Vinkovci bi uskoro trebali dobiti sustav javnih bicikala!

Prema Prometno-tehničkom elaboratu stanice će bit postavljene blizu autobusnog i željezničkog kolodvora, u centru grada nedaleko pošte i kod gradskih bazena u Lenijama. Za početak građani će moći na razne načine iznajmiti i koristiti 12 običnih i 6 električnih bicikala.

-Potpisali smo ugovor o sufinanciranju projekta “Uvođenje sustava javnih bicikala u grad Vinkovce” kojim bi Vinkovci uskoro trebali dobiti sustav javnih bicikala. Tri stanice i osamnaest bicikala- objavio je na Facebooku gradonačelnik Ivan Bosančić.
U pripremi je, kaže, i izgradnja biciklističkih staza u gradu i stoga je ‘ovaj projekt vrlo važan jer, osim što čuvamo okoliš, vožnjom bicikla brinemo i o našem psihofizičkom stanju te možemo na zdraviji način obavljati svakodnevne poslove, a bicikliranje je i prilika za zajednička druženja u prirodi’.

Projekt je sufinanciran putem Javnog poziva za promicanje integriranog i inteligentnog upravljanja prometom, ukupne vrijednosti 565.000 kuna, od čega  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira projekt u maksimalnom iznosu od 40 posto. Važno je naglasiti kako uvođenjem ovog sustava grad ispunjava neke od ciljeva Masterplana razvoja prometa, u vidu razvoja biciklističkog prometa i integracije s javnim prijevozom.

-Do punog izražaja javni bicikli će doći kada izgradimo biciklističke staze u gradu. Za prvu fazu izgradnje već imamo cjelokupnu dokumentaciju, koja spremno čeka prvi odgovarajući natječaj kako bi mogli EU sredstvima sufinancirati izgradnju. Provedbom ovoga projekta želimo pružiti građanima nove usluge, povećati sigurnost prometnog sustava, smanjiti zagađenje i emisiju CO₂, smanjiti upotrebu osobnih automobila i povećati mobilnost građana- objašnjava gradonačelnik.

Dodaje i kako se nada da će u roku 6 do 8 mjeseci prvi električni bicikli voziti ulicama grada.

Baš svima su nam dobro poznate pozitivne strane bicikliranja i preporuke zdravstvenih stručnjaka koji često objašnjavaju zašto trebamo što više koristiti bicikl. Naime, vožnjom bicikla povećavamo potrošnju kalorija, od 400 do 1.000 po satu, poboljšavamo mentalno stanje, izgrađujemo mišiće i smanjujemo rizik od srčanih bolesti, a vožnja ima i pozitivan utjecaj na mozak i jača imunološki sustav. (Grad Vinkovci/novosti.hr)