Grad Vinkovci počeo je isplaćivati jednokratne novčane naknade za učenike prvih razreda osnovnih i srednjih škola na području Grada.

U gradskom proračunu osigurali su čak 700 tisuća kuna kako bi prvašići i srednjoškolci mogli dobiti novčanu pomoć u vrijednosti od 1000 kuna.

Inače, već smo pisali o tome kako Vinkovci pomažu mladima od trenutka kada krenu u vrtić pa sve do studentskih dana. Tim mjerama postavili su i rekord među hrvatskim gradovima.

Kako bi olakšali roditeljima upis djece u vrtiće iz proračuna su izdvojili 9,50 posto za tu vrstu pomoći. Mjesečna ekonomska cijena vrtića u Vinkovcima po djetetu iznosi 1.250 kuna za primarni 10-satni program za djecu vrtićke dobi tj. 1.300 kuna za primarni 10-satni program za djecu jasličke dobi. Uz subvenciju Grada, za prvo dijete roditelji plaćaju 650 kuna za vrtić, tj. 750 za jaslice, za drugo 450, odnosno 500 kuna, a za istovremeni smještaj trećeg djeteta za vrtić i jaslice cijena je 100 kuna.

Prema Odluci o Socijalnoj skrbi Grada Vinkovaca iznos cijene koju plaćaju roditelji se umanjuje za 30 % ako prihod po članu kućanstva ne prelazi iznos od 1.200 kuna. Također, temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Vinkovci uz ispunjavanje uvjeta prihoda, od plaćanja dječjeg vrtića oslobođena su djeca s poteškoćama u razvoju, djeca iz udomiteljskih obitelji, djeca žrtve obiteljskog nasilja i djeca bez oba roditelja.

Uz subvencioniranje cijene vrtića, jedna od ključnih pronatalitetnih mjera koju Grad Vinkovci već godinama provodi jest naknada u iznosu od 2.000 kuna za novorođenčad.

Učenicima od 2. do 8. razreda osnovnih škola osigurali su 1,7 milijun kuna za vaučere u vrijednosti od 500 kuna za nabavu radnih bilježnica i ostalog pribora.

Srednjoškolcima su ove godine omogućili su besplatan gradski prijevoz, a po prvi put su uveli i stipendije za učenike srednjih škola čime je Grad nadogradio takvu vrstu financijske pomoći koja je dosad bila namijenjena samo studentima.

Gradonačelnik Ivan Bosančić smatra da će Vinkovci plod ovih mjera osjetiti u budućnosti.

“Ulaganje u djecu jedino je sigurno ulaganje koje se vraća kroz budućnost. Bitno je da mi prepoznamo njihov rad, da oni znaju da netko o tome vodi računa i da mi kao Grad potičemo njihove uspjehe jer oni ulažu svoje vrijeme, svoj trud i daju sebe” rekao je gradonačelnik. (P.B.)