Gradovi Varaždin, Rijeka, Karlovac, Ozalj, Vrbovec, Šibenik, Jastrebarsko, Samobor, Zaprešić, Cres, Sisak, Pula i Lepoglava osigurali su besplatne higijenske uloške učenicama osnovnih, a poneki od njih i učenicama srednjih škola nakon što je, prije dvije godine, objavljeno istraživanje koje je otkrilo poražavajuću činjenicu o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj. 

Od ove godine higijenski ulošci besplatno će se dijeliti po svim školama kao i skloništima za žene žrtve nasilja. Za tu je namjenu  Vlada RH, prihvativši amandman saborske zastupnice Sabine Glasovac, u proračunu za 2023. godinu osigurala milijun eura, a za provedbu je zadužila Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ministri Fuchs i Piletić zajedno bi trebali iznaći optimalan model nabave i distribucije ovih elementarnih higijenskih potrepština.

Vladina odluka rezultat je brojnih reakcija i inicijativa nastalih nakon  istraživanja koje je prije otprilike dvije godine provela i predstavila riječka Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. Istraživanje je, naime, otkrilo poraznu činjenicu o postojanju menstrualnog siromaštva koje je u našoj zemlji toliko da je više od trećine žena primorano štedjeti na nečem tako banalnom kao što su higijenski ulošci. Zbog nemogućnosti pribavljanja dovoljne količine ovih proizvoda, mnoge djevojčice i djevojke prisiljene su ili izostajati s nastave ili se snalaziti na različite neadekvatne načine koristeći gaze, krpe, toaletni papir i tko zna kakva sve alternativna rješenja.

Vladi RH trebalo je, dakle, neko vrijeme da „čuje“ i adekvatno reagira odgovarajućim mjerama poput smanjenja PDV-a na higijenske proizvode te potom osiguranja besplatnih uložaka, što doduše tek treba zaživjeti, ali neke škole, a potom i gradovi reagirali su znatno brže.

Varaždin

Val pozitivnih promjena krenuo je iz Varaždina odnosno njihove Strojarske i prometne škole čija je ravnateljica Snježana Klarić odlučila povući prvi potez i podijeliti besplatne uloške i tampone svojim učenicama, bez obzira na njihov socijalni status. Potom je Gradsko vijeće Grada Varaždina, prihvaćanjem amandmana mladog vijećnika Lovre Lukavečkog na izglasani rebalans proračuna, podržalo inicijativu da se osiguraju sredstva za financiranje higijenskih uložaka učenicama slabijih materijalnih mogućnosti u svim osnovnim školama kojima je osnivač Grad Varaždin. Vijećnika Lukavečkog snažno su podržali gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković te se iz gradskog budžeta izdvojilo potrebna sredstva, odnosno, u ovom slučaju 40 tisuća kuna.

Rijeka

Rijeka je drugi hrvatski Grad koji je brzo reagirao te učenicama svojih osnovnih škola  omogućio dostupne i besplatne higijenske dnevne i noćne uloške postavljene u dispenzere unutar školskih toaleta. Za ovu mjeru u proračunu se osiguralo oko 200 tisuća kuna, a kako je prigodom predstavljanja inicijative pojasnila zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, riječ je o proaktivnom odgovoru na ranije spomenuto istraživanje o menstrualnom siromaštvu. Krpan je naglasila kako se u hrvatskom društvu ova tema još uvijek tretira kao tabu pa je Grad Rijeka želio napraviti iskorak i svrstati se uz bok zemljama poput Austrije, Francuske i Škotske, kao i potaknuti ostale hrvatske gradove da što prije djeluju u istom pravcu.

Karlovac

Primjer Varaždina i Rijeke slijedio je Grad Karlovac te, zahvaljujući inicijativi Udruge Dignitas, odlučio financijski olakšati roditeljima svojih osnovnoškolki osiguravajući im besplatne uloške. Na ove higijenske potrepštine, zahvaljujući između ostalog i donaciji tvrtke dm, može tako računati oko tisuću karlovačkih učenica budući da su u svih 11 osnovnih škola postavljeni dispenzeri s ulošcima. Kroz sredstva koja se dodjeljuju udrugama, Grad Karlovac je u ovom kontekstu odlučio poduprijeti i srednjoškolke. Naime, na natječaj se prijavila Udruga mladih DrOne za čiji je projekt „Uložak u znak za promjene“ Grad odobrio tri tisuće kuna, kako bi se nabavili ulošci i dispenzeri, namijenjeni učenicama srednjih škola s karlovačkog područja.

Ozalj

Zbog inicijative Savjeta mladih grada Ozlja, sve učenice OŠ Slave Raškaj imat će na raspolaganju besplatne higijenske uloške. Grad je osigurao nabavku tri ormarića odnosno dispenzera s ulošcima, a za to je izdvojeno nešto više od dvije tisuće kuna. Iako su se učenice i dosad mogle u slučaju potrebe obratiti osoblju škole, sada će do osnovnih higijenskih potrepština moći doći direktno, bez narušavanja vlastite intime.

Vrbovec

U borbu protiv menstrualnog siromaštva uključio se i Grad Vrbovec koji je također učenicama svojih osnovnih škola odlučio omogućiti besplatne higijenske uloške te je u proračunu za 2022.  godinu za tu svrhu osigurao 40 tisuća kuna, odnosno, 20 tisuća po školi.  Automati s ulošcima postavljeni su tako u ženskim toaletima OŠ Krunoslava Kutena i OŠ Marije Jurić Zagorke te su higijenske potrepštine sada lako dostupne.

Šibenik 

U proračunu za prošlu godinu „prostora“ za osiguranje besplatnih higijenskih uložaka za svoje osnovnoškolke našao je i Grad Šibenik izdvojivši pedeset tisuća kuna, a s provođenjem aktivnosti nastavlja se i dalje. Osiguravanjem sredstava iz Proračuna namjera je dostupnost higijenskih potrepština učiniti standardnom i neizostavnom praksom kako se nijedna učenica ne bi našla u neprilici.  Sve su škole dobro opremljene dnevnim i noćnim ulošcima smještenima u kabinete, odnosno, tzv. “ženski kutak”, a u ženskim toaletima montirani su dispenzeri za slobodno posluživanje. Na ovaj način žele se poboljšati uvjeti održavanja menstrualne higijene i kod kuće i u školi te prevenirati isključenost. Obrazloženo je kako je i ova mjera, između ostalog, u funkciji uvođenja stalnih unapređenja unutar programa odgoja i obrazovanja po kojima je Grad Šibenik prepoznatljiv.

Jastrebarsko 

Među prvima koji su se odlučili provoditi ovu mjeru našao se i Grad Jastrebarsko te je od ove školske godine osigurao učenicama osnovne i srednje škole potrebne higijenske uloške, a za što je izdvojeno trideset tisuća kuna. Na Međunarodni dan djevojčica podijeljeni su higijenski ulošci za 270 učenica OŠ „Ljubo Babić“ te 189 učenica Srednje škole Jastrebarsko. Gradonačelnik Zvonimir Novosel tom je prigodom naglasio kako je njegovoj gradskoj upravi želja bila napraviti iskorak i poslati poruku kako se i malom gestom može napraviti veliki pomak u razmišljanju budući da je ova tema još uvijek svojevrstan tabu, a higijena temeljno pravo svakog čovjeka.

Samobor

I Grad Samobor prepoznao je važnost ove mjere te se priključio valu pozitivnih promjena. Za sve učenice, njih otprilike 800 iz viših razreda pet samoborskih osnovnih škola, osigurani su besplatni higijenski ulošci.

Gradonačelnica Petra Škrobot također se pozvala na istraživanje Udruge PaRiter, ukazala na nedovoljnu pozornost koju je društvo dosad pridavalo ovoj temi te izrazila zadovoljstvo činjenicom što se Samobor našao među onima koji su imali dovoljno sluha i poduzeli potrebne korake kako bi pomogli u osiguravanju ovih elementarnih higijenskih potrepština. Naglasila je kako je borba protiv menstrualnog siromaštva borba za dostojanstvo žena jer higijena nije i ne bi smjela biti luksuz već se radi o prijekoj potrebi. Dodala je i da je Grad, kako bi realizirao ovu mjeru, kroz suradnju gradskih vijećnika Fokusa i Sdp-a, osigurao 50 tisuća kuna, a bude li potrebe iznos će dodatno povećati. Gradonačelnica Škrobot izrazila je želju da se higijenski ulošci, u suradnji sa Zagrebačkom županijom, osiguraju i za sve srednjoškolke sa samoborskog područja.

Zaprešić

Niz pridruženih ovoj hvalevrijednoj inicijativi nastavio je Grad Zaprešić te su u osnovnim školama Antuna Augustinčića,  Ljudevita Gaja i Kupljenovo kao i u zaprešićkoj srednjoj školi postavljeni dispenzeri higijenskih uložaka. Inicijativu je pokrenula vijećnica Duša Šarunić,  podržao je gradonačelnik Željko Turk, a potom većinom glasova usvojilo  i Gradsko vijeće te su u proračunu osigurana potrebna sredstva. Kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Zaprešića, Sandra Sabol Valenčak, ulošci će biti dostupni svim učenicama bez obzira na njihov socijalni status, za postavljanje dispenzera i redovitu opskrbu zadužene su škole, a troškovi će se podmiriti iz gradskog budžeta.

Cres

Na poražavajuće rezultate istraživanja Udruge PaRiter brzo je reagirao i Grad Cres koji je svim učenicama OŠ Frane Petrića osigurao besplatne higijenske uloške. Gradonačelnik Marin Gregorović rekao je kako u Cresu menstrualno siromaštvo nije izražen problem, ali su na ovaj način svim djevojčicama, bez obzira na socijalni status, nastojali olakšati održavanje higijene.

Sisak

Besplatne higijenske uloške za sve osnovnoškolke među prvima je osigurao i Grad Sisak te su u školama postavljeni dispenzeri. Tako se 809 učenica može direktno i diskretno, bez posrednika, ulošcima  poslužiti prema vlastitim potrebama.

Pula

Kao zasad jedini Grad iz Istarske županije, inicijativi se priključila i Pula te je u svim osnovnim školama učenicama osigurala besplatne higijenske uloške. Za ovu je mjeru iz proračuna izdvojeno 69 tisuća kuna. Prema riječima Ivane Sokolov, pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade, pulske osnovne škole i do sada su bile „osjetljive“ po ovom pitanju te je većina njih imala manju količinu uložaka u svojim računovodstvima, međutim, učenice su u trenucima potrebe trebale doći i zatražiti ih. Sada će se u ženske sanitarne čvorove postaviti dispenzeri kako bi ulošci bili dostupni kad god im zatrebaju, a ujedno i potpuno besplatni. Inače, aktualni pulski gradonačelnik, Filip Zoričić, odlučio je još u travnju 2021., dok je bio na funkciji ravnatelja Gimnazije Pula, u dogovoru s pedagoginjom i psihologinjom, svim svojim učenicama, ali i kolegicama  osigurati besplatne higijenske uloške.

Lepoglava

I u sve tri lepoglavske osnovne škole  učenice će, zahvaljujući Gradskoj upravi, moći koristiti besplatne higijenske uloške. Grad je, naime, nabavio šest tisuća uložaka koje će slobodno moći koristiti učenice osnovnih škola u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici. Kako je naglasio gradonačelnik Marijan Škvarić, odluku su donijeli zbog činjenice da je oko 30 posto hrvatskih obitelji na rubu siromaštva te im higijenski ulošci predstavljaju prevelik financijski izdatak. U Lepoglavi će sve djevojke, bez obzira na socijalni status, moći koristiti besplatne uloške budući da nisu postavljena nikakva ograničenja. (V.H.)

I neke obrazovne ustanove  samostalno su osigurale higijenske potrepštine svojim učenicama, zaposlenicama..

Nakon varaždinske Strojarske i prometne škole, s podjelom higijenskih potrepština svojim učenicama, kojih je 120,  započela je i Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Vinkovaca. Učenicama su ulošci i tamponi dostupni u uredu pedagoginje, tajništvu, računovodstvu, knjižnici i administraciji te ih se potiče da se slobodno i bez ustručavanja obrate kad god za tim postoji potreba.

Na besplatne higijenske uloške mogu računati i sve učenice pakračke OŠ Braće Radić koja se pobrinula da, zahvaljujući inicijativi nastavnice biologije Manuele Papić i podršci ravnateljice Sanje Delač, u svim ženskim toaletima postavi dispenzere i tako osigura da učenice ne osjete nelagodu ili sram zbog nemogućnosti da samostalno osiguraju ove potrepštine. Sredstva za nabavku higijenskih uložaka škola je osigurala iz vlastitog budžeta i putem donacija.

Među srednjim školama Istarske županije, a koje su uvele besplatne higijenske uloške ili tampone za svoje učenice, nalaze se Srednja škola Vladimir Gortan u Bujama, Srednja škola Buzet i Gimnazija Pula. Od obrazovnih ustanova tu je još i pulsko Sveučilište Juraj Dobrila  gdje se svim studenticama i zaposlenicama osiguravaju ulošci i tamponi, a na inicijativu Studentskog zbora.

Škotska prva zemlja u svijetu koja je donijela zakon o besplatnim ulošcima i tamponima

Škotska je prošle godine postala prva zemlja na svijetu čije će javne ustanove imati obavezu osigurati menstrualne higijenske proizvode. Točnije, na snagu je stupio zakon kojim će ti proizvodi morati biti dostupni i besplatni u školama, sveučilištima i institucijama poput, primjerice, općina. Za donošenje zakona, kojeg je prije dvije godine jednoglasno podržao škotski parlament, velike zasluge ima laburistička zastupnica Monica Lennon koja je vodila kampanju. Lennon je naglasila kako se u ovom slučaju radi o primjeru uspješne suradnje i zajedničkog napora političara, a koji pokazuje što je sve moguće postići kada se udruže radi dobrobiti ljudi kojima trebaju služiti.