Konzorcij u sastavu: Grad Zadar, Gradska knjižnica Zadar, Zajednica tehničke kulture, Udruga Robotic i Inovativni Zadar d.o.o., službeno se prijavio i postao dio “Fab City Global Initiative”, Fab City znači aktivno oblikovanje digitalne transformacije i korištenje zatvorenih proizvodnih i materijalnih ciklusa za smanjenje emisija stakleničkih plinova u gradovima i općinama.

Do 2054. godine 70 posto nas će živjeti u gradovima. Ova brza urbanizacija predstavlja veliki izazov, kao i priliku koja mijenja sustav. Cilj je, stoga, sve što se troši u gradu treba se i proizvoditi u gradu.

-Jako sam zadovoljan da je upravo naš Zadar kao drugi hrvatski grad, nakon Zagreba, postao dio ove globalne mreže koju, uz Zadar, čini još 37 svjetskih gradova kao što su Amsterdam, Detroit, Meksiko, Hamburg, Barcelona Cambridge, Linz i brojni drugi. U njima ćemo nastojati pronaći partnere u borbi za zajednički cilj, a to je daljnji razvoj digitalizacije te energetski učinkovitih rješenja u Zadru – istakao je gradonačelnik Branko Dukić.

Počeci Fab City inicijative kreću 2014. godine, kada je tadašnji gradonačelnik Barcelone izazvao gradove širom svijeta da ‘pritisnu tipku’ i pokrenu četrdesetogodišnju mapu prema proizvodnji svega što troše do 2054. – što predstavlja srž ove inicijative, podsjećaju iz zadartopcity.hr.

Građani, FabLabs i gradske vlasti surađuju na lokalnoj razini kako bi implementirali nove urbane modele intervencijama u upravljanju i politici.

Inicijativu danas čini mreža od 38 gradova diljem svijeta.

Umrežavanje Fab gradova međusobno stvara preduvjet za razmjenu znanja i postavljanje zajedničkih standarda za međunarodnu suradnju. Mreža stoga služi za razmjenu iskustava i razmjenu resursa. Bitan korak bit će stvaranje digitalne infrastrukture s kojom se produkcijski dizajni mogu dijeliti i stvarati u suradnji. Cilj je dizajnirati proizvode globalno i proizvoditi ih lokalno.

Naime, skup aktera iz civilnog društva, poduzeća i javnih institucija lokalno se mobilizira unutar globalne mreže gradova s ciljem preseljenja industrijske i poljoprivredne proizvodnje u srca gradova. Inovativna rješenja pojavljuju se kao odgovor na ekološke i društvene izazove s kojima se susreću urbana područja, na raskrižju znanja i novih tehnologija.

-Svijet se rapidno mijenja, brže nego ikad prije. Tehnologije mijenjaju svijet u kojem danas živimo brže nego što možemo zamisliti. Odavno su prošli dani u kojima se većina stvari smatrala nemogućim, sada vidimo da je išta moguće zbog rezultata ogromnog napretka u tehnologiji. Digitalne tehnologije ne utječu samo na stvaranje i zatvaranje radnih mjesta. One, također, mijenjaju i opis nečijeg posla, kao i način rada. Što donosi budućnost? Čime će se baviti današnji desetogodišnjaci kada navrše 25 godina? Koje vrste poslova će nestati, koje će se razviti i zašto? Upravo su to neka od pitanja koja mi se nameću u radu s djecom kroz udrugu Robotic te im zato nastojim što više približiti nove tehnologije kako bi bili što spremniji za budućnost. – kazuje Anto Marjanović iz zadarske udruge “Robotic”.

Kao globalna mreža Fab City je povezan zajedničkim znanjem preko zajedničkih alata i platformi.

Radi se o inicijativi koja ima za cilj usmjeriti gradove prema drugačijoj filozofiji planiranja i upravljanja gradova koja se zasniva na postizanju lokalne proizvodnje i globalnoj povezanosti samodostatnih gradova, gradova koji bi do 2054. proizvodili sve što im je potrebno.

Zadarski konzorcij je, prepoznavši trendove razvoja na vrijeme i želeći postati dio ove inicijative poslao svoju prijavu za članstvom 28. kolovoza 2020. te je i službeno primljen u Fab City mrežu čime se obvezao na zajedničku viziju u inicijativi.

Glavni cilj grada je pronaći načine kako uključiti lokalnu zajednicu, njene umjetnike, obrtnike, ostale aktere civilnog društva, poduzeća i javnih institucija u zajedničko djelovanje s ciljem da Zadar bude atraktivan, pametan i samoodrživ grad novim dolazećim generacijama.

I do sada se, kroz različite projekte, radilo na povezivanju lokalne zajednice i njenom zajedničkom djelovanju pa su tako nastali brojni projekti kao što su centri izvrsnosti, festivali, konferencije i hackathoni uz prateću infrastrukturu poput centra kreativne industrije, poduzetničkih inkubatora, coworking i hub prostora te brojni drugi čiji je cilj staviti naglasak na djelovanje lokalne zajednice u području digitalizacije, cirkularne ekonomije i urbanog planiranja.

Cilj je kroz inovativna rješenja dati odgovor na ekološke i društvene izazove s kojima kao urbano područje susreće Zadar.

Podrška lokalnim trgovcima, tvrtkama, kreativcima i inovatorima te suradnja na međunarodnoj razini s partnerskim gradovima iz Mreže osigurat će Zadru pristup brojnim mogućnostima, od novih ideja, iskustava, primjera dobrih praksi do uključivanja u nove projekte koji će mijenjati vizure i ritam ovog grada. (zadartopcity.hr)