Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji putem on-line platforme Zoom održana je Početna konferencija projekta “Aktivni u starosti“.
-Projektom vrijednim milijun kuna, kojim će biti obuhvaćeno 250 umirovljenika, doprinijet će se jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za provođenje programa aktivnog starenja na lokalnoj razini, namijenjenih povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti umirovljenika kroz razne aktivnosti- izvijestio je danas u FB objavi gradonačelnik Vinkovaca, Ivan Bosančić.
Podsjetimo, Gradska udruga umirovljenika grada Vinkovaca prošle jeseni je potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za provedbu projekta „Aktivni u starosti“. Zajedno s partnerima, udrugom Vinkovački plivački klub, udrugom Mladež Vinkovaca XO i Gradom Vinkovcima, projekt je prijavila na Javni poziv „Pridruži se – Aktivni u mirovini“ Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.025.236,60 kuna, kod čega je 85 posto ukupno prihvatljivih troškova osigurano iz Europskog socijalnog fonda dok je ostalih 15 posto sredstava osigurano iz Državnog proračuna RH. Trajanja projekta je 24 mjeseca.

Projekt „Aktivni u starosti“ doprinijet će jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za provođenje programa aktivnog starenja na lokalnoj razini namijenjenih povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti umirovljenika kroz razne aktivnosti. Projektnom će obuhvaćenim umirovljenicima biti omogućeno uključivanje i sudjelovanje u što većem broju aktivnosti. Osim što će se ovim projektom riješiti značajan problem Gradske udruge umirovljenika grada Vinkovaca, a to je osiguranje poludnevnog boravka za članove udruge, kroz projekt će se zaposliti dodatne tri osobe za njegova trajanja.

Grad Vinkovci već duži niz godina aktivno podupire rad navedenih udruga, a isto će nastaviti i pružanjem svoje stručne i savjetodavne podrške u provedbi projekta „Aktivni u starosti“ kroz Agenciju za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA, koja je ujedno i pripremila prijavu projekta. (Grad Vinkovci)