‘Premda sam svjestan činjenice da uvijek može bolje i mora. Ipak, ako uzmemo u obzir da je gradski proračun danas više od deset puta veći nego onda kada sam preuzeo ovu dužnost i kada čujem posjetitelje u gradu ili povratnike Čazmance koji nakon godina izbivanja posjete naš, odnosno rodni grad, i pritom komentiraju kako se sve ugodno promijenilo i proljepšalo, vjerujem da na koncu konca svi zajedno možemo biti itekako zadovoljni.’

Dinko Pirak jedan je od najdugovječnijih hrvatskih gradonačelnika – na čelu Grada Čazme je od 1999. godine, a na nedavnim lokalnim izborima građani su mu po sedmi put zaredom poklonili povjerenje i  izabrali ga za gradonačelnika. Uspjeh i potvrda dobrog rada tim su veći kad znamo da je Pirak na ove izbore prvi put izašao bez stranačke potpore, kao nezavisni kandidat, i opet pobijedio – u prvome krugu.

Rođen je 6. prosinca 1965.,  osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a Srednju školu pri Centru za kulturu i umjetnost u Zagrebu. Diplomirao je, pak, na Pedagoškom fakultetu u Puli gdje je stekao titulu profesora glazbene kulture, a do 1997. radio je u prosvjeti i aktivno sudjelovao u kulturnim i društvenim događajima, kao dirigent Mješovitog pjevačkog zbora. U proljeće 1997. izabran je u Gradsko vijeće Grada Čazme u kojemu je tada obnašao dužnost predsjednika. Godine 1998. imenovan je pročelnikom u Gradskoj upravi, a od 23. srpnja 1999. za gradonačelnika. Iako dugogodišnji član HSS-a i obnašatelj visokih funkcija u stranci, zbog neslaganja s politikom vrha Hrvatske seljačke stranke, u ožujku 2020. izašao je iz HSS-a, kao i cijela Gradska organizacija, kojoj je bio na čelu i otada djeluje kao nezavisni kandidat, te je kao takav, već u prvom krugu izbora osvojio 54,73 posto glasova građana Čazme. Oženjen i otac četvero djece, vlasnik OPG-a “Pirak”.

-Čazma je moj rodni grad, tu sam odrastao, ovdje odrastaju moja djeca. Naravno da sam ponosan što mogu biti u službi građana i što mogu nastojati činiti čim više (i bolje!) za naš grad. To je ponekad veoma zahtjevno i izazovno, ali kad vidim da moji sugrađani pozdravljaju trud koji ulažemo u prosperitet i boljitak, onda je sve lakše- kaže nam na pitanje kakav je osjećaj voditi Grad Čazmu i što konkretno to znači za njega. A na upit koliko je, kada se osvrne iza sebe, zadovoljan učinjenim, odgovara:

-Prilično sam zadovoljan. Premda sam svjestan činjenice da uvijek može bolje i mora. Ipak, ako uzmemo u obzir da je gradski proračun danas više od deset puta veći nego onda kada sam preuzeo ovu dužnost i kada čujem posjetitelje u gradu ili povratnike Čazmance koji nakon godina izbivanja posjete naš, odnosno rodni grad, i pritom komentiraju kako se sve ugodno promijenilo i proljepšalo, vjerujem da na koncu konca svi zajedno možemo biti itekako zadovoljni.

Je li se moglo bolje, za čime možda žalite, što ste mogli i namjeravali, a eventualno iz nekog razloga niste uspjeli?

-U posljednjih desetak godina, na žalost, imali smo prilično lošu suradnju s Bjelovarsko- bilogorskom županijom. Da je ta suradnja bila bolja, vjerujem da bismo puno više toga zajednički napravili. Primjerice, imamo velik problem s loše održavanim županijskim cestama i drugom županijskom infrastrukturom, no, budući da je u županiji došlo do smjene na vlasti i da sada imamo novoga župana, Marka Marušića, koji je već bio u radnom posjetu našem gradu, vjerujem da će se ta loša situacija uvelike promijeniti.

A čime ste posebno zadovoljni ili čime se posebno ponosite za učinjeno i provedeno kroz protekle mandate upravljanja Gradom?

-Zahvaljujući dobroj suradnji s Hrvatskim vodama, pak, zajedno s našim komunalnim poduzećem izgradili smo gotovo u potpunosti vodovodnu i plinsku mrežu na cijelom području grada Čazme i nemamo problema u vodoopskrbi i plinoopskrbi. Također, zahvaljujući podršci Hrvatskih cesta, obnovili smo glavne prometne pravce kroz grad te izgradili više kilometara pješačkih staza. Prometna infrastruktura i sigurnost svih sudionika u prometu, kao i infrastruktura općenito – plin i voda, ono su osnovno što mora biti zadovoljeno za normalan život u 21. stoljeću. Ne volim nešto obećavati, najavljivati samo da smo prepoznali važnost projekta, ili potreba, nego volim reći da smo nešto i napravili. A vjerujem kako to prepoznaju i moji sugrađani.

Možete li nam izdvojiti po Vama tri najznačajnije stvari koje ste kroz sve te godine, znači kroz čitavo to razdoblje, u šest mandata napravili za Grad?

-Kao što sam već naveo, komunalna infrastruktura je svakako na prvom mjestu i iako tu uvijek ima prostora za dogradnju i poboljšanje, tu se vidi ogroman napredak.  Mislim da je komunala građanima najznačajnija i na nju ljudi, sasvim razumljivo, stavljaju najveći naglasak. Nadalje, tu su europski i nacionalni projekti kroz koje smo u posljednjih nekoliko godina povukli oko 40 milijuna kuna, a još dobar dio ugradili iz gradskog proračuna. Tiču se svih segmenata društva i utječu na sve skupine građana – od najmlađih, za koje smo dogradili i opremili vrtić, do najstarijih, kojima smo obnovili i uredili dom umirovljenika. Tu su također i udruge kojima smo uredili i uređujemo prostor, školarci kojima nabavljamo opremu za školu, sufinanciramo prijevoz, uredili smo prostor oko matične osnovne škole, uređujemo područne škole u našem vlasništvu, pretvaramo mjesne domove u sportske dvorane, uređujemo mjesne i vatrogasne domove, postavljamo dječja igrališta u naseljima… itd., itd…

Jedan projekt se naročito izdvaja…

Vjerujem da moji sugrađani mogu primijetiti kako smo dosta napravili na uređenju prigradskih naselja i samog centra.  Na koncu, tu je europski projekt Čazma Natura, najveći u povijesti Grada Čazme, vrijedna 26 milijuna kuna, koji se sastoji od više cjelina i koji obuhvaća čitav niz potprojekata – Arboretum, nabava opreme za Osnovnu školu Čazma, uređenje Medjama, Zelena tržnica, obnova zgrade na trgu – uređenje Multifunkcionalnog centra, šetnica uz rijeku Česmu, bikepark na sportskim terenima, uređenje ribolovnog centra Vustje, Geopark Pleterac… Svaki taj projekt zasebna je priča sa zasebnom dokumentacijom i procedurom. Naš fokus usmjeren je većim dijelom upravo na taj projekt zbog njegove veličine i zbog činjenice da će njegovom provedbom naš grad dobiti jedno sasvim novo ruho i nove gospodarske mogućnosti, ponajprije od zelenog, kontinentalnog turizma. Našim građanima najzanimljiviji dio je biološki bazen koji ćemo izgraditi i koji će biti prvi takav javni objekt u RH. Što se tiče ostalih projekata, svi su podjednako važni jer su raznoliki i tiču se različitih djelatnosti i različitih slojeva društva. Primjerice, veliki projekt izgradnje i obnove dječjeg vrtića posebno je važan za naše najmlađe stanovnike, dok recimo Program Uključi se (Zaželi), pomaže starijim osobama, pogotovo samcima, koji su također osjetljiva društvena kategorija, ali na drugom dijelu društvenog spektra. Već dugo imamo i mjere kojima nastojimo olakšati gospodarstvu, bez gospodarstva i onih koji stvaraju nove vrijednosti nema razvoja nekog kraja pa tako ni našega. Raduje nas da prema podacima Gospodarske komore, Čazma u odnosu na druge gradove u županiji prednjači odmah iza Bjelovara.

Koji su Vam prioritet i najvažniji projekti u iduće 4 godine upravljanja?

-U budućem razdoblju posvetit ćemo se daljnjoj izgradnji cestovne i druge infrastrukture – pješačke staze, biciklističke staze naš su prioritet u gradu zelenog turizma. Također, vrlo nam je važna izgradnja kanalizacije, odnosno aglomeracija u sklopu koje ćemo taj projekt i ostvariti. Isto tako, planiramo širiti, odnosno graditi novu poslovnu zonu jer smo postojeću popunili. Projekt Čazma Natura pri završetku je što se tiče izgradnje, s koncem godine trebao bi biti u potpunosti realiziran. Međutim, time njegova funkcija tek počinje, odnosno na nama je da svoje resurse uložimo u novoizgrađene objekte, da im udahnemo život, privučemo ljude i damo im smisao, jer u tome i jest bit tog projekta, da bude pokretač ideja, zamašnjak turističkog razvoja našega kraja.

I na kraju, koji Vam je glavni cilj i poruka građanima?

-Našim građanima želim zahvaliti na do sada iskazanoj podršci i strpljenju. I sam sam svjestan da se ponekad čini da neki projekti predugo traju, odnosno da bi se neke stvari mogle brže završiti. Moramo imati na umu da stvari ne idu uvijek baš glatko te da često nailazimo na razne administrativne prepreke, naravno važan faktor je i novac. Do sada smo bili prilično uspješni u povlačenju sredstava iz domaćih i europskih fondova. I sam bih volio da svi mogu odmah dobiti sve, međutim, znamo da je to nemoguće, i zato moramo biti strpljivi. Grad Čazma ima 36 naselja, a moja želja je da svi budu jednako zastupljeni i da u konačnici svi imaju iste uvjete za život. Ravnomjeran razvoj svih naših naselja uvijek je bila moja misao vodilja, a tako će i dalje biti. (Pero Livajić)