Financijska agencija svečano je otvorila i predstavila informatički razvojni centar u svojoj poslovnici u Virovitici.

Ovaj Finin IT razvojni centar četvrti je takav otvoren Hrvatskoj, nakon Splita, Zaboka i Osijeka, a u planu je otvaranje i u Čakovcu. Namijenjen je razvoju IT usluga, što podrazumijeva čitav ciklus razvoja softvera, počevši od poslova analize, dizajna, programiranja te testiranja.

Riječ je o Fininoj zaokruženoj organizacijskoj cjelini koja se bavi izradom i podrškom IT usluga za ciljane korisnike, a centre otvaraju uz suradnju s lokalnom zajednicom i pripadajućim fakultetom, učilištem ili školom koji obrazuju IT stručnjake. Upravo je u ožujku ove godine Fina potpisala sporazum o suradnji s virovitičkom Visokom školom za menadžment u turizmu i informatici, čime su postavljeni preduvjeti za dodjelu stipendija i zapošljavanje studenata.

U novouređenim prostorima u Virovitici, Fina je već zaposlila 5 radnika, a u planu je daljnje zapošljavanje iskusnih IT stručnjaka, Fininih stipendista s Visoke škole i studenata koji će se u Fininom razvojnom centru moći zaposliti preko student servisa.

Podršku pokretanju IT razvojnog centra Virovitica od samog su početka dali Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija.

– Danas je ovo jedan od pokazatelja da i Virovitica prati prave trendove i zahtjeve tržišta. Drago mi je zbog naših mladih sugrađana jer na ovaj način dižemo kvalitetu života i potičemo mlade da ostanu ovdje. Pohvalio bi Finu kako je brzo reagirala i realizirala ovaj projekt. Od potpisivanja sporazuma je prošlo malo više od pola godine, a ovaj centar je već na nogama i u njemu radi pet mladih ljudi – rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Zadovoljan realizacijom projekta je i župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

– Ova suradnja je pokazatelj koliko je Visoka škola multiplikator razvoja, ne samo obrazovanja studenata, nego vuče i druge projekte za sobom. Kao Županija puno ulažemo u obrazovanje, trudimo se maksimalno opremiti osnovne škole, pogotovo s informatičkom opremom, idemo i korak dalje pa smo otvorili i centre izvrsnosti u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica i Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina. Visoka škola učenicima omogućuje studiranje računarstvo i elektrotehniku, a sada im ova suradnja s Finom omogućuje da se uključe u realni sektor i zaista napreduju u našoj sredini – rekao je župan Andrović. (Grad Virovitica)