Ponosan sam jer smo uspjeli ‘podići’ naš grad i u brojnim stvarima ravnopravno pariramo velikim gradovima pa smo tako u samom vrhu što se tiče privlačenja sredstava iz EU fondova, po povećanju sredstava za studentske stipendije, kao i izdvajanju u obrazovanju…

Naš serijal o najdugovječnijim hrvatskim gradonačelnicima nastavljamo sa Ivicom Kirinom, prvim čovjekom Virovitice koji je na ovim izborima, i to ponovo odmah u prvom krugu, osvojio šesti mandat za redom.

Rođen 14. lipnja 1970. diplomirao je na Geotehničkom fakultetu. Profesionalnu karijeru započeo je 1995. u privatnoj geodetskoj tvrtki, tri godine iza postaje upravni savjetnik za zaštitu okoliša u Uredu državne uprave Virovitičko-podravske županije, a na mjesto gradonačelnika došao je nakon prijevremenih izbora održanih 2003., postavši tada najmlađim gradonačelnikom u RH. Dvije godine potom, opet kao najmlađi, u tadašnjoj Vladi premijera Ive Sanadera, preuzima poziciju ministra. Na mjesto ministra unutarnjih poslova došao je, naime, 12. srpnja 2005., nakon što je njegov prethodnik – Marjan Mlinarić – zatražio razrješenje zbog zdravstvenih razloga. U svibnju 2008. vraća se na mjesto gradonačelnika, a izravno je reizabran i na svim idućim lokalnim izborima. Privatno, oženjen je za suprugu Sanju s kojom ima dvojicu sinova, fra Antonia, svećenika u župi sv.Roka, i Domagoja. Kako je otkrio u jednom intervjuu, najdraži filmovi su mu: Gospodar prstenova i komedija Beskrajni dan, a knjiga: Božja čestica. Omiljena pjesma mu je Heroji ulice Prljavog kazališta, sluša Pop, Rock, Dance, Tehno i klasičnu glazbu, voli popiti bijelo kvalitetno vino i ledeni čaj. Rekreacija i hobi su mu karate i motori, navija za RK Tvin, RK Viro i NK Virovitica, a kao životni moto navodi: ‘Nije sramota pasti, sramota je ne ustati, jer to što te ne slomi to te na kraju ojača’…

Kakav je osjećaj voditi Grad Viroviticu? Što znači to za Vas?

-Kada ti građani tvoga rodnoga grada i grada kojem živiš daju povjerenje da ih predstavljaš i vodiš taj grad, to je prije svega, izuzetna čast. Štoviše, najveća koju sam mogao dobiti. Osim što je čast i ponos, ukazano povjerenje građana, dakako, nosi sa sobom i veliku odgovornost i obavezu. Svakodnevno se trebamo boriti da napravimo one stvari koje još nedostaju Virovitici i njenim građanima i to radim sa zadovoljstvom. Biti gradonačelnik Virovitice ne znači doći na posao i odraditi smjenu, to znači doslovno živjeti za ovaj grad 24 sata dnevno, na popodnevnoj kavi ili u večernjoj šetnji uočavati stvari koje treba popraviti ili poboljšati i kontinuirano i konstantno nastojati da budemo bolji… I doista, sretan sam što imam mogućnost boriti se svaki dan za nove projekte, a još sam sretniji jer se napokon i vide ti rezultati.

Ipak, kada se osvrnete iza sebe, koliko ste zadovoljni učinjenim?

-Ne mogu biti nezadovoljan s obzirom da je zaista puno napravljeno i promjene su očigledne, završili smo projekte koji su nekoliko desetljeća čekali na svoju realizaciju, a koji su svojim završetkom u potpunosti promijenili lice grada. Je li se moglo više? Naravno da je, uvijek se može više, ali kada se u obzir uzme svjetska gospodarska kriza 2008. godine koja se manifestirala i kod nas pa zatim pandemija koronavirusa, sve u svemu, ne možemo biti nezadovoljni. Virovitica je postala pravi mali studentski grad, imamo brojne kulturne i sportske sadržaje, kao i mogućnosti za aktivan odmor, uz čitav niz drugih sadržaja.

Međutim, je li se moglo bolje, za čime možda žalite, što ste mogli, namjeravali ili planirali, a eventualno niste uspjeli?

-Najviše žalim što projekt brze ceste do Zagreba nije ranije krenuo, a razlog je što smo godinama zaista nailazili na zatvorena vrata i nikako nismo mogli doći do projektne dokumentacije, no sada je konačno i to krenulo. Prije mjesec dana u Virovitici je potpisan povijesni ugovor za izgradnju čvora Virovitica. Time kreće gradnja brze ceste od Virovitice prema Špišić Bukovici, i dalje prema Bjelovaru i Zagrebu. Žalimo što to sve nije i prije krenulo jer brzom cestom rješavamo i gospodarstvo u našem gradu, odnosno ta cesta je ‘žila kucavica’ gospodarskog razvoja kako grada Virovitice tako i kada je u pitanju cijela Virovitičko-podravska županija.

Čime ste posebno zadovoljni ili čime se posebno ponosite za učinjeno kroz protekla skoro dva desetljeća upravljanja Gradom, u minulih pet mandata?

-Ponosan sam jer smo uspjeli ‘podići’ naš grad i u brojnim stvarima ravnopravno pariramo velikim gradovima pa smo tako u samom vrhu što se tiče privlačenja sredstava iz EU fondova, po povećanju sredstava za studentske stipendije, kao i izdvajanju u obrazovanju… U Virovitici danas mladi ljudi imaju izvrsne uvjete za studiranje, ‘na jednom mjestu’ nalaze se Veleučilište s pet preddiplomskih i dva diplomska studija, Studentski dom, restoran i cafe bar, Tehnološko-inovacijski centar… Kontinuirano smo ulagali u obnovu i izgradnju, škola, vrtića, sportskih dvorana i terena. Tu moram izdvojiti i ona ulaganja koja su manje vidljiva, ali i ne i manje bitna. Naposljetku, to su brojne investicije koje olakšavaju život našim sugrađanima i sugrađankama, i to kroz vid pomoći najstarijima, roditeljima, djeci i socijalno ugroženim skupinama.

Možete li nam izdvojiti po Vama tri najznačajnije stvari koje ste kroz svih tih 18 godina, znači kroz čitavo to razdoblje na čelu Virovitice,  napravili za Grad?

-Trebam li nešto istaknuti to su obnova Dvorca Pejačević i Gradskog parka, izgradnja Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju s trodijelnom školskom sportskom dvoranom, izgradnja Zapadne i Sjeverne obilaznice Virovitice, kao i uređenje glavnih gradskih ulica. Gradski dvorac i park je projekt na kojem se radilo punih 14 godina i koji je potpuno promijenio izgled grada. Novi Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju sa sportskom dvoranom predstavlja krunu ulaganja u odgojno-obrazovne institucije u Virovitici, dok smo izgradnjom Zapadne i Sjeverne obilaznice izmjestili tranzitni promet iz središta grada.

A tri stvari koje su Vam prioritet i najvažnije u iduće 4 godine upravljanja?

-Prioriteti u naredne četiri godine su definitivno spomenuta brza cesta do Zagreba, opremanje naših gospodarskih zona i privlačenje novih investitora, a samim time i otvaranje novih radnih mjesta. Na koncu, i kompletno uređenje komunalne infrastrukture u gradu: cesta, nogostupa, dječjih igrališta, zelenih površina- otkriva Ivica Kirin, koji naročito naglašava prošlu godinu u kojoj se, unatoč pandemiji koronavirusa, nastavilo graditi jednu novu Viroviticu koja mijenja svoje lice u jedan suvremen i primamljiv grad za život i rad. Pritom ne propušta navesti energetsku obnovu zgrada vrtića, Centra kulture, mjesnih domova u prigradskim naseljima, novi kružni tok kod Tvina, ali i  gerontodomaćice u Crvenom križu, pakete pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama, stipendije, udžbenike i druge potpore učenicima i studentima…(Pero Livajić)