Petu godinu zaredom Hanza Media i portal Gradonačelnik.hr organiziraju izbor najboljih gradova u pet kategorija i uz dvije posebne nagrade Smart city i Eco city. Titulu najboljeg u ovome izboru ponijet će 15 gradova čijim će predstavnicima priznanja biti dodijeljena na svečanosti proglašenja 1. prosinca u Opatiji. 

U završnicu izbora za Najbolji grad ove je godine i ove je godine ušlo 40 gradova u četiri kategorije. U kategoriji obrazovanje, demografija, socijalna politika i mladi u završnicu izbora ušlo je 15 gradova u tri konkurencije – veliki, srednji i mali gradovi.

U konkurenciji velikih gradova (više od 35 tisuća stanovnika i županijska središta) za naslov najboljeg u ‘demografskoj’ kategoriji natječu se Bjelovar, Čakovec, Pazin, Velika Gorica i Vukovar. U istovrsnom izboru za srednje gradove (više od 10 tisuća, a manje od 35 tisuća stanovnika) najbolji će se tražiti između Labina, Poreča, Rovinja, Umaga i Vrbovca. Buje, Cres, Crikvenica, Komiža i Krk su mali gradovi (do 10 tisuća stanovnika) koji konkuriraju za najbolju sredinu u ovoj kategoriji.

U zacijelo najprestižnijoj kategoriji ovog izbora, kvaliteti života, žiri je u završnicu konkurencije velikih gradova uvrstio Dubrovnik, Koprivnicu, Pazin, Varaždin i Zagreb. Među srednjim gradovima najbolji u kvaliteti života će se tražiti između Kastva, Opatije, Poreča, Rovinja i Svete Nedelje. Među malim gradovima u ovoj kategoriji završnicu su izborili Biograd na Moru, Hvar, Klanjec, Novalja i Rab.

I ovogodišnji izbor predvidio je nagradu za gradsku upravu koja je najviše napredovala u podizanju kvalitete života u svojoj sredini. Birat će se samo jedan grad pobjednik, a u konkurenciji su Bakar, Biograd na Moru,  Nin, Opuzen i Vis.

Ovogodišnji izbor najboljih gradova u ekonomskoj kategoriji donio je  u završnici oštru konkurenciju u sve tri ‘grupe’ gradova. Među velikim gradovima za naslov najboljeg u ovoj kategoriji  konkuriraju Koprivnica, Krapina, Pula, Samobor i Varaždin. Kastav, Opatija, Poreč, Rovinj i Sveta Nedelja kandidati su u konkurenciji srednjih, a Bakar, Hvar, Mali Lošinj, Orahovica i Rab među malim gradovima.

Poznati su i kandidati za najbolji grad u povlačenju novca iz fondova Europske unije, riječ je o Belom Manastiru, Osijeku, Rijeci, Slavonskom Brodu i Zagrebu. I u ovoj kategoriji  izbora dobiti će se samo jedan pobjednik.

Među gradovima kandidatima njih 12 konkurira za naslov najboljeg u više kategorija. Poreč i Rovinj apsolutni su rekorderi s čak tri nominacije – kvaliteta života, ‘demografija’ i ekonomija. U završnicu izbora dviju kategorija plasirali su se Bakar, Biograd na Moru, Hvar, Kastav, Koprivnica, Opatija, Pazin, Sveta Nedelja, Varaždin i Zagreb.

Ako bi u konačnici neki od gradova kandidata pobijedili u dvije kategorije, ne bi bilo prvi put jer je to u dosadašnjim izborima pošlo za rukom Krku 2018. godine.

Naslove najboljih iz prošlogodišnjeg izbora najboljih gradova brane Cres i Labin u ‘demografskoj’ kategoriji, Rovinj i Varaždin (kvaliteta života) te Samobor, Sveta Nedelja i Mali Lošinj u ‘ekonomskoj’ kategoriji. Ostali pobjednici lanjskog izbora nisu se plasirali u završnicu što dovoljno govori o zaoštrenoj konkurenciji.

Kandidature gradova ocjenjivane su i rangirane prema pokazateljima za 2021. godinu kojih je, primjerice, u kategoriji kvalitete života čak 27, počev od prosječnog dohotka po stanovniku preko stope prireza i proračunskog izdvajanja grada za obrazovanje do iznosa porodiljnih naknada i gradskih subvencija za prijevoz.

Rangiranje gradova u kategoriji obrazovanje, demografija, socijalna politika i mladi kao i u ‘ekonomskoj’ kategoriji, odvija se tako da se dobiveni pokazatelji indeksiraju prema metodologiji Vladine Uredbe o indeksu razvijenosti kako bi se dobila što objektivnija slika o dostignućima gradova.

Stručni žiri organizatora izbora kandidate za posebne nagrade Smart city, namijenjene gradskoj upravi s najboljim ostvarenjima u primjeni ‘pametnih’ tehnologija u pružanju komunalnih usluga te Eco city, za postignuća u zaštiti  okoliša i energetskoj učinkovitosti, objavit će naknadno. (JL, V. Marjanović)