Grad Ludbreg može se pohvaliti nizom mjera, programa i projekata kojima podupire mladu populaciju, pa je tako i ulaganje u odgoj i obrazovanje, od predškolske dobi na dalje u Ludbregu među prioritetima u razvoju Grada…

Naročito su fokusirani i na provođenje projekata upravo u tom sektoru kako bi iz godine u godinu podizali standard u vrtićima i školama. U cijelom paketu demografskih aktivnosti ističe se ipak jedna. Jedinstvena kod nas. Newton soba.

Newton sobe su norveški sustav soba u kojim se djeci, odnosno učenicima, na praktičan način prikazuje zašto je matematika važna, zašto su fizika, kemija i biologija važne znanosti i kako se primjenjuju u svakodnevnom životu, ne samo u školama.

-Kako je Newton koncept prihvaćen u Kraljevini Norveškoj i ostalim Skandinavskim zemljama, kao dio formalnog školskog kurikuluma, pratili smo cijeli taj koncept i udrugu First Scandinavia, koja ga je osmislila, putem društvenih mreža i portala i zamijetili brzo širenje u druge europske zemlje, pa čak i SAD. Inovativnost koju koncept Newton soba nudi bila nam je vrlo zanimljiva pa smo krenuli u potragu za prikladnim prostorima u kojima bi takve sobe mogle funkcionirati, s obzirom da u našoj OŠ Ludbreg nije postojalo dostatanih prostornih kapaciteta. Nakon kupnje zgrada starog Mlina u središtu Ludbrega, napokon se otvorila i ta mogućnost implementacije projekta uspostave Regionalnog STEM centra LORI sa jedinstvenim Newton sobama – kazuje nam Erina Stančin, pročelnica Upravnog odjela za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Grada Ludbrega.

Temelj svake Newton sobe je zapravo matematika kao temeljna prirodna znanost i iz koje se izvlače smjernice za ostale znanosti. Lori Ludbreg će u prvoj fazi imati dvije Newton sobe, a paralelno će se raditi i na trećoj, najavljuju iz Grada. Jedna soba je vezana uz matematiku, biologiju i kemiju, pa će ta soba koristiti prirodne resurse Otoka Mladosti, ludbreške prirodne oaze koja se nalazi u neposrednoj blizini budućeg STEM centra. Druga soba bit će povezana s astronomijom i fizikom i oslanjat će se i na nasljeđe Rudolfa Fizira, Zajednice tehničke kulture i u njoj će se nalaziti simulator letenja, jedini na sjeveru Hrvatske i ovom dijelu Europe, koji će djeci pružiti mogućnost da vide što prirodne znanosti mogu pružiti. kroz praktičan rad…

-U prvoj fazi realizacije projekta, Regionalni STEM centar bit će na raspolaganju svim školama s područja Varaždinske županije, a kasnije će Centar biti dostupan i za sve druge škole iz regije odnosno iz cijele RH, kao i za individualne i  grupne posjete – napominju iz Grada.

U Newton sobama učenicima će se omogućiti novi obrazovni sadržaj temeljen na interdisciplinarnom povezivanju znanja iz prirodnih znanosti, novih tehnologija, održivog razvoja i STEM-a, napominju nam iz Ludbrega.

Na samom početku rada centra, provodit će se sljedeći newton moduli: 1. We do 2.0: Milo explores weight – preko kojeg će učenici putem praktičnih vježbi i teorijskog znanja učiti o matematičkim pojmovima, njihovoj primjeni u praksi, mjerenju, što je težina, trenje, masa, kako ih povezati, kako koristiti znanstvene koncepte, donositi vlastite opservacije te kako ih nadograditi. Nadalje i 2.       Search and rescue: Block programing with WeDo preko kojeg će učenici učiti o matematičkim pojmovima, block programiranju, njihovoj primjeni u praksi, stvaranju programskih algoritama i njihovom testiranju na praktičnom  primjeru kako reagirati u slučaju odrona zemlje, zatim 3.   Robots and circumference preko kojeg će učenici putem učiti o kritičkom i strateški usmjerenom razmišljanju o tome kako riješiti predočeni problem uz pomoć matematike, robotike i geometrije, potom 4.       Up in the air with numbers preko kojeg će učenici učiti o procesu letenja kroz izradu izračuna duljine, kutova, površine, volumena, vremena, brzine, gustoće, isčitavanje geografskih karata te direktno to znanje primijeniti u simulatoru leta uz podršku stručnog osoblja s iskustvom u letenju (pilot), 5.       We explore energy preko kojeg će učenici učiti o vrstama energije, načinima očuvanja energije, kvaliteti koju svaka energija, kako se energija stvara, o energetskoj učinkovitosti te o različitim načinima kako pretvoriti, transportirati i spremiti energiju i – 6.       Sustainable energy preko kojeg će učenici putem praktičnih vježbi i teorijskog znanja učiti o održivoj energiji, načinima očuvanja, ravnoteži resursa i načinima očuvanja okoliša kroz održive izvore energije, upoznaju nas iz Grada Ludbrega.

Partneri na projektu su tri osnovne škole koje provode edukativne aktivnosti i čiji će učitelji sudjelovati u radu Centra, dok Međimursko veleučilište radi na razvoju i tri nova, dodatna modula za primjenu u Newton sobama. Partner Varaždinska županija zadužena je za diseminaciju projektnih aktivnosti i rezultata.

Newton sobe realizirat će se kroz projekt „Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“, akronima LORI ukupne vrijednosti 22.217.250,00 kn odnosno 2.950.302,10 eura.  U spomenutom iznosu 85 posto sredstava financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, dok se preostali iznos osigurava iz državnog proračuna.

-Projektom planiramo riješiti problem nedostatnih prostora za STEM obrazovanje i aktivnosti na području Ludbrega i Varaždinske županije, nepostojanje adekvatno opremljenih STEM učionica, manjak znanja i vještina učitelja, odgojno obrazovnih radnika i učenika u STEM području te smanjenih mogućnosti za učenike u postojećem osnovnoškolskom obrazovnom sustavu. Problem ćemo riješiti na način da ćemo razviti sustav koji će se sastojati od stručno osposobljenih učitelja i drugih odgojno obrazovnih radnika ojačanih kapaciteta u podučavanju u području STEM-a, IKT-a i poduzetništva, stvorit ćemo podlogu za razvoj individualiziranih programa temeljenih na potrebama učenika i uvest ćemo metodiku prijenosa znanja u neformalnom okruženju, tj. u modernim i adekvatno opremljenim STEM učionicama koje će biti prilagođene potrebama učenika- tvrdi nam pročelnica Upravnog odjela za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Grada Ludbrega.

U pitanju je jedan od najvećih projekata u povijesti Ludbrega, a premda ulazi u red obrazovnih, navode u Gradu, značaj mu je znatno širi, budući će se njegovom konačnom realizacijom napokon aktivirati i stari mlin, koji će sada postati STEM centar.

-Na priloženim fotografijama uz tekst možete vidjeti 3D prikaz budućeg STEM centra u kojem će se nalaziti Newton sobe, prikaz interijera soba, trenutačno stanje zgrada Mlina, kao i službeni roll up projekta – napominje Erina Stančin, pozivajući nas da zapratimo i službene profile projekta na instagramu (@Lori Ludbreg), Facebooku (lori ludbreg) te web stranicu https://loriludbreg.hr, dodajući i kako bi otvorenje STEM centra LORI u Ludbregu trebalo biti krajem 2023.

–Svjesni smo da se demografska politika ne zasniva na jednokratnoj pomoć i zato nastojimo maksimalno biti podrška obiteljima od rođenja djeteta pa tijekom cijelog obrazovanja. Prošle godine u Ludbregu je otvoren novi vrtić. Iako privatni, jednako sufinanciramo boravak djece u svim vrtićima. Naš gradski vrtić očekuje proširenje i nova adaptacija. U osnovnoj školi sjajno funkcionira produženi boravak, učenici na početku školske godine dobivaju bon za kupnju školskog pribora, za sve osnovnoškolce besplatan je i radni materijal. Stipendiramo srednjoškolce i studente – objašnjava gradonačelnik Dubravko Bilić i naglašava kako uz spomenute mjere aktivno nastoje stvarati preduvjete za poboljšanje života na području grada ulaganjem u komunalnu infrastrukturu i drugim sadržajima.

– Ponosni smo što ćemo prvi u Hrvatskoj imati Newton sobe, od iznimne nam je važnosti što smo u suradnji s norveškim partnerima uspjeli dogovoriti ovaj zanimljivi projekt koji će biti okosnica obrazovanja u STEM području i to ne samo za djecu iz Osnovne škole Ludbreg već i za djecu iz susjednih općina, ali isto tako vjerujem da je on i okosnica daljnjeg razvoja turizma – zaključuje gradonačelnik Ludbrega. (P.Livajić)

PODRŠKA PROJEKTU ŠKOLA I UČENIKA

Osnovna škola Ludbreg je jedan od partnera Lori Ludbreg projekta:
„Osnovna škola Ludbreg sa zadovoljstvom se priključila projektu LORI, te nam je drago što ćemo zajednički sudjelovati u stvaranju prve Newton sobe u Hrvatskoj. Kroz projekt ćemo poboljšati STEM vještine učitelja, odgojno-obrazovnog osoblja i učenika. Uz postojeće obrazovne programe ovim projektom djeca našega kraja imat će priliku dodatno obogatiti svoje znanje uz nove koncepte učenja. Našu Osnovnu školu pohađa 875 i veselimo se realizaciji projekta Lori Ludbreg” – naveli su na FB stranici Lori Ludbrega.

I Osnovna škola Veliki Bukovec sudjeluje u velikom projektu Grada:

“Uvijek nas veseli sudjelovanje u projektima u kojima nešto naučimo, a ovo je projekt u kojemu možemo naučiti jako puno. U današnje je doba pravi izazov biti u korak sa suvremenim kretanjima u tehnološkom svijetu, no mi volimo isprobavati nove stvari i rado ih isprobavamo. Newton obrazovna zajednica pruža i učenicima i učiteljima mogućnosti raditi stvari koje nisu u našim predmetnim kurikulima i to na način iskustvenog učenja. Koliko osnovnoškolskih učenika ima priliku isprobati simulator letenja? To je to čemu stremi naša škola u skladu sa školskim motom “Mala škola za velike mogućnosti”. Putovati u Norvešku i vidjeti kako oni rade u školama, razmijeniti iskustva, upoznati kolege, školski sustav, a istovremeno se educirati u specifičnim oblicima rada – neprocjenjivo. Osnovnu školu Veliki Bukovec polaze učenici, njih 231, iz devet mjesta koja se nalaze na području Općine Veliki Bukovec i Općine Mali Bukovec”- napisali su iz Velikog Bukovca.

A svemu se raduju i sami učenici, evo što oni kažu u videiću na stranici Lori Ludbrega…

https://fb.watch/ifHByVE02d/