Gradonačelnik Vrbovca, Denis Kralj, koncem rujna pozvao je svoje sugrađane da sudjeluju u izradi gradskog proračuna te do 15. listopada pošalju svoje prijedloge o tome što bi mijenjali, sanirali ili gradili u vlastitim ulicama, naseljima, ali i u cijelom gradu.

Podsjetimo, prošle godine građani Vrbovca prvi put su uključeni u kreiranje gradskog budžeta, a kako je u svom obraćanju naveo gradonačelnik Kralj, stigla su 103 prijedloga. Nisu svi mogli biti ispunjeni, kako je pojasnio, jer u proračunu nema dovoljno sredstava za sve što se želi napraviti, nekoliko prijedloga uopće nije bilo ostvarivo dok neke nije moguće realizirati u godinu dana.

Međutim, zahvaljujući upravo prijedlozima građana, postavljen je, primjerice, uspornik u Ulici Brdo, vibro trake na raskrižju u Naselju Stjepana Radića, zatim je pokrenuto uređivanje igrališta u centru grada na koje će se postaviti stolovi za tenis, uvedene su stipendije za deficitarna zanimanja kao i sufinanciranje sterilizacije mačaka.

Neki prijedlozi su djelomično realizirani, poput osvjetljavanja pješačkih prijelaza na magistralnim cestama, sanacije drvenog mosta na Lonji ili nogostupa u Ulici Brdo.

Od zahtijevnijih prijedloga građana, neki su već u visokom stupnju realizacije. Tako se, navodi Kralj, već projektira nogostup u Banovu, a za uvođenje kanalizacije u Luki i Vrbovečkom Pavlovcu potpisan je i ugovor. Napomenuo je i kako će se dio prijedloga uskoro usvojiti kao što je transparentniji prikaz proračuna, a prijedlog poput, primjerice, uvođenja rent a bike-a osobito se svidio Gradskoj upravi pa ga pripremaju za EU fondove.

Takvu praksu Grad planira nastaviti i ove godine međutim, kako napominje gradonačelnik, svi moraju biti svjesni ograničenja proračunskih mogućnosti. Kako je pojasnio, dobar dio rashoda već je unaprijed zadan, kao što je javna rasvjeta, održavanje gradske imovine, otplata starih kredita, održavanje cesta i okoliša, plaće zaposlenih u gradskoj upravi, vrtiću, knjižnici i učilištu, vatrogasna zaštita, zumska služba, zbrinjavanje napuštenih života i sl. Tu su također obaveze i programi koji su ranije preuzeti, a za koje se pretpostavlja da ih svi žele nastaviti, poput stipendija učenicima i studentima, radnih bilježnica za osnovnoškolce, porodiljnih naknada, božićnica za umirovljenike, sufinanciranja dodatnog tima hitne pomoći, financiranja kulturnih i sportskih udruga te prijevoza za učenike i starije osobe.

Pri tome, nastavlja Kralj, neki rashodi izuzetno rastu;  zbog otvorenja novog vrtića s pet novih dječjih skupina Vrbovec je postao jedan od malobrojnih gradova bez liste čekanja na upis, ali su i, sasvim razumljivo, izdaci za plaće novih odgajateljica, spremačica i kuharica narasle s 5,2 na 8,3 milijuna kuna. Posljedica je manje novca za raspoređivanja na ostale rashode. Upravo zato su, naglašava Denis Kralj, važni prijedlozi građana koji najbolje mogu sugerirati koja su im ulaganja najvažnija. (Grad Vrbovec, V.H.)