U turbulentnoj 2022. godini Grad Vis prema svim je parametrima najviše  izdvojio za „Obitelj i djecu“; vodeći je i po udjelu unutar proračuna i po izdvajanju per capita, a na čelnoj poziciji je i prema trendu povećanja sredstava gledajući apsolutne brojke kao i postotno povećanje, pokazuje naša analiza podataka Ministarstva financija o izvršenju gradskih proračuna 

Na ionako nezavidne hrvatske demografske okolnosti, u 2022. godini nadovezala su se turobna globalna zbivanja; nastavila se pandemija, a započeo je i rat u Ukrajini, događaji koji su sobom, osim strepnji za opću sigurnost i stabilnost, donijeli i posljedice poput inflacije koja je dodatno uzdrmala egzistenciju većine građana. Kako bi se takve prilike koliko-toliko ublažile,  hrvatske gradske uprave nešto su dublje zagrabile u vlastite proračune i podebljale sredstva namijenjena stavci „Obitelj i djeca“.

Demografske mjere kojima se  nastojalo olakšati građanima uglavnom su se odnosile  na  sufinanciranje vrtića, škola, produženog boravka i prijevoza, stipendiranje učenika i studenata, podupiranje sportskih aktivnosti, osiguravanje besplatnih školskih radnih materijala, potpora za novorođenčad, olakšica pri plaćanju komunalnih doprinosa, pomoć pri rješavanju stambenog pitanja i sl.

Sredstva je u ovom kontekstu izdvojilo 90 gradova, njih 30 više od jedan posto, a 10 najbolje rangiranih preko dva posto vlastitog budžeta. Grad Vis, međutim, debelo je odskočio s izdvojenih čak 18,87 posto proračuna što je u njegovu slučaju iznos od preko 6,6 milijuna kuna. Slijedi ga Đakovo s udjelom u proračunu od 3,25 posto, a potom Županja, Novi Vinodolski, Vrgorac, Ilok, Imotski, Pleternica, Pakrac i Nova Gradiška koji su iz gradskog budžeta izdvojili između 2,11 i 2,84 posto.

U 2022. godini 27 gradova izdvojilo je preko 100 kuna po stanovniku, tri grada više od 200 kuna, a uvjerljivo vodeći Vis čak 3.454,39 kuna per capita. Drugi je Novi Vinodolski s izdvojenih 324,69 kuna, treća Crikvenica s 202,13 kuna po glavi. Niz nastavljaju Ilok, Cres, Poreč, Županja, Knin, Pakrac i Pleternica čija se davanja kreću od 151,68 do 188,59 kuna po stanovniku.

Promatramo li trendove u apsolutnim brojkama,  65 gradova povećalo je izdvajanja za „Obitelj i djecu“ u odnosu na 2021. godinu. Od toga, 34 grada za više od 100 tisuća kuna, 20 gradova za više od 200 tisuća kuna, a 10 najboljih za preko 400 tisuća kuna. Top pet gradova svoje izdvajanje za ovu stavku uvećalo je za više od milijun kuna, a Grad Vis za čak 6.106,538 kuna.

I što se tiče postotnog povećanja prednjači, dakle, Vis koji je izdvajanja povećao za 1176,65 posto, a slijede Sisak, Pleternica, Varaždin i Duga Resa s uvećanjem od 123,07 do 190,67 posto. Među deset najbolje rangiranih uvrstili su se još i Samobor, Trilj, Otočac, Ozalj i Oroslavje čije je davanje za ovu stavku uvećano u rasponu od 96,69 do 100 posto.

*Napominjemo kako je u analizi korišten konsolidirani (razina 23) izvještaj o rashodima prema funkcijskoj klasifikaciji (RAS). Te izvještaje ispunjavaju sami JLS-ovi te su oni prema zakonu o pristupu informacijama javno dostupni. Gradonačelnik.hr ne radi nikakve korekcije izvornih podataka navedenih u izvješćima, a  njihova točnost isključiva je odgovornost samih JLS-a. (V.H.)

Crikvenica: Jedan od najboljih gradova za obrazovanje, demografiju i mlade lani započeo i s financiranjem troškova medicinski potpomognute oplodnje

Grad Crikvenica u ovoj se analizi našao zbog izdvajanja za „Obitelj i djecu“ per capita. Riječ je o Gradu koji je prije dvije godine proglašen najboljim malim gradom za obrazovanje, demografiju, socijalnu politiku i mlade, a i lani se uvrstio među pet najboljih. Kako napominju iz Gradske uprave, njihova težnja za unapređenjem demografskih prilika te ulaganje u kvalitetu života građana temeljna je strategija koju neprestano provode. To je, primjerice, vidljivo kroz podršku obrazovanju u smislu kontinuiranog sufinanciranja vrtića i škola, čime se premošćuju ekonomske prepreke postavljene pred mnoge roditelje, dodjeljivanje različitih vrsta stipendija učenicima i studentima, podupiranje izvrsnosti, sportskih aktivnosti, deficitarnih zanimanja, a ističu i naročitu osjetljivost u vezi postizanja boljih uvjeta za djecu iz obitelji nižeg imovinskog statusa. Grad Crikvenica tako svake godine dodijeli preko 60 stipendija, osigurava besplatne radne materijale za sve osnovnoškolce kao i pravo na pomoć pri troškovima nabave udžbenika učenicima srednjih škola, a sufinancira i produženi boravak u matičnim i područnim školama koji je za treće i svako daljnje dijete besplatan baš kao i dječji vrtić. Usput, što se vrtića tiče, u Crikvenici nema neupisane djece, odnosno, osiguran je stopostotni upis. Grad podupire brojne obitelji i kroz potpore za novorođenčad i trudnice te besplatno mlijeko za bebe, a od prošle godine daje i financijsku potporu za troškove nastale u vezi s provedbom postupka medicinski potpomognute oplodnje.

Aktivno se sufinanciraju i različite aktivnosti usmjerene na pomoć djeci s teškoćama u razvoju osiguravajući im terapeutske i edukativne programe. Tako, osim financiranja udruga koje su podrška djeci s posebnim potrebama, sufinanciraju se i različite radionice, terapeutsko jahanje, osobni pomoćnici u nastavi za sve učenike kojima je to potrebno kao i različita terapija.

U sklopu projekta Grad prijatelj djece, Grad Crikvenica provodi niz aktivnosti koje promiču zdrav razvoj djece i podršku obiteljima, uključujući radionice, programe za očeve te podršku Društvu “Naša djeca”. Pruža se  financijska podrška Udruzi za poticanje i zaštitu mentalnog zdravlja djece, mladih i odraslih „Sretniji grad Crikvenica“, koja provodi edukacije za djecu, adolescente i roditelje s ciljem prevencije poremećaja u ponašanju, emocionalnih poremećaja, lošeg školskog uspjeha i sl. Nadalje, sustavno se ulaže u  sportsku infrastrukturu; izgradnju i opremanje dvorana, uređenje sportskih terena, financiranje rada i djelatnosti preko 70 udruga iz područja kulture, sporta, tehničke kulture, zdravstva, socijale, odgoja i obrazovanja te ostalih raznih područja koje djeluju na području Crikvenice,  a na provođenje različitih programa za mlade podupiru se i potiču relevantne ustanove s gradskog područja.

Velika podrška pruža se i mobilnosti te Grad sudjeluje u financiranju troškova prijevoza za učenike osnovnih i srednjih škola te studente. Naime, osnovnoškolcima je prijevoz besplatan, a srednjoškolcima i studentima trošak se podmiruje u iznosu od 25 do 50 posto, ovisno o situaciji i relaciji.

“Naša posvećenost dobrobiti obitelji i djece nije samo obveza, već naša strast i vizija. Grad Crikvenica odlučno će nastaviti proširivati programe podrške našim najmlađima. Kroz ove programe, želimo podržati raznolike usluge i aktivnosti, uvijek težeći unapređenju kvalitete života naše dragocjene mlade populacije i njihovih obitelji. Naša vizija je jasna – implementacija sveobuhvatnih mjera koje će pružiti snažnu podršku našim mladim obiteljima. Čvrsto vjerujem  da je ulaganje u naše najmlađe investicija u budućnost našeg grada. Zato obećavam nastavak predanosti i kontinuirani rad na stvaranju boljih uvjeta za naše obitelji i mlade, uvijek s posebnom ljubavlju i odlučnošću. Vjerujem da se svaki euro uložen u mlade višestruko vraća kroz svjetliju perspektivu našeg Grada” – rekla nam je zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika, Ivona Matošić Gašparović.

Novi Vinodolski: Među rekorderima po iznosima potpora za bebe, nema liste čekanja za predškolski program, za djecu s teškoćama u razvoju osigurao besplatan vrtić i asistenta..

Grad Novi Vinodolski među deset je najbolje rangiranih gradova ove analize dospio i prema udjelu u proračunu i po izdvajanju per capita za stavku „Obitelj i djeca“.  Riječ je o Gradu kojeg smo nedavno spominjali budući da je jedan od rekordera naknada za novorođenčad. U 2021. godini Gradska je uprava naknadu podigla s pet na 10 tisuća kuna, odnosno, izraženo u eurima, 1.325, koliko se danas dodjeljuje svakom novorođenčetu. Novi Vinodolski također se može pohvaliti i osiguranim jasličkim i vrtićkim mjestima za sve mališane te nema liste čekanja. Grad financira i Program produženog boravka što, kako ističu iz Gradske uprave, smatraju izuzetno važnom mjerom za zaposlene roditelje osnovnoškolaca. U analiziranoj godini, što se nastavlja i dalje, financirala se i nabavka svih radnih materijala za učenike osnovnih škola, a kontinuirano se povećavaju i iznosi stipendija koje se dodjeljuju na temelju  izvrsnosti, deficitarnosti i socijalnog statusa. Učenicima i studentima olakšava se i kroz sufinanciranje i financiranje javnog prijevoza. Za djecu s poteškoćama u razvoju osigurava se besplatan vrtić i asistent, a sufinanciraju se i troškovi dodatne stručne pomoći i programa.

Kako bi dodatno potaknuo pozitivne demografske trendove, Grad mladim obiteljima pomaže pri rješavanju stambenog pitanja te je u 2022. godini uvedena mjera kojom se dodatno subvencionira mjesečna rata kredita onima kojima je odobren APN-ov subvencionirani kredit. Uz to, Odlukom o komunalnom doprinosu predviđena je i olakšica mladim obiteljima u vidu umanjenja plaćanja komunalnog doprinosa mlađima od 40 godina.

„U obavljanju svog posla poseban naglasak stavljam na brigu o djeci, mladima i mladim obiteljima. Kontinuitet u praćenju trendova demografske politike nameće nam da u skladu s tim donosimo direktne i indirektne mjere kojima se nastoji poboljšati položaj djece i mladih te mladih obitelji na području Grada Novog Vinodolskog“ – izjavio nam je Tomislav Cvitković, gradonačelnik.

Cres: Redovito u TOP 10 gradova po izdvajanju za demografske mjere, povećava naknadu za novorođenu i posvojenu djecu, osigurava tople obroke za potrebite..

Grad Cres, koji je redoviti sudionik naših analiza kao jedan od najboljih malih gradova za obrazovanje, demografiju i mlade, za stavku „Obitelj i djeca“ u 2022. godini izdvojio je 185,45 kuna po stanovniku. U analiziranoj godini  Cres je u izdvajanja za ovo područje uključio  dodatne naknade za umirovljenike, odnosno, božićnice za što je iz gradskog proračuna izdvojio 180,1 tisuću kuna. Uz to je, u suradnji s PGŽ i Domom za starije osobe „Marko A. Stuparić“ osigurao i usluge pružanja izvaninstitucionalne skrbi za što je podmirio troškove u visini 106,6 tisuća kuna. Pobrinuo se i za dostavu toplog obroka potrebitima za što je izdvojeno 217 tisuća kuna. Nadalje, Grad je izdvojio sredstva za potporu svakom novorođenčetu u ukupnom iznosu od 136 tisuća kuna, sufinancirao cijenu dječjeg vrtića i boravak u vrtiću u visini od 46,3 tisuće kuna.

„Briga o obitelji, od najmlađih do najstarijih njihovih članova, svakako je jedan od prioriteta od kada sam preuzeo dužnost gradonačelnika. Iz godine u godinu nastojimo povećavati razne naknade i usluge, kako u sklopu socijalnog programa Grada Cresa tako i izvan njega. Iako se ovdje radi o našim aktivnostima u 2022. godini, sa zadovoljstvom želim  istaknuti da smo sa svima njima nastavili i dalje te značajno povećali iznose koje za te aktivnosti osiguravamo u proračunu. Tako je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno prihvaćen moj prijedlog o povećanju naknada za novorođenu i posvojenu djecu tako da ona sada, primjerice za treće dijete, iznosi 5.000 eura“ – kazao nam je gradonačelnik Marin Gregorović.

Đakovo: Potiče se stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, subvencionira komunalni doprinos, sufinanciraju troškovi pohađanja privatnih i vjerskih vrtića te obrta dadilja..

Grad Đakovo u samom je vrhu po izdvajanju za „Obitelj i djecu“ iz vlastitog budžeta te je u 2022. godini isplatio oko 2,8 milijuna kuna. Taj iznos usmjeren je, između ostalog, i na naknade za novorođenčad, a u Đakovu one iznose 265,45 eura za prvo i drugo dijete, 1.327,23 eura za treće te po 2.654,45 eura za četvrto i svako sljedeće. U analiziranoj godini za ovu je namjenu ukupno isplaćeno 1,6 milijuna kuna odnosno 211.126,16 eura. Grad Đakovo uključio se i u županijski projekt „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ te po svakom odobrenom kreditu subvencionira kamatu u visini od 1 posto svim hrvatskim državljanima koji su kupili stan ili kuću te imaju prebivalište na đakovačkom području. U 2022. godini u tom je kontekstu isplaćeno 3.412,66 eura. Grad svojim građanima do 45 godina starosti omogućava i subvencioniranje komunalnom doprinosa ukoliko zadovoljavaju uvjete, a subvencija se ostvaruje u postotku utvrđene obveze plaćanja komunalnog doprinosa i može iznositi najviše 90 posto utvrđenog iznosa. Kroz ovu je mjeru u 2022. godini isplaćeno 61,3 tisuće kuna, odnosno, 8.132,04 eura. Grad Đakovo, nadalje, sufinancira nabavu školskih udžbenika, radnih bilježnica i školskog pribora. Iznos subvencije je za učenike od prvog do sedmog razreda iznosio 600 kuna, odnosno oko 80 eura, a za učenike osmog razreda 700 kuna, odnosno, oko 93 eura. Ukupno je u ove svrhe u navedenoj godini isplaćeno približno 1,2 milijuna kuna ili 155,6 tisuća eura. Učenicima srednjih škola pruža se jednokratna potpora u iznosu od 500 kuna, odnosno, oko 66 eura za što iz gradskog budžeta isplaćeno 566,6 tisuća kuna ili 75,2 tisuće eura.

U proračunu za 2022. godinu Grad Đakovo, osim sredstava po funkcijskoj klasifikaciji za obitelj i djecu, osigurao je i sredstva pomoći po drugim funkcijskim klasifikacijama, primjerice, za sufinanciranje troškova predškolskog odgoja vrtićima privatnih osnivača, vjerskih zajednica, obrtima dadilja te ustanovama predškolskog odgoja u drugim jedinicama lokalne samouprave (1,6 milijuna kuna ili 211,1 tisuću eura), potom, kako navode iz Gradske uprave, za stipendije učenicima (300 tisuća kuna ili cca 40 tisuća eura) i studentima (1,3 milijuna kuna ili 172,5 tisuća eura), za subvencioniranje prehrane u osnovnim školama (496,5 tisuća kuna ili 65,9 tisuća eura), prijevoza učenika (450 tisuća kuna, odnosno, otprilike 60 tisuća eura) te program produženog boravka (79,8 tisuća kuna ili 10,6 tisuća eura).