Vinkovci uskoro oblače svoje blagdansko ruho, a Ledena bajka u taj slavonski grad donosi božićnu čaroliju u njezinu najsjajnijem obliku…
-Potrudili smo se prošlogodišnji najljepši hrvatski advent podignuti na još višu razinu te naše velike i male sugrađane razveseliti novim idejama i sadržajima- poručio nam je u objavi putem facebooka, Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca.
Veliko klizalište, božićni sajam, dječje radionice, kućica Djeda Božićnjaka i blagdanski koncerti te zajedničko paljenje adventskih svijeća, samo je dio onoga u čemu će Vinkovčanke, Vinkovčani i brojni gosti, uživati ove zime jer u sklopu Adventa u Vinkovcima očekuje nas preko 30 raznih događanja, a za poseban ugođaj i sjajnu atmosferu ove godine brine se i uvijek veseli i raspoloženi snjegović Vinko.
-Nađite vremena, povedite svoje najmlađe i uživajmo zajedno u ovim prekrasnim blagdanskim danima koji su pred nama- pozvao je gradonačelnik preko FB-a.

Podsjetimo, nakon osvojenog trećeg mjesta u općoj konkurenciji u izboru 2021., Vinkovci su koncem lanjske ina startu ove godine s drugim najvećim ukupnim brojem lajkova – 4.887, za svega stotinjak glasova izmaklo im je prvo mjesto u apsolutnom poretku –  osvojili titulu najljepšeg adventa u kategoriji srednjih gradova. Vinkovci su u nikad zanimljivijem izboru za najljepši advent u Hrvatskoj- kojeg smo na portalu gradonačelnik.hr proveli pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta također, rekorderi po angažmanu fanova koji su slike  Advent u Vinkovcima-Bajka na Bosutu lajkali, komentirali i sherali 48.425 puta, što je dovelo do apsolutnog rekorda u dosegu adventskih slika od čak 115.962 FB korisnika.

Grad sinonim za očuvanje baštine, poznat po najvećoj smotri tradicijske kulture u ovom dijelu Europe za vrijeme koje njegovim ulicama prođu deseci tisuća posjetitelja, polako postaje i omiljena zimska destinacija.

Koliko je Advent u Vinkovcima lijep i poseban godinama već znaju stanovnici grada na Bosutu, no, u posljednje vrijeme vinkovačka adventska priča sve se glasnije širi diljem Lijepe naše, klizalište na prekrasnoj lokaciji uz samu rijeku, pristupačne cijene hrane i pića u odnosu na većinu drugih destinacija i jedinstveni sadržaji, među kojima prednjači spektakularan koncert s prozora Gimnazije kakav se ne može nigdje drugdje vidjeti, privlače sve veći broj posjetitelja. Na sve to, Vinkovci sada imaju i službeno najljepši advent u RH. Gradonačelnik Ivan Bosančić se nakon proglašenja najljepšeg adventa odmah zahvalio svima koji su doprinijeli ovakvom uspjehu, ponajprije onima koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme i podržali Vinkovce i vinkovački advent svojim angažmanom na društvenim mrežama.

 -Najvažnija je u ovoj priči upravo velika podrška naših sugrađana, ali i posjetitelja iz drugih mjesta koji su u Vinkovcima u proteklih mjesec i pol dana uživali u brojnim sadržajima. Značajan je ovo korak i u smislu razvoja turističkih potencijala našega grada jer siguran sam kako će velik broj ljudi iz drugih gradova i krajeva Hrvatske u svoje planove putovanja uvrstiti i posjet najljepšem adventu u zemlji. Vinkovci su već sada poznati kao grad manifestacija i mjesto gdje se svi posjetitelji osjećaju odlično i uvijek se rado vraćaju. Velikim manifestacijama i događajima kojima smo pokrili doslovno cijelu godinu nedavno smo pridodali i novi gastro detalj u vidu Šokačkoga stana, a u planu je i rekonstrukcija upravo svih naših manifestacija kako bi one postale još zanimljivije i privlačnije gostima ističe gradonačelnik Vinkovaca.

Priznanja Vinkovce, poručuje nam, neće uspavati. Naprotiv, gosti Bajke na Bosutu ubuduće mogu očekivati nove detalje, raznovrsniju ponudu i još intenzivniji doživljaj čarobne zimske idile najstarijeg europskog grada.

-Pobjeda na izboru za najljepši Advent priznanje je svima koji su u njegovoj organizaciji sudjelovali. Pokazatelj je  da su zaista napravili kvalitetan posao koji se našim sugrađanima i posjetiteljima svidio. Također, ovo priznanje nam je poticaj da sljedeći Advent bude još bolji – navode i iz TZ grada Vinkovac

S obzirom da se radi o manifestaciji koja se u isto vrijeme odvija u gotovo cijelom svijetu, a posljednjih godina poseban “boom” je zabilježen i kod nas, posebno ih, napominju nam, veseli što je u RH prepoznat upravo Advent u Vinkovcima. Naime, jedinstven je po nekoliko sadržaja, a prvenstveno su to koncert na Gimnaziji i Božićna potraga za blagom, dodaju nam.

-Ove godine dio pažnje svakako je bio usmjeren na Svjetsko nogometno prvenstvo, no nije izostalo zadovoljstvno našim Adventom što pokazuje broj ukupnih lajkova na portalu Gradonačelnik.hr baš za vinkovački Advent. Vinkovčani su poznati po svojoj borbenosti i svakako će se sljedećeg Adventa boriti za obranu titule, a ovo priznanje potvrda je da smo na dobrom putu i vjetar u leđa za daljnji rad – ističu iz TZ-a.

Uz zahvalu svima koji su odvojili vrijeme kako bi pomogli u ostvarivanju sjajnog rezultata, najavili su da se – a kako bi jedan od najboljih hrvatskih advenata učinili još ljepšim i atraktivnijim- „ u 2023. vraćaju s novim idejama, sadržajima i zanimljivostima“. Kao dodatni poticaj, Turistička zajednica grada Vinkovaca provodila je nagradni natječaj “Glasaj za najljepši Advent u Hrvatskoj”, a za one najsretnije osigurala je i vrijedne nagrade, poput vikenda za dvoje, ili poklon bonova…

Drugi najljepši po izboru FB publike u kategoriji srednjih gradova  je bio Advent iz Nove Gradiške s osvojenih 4.125 lajkova, a treći u poretku Advent iz Našica kojega je lajkalo 1.486 FB korisnika. U top 10 najljepših u kategoriji srednjih gradova su se još plasirali adventi iz Opatije (1.275 lajkova),  Đakova (914 lajkova), Knina (860 lajkova), Poreča (740 lajkova), Sinja (683 lajka), Slatine (644 lajka) i Labina (535 lajka).

U izboru su sudjelovala čak 72 grada i općine, adventi su na našoj stranici prikupili gotovo 67 tisuća lajkova, brojka što se angažmana tiče doseže 429.219 lajkova, komentara i sherova, a broj onih koji su vidjeli njihove slike tijekom osam dana prelazi – 2,3 milijuna.

Izbor za Najljepši advent pokrenuli smo s ciljem da na jednom mjestu okupimo sve prekrasne advente i tako široj javnosti omogućimo da, uz uživanje u slikama već razvikanih i velikih advenata, otkriju i neke njima dosad potpuno nepoznate, posebno u manjim sredinama. S druge strane, gradovima i općinama, dakako i njihovim turističkim zajednicama htjeli smo dati priliku da rezultate svog truda, kreativnosti i ulaganja prezentiraju i pokažu i izvan granica svojih lokalnih zajednica. (P.L.)