Hvar, Novalja i Mali Lošinj izdvojili su najviše proračunskog novca za zdravstvo u odnosu na broj stanovnika u razdoblju od 2017. do 2019. godine, najveći prosječni udjel namijenjen za zdravstvo u te tri godine imala je Kraljevica, u Kastvu je bio najveći rast tog udjela, a proračunskog novca izdvojenog za zdravstvo u Novoj Gradiški. Pokazala je to naša analiza napravljena prema podacima konsolidiranih proračuna za 2017., 2018. i 2019. godinu. 

Tek je jedan grad izdvojio više od 2 posto iz proračuna za zdravstvo, njih petnaestak oko jedan posto, a ostali manje od toga. Gledaju li se izdvajanja za zdravstvo u odnosu na broj stanovnika, svih vodećih deset gradova su s mora, a gotovo svi gledaju li se prosječni udjeli iz proračuna izdvojeni za zdravstvo.

Gradovi osiguravaju dodatne timove Hitne medicinske pomoći ili pak povremene dolaske specijalista zbog obavljanja pregleda, spomenimo da Orahovica dobiva ove godine Centar za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti te da velik broj gradova ulaže sve više pažnje oko korone. Novalja osigurava tako poslovni prostor i samo testiranje turista na COVID, Poreč je prvi grad koji financira post COVID rehabilitacije, Dubrovnik je za potrebe bolnice nabavio pet respiratora…

U odnosu na broj stanovnika, najviše je izdvojio Grad Hvar, 620,09 kuna, Novalja 539,69 kuna, Mali Lošinj 443,68 kuna, Rijeka 410,23 kune, Novigrad 406,08 kuna, Cres 398,14 kuna, Poreč 322,53 kune, Korčula 305,37 kuna, Kraljevica 299,85 kuna i Pazin 257,85 kuna. Prosječni udjel izdvajanja u tri godine bio je najveći u Kraljevici, 2,51 posto, Rijeci 1,88 posto, Hvaru 1,86 posto, Korčuli 1,79 posto, Iloku 1,78 posto, Slatini 1,70 posto, Malom Lošinju 1,60 posto, Novalji 1,41 posto te  Cresu i Belišću 1,35 posto.

Nova Gradiška je u tri godine imala najveći rast izdvojenih sredstava za zdravstvo, preko 8 tisuća posto isto kao i Kastav, koji je pak najviše povećao udjel u proračunu namijenjen zdravstvu, blizu 7 tisuća posto. Po rastu iznosa za zdravstvo u apsolutnim brojevima, slijedi Županja, s rastom od oko 3,7 tisuća posto, Dubrovnik s rastom od oko tisuću posto, Slunj i Ploče 900 posto, Pakrac 577 posto, Zadar 250 posto, Lipik 200 i Orahovica 170 posto. Rast proračunskog udjela namijenjen zdravstvu bio je nakon Kastva najveći u Novoj Gradiški, oko 6,3 tisuća posto, Županji 2,1 tisuću posto, Dubrovnik 608 posto, Ploče 564 posto, Pakrac 410 posto, Slunj 300 posto, Zadar 183 posto, Orahovica 174 posto i Oroslavje 100 posto.

Hvar: Priprema se projekt zdravstvenog centra

Grad Hvar je izdvojio 60,29 kuna po stanovniku za zdravstvo, najviše od svih gradova, a treći je gleda li se prosječni udjel izdvojenih sredstava za zdravstvo u trogodišnjem razdoblju, 1,68 posto.

‘Kvalitetna zdravstvena usluga na otoku je od životne važnosti svim stanovnicima, ali i gostima našeg grada. Kako bismo podigli razinu te usluge koja je proteklih desetljeća znatno pala zbog promjena u zdravstvenom sustavu, Grad Hvar je nastavio sa izdvajanjima za dodatni tim Hitne medicinske pomoći što na godišnjoj razini iznosi 660.000 kuna, a tome treba dodati i tekuće pomoći i kapitalne pomoći hvarskoj ispostavi Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Imajući viziju dugoročnog unaprjeđenja zdravstvene, ali i turističke usluge, u ovom mandatu krenuli smo konkretnim koracima ka izgradnji godinama ranije najavljivanog projekta zdravstvenog centra. Tako je 2018. godine za izradu strategije za zdravstveni centar izdvojeno 249,1 tisuću kuna, 2019. za izradu studije za zdravstveni centar 400.000 kuna, dok smo u prošloj godini izradu projektne dokumentacije sufinancirali sa 30.000 kuna, tako da ukupan iznos izdvojen za zdravstvo u ovom mandatu iznosi 3,4 milijuna kuna. Važnost izgradnje zdravstvenog centra Hvar s domom zdravlja, hitnom pomoći te lječilišnim hotelom s poliklinikom i centrom za rehabilitaciju prepoznalo je i Ministarstvo zdravstva koje nam je, sa Domom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, partner u projektu koji će bitno unaprijediti zdravstvenu uslugu na otoku, ali i turističku ponudu pružanjem usluga u zdravstvenom turizmu, na što smo, uz brojne druge konačno realizirane projekte, izuzetno ponosni.’ – komentira gradonačelnik Hvara Rikardo Novak.

Novalja: Poseban prostor za testiranje turista na COVID

Grad Novalja je izdvojio 539,69 kuna po stanovniku u trogodišnjem razdoblju za zdravstvo, odnosno 1,41 posto prosječnog udjela iz proračuna u trogodišnjem razdoblju.

Uz primarnu zaštitu, građanima su na usluzi i specijalističke usluge fizikalne medicine i rehabilitacije te oftalmologije. Pored redovnih aktivnosti, u Domu zdravlja obavljaju se i djelatnosti iznad standarda utvrđenih obveznim zdravstvenim osiguranjem. Kako objašnjava gradonačelnik Ante Dabo, Novalja ima i ispostavu Hitne medicine sa standardom od pet T-1 timova koja pokriva 24-satno dežurstvo svaki dan.

‘Zahvaljujući stabilnosti gradskih financija, 2016. godine uveli smo standard pripravnosti kako bi spriječili ili prevenirali da u slučaju izlaska tima na intervenciju, vrata Hitne budu zatvorena. Taj standard Grad godišnje košta oko pola milijuna kuna. Pojavom korona krize i znatnim padom osnovnih gradskih prihoda, u travnju prošle godine obustavljeno je financiranje tog standarda jer su izvorni prihodi pali za više od 15 milijuna kuna, a nalazili smo se u najvećem investicijskom ciklusu od osnivanja grada. No nedavno je opet uveden. Nadstandard se odražava i u djelovanju Turističke ambulante, i to u djelatnosti opće i obiteljske medicine. Turistička ambulanta prošle je godine radila u razdoblju od 13. srpnja do 4. listopada, svakog dana i u dane državnih praznika i blagdana. Ovaj podatak najbolje oslikava napore gradske uprave da se čovjekovo najvažnije bogatstvo – zdravlje – drži na vrlo visokoj razini tijekom cijele godine.’ – kaže Dabo i nastavlja: ‘ Ovih smo dana u završnim pregovorima s jednom poznatom privatnom specijalnom klinikom koja bi preuzela poslove testiranja turista na virus Covid – 19. Testiranje bi, osim brzih antigenskih testova, uključivalo i PCR testove koji su priznati u cijeloj Europi. Za ovu važnu djelatnost o kojoj ovisi uspješnost turističke sezone, Grad će osigurati i poslovni prostor za smještaj laboratorija te na taj način omogućiti brzo i učinkovito testiranje.

Cres: Tijekom cijele godine financira se kompletni liječnički tim

Grad Cres je, pokazala je naša analiza izdvojio po stanovniku u trogodišnjem razdoblju 398,14 kuna po stanovniku, odnosno 1,35 posto udjela iz proračuna u prosjeku u tri godine.

‘Osigurati odgovarajuću zdravstvenu skrb na otocima uvijek je poseban izazov jer su rijetki liječnici koji su spremni zamijeniti uvjete koji im se pružaju u gradovima s onima u malim sredinama kao što je otočna. Nikada se nismo željeli zadovoljiti standardima koje propisuje država, već je Grad Cres dodatnim sufinanciranjima svojim sugrađanima osigurao nadstandardne zdravstvene usluge. Tako već niz godina financiramo dolazak liječnika-specijalista te su Cresanima na raspolaganju dva puta mjesečno pedijatrica i ginekologica koji dolaze iz Malog Lošinja, okulist, te psihijatar. Tijekom cijele godine financiramo jedan kompletni liječnički tim koji ljeti vodi turističku ambulantu, a zimi je ispomoć postojećim ordinacijama obiteljske medicine. Osim toga, financiramo tijekom ljetnih mjeseci jedan kompletni liječnički tim koji je stacioniran u Martinšćici kao drugom najvećem naselju na otoku. Redovito financiramo razne projekte Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije koji se provode na našem području. Nedavno smo ugovorili suradnju s Domom zdravlja PGŽ kako bi pedijatrica iz Rijeke dolazila u Cres svake subote, s obzirom da je porastao interes roditelja za takvom medicinskom uslugom. Također s Domom zdravlja dogovorili smo redovite dolaske internista-kardiologa i radiologa koji će koristiti ultrazvučni uređaj koji je za cresku ambulantu osigurala Županija. Spremni smo, ako se nađe zainteresiranih liječnika, dodatno financirati još jednog liječnika u hitnoj službi, te mu pokriti troškove smještaja. Za sve to u proračunu smo, primjerice ove godine, osigurali više od milijun kuna. Koristimo i EU fondove za razne zdravstvene projekte pa je tako Grad Cres nositelj projekta „Čuvajmo zdravlje otočana“ vrijednog pola milijuna kuna, a u projektu „Medico prevencijom prema zdravlju“ iste vrijednosti, sudjeluje kao partner.’ – komentar je gradonačelnika Kristijana Jurjaka.

Poreč: Prvi grad u RH koji financira post COVID rehabilitacije

Grad Poreč u tri godine je izdvojio 322,53 kune po stanovniku za zdravstvo.

Često se za Poreč napominje kako je grad brojnih nadstandarada – od onih u predškolskom i školskom obrazovanju, socijalnim programima, sportu, ali se to posebno osjeti u zdravstvu.

Poreč, naime, iako zdravstvo nije u direktnoj ingerenciji lokalne samouprave, već godinama osigurava nadstandard hitne pomoći. S okolnim općinama Poreštine, a ranije i velikim turističkim tvrtkama, financirao je dodatne timove hitne medicinske pomoći kako bi osigurao da vrata porečke hitne nikada ne budu zatvorena.

Dodatno, Poreč je deficitarnim kadrovima u zdravstvu financira smještaj, dok je hitnoj medicinskoj pomoći donirao opremu, a u protekle četiri godine sudjelovao u dva navrata u nabavci novog vozila za potrebe hitne medicinske pomoći.

Dodajmo tome kako Grad sufinancira kreditnu obvezu izgradnje i opremanje nove Opće bolnice u Puli, sufinancira rad Savjetovališta za prehranu i Savjetovališta za spolno i reproduktivno zdravlje mladih Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Poreču, sufinancira nabavu medicinske opreme za potrebe zdravstvenih ustanova, sufinancira programe Centra za pružanje usluga u zajednici “Zdravi grad Poreč-Parenzo” usmjerene djeci, mladima, obiteljima, starijima i posebno ranjivim skupinama građana s ciljem pružanja psihosocijalne podrške i podrške zdravlju, sufinancira rad ustanove Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula i mobilnog tima u Ispostavi Poreč za provođenje rane intervencije kod djece s neurorizicima i razvojnim poteškoćama, sufinancira dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenicima i osobama starijim od 65 godina, a od ove godine je kao prvi grad u Hrvatskoj pokrenuo financiranje post COVID rehabilitacije za pacijente koji su preboljeli teže oblike te bolesti.

Pazin: Od 2017. do 2020. godine uloženo preko 1,1 milijun kuna

Sa 257,85 kuna po stanovniku izdvojenih za zdravstvo, u vodećih deset gradova nalazi se i Pazin.

Biti zdrav ključan je preduvjet za svakog čovjeka , za svako društvo. Iako je zdravstvo uglavnom u ingerenciji nacionalne i regionalne razine, Grad Pazin godinama u okvirima svojih proračunskih mogućnosti i u neposrednoj suradnji s Istarskim domovima zdravlja, Nastavnim zavodom za hitnu medicinu Istarske županije, Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i ostalim zdravstvenim ustanovama nastoji pridonijeti poboljšanju zdravstvenih usluga za građanke i građane Pazina.

Proračunska izdvajanja za zdravstvo, sagledavamo kao ulaganja u bolju kvalitetu života naših sugrađana, posebno usmjerenih na naše najranjivije skupine građana.

U razdoblju 2017. do 2020. godine uloženo je preko 1,1 milijun kuna u segment zdravstava. Najveći iznos u navedenom periodu izdvojen je za sufinanciranje dodatnog tima za Hitnu medicinsku pomoć u iznosu od 437.896,00 kuna. Pružili smo podršku u opremanju Stacionara Istarskih domova zdravlja – Pazin i brinuli za palijativne pacijente, sudjelovali u opremanju dijagnostičkom zdravstvenom opremom za Istarske domove zdravlja (nabavka ultrazvuka, opreme za radiološku djelatnost), pružili smo podršku projektima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije kroz sufinanciranje Savjetovališta za prehranu i Savjetovališta za spolno zdravlje mladih te sufinancirali izgradnju i opremanje Opće bolnice Pula.

Grad Pazin, kažu u Gradu, nastavit će s poboljšanjem pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, poboljšati uvjete za potrebe pružanja usluga primarne zdravstvene zaštite te pružati potporu u skladu s proračunskim mogućnostima. Upravo je pandemija pokazala koliko je važno imati kvalitetan, stručan i dobro organiziran zdravstveni sustav. Grad Pazin nastavlja razvijati sustav zdravstva te brinuti i o svojim najranjivijim skupinama što potkrepljuje i nedavno započeta izgradnja Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih usluga u sklopu projekta „S.O.S.“.

Izgradnjom Doma za starije i Centra, Grad Pazin pružiti će cjelokupnu, prijeko potrebnu skrb svim najranjivijim članovima zajednice.

Kastav: Sufinanciraju se razni preventivni programi

Blizu 7 tisuća posto povećan je prosječan udjel izdvojenih sredstava za zdravstvo u razdoblju od 2017. do 2019. u Gradu Kastvu, odnosno više od 8 tisuća posto gleda li se povećanje apsolutnih brojeva – sredstava izdvojenih za zdravstvo.

‘Grad Kastav daje veliku pažnju prevenciji zdravlja pa sufinancira razne preventivne preglede, od ginekoloških, kardioloških do pregleda abdomena ultrazvukom za umirovljenike. Nekoliko puta godišnje organiziraju se i besplatni dermatološki pregledi madeža koje su građani jako dobro prihvatili. U proteklom mandatu započelo se i s manifestacijom Dani zdravlja također s ciljem da se potakne svijest o važnosti prevencije još od mladenačke dobi. Organizirana su razna predavanja i besplatni pregledi za građane svih dobi, a s ovim programima nastavljamo čim dopuste epidemiološke prilike. Aktivnost koju nam je pandemija zaustavila su i besplatni tečajevi za trudnice, u suradnji s liječnicima i medicinskim osobljem KBC-a Rijeka, koje ćemo svakako nastaviti. U suradnji s Osnovnom školom „Milan Brozović“ Kastav, kažu, sufinanciramo predavanja o zdravoj prehrani za učenike starijih razreda.

Grad Kastav već godinama financira zdravstvene programe koje provode djelatnici Doma zdravlja Primorsko-goranske županije poput Programa palijativne zdravstvene zaštite, Programa posebnog dežurstva, Programa dodatne zdravstvene njege u kući, Programa savjetovališta za prehranu dojenčadi i Programa nadstandarda cijepljenja. Kastavska Udruga umirovljenika i starijih osoba organizira gerontodomaćice koje pomažu teško pokretnim osobama, a program financira Grad Kastav. Ponosni smo da već godinama financiramo rad Savjetovališta za djecu, mladež, brak i obitelj u sklopu kojeg građani mogu dobiti besplatnu psihološku pomoć i u ovim zahtjevnim vremenima zabilježen je porast broja korisnika. Savjetovalište radi jednom tjednom, a korisnici imaju i broj telefona na kojeg mogu dobiti savjet stručne osobe.’ – kaže gradonačelnik Matej Mostarac.

Dubrovnik: Za potrebe dubrovačke bolnice osigurano pet respiratora 

Grad Dubrovnik povećao je u razdoblju od 2017. do 2019. godine oko tisuću posto prosječan udjel izdvojenih sredstava za zdravstvo iz proračuna, odnosno za oko 600 posto gledaju li se apsolutni brojevi.

Iako nije izravno institucionalno nadležan za područje javnog zdravstva i primarne zdravstvene skrbi Grad Dubrovnik je trajno opredijeljen prema osiguranju najbolje moguće zdravstvene usluge za sve svoje građane, o čemu svjedoče i brojne donacije Općoj bolnici Dubrovnik, ali i drugim ustanovama iz područja zdravstvene skrbi poput Zavoda za hitnu medicinu, Doma zdravlja te Crvenog križa, a koje se u mandatu aktualne gradske uprave mjere u milijunima kuna.

‘Ne gledamo tko je osnivač pojedine ustanove, zanima nas samo tko su korisnici, a to su građani Dubrovnika. Donacijom sredstava za povećanje kvalitete usluga Opće bolnice Dubrovnik povećava se i kvaliteta pružene usluge. Motivirani isključivo brigom o adekvatnoj zdravstvenoj skrbi naših građana pomažemo sustavno, u kontinuitetu i koliko nam prilike dopuštaju’, kaže gradonačelnik Mate Franković.

Procjenjuje se da ukupna izdvajanja Grada Dubrovnika i povezanih društava i ustanova u proteklom četverogodišnjem mandatu prelaze 15 milijuna kuna. Donacije Općoj bolnici Dubrovnik, ali i drugim ustanovama nisu izostale ni u kriznoj 2020. godini, a nastavljaju se i dalje. Grad je za potrebe dubrovačke bolnice osigurao pet respiratora s monitorima za nadzor vitalnih funkcija te drugu opremu za koronarnu jedincu, oftalmološku i ginekološku ambulantu. Zahvaljujući donaciji gradske javne ustanove Rezervat Lokrum nabavljeno je 10 novih uređaja za terapiju visokim protokom kisika AIRVO2 proizvođača Fisher&Paykel koji su se pokazali iznimno učinkovitim, dok je donacijom zaklade Blaga djela nabavljen Sustav za molekularnu dijagnostiku / PCR uređaj s pratećim laboratorijem za testiranje na COVID-19. Vrijednost navedene opreme premašuje 3,2 milijuna kuna.

Grad Dubrovnik s Općom bolnicom surađuje na projektu izgradnje i opremanja senzoričkog parka i rehabilitacijskog bazena. U obnovu bolničkog informatičkog sustava uloženo je 2.1 milijuna kuna, a razvija se i projekt adaptacije šestog kata bolnice za smještaj gostujućih liječnika kao i projekt stanogradnje za zdravstveno osoblje na Pobrežju. Donacijom 1,3 milijuna kuna JU Rezervat Lokrum te drugih donatora nabavljen je suvremeni digitalni mamograf. Vozila, ali i sredstva donirana su Zavodu za hitnu medicinu i Domu zdravlja, dok je plovilo za potragu i spašavanje na moru nabavljeno za potrebe Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik. Grad je omogućio i provedbu projekta „Crveni križ u Gradu“, a koji sugrađanima i posjetiteljima tijekom ljeta pruža potrebnu prvu pomoć na više lokacija po gradu, na kojima se nalaze educirani timovi prve pomoći i spasioci na plažama. Navedenim projektom značajno se rasterećuje hitna služba OB Dubrovnik u ljetnoj sezoni.

Jedan od značajnijih gradskih projekata u zdravstvu jest ustupanje, adaptacija i opremanje prostora za  ambulante za pedijatra i logopeda u Novoj Mokošici Domu zdravlja, a zahvaljujući donaciji Hotela Maestral u suradnji s Gradom Dubrovnikom nabavljen je i novi uređaj – kardiološki dječji ultrazvuk. Uz to, ustupljen je i opremljen stan za pedijatricu, dok je Grad Dubrovnik stanove za smještaj liječnika osigurao i za Zavod za hitnu medicinu te za Opću bolnicu.

I u 2021. godini nastavljeno je pružanje laboratorijskih usluga primarne razine zdravstvene zaštite u Novoj Mokošici. Uslugu kojom se osigurava zdravstveni nadstandard gradska uprava pokrenula je u 2018. godini kako bi stanovnici ovog, najvećeg gradskog naselja u svom mjestu mogli izvaditi krv i predati uzorke za sustav primarne laboratorijske dijagnostike, svih pet radnih dana u tjednu.

Grad je od HZZO-a preuzeo i financiranje punkta hitne medicine na Elafitima i ambulante na otoku Koločep za koju svrhu je iz gradskog proračuna od 2017. godine isplaćeno 2,2 milijuna kuna. Grad financira i uređenje odnosno opremanje ordinacije i stana za liječnicu na ovom elafitskom otoku.

Orahovica: Ove godine dobiva Centar za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti

Grad Orahovica izdvojio je oko 169 posto prosječan udjel izdvojenih sredstava za zdravstvo u proračunu, odnosno oko 100 posto izdvojena sredstva u tri godine.

Odlazak mladih školovanih ljudi iz Hrvatske a ponajprije liječnika, doveo je ruralne i manje gradske sredine kakav je i grad Orahovica pred teško rješive probleme zatvorenih i praznih ambulanti. Kako bi svojim sugrađanima osigurali adekvatnu zdravstvenu zaštitu, gradska vlast u Orahovici je poduzela sve raspoložive mjere što je rezultiralo  redovnim dolaskom liječnika specijalista iz Opće bolnice Virovitica.

Prema za sada iskazanim potrebama pacijenata, koji se u Domu zdravlja upisuju za pregled gastroenterolog i urolog imaju dva radna dana u orahovačkom Domu zdravlja pa tako iz susjednih općina i mjesta ljudi dolaze na preglede. Do sada su najbliži specijalisti bili u Općoj bolnici Našice udaljenoj 25km.

Osim liječnika specijalista, 2019.godine u suradnji s Domom zdravlja Virovitičko-podravske županije je riješen problem pedijatra, dolaskom kojeg se  uspostavila stalna pedijatrijska ambulanta te se ustrojlo i savjetovalište za djecu koja boluju od dijabetesa.

Grad Orahovica je od 2017. do 2019.godine za javne potrebe u zdravstvu izdvojio ukupno 417,4 tisuća kuna, i to za sufinanciranje rada Hitne pomoći i liječnika specijalista.

Izdvajanje za zdravstvo je povećano u odnosu na 2017.godinu i ranije s obzirom da je prisutnost doktora u svim timovima i danima u mjesecu, kako bi našim sugrađanima pružili kompletnu zdravstvenu zaštitu  u slučaju hitnih slučajeva.

Ove godine Orahovica će dobiti Centar za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti, koji će biti smješten u zgradi kurije Mihalović. Rezultat je to uspješne suradnje grada Orahovice i osječkog Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, projekta vrijednog oko 6 milijuna kuna kojim će, nakon završetka radova, u Orahovici biti otvoren tek četvrti centar ovakve vrste u Hrvatskoj.
Novi centar ne samo da će unaprijediti razvoj zdravstva, već će omogućiti i nova zapošljavanja, ali isto tako će imati i veliku ulogu za razvoj turizma, posebice onog zdravstvenog. (L.K.)