U vremenu u kojem se intenzivno razvijaju preduvjeti za početak izgradnje proširenog dijela Zone Zalužje koja će biti novi veliki vjetar u leđa vinkovačkom gospodarstvu, u grad na Bosutu iz Financijske agencije stižu fantastične vijesti. Prema prvim javno objavljenim podacima FINA-e za 2022. godinu, vinkovačko gospodarstvo višestruko je premašilo prošlogodišnje rekorde po pitanju svih ključnih pokazatelja koji se promatraju kod tvrtki. Ukupno ostvareni prihodi koje su ostvarile vinkovačke tvrtke rasli su za 33,50% u odnosu na 2021. godinu te su premašili iznos od 851 milijun eura, a odlični rezultati ostvareni su i po pitanju dobiti te rasta broja zaposlenih.

Gradonačelnik Ivan Bosančić ne krije zadovoljstvo ovakvim pokazateljima te naglašava kako vinkovački poduzetnici iz godine u godinu pokazuju otpornost na sve poteškoće s kojima se suočava svjetsko gospodarstvo, a koje su ostavile velikog traga i negativne posljedice u punom većim zemljama i bogatijim sredinama.

„Znak je to kvalitetnog rada i dobrog planiranja pri korištenju resursa i razvoju ljudskih potencijala. Stalan rast prihoda, čak 232 milijuna eura (1,7 milijardi kuna) više u 2022. u odnosu na recimo 2018. godinu, razlog je za veliki optimizam i potvrda činjenice kako su Vinkovci središte razvoja i glavni pokretač gospodarstva naše županije. Siguran sam kako će naši poduzetnici razmišljati u smjeru povećanja plaća svojim djelatnicima nakon ovako dobrih financijskih pokazatelja te da će nastaviti i dodatno razvijati svoje poslovanje, kako bi u nadolazećim godinama bili još uspješniji. Na nama je da im za to osiguramo što kvalitetnije uvijete, od onih infrastrukturnih i onih koji se odnose na potpore za pokretanje i razvoj poslovanja, do suradnje pri realizaciji brojnih projekata na kojima se svakodnevno radi u našem gradu“, poručuje gradonačelnik.

Pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče objašnjava kako se rast od 33,50% odnosni na prve javno objavljene podatke koji mogu s vremenom varirati ovisno o dodatnoj statističkoj obradi FINA-e te ukazuje i na druge iznimno važne pokazatelje.

„Još snažnije su rasli pokazatelji koji obrađuju dobit vinkovačkih tvrtki te ona iznosi 43,92 milijuna eura, odnosno 39,13% više nego 2021. godine kada je dobit bila na ukupnoj razini od 31,57 milijuna eura. U ovakvom uspjehu vinkovačkih tvrtki veliku ulogu imaju zaposlenici te je upravo stoga izuzetno značajan podatak o rastu broja zaposlenih za gotovo 16%, što znači da su vinkovački poduzetnici u 2022. godini zapošljavali 8.500 djelatnika“, ističe Niče.

Što se tiče gradskih potpora, napominje, Grad Vinkovci je u 2022. nastavio s Programom poticanja poduzetništva fokusirajući se na početnike, postojeće poduzetnike te poduzetnike koji djeluju u Poduzetničkom inkubatoru, a s ciljem stvaranja konkurentnijeg vinkovačkog gospodarstva. Najizdašniju mjeru, onu koja se odnosi na postojeće poduzetnike, u 2022. godini koristilo je 63 poduzetnika koji su kroz ovu mjeru dobili do 30.000 kuna uz obvezu povećanja plaća od 10% za svojih 145 zaposlenika. U 2023. godini pak u Vinkovcima su odlučili i povisiti iznose potpora, tako su umjesto dosadašnjih 5.000 kuna vlasnici novoosnovanih obrta i tvrtki dobili po 1.000 eura potpore za razvoj poslovanja. (Grad Vinkovci/Novosti.hr)