu kako bi ovdje imali standard kao i u susjednom Zagrebu, da s eovdje može mirno i sigurno kretati-dodao je gradonačelnik.

Posljednji ispraćaji pokojnika iz crkve u dubranečkoj župi Gospe Snježne uskoro će pak biti stvar prošlosti. Dugoočekivan projekt gradnje ispraćajne građevine u svojoj je finalizaciji, objekt je izgrađen, ugrađuje se oprema, a u narednim tjednima bit će uređen i okoliš s ispraćajnim trgom čime će ovo groblje dobiti potrebitu građevinu.

-Drago mi je da ovo groblje dobiva mrtvačnicu, do sada su sprovodi vršeni u crkvi što više nije primjereno, ova mrtvačnica će zadovoljiti potrebe ovog groblja gdje godišnje bude 50-tak ispraćaja – kaže župnik Josip Jerković koji je u društvu s predsjednikom vijeća mjesnog odborom Vinkom Kuševićem pratio izgradnju objekta.

Sam objekt opremljen je svim potrebitim da bi usluge za najteži dan obitelji pokojnika prošle primjereno. Tu je i hladna komora, prostorije za pripremu pokojnika, dvorana za ispraćaje i popratne prostorije, a ispred mrtvačnice gradi se trg kojim će dominirati raspelo koje će ispraćati pokojnike na posljednji počinak.

Ukupna vrijednost radova gradnje oproštajne građevine sa stazom prema groblju te ispraćajnim trgom je 3,5 milijuna kuna. Kako teku završni radovi provjerio je u petak i gradonačelnik Dražen Barišić koji je naglasio da je uz groblje u Šiljakovini, koje će uskoro dobiti montažni objekt, ovo bilo posljednje groblje bez mrtvačnice, izvijestili su iz Grada.

-Sve zajedno je oko 230 četvornih metara zatvorenih prostorija i konačno da smo u zadnjoj župi koja nije imala oproštajnu građevinu uspjeli napraviti taj bitan objekt. Sljedeće nam predstoje i radovi u samom župnoj crkvi te uređenja groblja s rasvjetom, stazama… Prije nekoliko godina bilo je veliko klizište koje je sanirano – rekao je gradonačelnik Barišić dodavši da se sam objekt gradi udruženim sredstvima s Gradom Zagrebom s obzirom na to da groblje pokriva i dio naselja u susjednom Zagrebu. (PL/Grad Velika Gorica)