Proveli smo mini istraživanje i provjerili kolika je zastupljenost žena u ukupnom broju zaposlenih u gradskim upravama, a podaci koje smo dobili iz 30-ak gradova pokazuju da više od polovice zaposlenih čine upravo žene. U dvadesetak gradova ta je zastupljenost veća od 60 posto, u njih 12 čak i od 70 posto, a ‘najženskije’ gradske uprave imaju Klanjec (83,3%), Novska (80%) i Cres (78,9%), dok su u Supetru i Zlataru žene na svim ili gotovo svim upravljačkim pozicijama.

Iako prema demografskim podacima čine više od pola svjetskog stanovništva, društveni položaj žena je daleko ispod tog omjera, pogotovo na političkim dužnostima. Da je politika još uvijek ‘muški svijet’ pokazuje i novo istraživanje Vijeća europskih općina i regija koje je analiziralo zastupljenost žena u 41 europskoj državi, od lokalnih vijeća do Europskog parlamenta i koje pokazuje da žene čine tek 1/3 ukupnog broja zaposlenih, te obavljaju dužnost gradonačelnice u tek 15% gradova starog kontinenta. Od 41 europske prijestolnice žene su, tako, na čelu njih tek osam. U Hrvatskoj je prosjek još i niži pa žene vode 13 od 128 gradova. Na izborima 2017. gradonačelničku poziciju osvojile su Marina Budimir u Iloku, Ana Kučić u Malom Lošinju, Ana-Marija Petin  u Orahovici, Gordana Lipšinić u Ozlju, Anamarija Blažević u Pakracu, Antonija Jozić u Pleternici, Kristina Križanec u Sinju, Kristina Ikić Baniček u Sisku,  Ivana Marković u Supetru, Dragica Ratković u Varaždinskim Toplicama, Tonka Ivčević u Visu,  Nelka Tomić u Vodicama i Jasenka Auguštan Pentek u Zlataru. 

Ipak, gledajući zastupljenost žena u ukupnom broju zaposlenih u gradskim upravama i poduzećima čini se da ipak nismo tako loši.

Povodom Dana žena smo, naime, proveli mini istraživanje i provjerili kolika je zastupljenost žena u ukupnom broju zaposlenih u gradskim upravama, a podaci koje smo dobili iz 30-ak gradova pokazuju da više od polovice zaposlenih čine upravo žene. U dvadesetak gradova ta je zastupljenost veća od 60 posto, u njih 12 čak i od 70 posto, a ‘najženskije’ gradske uprave imaju Klanjec – u kojemu je od šest zaposlenih čak pet žena (83,3%), Novska u kojemu je od 40 zaposlenih 32 žene (80%) i Cres u kojemu je od 19 zaposlenih u gradskoj upravi čak 15 žena (78,9%).

Više od 70 posto žena u gradskoj upravi imaju još Jastrebarsko, Beli Manastir, Novigrad, Sveta Nedjelja, Belišće, Pregrada, Lipik, Sveti Ivan Zelina i Pazin.

U zagorskom gradu Klanjcu Gradska uprava formirana je kao Jedinstveni upravni odjel sa šest zaposlenih. Na čelu upravnog odjela nalazi se muškarac, no ostale pozicije rezervirane su za žene, govore nam u upravi. Uz to, žene su glavne i u Dječjem vrtiću, Knjižnici, Kulturnom centru, Osnovnoj školi te Komunalnom poduzeću.

– Na sve njih sam izuzetno ponosan, jer izvrsno obavljaju svoj posao i jako puno doprinose razvoju i ugledu grada – kaže gradonačelnik Zlatko Brlek.

U Gradskoj upravi Novske muškaraca ima tek 20 posto. Od 25 vodećih pozicija u ovom gradu 14 pripada ženama, a u vladajućoj većini Gradskog vijeća polovica članova upravo su žene. Od 40 ukupno zaposlenih u gradskoj upravi rade čak 32 žene. One su na 3 pročelničke pozicije, a u još 4 gradske ustanove također vode glavnu riječ.

‘Žene čine ogromnu većinu u gradskoj upravi Novske. Odgovorne su u javnoj nabavi, brižne prema javnom novcu, spremne u sekundu organizirati bilo koju aktivnost i pouzdane suradnice, pritom ne štedeći sebe ni svoje slobodno vrijeme za gradske projekte. Sretan je čovjek koji ima takve suradnice u timu.’, ističe gradonačelnik Piletić.

Među najženskijim gradovima je i Grad Cres u kojem su, osim što čine većinu zaposlenih u gradskoj upravi, žene u većini na vodećim gradskim funkcijama. Naime, u tri ustanove od sveukupnih tridesetak zaposlenih samo su četiri muškarca.

Oba upravna odjela u gradskoj upravi vode žene, a od ukupno 19 zaposlenih samo su četiri muškarca. Čak i komunalni redar je žena, a i u Turističkoj zajednici Grada Cresa također su zaposlene samo žene. Dječjim vrtićem i Creskim muzejem rukovode ravnateljice.

Od ukupno 28 zaposlenih u gradskoj upravi Svete Nedelje 21 su žene, što je visokih 75 posto.

‘Ponosni smo što je Grad Sveta Nedelja jedan od gradova s najvećom zastupljenošću žena u Gradskoj upravi. Mišljenja smo kako je osnova uspješnog rada, djelovanja i poslovanja upravo ravnopravnost spolova, ali i afirmacija žena (kako u poslovnom smislu, tako i na razini zajednice). Upravo tome ide u prilog da je u Gradskoj upravi zaposleno 28 djelatnika, od čega je 21 žena. Od 3 upravljačke pročelničke pozicije, na njih 2 su žene. Također, od 2 gradska poduzeća (trgovačko društvo i ustanova) na čelu 1 je žena. I u kontekstu izvršne vlasti vidljiva je zastupljenost, jer od 2 zamjenika koja imam, 1 je žena’, ističe gradonačelnik Dario Zurovec.

Isti je postotak i u Gradu Pregradi u kojemu je od ukupno 12 zaposlenih devet žena, a  žene su i na sedam vodećih gradskih pozicija, među kojima je predsjednica Gradskog vijeća i zamjenica gradonačelnika.

– Postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca jedan je od najvažnijih ciljeva suvremenog društva. Mi u Gradu Pregradi poštujemo rodnu ravnopravnost i djelujemo po transparentnim kriterijima, ne pravimo razlike između muškaraca i žena. U Gradu Pregradi zaposleno je 75% žena, ali drago mi je istaknuti i da je velik broj žena na rukovodećim pozicijama, pa tako naglašavam da Grad ima predsjednicu Gradskog vijeća i zamjenicu gradonačelnika. Smatram da djelujemo kao zaista dobar tim, što se vidi po ostvarenim rezultatima – rekao nam je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

Više od 70 posto žena u gradskoj upravi je i u Gradu Svetom Ivanu Zelini, a na čelnim pozicijama imaju čak dvostruko više žena nego muškaraca.

– U izvršnoj vlasti gradonačelnik ima jednu zamjenicu. I ona i ja smo volonteri – govori drugi zamjenik gradonačelnika Mario Dukarić. Naglasio je i kako su „kompetencije i sposobnost prije svega, a spol, stranačka pripadnost i ostalo je – nebitno“.

Preko 70 posto žena je i u gradskoj upravi Donje Stubice – od sedam zaposlenih čak pet su žene, dok ih je u Pleternici sedam od 10 zaposlenih.

Uz gradonačelnicu Antoniju Jozić, žene su u Pleternici na čelu tri gradske tvrtke te dvije od ukupno tri gradske ustanove.

‘Ako želiš da se o nečemu govori, pitaj muškarca; ako želiš da nešto bude napravljeno, pitaj ženu – riječi su čelične lady Margaret Thatcher i osobno mislim da je puno istine u tome; čast iznimkama. Stoga ne čudi uspjeh Grada Pleternice kad u kolektivu imamo puno samosvjesnih i vrijednih žena posvećenih svakom radnom zadatku’, kratko komentira gradonačelnica.

Tu su, potom, Koprivnica (69,1%), Bjelovar (68,8%),  Opatija (67,9%), Novi Marof (66,7%), Đurđevac (65,2%), Petrinja (64,9%), Čazma (64,3%), Trogir (63,5%) i Metković (63,3%).  Iznad 60% žena još imaju Knin, Kutina i Pula.

Natpolovičnu zastupljenost žena u gradskoj upravi imaju i Vinkovci, Ivanić Grad, Poreč, Dubrovnik, Šibenik, Samobor, Križevci i Virovitica.

U većini ovih gradova žene su ravnopravno zastupljene ili čak u većini i na vodećim pozicijama u gradu. U Gradu Dubrovniku žene tako vode 7 od 14 upravnih tijela, u Belišću drže sva četiri pročelnička mjesta, u Jastrebarskom su na čelu tri, u Svetoj Nedjelji imaju dvije pročelnice i jednu zamjenicu gradonačelnika, a žena je na čelu jedinstvenog upravnog odjela i u Donjoj Stubici. U Svetom Ivanu Zelini žene su na čelu dvije pročelničke pozicije, no sveukupno drže 10 rukovodećih položaja, isto kao u Pazinu i Umagu. U Novskoj i Supetru zauzimaju po 9 vodećih dužnosti, u Belom Manastiru, Lipiku i Jastrebarskom po 7, u Cresu 6, a zanimljivo je da u Klanjcu sve zaposlene žene, njih 5, vrše rukovodeće položaje. Valpovo i Metković imaju nešto manji broj žena na odlučujućim funkcijama, u prvom je na tim pozicijama četvero žena, a u Metkoviću su dvije. (Petar Brković)

Supetar – jedini grad u kojem su žene na svim upravljačkim pozicijama

Grad Supetar jedini je hrvatski grad kojim upravljaju žene. Sve najodgovornije funkcije, počevši od gradonačelničke, u ovom su gradu u rukama žena koje sada već drugi mandat uspješno upravljaju gradskim institucijama i ustanovama.

Prva gradonačelnica u povijesti grada, Ivana Marković, okružila se 2013. godine jednako tako uspješnim ženama i svojim je fantastičnim rezultatima – gradske financije je iz dugova i debelog minusa od 25 milijuna kuna u četiri godine dovela u plus, te pokrenula brojne milijunske projekte koji Gradu Supetru donose nove prihode, zadobila povjerenje građana pa je na prošlim lokalnim izborima svoj drugi mandat osvojila već u prvom krugu sa čak 62% podrške građana.

Uz prvu gradonačelnicu u povijesti Supetar tako u ovom mandatu ima i prvu predsjednicu Gradskog vijeća, Danijelu Kirigin, a jedinstveni su i po tome što im je žena na čelu policijske postaje. Žene vode i komunalno poduzeće, knjižnicu, centar za kulturu, osnovnu i srednju školu, vrtić, poljoprivrednu zadrugu, obrtničku udrugu pa i poslovnicu Fina-e. Osim toga, i svi suci u Općinskom sudu su žene – predsjednica i tri sutkinje, te četiri sudske savjetnice, a na čelu Zemljišnika i Katastra opet su žene.

– U nas nema govora o tome da su žene slabiji spol i da nemaju prava. Da to potvrdimo na 9.  Sjednici gradskog vijeća donijeli smo Odluku o osnivanju povjerenstva za ravnopravnost spolova i tako se pridružili gradovima i općinama na lokalnoj razini koji se obvezuju da će slijediti načela ravnopravnosti spolova i odredbe provoditi u svojim sredinama – rekla je gradonačelnica Ivana Marković.

Zlatar: Žene nisu kvota nego ravnopravni dio društva

Grad Zlatar još je jedan izrazito ženski grad – uz gradonačelnicu Jasenku Auguštan Pentek, žene su na čelu Gradskog vijeća koje ima predsjednicu i potpredsjednicu, te sedam od ukupno 15 vijećnika. Žene su na čelu sve četiri gradske ustanove – Pučkog otvorenog učilišta, knjižnice, galerije, vrtića, turističke zajednice, a od tri škole na području žene su na čelu dvije. Od 11  zaposlenih u gradskoj upravi čak 7 su žene, pa je i Grad Zlatar na zastupljenosti od preko 60 posto.

‘Građani Zlatara svakako su pokazali da cijene ravnopravnost te da su na vodećim pozicijama odabrali žene. Od 2017. godine u Zlataru je vidljiv porast žena na vodećim pozicijama te porast žena koje su se uključile u politički život grada, ali i u ostalim segmentima upravljanja. Došlo je do velikih promjena u sastavu Gradskog vijeća gdje je sada skoro polovica žena. Prijašnji saziv vijeća imao je samo 2 žene, pa je sada taj broj višestruko povećan. Mi nismo kvote, već ravnopravni dio društva u našem gradu. Brojne žene našeg grada i preko udruga doprinose kvaliteti i ljepšem životu u našoj zajednici. Isticanjem pozitivnih primjera privlačimo žene da se aktivno uključe i da građani spoznaju da žene mogu kvalitetno obavljati vodeće funkcije’, ističe Jasenka Auguštan-Pentek.

Poreč: Od 16 gradskih poduzeća žene na čelu njih 13

Grad Poreč prvi je grad po broju rukovodećih žena. Dvije zamjenice gradonačelnika i tri pročelnice gradskih Upravnih odjela drže polovicu radnih mjesta u Gradskoj upravi. Što se tiče ustanova koje su pod ingerencijom Grad i tamo su žene uvjerljivo vodeće. Od 16 gradskih poduzeća žene su na čelu njih 13.

– Neke su na ovim pozicijama dugi niz godina i već su postale sinonimom za ustanove koje vode, dok su neke od njih u samom početku i tek stvaraju svoje priče i projekte. Ipak, ono što vam je svima zajedničko je da rade za jedno zajedničko dobro, da su odlične i pouzdane suradnice, da su odgovorne u svojem poslu.  Vjerujem da ćemo skupa raditi na tome da Porečankama i Porečanima omogućimo da u svom gradu pronađu sve ono što im je potrebno kako bi živjeli kvalitetan i ispunjen život – od zdravlja i brige o najmlađima, do kulture, ekologije i brige o najstarijima – kaže gradonačelnik Loris Peršurić i dodaje da žene pokrivaju upravo one, posebno osjetljive resore. ‘Kako i izreka kaže – žene su stvarni kreatori društva. Hvala im što sudjeluju u kreiranju Poreča kao grada s najboljom kvalitetom života u zemlji’,  poručio je gradonačelnik Poreča.

Pula: Žene vode 15 gradskih tvrtki i pet od sedam gradskih odjela

U Puli žene čine 60 posto ukupnog broja zaposlenih u Gradskoj upravi. Gledamo li i gradske tvrtke, žene su na 15 rukovodećih položaja. Pulski gradonačelnik Boris Miletić ponosan je na ove brojke i ističe da je Istra primjer ravnopravnosti.

– Po svojim stečenim pravima, žene su danas apsolutno jednake muškarcima i to je nešto što kao Grad snažno promoviramo i čime se posebno ponosimo. Svojim vještinama, sposobnostima i znanjem doprinose općenito boljem položaju žena u društvu u svim sferama javnog života. Žene su definitivno naša pokretačka snaga te iako još uvijek često nalaze na određene barijere, posebice na tržištu rada, mišljenja sam kako sve svi zajedno kao društvo moramo više zalagati za prisutnost žena u društvenom, političkom i gospodarskom životu zajednice. U konačnici – bez žena nema ni napretka i po tom pitanju, Pula i cijela Istra definitivno mogu biti primjer kako se promovira ravnopravnost – govori gradonačelnik Miletić te pobrojava gdje sve one imaju glavnu riječ.

– U Gradu Puli žene obnašaju iznimno važne i odgovorne dužnosti. Evo konkretno, uz zamjenicu gradonačelnika, od 7 upravnih odjela, dužnost pročelnica obavlja njih 5. Od 9 gradskih javnih ustanova imamo čak 7 ravnateljica, imamo jednu direktoricu trgovačkog društva dok od 25 vijećnika u Gradskom vijeću, njih 11 pripadnica je nježnijeg spola – komentira pulski gradonačelnik Boris Miletić. (P.B./M.P.D.)