Sisak će s prvim danima 2020. godine dobiti Centar Kreativne industrije – kreativni inkubator Sisak koji će se nalaziti u prostoru zgrade političkih stranaka gdje je danas održana početna konferencija projekta. Vrijednost projekta je 12,3 milijuna kuna, a Gradu Sisku je za izgradnju inkubatora kreativne industrije odobreno više od 9,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj za prenamjenu prostora u kojoj su do sada svoje urede imale udruge i lokalne podružnice političkih stranaka. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izrazila je zadovoljstvo što su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) prepoznali značaj ovog projekta.

„S ovim projektom iznos sredstava povučenih iz EU fondova od 2014. do danas popeo se na 62 milijuna kuna, a trenutno su u tijeku projekti u vrijednost 57 milijuna kuna. Postoje određeni kapaciteti koji već rade na području kreativnih industrija kao što su audio i video produkcija, IT industrija i 3D printing. Želimo takve kapacitete unaprijediti i kroz opremanje 12 modula za start-up poduzetnike s područja kreativne industrije, povećati broj takvih tvrtki i zaposlenost na području grada Sisak i napraviti mjesto promišljanja i mjesto kreative. Tako smo promišljali i kada smo tražili partnere u ovom projektu, a to su Sisačko-moslavačka županija, Tehnička škola Sisak i Metalurški fakultet u Sisku. Kada se ovaj projekt završi, svi koji će željeti biti poduzetnici i baviti se kreativnim industrijama vrata Siska su im širom otvorena, imat će sve pogodnosti i optimalne uvjete da se time bave. Vjerujem da bi se mnogo gradova u Hrvatskoj željelo time podičiti, a mi ćemo to moći zahvaljujući sredstvima Europske unije“, naglasila je gradonačelnica.

Projekt stavlja naglasak na razvoj kreativnog sektora kao pokretača cjelokupne ekonomije te jednog od brže rastućih sektora s iznimnim potencijalom otvaranja novih radnih mjesta i stvaranja nove dodane vrijednosti.

„Razvoj kreativnih kulturnih industrija je izuzetno važno. Velike zemlje vide Hrvatsku kao zemlju kreativnih kulturnih industrija. Potencijal je kod nas prisutan, imamo odlične obrazovne sustave koji razvijaju kreativce. Sad je samo stvar ovakvih centara i zato je iznimno važno da gradovi kao što je Sisak počnu prepoznavati taj potencijal i razvijati ga, a time razvijaju gospodarstvo i urbani razvoj“, kaže Ivana Nikolić Popović, predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti, kreativnih i kulturnih industrija.

Predstavljajući Centar kreativne industrije – kreativni inkubator Sisak, voditeljica projekta Sandra Nikolić iz Sisak projekata naglasila je kako će biti obnovljeno 950 kvadrata korisne površine objekta, namijenjen potpori i razvoju poduzetništva.

„U sklopu obnove objekta predviđeno je uređenje 12 funkcionalno-prostornih jedinica za smještaj start-up poduzetnika, tri laboratorija za multimedijalnu produkciju te jedan co-working prostor. Provedbom projekta, Sisak će u svom najužem centru do siječnja 2020. godine dobiti iznimno moderno opremljen inkubator“, rekla je Nikolić.

 (sisak.hr)