Polaganje državne mature ključni je korak za ulazak u svijet visokog obrazovanja, a gimnazijalcima i uvjet za dobivanje svjedodžbe o završenoj srednjoj školi stoga je više nego razumljiva napetost koja, u pravilu, tijekom svibnja obuzme učenike, ali i njihove najbliže. Neke gradske uprave prepoznale su „problem“ i odlučile dati podršku kako bi svojim mladim sugrađanima olakšale ovo stresno razdoblje..

Matura, koja osim što označava prekretnicu u životu većine srednjoškolaca, obično podrazumijeva i brojne izdatke roditeljima; većina učenika sudjeluje u svečanoj maturalnoj večeri što već u startu zahtijeva financijsku participaciju, a tu je još trošak za odijela, haljine, cipele, frizere i ostale usluge za kojima mnogi  posežu kada žele osobito zablistati.

U idealnim (obrazovnim) uvjetima, neke velike pripreme za polaganje samog ispita državne mature ne bi bile ni potrebne; eventualno bi se na kraju četvrtog razreda odvojilo nekoliko sati za ponavljanje svega onog što se u glavnim i izbornim predmetima učilo kroz školovanje i to bi bilo to. Međutim, stvarnosti smo (pretpostavimo tako) svi svjesni pa se, uzimajući u obzir razlike između obrazovnih ustanova te naročito, samih pojedinaca, sve češće organizirane pripreme manje-više i podrazumijevaju.

Prošle godine državnu maturu polagalo je 28.917 pristupnika čije je srednjoškolsko obrazovanje bilo obilježeno mnogim otežavajućim okolnostima poput dugotrajnog štrajka prosvjetnih djelatnika, pandemije, samoizolacije, a kojih su posljedice različito utjecale na živote učenika i njihovih obitelji.

Svakako, rezultati se nisu pokazali  bajnima, naročito se „kiksalo“ na izbornim predmetima poput Fizike, Kemije te Politike i gospodarstva.  Zapaženo je kako se, u odnosu na ranije godine, češće prijavljivala A razina matematike, a više je i prijava na svim izbornim predmetima osim Politike i gospodarstva.  Obavezne ispite palo je 3,8 posto gimnazijalaca i 33,2  posto strukovnjaka, odnosno, maturu ukupno nije prošlo 5.494 učenika što je lošiji rezultat u odnosu na godinu ranije. Doduše, u 2023.-oj  matura je bila nešto i zahtjevnija nego tijekom nekoliko ranijih godina budući da se opet morao pisati esej iz Hrvatskog jezika bez mogućnosti predaje praznog lista, odnosno, morala se „uloviti“ minimalno dvojka za prolaz. Što se promjena u ovoj godini tiče, maturanti su mogli prijaviti pet umjesto dosadašnjih maksimalno šest izbornih predmeta, a na popisu književnih djela koja moraju pročitati i pripremiti za esej iz Hrvatskog imaju njih osam umjesto četiri, koliko ih je bilo lani.

Kako bilo, mnogi maturanti i u 2024.-oj se odlučuju  na neki vid vanjske pomoći u pripremama; dok je pojedincima pritom dovoljna dodatna nastava u te svrhe organizirana u školama,  drugi stečeno znanje učvršćuju uz privatne instrukcije jedan na jedan, organiziranu nastavu u specijaliziranim ustanovama poput raznih učilišta ili, pak, uz neki oblik online pripreme. Cijene organiziranog ponavljanja gradiva mnogim su roditeljima izdatak koji ne mogu priuštiti svojoj djeci budući da je, primjerice, paket koji obuhvaća hrvatski jezik i višu razinu matematike i engleskog u prosjeku oko nekih 530 eura za 136 sati rada.  Pribroje li se tome još i izborni predmeti, ukupna cifra može preći i tisuću eura.

Stoga i ovog puta donosimo neke primjere dobre prakse gradskih uprava koje su, svjesne navedenih izazova, odlučile dati podršku svojim mladim sugrađanima i na ovom području. Kao što je to i do sada bio slučaj, pojedini gradovi (su)financiraju pripreme uživo, drugi se odlučuju na osiguravanje podrške putem online priprema, a treći naprosto izdvajaju određeni financijski iznos koji maturanti mogu iskoristiti na način koji im najviše odgovara.

Grad Samobor je, primjerice, osigurao besplatne pripreme za sve zainteresirane maturante koji se pripremaju za državnu maturu iz matematike (obje razine) i fizike. Pripreme obuhvaćaju 60 sati nastave, a održavaju se uživo u prostorijama srednjih samoborskih škola. Vode ih iskusni predavači, upoznati sa zahtjevima državne mature, a kako bi im pristupili, zainteresirani maturanti trebali su se tijekom siječnja prijaviti ispitnom koordinatoru svoje škole ili, ukoliko srednju pohađaju u nekom drugom gradu, poslati e-mail Pučkom otvorenom učilištu Samobor, navesti osobne podatke te naznačiti predmet (matematiku ili fiziku) kako bi se formirale grupe.

Dugo Selo odlučio je „jednim udarcem ubiti dvije muhe“ pa tako za svoje maturante Grad organizira njima besplatne pripreme za maturu, a dugoselskim studentima plaća za držanje instrukcija maturantima. Naime, putem Studentskog servisa Sveučilišta u Zagrebu na žiro-račun studentima sjeda 10 eura neto po odrađenom satu, a instrukcije su organizirane u skupinama od dvoje do četvero učenika tijekom jednog punog sata. Predmeti za koji se održavaju pripreme, odnosno, daju instrukcije su matematika, hrvatski, engleski, fizika i kemija. Da bi se uključili u projekt, studenti moraju zadovoljiti neki od kriterija; pohađati studij nekog od ponuđenih predmeta ili studij blisko povezan s njim, imati odrađeno sudjelovanje na natjecanju u srednjoj školi te, za podučavanje engleskog jezika, viši stupanj jezične razine poznavanja.

I Grad Slavonski Brod nastavlja s organiziranjem besplatnih priprema za državnu maturu i to za tri obavezna predmeta, hrvatski, matematiku i engleski,  kao i obje razine. Pripreme su trajale tijekom veljače i ožujka, a održavale su se subotama u Gradskoj knjižnici. Za sudjelovanje nisu bile potrebne prethodne prijave, a maturanti su mogli izabrati na kojim će predmetima i razinama sudjelovati.

Besplatnu pomoć u pripremama za državnu maturu dobili su i maturanti u Vinkovcima. Pripreme su trajale do 15 travnja, a održavale su se u večernjim terminima kako bi učenici neometano mogli ispunjavati svoje aktualne školske obaveze, kako su napomenuli iz Grada. Učenici su se mogli prijaviti u svojim školama, a edukacija koja je ukupno trajala 35 sati  te bila organizirana u šest zasebnih grupa, održavala se u vinkovačkoj Gimnaziji.

Svojim maturantima pripreme iz matematike za državnu maturu u potpunosti financiraju i gradovi Lipik i Pakrac u trajanju od 35 školskih sati. Pripreme jednom tjedno održava umirovljeni srednjoškolski profesor matematike, a u organizaciji Centra znanja.

Grad Otok i ove je godine nastavio  s praksom sufinanciranja priprema, a riječ je o 70 posto ukupnog iznosa. Pripreme su uključivale obavezne predmete A i B razine te njemački jezik, a  provodile su se subotama, od veljače do kraja travnja, u Poduzetničkom inkubatoru. Tri mjeseca grupne pripreme svih triju odabranih predmeta i razine stoje 185 eura, ali uz sufinanciranje Grada učenici su trebali izdvojiti 55 eura. Inače, Otok je ove godine po prvi put organizirao i osigurao besplatne instrukcije za svoje osnovnoškolce i srednjoškolce iz čak sedam predmeta, odnosno, hrvatski, engleski, njemački, matematiku, kemiju, geografiju i fiziku, a u siječnju je održan prvi ciklus.

Pripreme je za svoje maturante organizirao i Grad Jastrebarsko i to iz hrvatskog i engleskog jezika te fizike i matematike. Vježbe su u tamošnjem Centru za kulturu započele u veljači, a cijena im po predmetu iznosi 160 eura s tim što Grad participira s po 26,5 eura po predmetu pa je za polaznike u konačnici iznos 133,5 eura i mogu ga podmiriti u osam mjesečnih rata.

Do kraja prosinca prošle godine na pripreme za maturu mogli su se prijaviti i učenici u Svetom Ivanu Zelini. Maturanti mogu utvrditi gradivo iz šest predmeta – hrvatskog, matematike (a i b razina), engleskog, fizike, kemije i biologije, a pripreme se održavaju svakog vikenda sve do početka lipnja. Svaki od navedenih predmeta bit će obrađen kroz 40 školskih sati, a cijena je, uz subvenciju Grada, 40 eura po predmetu. Učenici koji upišu više od tri predmeta, tri predmeta plaćaju, a ostali su im besplatni.

Kako smo ranije spomenuli, neki gradovi odlučili su se na osiguravanje besplatnih online priprema za maturu, uglavnom preko web aplikacije ePripreme, a koja omogućava pristup stvarnim ispitima iz prijašnjih godina, svim predmetima i svim razinama, interaktivnoj osobnoj statistici, a sve uz neograničeno korištenje do 31. kolovoza 2024. godine. Među njima su Makarska, Križevci, Virovitica i Sveta Nedelja.

Grad Krk ove je godine prvi put započeo s ovim vidom pomoći svojim maturantima te je u suradnji s online platformom „Škola u oblacima“ odlučio subvencionirati  36-satni program priprema iz tri osnovna predmeta, po 12 sati svaki. Program se provodi na online satovima s profesorom, u malim grupama do pet maturanata kako bi se omogućio individualniji pristup. Na program su se mogli prijaviti svi krčki maturanti do 1. svibnja, cijena za maturante iznosi 75 eura što je 25 posto pune cijene, a Grad Krk subvencionirat će ostatak.

Gradovi Trogir i Biograd na Moru odlučili su se za nešto drugačiji pristup pa svojim maturantima pomažu isplaćujući im jednokratnu potporu od 100, odnosno, 200 eura, a koju učenici mogu iskoristiti kako god žele budući da su im troškovi, da se vratimo na sam početak, u ovom razdoblju mnogobrojni, a financijske mogućnosti prosječnih hrvatskih građana prilično skučene. (V.H.)