Na popisu najbolje rangiranih gradova po izdvajanju za obrazovanje u 2021. godini našao se i Grad Vukovar. Kako je to pokazala naša analiza podataka Financijske agencije, Vukovar je u samom vrhu prema udjelu izdvajanja iz proračuna, prema izdvajanju per capita te prema trendu povećanja izdvajanja za obrazovanje u odnosu na prethodnu godinu.

U analiziranoj  godini Grad Vukovar u obrazovanje je uložio oko 26 milijuna kuna, a djeci i mladima već dugi niz godina pruža potporu od vrtićke dobi sve do završetka studiranja. Sufinancira se pohađanje vrtića, a cijene su pritom među nižima u Hrvatskoj budući da ga roditelji mjesečno plaćaju 490 za prvo,  441 kunu za drugo dok je za treće i svako sljedeće dijete besplatan.

Vukovarskim osnovnoškolcima Grad već godinama osigurava potreban školski materijal poput bilježnica s gradskim motivima, radnih bilježnica, ali i obuće jer svake godine vukovarske učenike dočekaju nove tenisice i „cvičke“ odnosno školske papuče tvrtke Borovo. Od prošle godine, Grad za osnovnoškolce pribavlja i sve dodatne radne školske materijale poput likovnih mapa i mapa za tehnički, povijesnih i geografskih atlasa, a prvašići mogu računati i na kutije za likovni.

Od 2020. godine uveden je i produženi boravak u šest od ukupno sedam vukovarskih osnovnih škola, a nakon završene obnove OŠ Nikole Andrića, boravak će biti omogućen i u njoj. Ovim putem nastoji se pomoći roditeljima kako bi njihova djeca i nakon nastave bila na sigurnom, u školi gdje im je osiguran obrok, pisanje zadaća, ali i vrijeme za igru i razonodu.

Grad Vukovar kontinuirano ulaže napore i u povlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova, a kroz projekt „Bez brige za užinu“ osigurava besplatan obrok svim svojim osnovnoškolcima koji su u riziku od siromaštva. Od iste važnosti su i projekti putem kojih se osiguravaju pomoćnici u nastavi za sve učenike kojima je takva vrsta pomoći potrebna. Kao poticaj izvrsnosti i trudu, Grad tijekom ljetnih mjeseci za uspješne vukovarske osnovnoškolce osigurava i besplatna ljetovanja diljem Jadrana.

Što se srednjoškolaca tiče, u potpunosti im se financira gradski autobusni prijevoz te sufinancira međugradski, a dodatna potpora pruža se onima koji su obrazuju za deficitarna zanimanja u vidu stipendija od 400 kuna mjesečno.

Stipendiraju se i redovni studenti s vukovarskog područja i to iznosima u rasponu od 500 do 1000 kuna, a pomaže im se i sufinanciranjem međugradskog prijevoza ukoliko studiraju na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Sve studente koji akademsku godinu završe odličnim uspjehom Grad nagrađuje novčanim iznosom od tisuću kuna.

Napomenimo i kako će studenti vukovarskog veleučilišta „Lavoslav Ružička“ uskoro uživati najviše standarde obrazovanja preseljenjem u novu, obnovljenu zgradu Radničkog doma u gradskoj četvrti Borovo naselje. Naime, Grad Vukovar je putem Intervencijskog plana, kroz EU sredstva, osigurao obnovu spomenutog objekta kao i njenu prenamjenu u prostore veleučilišta pri čemu je riječ o projektu vrijednom 60 milijuna kuna.

„Za još bolji Vukovar i njegovu budućnost važno je pažnju posvećivati mladima, a to je misao koja nas vodi kada su u pitanju naša ulaganja u obrazovanje. Grad Vukovar ulaže veliki trud i značajna sredstva u svrhu podizanja standarda u obrazovnim ustanovama kojima je osnivač, ali i u onima kojima nije osnivač. Uz vlastita sredstva trudimo se privlačiti i bespovratna sredstva EU fondova, a brojne mjere koje provodimo usmjerene su upravo na obrazovni sustav što nam u konačnici daje ovakve sjajne rezultate na koje smo ponosni“ – rekao nam je ovom prigodom gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava.  (V.H.)