U našem novom serijalu, ‘Drugo lice’, donosimo priče o gradonačelnicima privatno – čime se bave u slobodno vrijeme, koji su im hobiji i interesi, što ih zanima i ispunjava, kako balansiraju poslovni i privatni, obiteljski život… Ovotjedni ‘gost’ nam je jedan od najmlađih gradonačelnika u ovome mandatu, Dario Zurovec iz Svete Nedelje

Pronaći vremena za stvari i aktivnosti koje želimo više raditi problem je s kojim se danas sve češće susrećemo. Obavljanje posla koje iziskuje puno energije i vremena nerijetko nas stavlja u ritam života ‘kuća-pos’o’. Ako, k tome, morate skrbiti o potrebama jednog grada, ‘žrtvovanje’ nekih drugih stvari postaje prioritet. Pa, ipak…

Čini se da su neki gradonačelnici pronašli formulu kojom uspijevaju balansirati poslovne aktivnosti s onim aktivnostima koje ih opuštaju. Gradonačelnik Svete Nedelje, Dario Zurovec, jedan je od primjera. Prepoznat po kvalitetnim projektima na dobrobit pet stoljeća starog središta, u skupini najmlađih hrvatskih gradonačelnika, rođen 25.11.1986.,  između svakojakih konferencija i sastanaka važnih za funkcioniranje grada, gradonačelnik Zurovec, u društvu supruge pronađe vremena i za prirodne, a uz društvo i za sportske aktivnosti.

– Nosim posao uvijek sa sobom, što je loše za privatni život, ali dobro za posao i dužnost koja traje 24 sata. Kako onda slobodno vrijeme uklapam s radnim obvezama? Huh, u zadnje vrijeme malo teže, ali se određeni minimum stigne normalno i to.  Izvan radnog vremena sasvim sam opušten čovjek, kao i svaki drugi, s manama, vrlinama i svime što čini čovjeka. U slobodno vrijeme šećem ili planinarim sa suprugom, a stres rješavam vikendom u prirodi i fizičkom aktivnošću poput trčanja ili češće – boksa, uz boksačku vreću u garaži, doma. Pomažem i tastu u vinogradu, što me također opušta. Obično navečer pogledam na televizoru neku seriju, film ili čitam knjigu. Hobiji su mi uostalom baš sport, filmovi, serije, poneka knjiga, stručna ili beletristika. Filmove ili serije pogledam prije spavanja, ista stvar je s knjigama. U najgorem slučaju pročitam koji portal, uglavnom vezan za politiku, sport, tipove treninga, forume ili nešto sasvim nevezano radi informiranja  – kaže nam gradonačelnik. Puno, „i previše“, vremena zna biti na mobitelu, društvene mreže pokriva sve osim tik toka i twittera. Premda, kaže, najčešće bude okupiran svime što mu ostane od posla u kući tijekom tjedna.

-Tu spadaju oni standardni kućanski poslovi, istina nisam neki kuhar, ali „speglam“ svu robu koju trebam. Nakon napornog dana užitak mi predstavlja neki slatki zalogaj, to nipošto ne odbijam. Definitivno ne ako su u pitanju pogotovo sladoled, čokolada, kokice ili dobar kolač. Heh, to su mi poroci – priznaje nam.

Volja i disciplina za različitim aktivnostima nisu došle niotkuda. Još u školi, ovaj 33-godišnji lider Svete Nedelje, predivnog grada s oko 18 tisuća stanovnika i 14 naselja, omiljenog odredišta brojnih izletnika upravo zbog raznolikih sportsko-rekreativnih sadržaja, smještenog zapadno od dvadesetak kilometara udaljenog Zagreba, između Save, Okićkog i Samoborskog gorja,  volio je biti aktivan.

– Kroz srednju i osnovnu sam trenirao većinom nogomet, svirao violinu, kao student sam kraće vrijeme pjevao na vjenčanjima. Haha.  Volim dobro društvo, „open minded“ sam.   Trenutno, ako mi to posao dopusti jednom tjedno umjesto trčanja i vježbanja odem s prijateljima na nogomet, opet ovisno o obavezama. Pokatkad sport prakticiram ujutro, ponekad navečer, a trudim se bar 2-3 puta tjedno trenirati standardni boksački trening s vrlo malo ili nimalo pauza između vježbi, dva puta trčati, šetati i slično. Nove vježbe i treninge obično nalazim na YouTubeu, portalima poput Men’s Healtha, popsworkout i drugima, no znam i guglati tipove treninga nekih poznatijih sportaša, glumaca ili trenera – govori nam.

Uvijek, pojašnjava Dario Zurovec, cilja na visoki intenzitet u treninzima da se „ispuše“, a uštedi dosta na vremenu jer nema uobičajenih putovanja na trening i sa treninga. Usput, ljubav prema kontaktnim sportovima razvila se još na fakultetu kada mu je trebao neki ‘stres relief’, pojašnjava. Treniranje nije zapustio niti nakon završetka fakulteta i nakon zaposlenja.

-Najljepše razdoblje treniranja bilo je dok sam trenirao Muay Thai, tajlandski boks, u klubu Ban Keglevich, zbog vrhunskih trenera i fantastične ekipe i prijatelja. Sada na dužnosti gradonačelnika mi jako dobro dođe naučeno sa svih treninga da opustim tijelo i um i da se ne ozlijedim prilikom prakticiranja istoga – otkriva nam gradonačelnik. Malo rjeđe, uglavnom, ako nema obaveza kao gradski čelnik ili saborski zastupnik, posjećuje sportska događanja.

– Do pojave korone redovito sam išao u kino, pogotovo sam gledao Marvelove filmove jer su mi bili jako opuštajući, najdraža knjiga je, moram sad spomenuti, Gonič zmajeva, najdraži film Forrest Gump, makar postoji cijeli niz knjiga i filmova koji su mi sjajni. Kad se radi o glazbi, ovisi u kakvom sam raspoloženju, doslovce slušam sve, u zadnje vrijeme najviše soundtrackove filmova- upoznaje nas. Iako izrazito druželjubiv, s prijateljima se, naravno zbog poslovnih zadataka, druži rjeđe tijekom tjedna, više tijekom vikenda.

-Imao sam ove godine par slobodnih vikenda i to je sve od godišnjeg, ali zadnjih nekoliko godina ionako vrlo slabo odlazim na godišnji odmor i uzimam predah preko ljeta. I obiteljska okupljanja, nažalost, obično se svode na druženja vikendima, puno rjeđe tijekom tjedna. Priroda dužnosti je takva da malo vremena ostane za obitelj pa pokušavam slobodno vrijeme sada više posvetiti užoj obitelji. Volim i planinariti sa ženom, kada stignemo od obaveza vikendom. Kroz tjedan imam dosta intenzivan tempo koji počinje ujutro već u 7 i traje ponekad do kasno u večernjim satima. Dio je uredskog posla, dio obilazak gradilišta, a sada je dio posla vezan i za sjednice Sabora. Dan prođe jako brzo i nastojim stvari i probleme rješavati odmah kako bi se što manje toga gomilalo za idući ili neki drugi dan –  zaključuje po struci magistar inženjer elektrotehnike, ako niste znali budući se i ne voli sam posebno hvaliti- član Mense, do izbora za gradonačelnika Svete Nedelje programer u Ericsson Nikola Tesla d.d. u OSS-u na poziciji razvojnog i servisnog inženjera. (P. LIVAJIĆ/PB)