Dok su u prvom krugu izbora 2013. samo dva gradonačelnika pobijedila sa preko 70 posto glasova birača, u prvom krugu izbora 2017. bilo ih je osam, a na ovogodišnjim izborima čak 13. Za razliku od prethodnih izbora, na ovima je rezultat od preko 70 posto postignut i u drugome krugu izbora, a to je uspjelo Mariju Rajnu iz Križevaca i Rikardu Novaku iz Hvara. U odnosu na prošle izbore udvostručio se i broj gradonačelnika koji su u prvom krugu pobijedili sa više od 60 posto glasova – 2017. ih je bilo 23, na ovim izborima čak 48. U drugom krugu 2017. preko 60 posto glasova osvojilo je 11 gradonačelnika, a na ovim izborima njih 15.

Osim pojave i jakog trenda rasta grupacije nezavisnih gradonačelnika i laganog rasta broja žena na čelu gradova, posljednjih nekoliko izbornih ciklusa na lokalnoj razini donosi zamjetan trend jačanja popularnosti gradonačelnika. Raste broj nadmoćnih, gotovo plebiscitarnih pobjeda i rezultata, a gotovo polovica gradonačelnika na ovim je izborima ostvarila i bolji rezultat od svog osobnog na onima 2017.

Prateći kontinuirano rad gradskih uprava posljednjih pet godina možemo samo reći da nas ne čudi ovaj trend i da je on definitivno rezultat i nagrada građana za pozitivne promjene i dobre rezultate i rad u gradovima koji su se fokusirali na projekte, povlačenje EU sredstava, sve veću transparentnost i otvorenost prema građanima, te mjere kojima se građanima i poduzetnicima olakšava život i poslovanje.

Dok su, tako, u prvom krugu izbora 2013. samo dva gradonačelnika – Darijo Vasilić iz Krka i Anteo Milos iz Novigrada, pobijedila sa preko 70 posto glasova birača, u prvom krugu izbora 2017. bilo ih je osam (Anteo Milos, Novigrad; Darijo Vasilić, Krk; Dinko Burić, Belišće; Marko Vešligaj, Pregrada; Josip Budimir, Kutjevo; Vinko Kasana, Lipik ; Jasenka Auguštan Pentek, Zlatar; Tomislav Klarić, Bakar), a na ovogodišnjim izborima čak 13 (Emil Ćurko, Nin; Anamarija Blažević, Pakrac; Antonijo Brajković, Skradin; Dalibor Bišćan, Hrvatska Kostajnica; Anteo Milos, Novigrad; Nikola Gospočić, Donja Stubica; Dinko Burić, Belišće; Darijo Vasilić, Krk; Loris Peršurić, Poreč; Marko Vešligaj, Pregrada; Josip Budimir, Kutjevo; Dražen Srpak, Mursko Središće i Vinko Kasana, Lipik). Za razliku od prethodnih izbora, na ovima je rezultat od preko 70 posto postignut i u drugome krugu izbora, a to je uspjelo Mariju Rajnu iz Križevaca i Rikardu Novaku iz Hvara.

U odnosu na prošle izbore udvostručio se i broj gradonačelnika koji su u prvom krugu pobijedili sa više od 60 posto glasova – 2017. ih je bilo 23, na ovim izborima čak 48. U drugom krugu 2017. preko 60 posto glasova osvojilo je 11 gradonačelnika, a na ovim izborima njih 15.

Od 71 gradonačelnika koji su pobijedili u prvom krugu njih čak 40 je, kao što smo već pisali, popravilo rezultat u odnosu na prošle izbore. Šestorica – Ante Bilić iz Trogira, Loris Peršurić iz Poreča, Tomislav Rob iz Belog Manastira i Antonio Škarpa iz Skradina za više od 30 posto, a Fabrizio Vižintin iz Buja i Nikola Gospočić iz Donje Stubice, inače najuspješniji gradonačelnik ovih izbora (izabran je sa 83,01 posto glasova podrške) i za preko 40 posto.

U drugom krugu biralo se još 57 gradonačelnika, no za razliku od prvoga u kojemu su među pobjednicima dominirali ‘stari’ gradonačelnici (izabrano je tek osam novih lica), ovdje je došlo do pravog malog make-overa – izabrano je čak 25 novih gradonačelnika.

Među starim-novim gradonačelnicima koji su novi mandat osvojili u 2. krugu, njih osam bilježi rast popularnosti i podrške birača u odnosu na prošle izbore. Najveći rast bilježe trojica gradonačelnika sa najjačim rezultatima 2. kruga – Karlo Starčević iz Gospića, Mario Rajn iz Križevaca i Rikardo Novak iz Hvara.

Starčević je, osvojivši treći najbolji rezultat 2. kruga – 69,2 posto glasova, ostvario čak 38 posto bolji rezultat nego prije četiri godine, a Novak sa svojih 72,02 posto glasova i drugim najboljim rezultatom nedjeljnih izbora svoj je rezultat sa prošlih izbora nadmašio za 36,58 posto.

‘Ovaj rezultat potvrda je da su građani prepoznali i nagradili našu odgovornost, naš rad i rezultate u protekle četiri godine u kojima smo Gospić podigli iz mulja, pepela i potopa i vodimo ga tamo gdje mu je mjesto i gdje pripada. Gospić danas financijski dobro funkcionira, stabilan je iako smo imali godinu dana korone zbog koje su prihodi umanjeni za 15 i više posto, te velike izdatke jer smo pomagali poduzetnicima. Prvi u državi smo poduzetnicima dali potporu i platili troškove, nismo im naplaćivali javne površine, najam gradskih lokala itd… Puno toga smo učinili za poduzetništvo, a samo za potpore poduzetnicima i OPG-ovima smo izdvojili nekoliko milijuna kuna. No, i uz te povećane izdatke smo stabilni jer u maniri dobrog gospodara upravljamo s proračunom. Ne trošimo rastrošno kao što se nekad trošilo’, kaže Starčević.

Među gradonačelnicima koji su na ovim izborima zaista dobili potvrdu svojih građana da rade dobar posao je i Marin Mandarić iz Đakova, peti najuspješniji gradonačelnik 2. kruga, koji je sa osvojenih 64,53 posto glasova ostvario 26 posto bolji rezultat nego na prošlim izborima. Rajn je, pak, na ovim izborima pobijedio sa 74,17 posto podrške birača, 20,39 posto bolje nego na prošlim kad je prvi put izabran za gradonačelnika.

‘Prije četiri godine građani su htjeli promjenu vlasti i okrenuli su se nezavisnima kao prihvatljivoj alternativi iako to još u to vrijeme nije bilo popularno kao danas. Ovi izbori ipak su bili nešto više, bilo je to vrijeme polaganja računa za ono što sam kao gradonačelnik sa svojim timom radio u protekle četiri godine. Građani su prepoznali naš trud i nagradili nas novim mandatom koji smatram i velikom obvezom da nastavimo istim smjerom pa i pojačamo tempo’, kaže nam Rajn.

S boljim rezultatom nego na prošlim izborima novi mandat osvojili su i Hrvoje Košćec iz Svetog Ivana Zeline koji je mandat osvojio sa 60,92 posto glasova, sedam postotnih poena bolje nego na prošlim izborima, te Nenad Panian iz Dugog Sela, Ivan Budalić iz Imotskog i Mato Franković iz Dubrovnika. (m.p.d.)