Grad Vrgorac svojim će obrtnicima i poduzetnicima pomoći paketom mjera vrijednim 400 tisuća kuna, najavio je na svom FB-u gradonačelnik Ante Pranić koji je, kako je izvjestio, Crvenom križu uplatio 5.000 kuna osobne donacije.

‘Nisu to veliki novci, bitna je poruka. Mi, saborski zastupnicima koji primamo plaću iz državnog proračuna nalazimo se u rangu većih mjesečnih primanja u državi. Trebamo krenuti od sebe i dati jasnu poruku cijelom političkom sustavu i javnoj upravi Hrvatske dok se naši obrtnici i poduzetnici bore za preživljavanje. Možda će netko promatrati moj današnji čin kroz prizmu populističkog poteza, ali ja se u politici pokušavam voditi onom tezom Vlade Gotovca; “Ne može Vlada živjeti kao da je u Njemačkoj, a narod kao da je u Zanzibaru. Vlada mora dijeliti sudbinu svog naroda, inače nema vjerodostojnosti ni politike ni političara.”’, poručio je Pranić.

U izvanrednoj situaciji u kojoj su zbog korone zatvorene sve tržnice u zemlji, Grad Vrgorac aktivirao je svoju digitalnu tržnicu. Putem digitalne tržnice osigurat će se informacija o 450 vrgoračkih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji proizvode jagode, breskve, jabuke, šljive, stolno grožđe i drugo voće i povrće, kao i med i kvalitetna vina.

Izrađena je web stranica s bazom podataka obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, njihovih proizvoda i raspoloživih količina, a potom i android aplikaciju, koja na jednostavan način, u samo tri koraka, povezuje proizvođače i krajnje korisnike.

Aplikacija “Kupuj domaće” je rezultat rada na projektu “Misli globalno, kupuj lokalno” koji je osmišljen kako bi se potaknula prodaja poljoprivrednih proizvoda lokalnih proizvođača na nacionalnom tržištu. U sklopu konferencije Pametni gradovi – gradovi budućnosti 2018., Gradu Vrgorcu je, za android aplikaciju Kupuj domaće – OPG voće i povrće, dodijeljena nagrada Smart City Award 2018. u kategoriji – Pametna digitalizacija.

Grad Vrgorac je pozvao sve poljoprivrednike s područja Vrgorca da se upišu i dostave podatke o svojim količinama. Time će se omogućiti svakom građaninu Hrvatske koji želi kupiti domaće poljoprivredne proizvode da može doći do njihovih kontakata. Osoba za kontakt za popunjavanje podataka je Goran Franić, dostupan na broj mobitela: +385 99 3558 606, a Digitalna tržnica poljoprivrednih proizvoda Vrgorac nalazi se na stranici: https://kupujdomace.hr.

Inače, još prošli tjedan Gradsko vijeće Grada Vrgorca održalo je hitnu sjednicu na otvorenome na kojoj su izglasali promjene poslovnika i omogućili virtualne sjednice (putem konferencijskih poziva, videopoziva i putem aplikacija…), a djelatnici gradske uprave zahvaljujući digitaliziranosti procesa također rade od doma.

Kako bi se omogućio smještaj ljudima koji moraju u samoizolaciju a nemaju kod kuće uvjete za to, gradska dvorana pretvorena je u prihvatni centar za samoizolaciju te je osigurana dostava hrane.

Grad je, pak, naručio zaštitne maske koje su proizvedene u Vrgorcu koje su dostavljene djelatnicima Doma zdravlja, Hitne, pošte, trgovina prehrambenih proizvoda, pekara, benzinskih postaja, stanice za tehnički pregled vozila, a dio su donirali KBC-u Split.

Također, još početkom prošlog tjedna Grad Vrgorac je, među prvima, objavio odluku o smanjenju rashoda kako bi se što više novca uštedjelo za pomoć gospodarstvu.

Odlučili su, tako, srezati izdatke za sve kulturne, turističke i sportske manifestacije planirane za ovu godinu, povući sve raspisane javne natječaje za udruge, te smanjiti izdatke planirane za Zajednicu sportskih udruga. Zabranili su daljnje zapošljavanje u javnim ustanovama i trgovačkim društvima u vlasništvu grada, a pripremaju i izmjene Pravilnika o radu i definiranja plaćenog dopusta na veći vremenski period za pojedine ustanove zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom. Privremeno odustaju od raspisivanja javnih natječaja za određene veće komunalne investicije, te idu u izradu rebalansa i definiranja progresivnih mjera pomoći u suradnji s udruženjem obrtnika Grada Vrgorca.

Pranić je, također, najavio i moguće smanjenje rashoda za sve zaposlenike koji su u javnom sustavu grada ukoliko bude potrebno. (M.P.D.)