Za razliku od ostalih kategorija u našem izboru za Najbolji grad, za izbor za najbolji Smart i Eco city potrebno se prijaviti i to putem nominacijskih obrazaca koji su već poslani na adrese gradskih uprava. Svi gradovi koji se vide u ovoj konkurenciji i smatraju da imaju dovoljno dobre projekte, trebaju ispunjene obrasce poslati na adresu najboljigrad@hanzamediahr do 30.rujna u 23.59 sati

Kreće izbor za Najbolji grad za 2022. godinu, peti u nizu kojeg organiziramo u suradnji sa Hanza mediom, agencijom Ipsos te tvrtkom Apsolon. Dok naši analitičari proučavaju proračunske i ostale javno dostupne statističke podatke za gradove kako bi ‘izvukli’ finaliste u kategorijama Gospodarstvo, Obrazovanje i demografija, Kvaliteta života, Najveći napredak te ‘Šampione EU fondova’, u tijeku su i rokovi za prijave za Smart i Eco city kategoriju. S obzirom, pak, da je MRRFEU planirani termin proglašenja pobjednika i dodjele nagrada pomaknuo u nešto kasniji termin, i rok za podnošenje prijava je pomaknut na 30. rujna do 23:59 sati.

I ove godine najpametnije gradove biramo u suradnji s Jutarnji listom i tvrtkom Apsolon, i to temeljem Apsolonove posebne metodologije za ocjenu digitalne spremnosti gradova, anketnog istraživanja i pregleda javno dostupnih podataka u područjima strateškog planiranja, gospodarstva, društva, okoliša, prometa i infrastrukture.

Pobjednici će se birati u trima kategorijama: veliki grad (preko 35.000 stanovnika), srednji grad (10.000 – 35.000 stanovnika) i mali grad (manje od 10.000 stanovnika).

Za razliku od ostalih kategorija, za izbor za najbolji Smart i Eco city grad potrebno se prijaviti i to putem nominacijskih obrazaca koji su već poslani na adrese gradskih uprava. Pozivamo stoga sve zainteresirane da se uključe u naše istraživanje i pokažu da je njihov grad primjer dobre prakse pametnog razvoja koji može biti uzor i drugim gradovima u Hrvatskoj

Svi gradovi koji se vide u ovoj konkurenciji i smatraju da imaju dovoljno dobre projekte trebaju ispunjene obrasce poslati na adresu najboljigrad@hanzamedia.hr do zaključno 30. rujna u 23.59 sati. Najbolje će izabrati stručni žiri.

Podsjetimo, u našem prošlogodišnjem izboru u  izbora za najpametniji grad u zemlji u svojim su kategorijama (mali, srednji, veliki grad) trijumfirali Krk, Koprivnica i Rijeka, s tim da su Koprivnica i Rijeka tako potvrdili titulu najboljeg grada u Smart-city kategoriji drugu godinu zaredom. U finalu su bili još Donji Miholjac, Hvar, Pregrada i Zlatar (mali), Đakovo Jastrebarsko, Šibenik i Zaprešić (srednji), te Dubrovnik, Karlovac, Sisak i Zagreb (veliki grad). Najboljim gradom u Eco-city kategoriji lani je proglašen Osijek, a u finalu su bili još i Poreč i Šibenik.

O mjestu i vremenu proglašenja pobjednika pravovremeno ćemo vas obavijestiti. U slučaju potrebe za dodatnim informacijama i/ili pojašnjenjima obratite se na najboljigrad@hanzamedia.hr.

Veselimo se svim prijavama i sa zanimanjem iščekujemo rezultate ovogodišnjeg izbora. (m.p.d.)