Novonastale pandemojske neprilike uvjetovale su nažalost promjene u programu kroz koji Grad Zadar tematizira UNESCO serijski i transnacionalni upis Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća: Stato da Terra – zapadni Stato da Mar. Program u povodu Dana grada Zadra na dan 23. studenog 2020. izmijenjen je, naime, zbog epidemiološke situacije i aktualnih mjera i preporuka nadležnog Stožera.

Taj dan, u15:00 u Gradskoj vijećnici održat će se interni sastanak Međunarodne koordinacijske skupine serijskog i transnacionalnog upisa Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća: Stato da Terra – zapadni Stato da Mar na temu “Popularizacija vrijednosti utvrđenog grada Zadra i ostalih komponenti serijskog upisa”. Zbog epidemiološke situacije sastanak će se ipak održati kao on-line događaj.

Istoga dana u 18:00 u Kneževoj palači u Koncertnoj dvorani braće Bersa, održat će se hibridno predavanje, o transnacionalnom upisu i kriterijima  na spomenutu temu on-line će se obratiti Nicolas Faucherre (Marseille, Francuska) i Marco Valle (Torino, Italija). O zadarskim bedemima predavanja će uživo održati Miljenko Domijan i Igor Miletić, dok će o parternoj obnovi Bedema zadarskih pobuna govoriti članovi projektnog tima Zadar Baštini. Zbog epidemiološke situacije, omogućit će se praćenje predavanja on-line na FaceBook stranici UNESCO – Venetian Fortresses, izvijestili su iz Grada.

Program će se nastaviti u Gradskoj loži u 20 sati kada će biti otvorena izložba autora Bruna Diklića i koautora Miljenka Domijana pod nazivom Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća: Stato da Terra – zapadni Stato da Mar. Radi se o izložbi fotografija koja tematizira sve gradove upisane u navedeno transnacionalno dobro (Zadar, Šibenik, Peschiera del Garda, Palmanova, Bergamo i Kotor). Zbog epidemiološke situacije i otvaranje izložbe bit će organizirano samo za novinare, a građani će istu moći posjetiti do 1. prosinca 2020.

Podsjetimo, prije ravno tri godine, UNESCO-ov Odbor za svjetsku baštinu na zasjedanju u Krakovu, 9. srpnja 2017. donio je odluku o upisu “Obrambenih sustava Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća: Stato da terra -zapadni Stato da Mar” na Popis svjetske baštine, a koji obuhvaća utvrđeni gradBergamo, utvrđeni grad Peschiera del Garda i grad-tvrđavu Palmanova u Italiji,Kotor u Crnoj Gori, tvrđavu sv. Nikole u Šibensko-kninskoj županiji i zadarske bedeme, fortifikacijski sustav grada Zadra u RH.

Upisano dobro  predstavlja organizaciju, oblikovanje, adaptaciju i provedbu inovativnog alla moderna modela vojne arhitekture čija je svrha bila obrana trgovačkih putova i luka na Jadranu i na istočnom Mediteranu. Nakon promjena uvjetovanih uvođenjem upotrebe vatrenog oružja, elementi alla moderna sustava na izniman način pokazuju njegove tehničke i logističke mogućnosti, moderne borbene strategije i nove arhitektonske zahtjeve i rješenja. Navedenih šest komponenata transnacionalnog serijskog kulturnog dobra venecijanskog sustava sadrže atribute izvanredne univerzalne vrijednosti, uključujući njihovu tipološku raznolikost, vizualni integritet i stanje očuvanosti, čime su u cijelosti ispunjeni kriteriji III i IV za upis na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Osim što Grad Zadar sudjeluje financijski u projektu Zadar Baštini, Upravni odjel za komunalne djelatnosti redovno izdvaja sredstva za zahvate poput uređenja ulaza u Grad na bedemima, postavljanja zaštitnih stupića kako bi se spriječilo parkiranje uz same bedeme, čišćenje bedema….

– Upravni odjel za kulturu i šport je povodom obilježavanja treće godišnjice od upisa u UNESCO pripremio promotivni video na hrvatskom i engleskom jeziku, a možete ga pogledati na youtube kanalu Zadar_UNESCO heritage – s obzirom da su nam radovi u toku, te s obzirom na epidemiološku situaciju glavnu ulogu dobiva on-line promocija – tvrdi Dina Bušić  uz dodatak kako se posebnu svečanost kojom bi obilježili obljetnicu planirala krajem ove godine kada se očekuje i dovršetak 28,2 milijuna kuna vrijednih radova na uređenju šetnice na Bedemima. Dakle u prosincu 2020. Zadar trebao je biti i domaćin koordinacijskog sastanka svih partnera gradova koji s njim dijele serijski upis na UNESCO.

Tako bi u Gradu povezali dva značajna događaja vezana za bedeme: samu svečanost otvaranja šetnice i posjet posebnih gostiju – delegacija iz Šibenika, Peschiere del Garda, Bergama, Palmanove i Kotora. Tokom njihovog boravka planirala se organizirati i radionicu, izložbu i vođeni posjet Bedemima. Kruna posjeta trebala je biti na Muraju svečano otvaranje novoobnovljenih Bedema zadarskih pobuna, 24.11! Otvorenja će biti, ali ipak…

-Došao je red da u miru prošetam i uživam u obnovljenim zadarskim bedemima. Trebali smo ih svečano otvoriti za Dan grada, ali najvažnije je da je posao odrađen. Bit će vremena za fešte. Osjećaj je izniman jer smo završetkom ovog velikog projekta u Zadru dobili prekrasnu šetnicu u samom centru, isključivo za pješake, nešto čime se mogu pohvaliti rijetki priobalni gradovi. Tko nije stigao, obavezno u šetnju prvom prilikom- poručio je i pozvao gradonačelnik Branko Dukić putrm Facebooka. (Grad Zadar/PL)