Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci odobren je projekt naziva „Kultura u pokretu“ vrijedan gotovo 4 milijuna kuna, a ugovor su u Zagrebu potpisale ravnateljica Vedrana Lugić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Naime, krajem 2020. godine Ministarstvo kulture i medija je raspisalo Otvoreni privremeni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“ financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda – Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali” s 85 posto i sredstvima državnog proračuna s 15 posto. Projektni prijedlog pripremili su u Razvojnoj agenciji VIA kojoj su 27. kolovoza 2021. godine, odlukom Ministarstva kulture i medija, dodijeljena sredstva u visini od 3.990.725 kuna, s očekivanim trajanjem projekta od 24 mjeseca. Knjižnica je prijavitelj i nositelj projekta, uz partnerstvo Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.

-Projektne aktivnosti usmjerene su na korisnike naše Bibliobusne službe, mlađe od 25 i starije od 54 godine života te pripadnike nacionalnih manjina i osobe s invaliditetom. U naredne dvije godine očekuje nas niz zanimljivih radionica, gostovanja i promotivnih kampanja, ali i nabavka novog modernog vozila što će omogućiti bržu i lakšu dostupnost knjižne građe na području cijele županije. Staro vozilo je već dotrajalo, često je u kvaru te su troškovi održavanja veliki. Novo vozilo nam je nužno kako bi nastavili s radom Bibliobusne službe- objašnjava ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić.

Služba koju je prepoznatljivom učinio žuti autobus s knjigama, djeluje već 15 godina, a simpatični Bibliobus obilazi 71 stajalište s 1.300 korisnika u 19 općina i jednom gradu. Provedbom projektnih aktivnosti žele se postići dva cilja, objašnjava Marina Karačić iz VIA-e, zadužena za pripremu projekta. Prvi je potaknuti čitalačku pismenost u ruralnim dijelovima kroz povećanje dostupnosti materijala i unapređenje pokretne knjižnice, a drugi je promovirati čitalačku pismenost i podizanje razine svijesti o važnosti kulture čitanja provedbom kampanje na razini Vukovarsko-srijemske županije…

Gradonačelnik Ivan Bosančić pohvalio je suradnju Knjižnice i VIA-e, naglasivši kako je ovo još jedan njihov hvalevrijedan projekt koji donosi višestruku korist.

-Osim za popularizaciju kulture čitanja, sredstva će iskoristiti i za nabavku novog Bibliobus vozila zahvaljujući kojem će knjige i nadalje dolaziti i u najudaljenije dijelove naše županije i to je ono što je najvažnije u ovoj priči. Dovršetkom izgradnje nove zgrade i nabavkom novog vozila, vinkovačka knjižnica bit će jedna od najopremljenijih na ovim prostorima, s uvjetima kakve njezini djelatnici i korisnici i zaslužuju- istaknuo je gradonačelnik.

Inače, radovi na izgradnji nove zgrade knjižnice započeli su u veljači prošle godine i od tada teku neometano, prema predviđenom planu i dinamici. Do kraja ove godine planirano je ustakljenje prednje i stražnje fasade, postavljanje kompletnih instalacija i glazure te žbukanje. Planirani završetak predviđen je za veljaču 2023. godine nakon čega slijedi nabava opreme i opremanje…

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić potpisao je lani, podsjetimo, ugovor o izgradnji nove zgrade Gradske knjižnice na staroj lokaciji u Zvonimirovoj ulici. Nakon 29 godina od kako je bivša zgrada knjižnice izgorjela u ratnim razaranjima, Grad je napokon uspio dogovoriti gradnju s izvođačem radova, ponuditeljima Watmont i Suhomont. Rok završetka radova je unutar perioda od 36 mjeseci.

– Realizacijom ovog ugovora Knjižnica će dobiti novu zgradu, a čitav društveni život grada dobit će jednu novu dimenziju. Ovo je projekt koji je izuzetno važan za sve Vinkovčane, koji je iziuzetno važan za moj tim i mene, projekt koji će obilježiti naredno razdoblje Vinkovaca. Knjižnica je nešto što se ne radi svake godine, a taj hram kulture, koji će niknuti na temeljima stare knjižnice koja je, nažalost, izgorjela u Domovinskom ratu i nikada nije obnovljena, trebao bi biti mjesto gdje će se ljudi sastajati, mjesto iz kojega će kretati inicijative pogotovo u društvenom, kulturnom, znanstvenom, obrazovnom dijelu. Isto tako, ona će biti i plod rada gradske Uprave, mladih vinkovačkih arhitekata te vinkovačkih tvrtki – prokomentirao je gradonačelnik Bosančić.

Vrijednost objekta procijenjena je na oko 50 milijuna kuna. (Grad Vinkovci/novosti.hr)