Biti osoba s invaliditetom često je hendikep u današnjem društvu. Iako se emancipacija svakodnevno proklamira, stanje na terenu se puno teže mijenja. Osobe s razvojnim poteškoćama to prve osjete. Počevši od školovanja i problema s kadrovima koji bi se trebali brinuti za njih pa sve do tržišta rada koje se, barem u Hrvatskoj, još uvijek sporo prilagođava modernom načinu života, osobe s invaliditetom neopravdano se nalaze na društvenim marginama. Da bi tome stali na kraju, vinkovačka udruga ‘BubaMara’ još od 1984. godine bori se za stvaranje mogućnosti ljudima s bilo kakvim poteškoćama.

Tako je u Vinkovcima nedavno predstavljen projekt socijalnog poduzetništva – otvaranje ‘Buba bara’, koji će u prostoru kuglane i kafića zaposliti, po prvi puta u Hrvatskoj, osobe s invaliditetom. Iz udruge su nam objasnili kako su uspjeli ostvariti ovaj projekt.

– Potencijal ovog projekta, socijalnog poduzetništva, prepoznala je gradska uprava grada Vinkovaca, te je Udruga “Bubamara“ na korištenje dobila prilično velik prostor u centru grada, kojem je bila potrebna adaptacija. Kroz projekte, donacije i uz pomoć Grada prikupili smo odgovarajuća sredstva za adaptaciju prostora koji nas je zatekao i u koji smo uložili otprilike 7 milijuna kuna – govore nam iz udruge te ističu da će cijelo poslovanje ‘Buba bara’ financirati iz vlastitih prihoda.

Prva faza radova iznosila je oko 1,87 milijuna kuna te je milijun kuna osigurano iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Grad Vinkovci priskrbio je 674 tisuće kuna, a Udruga osoba s invaliditetom „Bubamara“ spremila je 200 tisuća kuna za radove na objektu. Bez volje i pomoći gradske uprave teško bi ostvarili ono što su naumili.

– Programom podrške regionalnom razvoju, kroz projekt „Obnova objekata za razvoj novih socijalnih usluga i sadržaja za mlade“, a s ciljem osiguranja socijalne uključenosti i promicanja jednakih mogućnosti kroz poboljšanje dostupnosti lokalne infrastrukture obnovom objekta javne namjene, te poticanje razvoja socijalnog poduzetništva i zapošljavanja osoba s invaliditetom obnovljena je zgrada Kuglane u Vinkovcima koja se nalazi u vlasništvu Grada Vinkovaca – objašnjavaju nam iz Grada.

Kažu kako je Grad Vinkovci  temeljem zaključenog ugovora s Udrugom osoba s invaliditetom Bubamara zaključio ugovor i dao prostore kuglane na korištenje upravo s ciljem ostvarivanja prava na rad osoba s invaliditetom, podizanja kvalitete njihova života i uključivanje u društvo kao ravnopravnih članova.

Kako bi se na tržište uključile osobe s invaliditetom, udruga se morala boriti i sa zakonodavstvom. Iako ‘Buba bar’ još nije otvoren, zbog svoje ideje uspjeli su izmijeniti zakon zbog čega će sada takve osobe moći raditi, a pritom ne izgubiti invalidninu.

– „Buba bar“ će zaposliti desetak osoba s invaliditetom, mahom osobe sa sindromom Down i osobe sa intelektualnim teškoćama. Radit radit će cjelodnevno, a uz caffe bar i novouređenu i moderniziranu kuglanu u dogledno vrijeme u planu je i proširenje sadržaja – ističu u udruzi.

Kafić će, naravno, biti u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom, a ugodna atmosfera koristit će široj lokalnoj zajednici koja će ovdje moći kvalitetno provesti vrijeme. Iznad svega, iz udruge se nadaju da će ovakav projekt senzibilizirati javnost kako bi se srušile predrasude prema drugima i drugačijima.

Svečano otvorenje očekuje se uskoro, čim dobiju uporabnu dozvolu. (P.B.)