Grad Crikvenica u našoj nedavno objavljenoj analizi podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2022. godini (podaci za prošlu godinu još nisu dostupni) našao se na temelju izdvajanja za stavku „Obitelj i djeca“ per capita. Drugim riječima, u analiziranoj godini u spomenute je svrhe izdvojio  202,13 kuna po stanovniku.

Crikvenica je prije dvije godine proglašena najboljim malim gradom za obrazovanje, demografiju, socijalnu politiku i mlade, a i lani se uvrstila među pet najboljih. Kako napominju iz Gradske uprave, njihova težnja za unapređenjem demografskih prilika te ulaganje u kvalitetu života građana temeljna je strategija koju neprestano provode. To je, primjerice, vidljivo kroz podršku obrazovanju u smislu kontinuiranog sufinanciranja vrtića i škola, čime se premošćuju ekonomske prepreke postavljene pred mnoge roditelje, dodjeljivanje različitih vrsta stipendija učenicima i studentima, podupiranje izvrsnosti, sportskih aktivnosti, deficitarnih zanimanja, a ističu i naročitu osjetljivost u vezi postizanja boljih uvjeta za djecu iz obitelji nižeg imovinskog statusa. Grad Crikvenica tako svake godine dodijeli preko 60 stipendija, osigurava besplatne radne materijale za sve osnovnoškolce kao i pravo na pomoć pri troškovima nabave udžbenika učenicima srednjih škola, a sufinancira i produženi boravak u matičnim i područnim školama koji je za treće i svako daljnje dijete besplatan baš kao i dječji vrtić. Usput, što se vrtića tiče, u Crikvenici nema neupisane djece, odnosno, osiguran je stopostotni upis. Grad podupire brojne obitelji i kroz potpore za novorođenčad i trudnice te besplatno mlijeko za bebe, a od prošle godine daje i financijsku potporu za troškove nastale u vezi s provedbom postupka medicinski potpomognute oplodnje.

Aktivno se sufinanciraju i različite aktivnosti usmjerene na pomoć djeci s teškoćama u razvoju osiguravajući im terapeutske i edukativne programe. Tako, osim financiranja udruga koje su podrška djeci s posebnim potrebama, sufinanciraju se i različite radionice, terapeutsko jahanje, osobni pomoćnici u nastavi za sve učenike kojima je to potrebno kao i različita terapija.

U sklopu projekta Grad prijatelj djece, Grad Crikvenica provodi niz aktivnosti koje promiču zdrav razvoj djece i podršku obiteljima, uključujući radionice, programe za očeve te podršku Društvu “Naša djeca”. Pruža se  financijska podrška Udruzi za poticanje i zaštitu mentalnog zdravlja djece, mladih i odraslih „Sretniji grad Crikvenica“, koja provodi edukacije za djecu, adolescente i roditelje s ciljem prevencije poremećaja u ponašanju, emocionalnih poremećaja, lošeg školskog uspjeha i sl. Nadalje, sustavno se ulaže u  sportsku infrastrukturu; izgradnju i opremanje dvorana, uređenje sportskih terena, financiranje rada i djelatnosti preko 70 udruga iz područja kulture, sporta, tehničke kulture, zdravstva, socijale, odgoja i obrazovanja te ostalih raznih područja koje djeluju na području Crikvenice,  a na provođenje različitih programa za mlade podupiru se i potiču relevantne ustanove s gradskog područja.

Velika podrška pruža se i mobilnosti te Grad sudjeluje u financiranju troškova prijevoza za učenike osnovnih i srednjih škola te studente. Naime, osnovnoškolcima je prijevoz besplatan, a srednjoškolcima i studentima trošak se podmiruje u iznosu od 25 do 50 posto, ovisno o situaciji i relaciji.

“Naša posvećenost dobrobiti obitelji i djece nije samo obveza, već naša strast i vizija. Grad Crikvenica odlučno će nastaviti proširivati programe podrške našim najmlađima. Kroz ove programe, želimo podržati raznolike usluge i aktivnosti, uvijek težeći unapređenju kvalitete života naše dragocjene mlade populacije i njihovih obitelji. Naša vizija je jasna – implementacija sveobuhvatnih mjera koje će pružiti snažnu podršku našim mladim obiteljima. Čvrsto vjerujem  da je ulaganje u naše najmlađe investicija u budućnost našeg grada. Zato obećavam nastavak predanosti i kontinuirani rad na stvaranju boljih uvjeta za naše obitelji i mlade, uvijek s posebnom ljubavlju i odlučnošću. Vjerujem da se svaki euro uložen u mlade višestruko vraća kroz svjetliju perspektivu našeg Grada” – rekla nam je zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika, Ivona Matošić Gašparović. (V.H.)