U kategoriji velikih gradova pobijedio je DV Leptirić iz Vukovara, u srednjima slavi DV Ivanić Grad iz Ivanić Grada, a najljepši vrtić u kategoriji malih gradovima po izboru FB publike je DV Obrovac iz Obrovca.  U izboru za najbolji vrtić, kojega smo  birali temeljem kriterija izrađenih u suradnji sa predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje, u kategoriji gradova pobijedio je DV Lojtrica iz Velike Gorice, a najbolje ocjene među općinskim vrtićima dobio je DV Maslačak iz Općine Primorski Dolac

Nakon osam dana glasanja i gotovo 40 tisuća lajkova samo na našoj FB stranici, završen je Izbor za najljepši i najbolji vrtić u Hrvatskoj kojeg je gradonačelnik.hr i ove godine organizirao u suradnji i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje. Izbor smo proveli na dvije platforme – Najljepši vrtić birao se na Facebooku i tu su o pobjedniku svojim lajkovima odlučili FB korisnici, a pobjednike izbora za Najbolji vrtić, temeljem posebnih prijava i kriterija, izabrao je stručni žiri.

U FB izboru najljepšeg vrtića  sudjelovala su 52 vrtića iz 31 grada i 20 općina iz čitave Hrvatske, a slike vrtića kroz ovaj su izbor postigle ukupni doseg od preko 1,6 milijun FB korisnika! Kao apsolutni pobjednik i hit od prvog se dana nametnuo DV Bambi Rokoci Andrijaševci iz Općine Andrijaševci. S prikupljenih 3.720 lajkova samo na našoj stranici, a zajedno sa dijeljenim objavama preko 8.500 tisuća lajkova, ovaj jedinstveni slavonski vrtić s bazenom uvjerljivo je nadmašio sve ostale te završio natjecanje ne samo kao pobjednik među općinama već kao apsolutni pobjednik. O njegovoj popularnosti najbolje govore brojke – slike vrtića fanovi su podijelili 367 puta, prikupio je 815 komentara od čega samo na našoj stranici 322, a slike vrtića u proteklih osam dana postigle su doseg od preko 121 tisuću FB korisnika.

Nakon Bambija iz Andrijaševaca, drugi najpopularniji vrtić ovog natjecanja je DV Obrovac iz Obrovaca koji je s prikupljenih 2.176 lajkova ujedno pobijedio u kategoriji malih gradova.

Na trećem je mjestu, s osvojenih 1.731 lajk, DV Maslačak iz Belišća.

DV Regoč iz Općine Babina Greda plasirao se na četvrto mjesto, DV Tratinčica iz Pleternice na peto, a u top 10 najljepših su još DV Leptirić iz Vukovara, DV Ivanić Grad iz Ivanić Grada, DV Tratinčica iz Općine Brinje, DV Suhopolje iz Suhopolja i DV Maslačak iz Đurđevca.

Gledajući po kategorijama – pobjednik među velikim gradovima je DV Leptirić iz Vukovara.

U kategoriji srednjih gradova slavi Dječji vrtić Ivanić Grad iz Ivanić Grada….

…a u kategoriji malih DV Obrovac iz Obrovca.

‘Srebro’ su, po kategorijama, osvojili DV Lojtrica iz Velike Gorice među velikim gradovima…

….DV Đakovo iz Đakova u kategoriji srednjih gradova…

…. DV Maslačak iz Belišća među malima…

i DV Regoč iz Babine Grede među općinama.

‘Bronca’ u kategoriji velikih gradova pripala je karlovačkom DV Četiri rijeke…

DV Bili cvitak iz Sinja treći je među srednjim gradovima…

…. DV Tratinčica iz Pleternice u kategoriji malih…

i DV Tratinčica iz Općine Brinje brončani je vrtić među općinama.

U top 5 najljepših po izboru FB publike još su Dječji vrtić Cvrčak iz Čakovca i DV Potjeh, objekt Potjeh iz Slavonskog Broda među velikim gradovima, DV Zvončić iz Našica i DV Petrinjčica iz Petrinje među srednjim, Dječji Vrtić Maslačak Đurđevac iz Đurđevca i DV Grozdić iz Kutjeva među malim gradovima te  DV Suhopolje iz Općine Suhopolje i DV Velika iz Općine Velika.
hjkl
hnjkl
Stručni žiri birao je najbolje između 27 prijavljenih vrtića
gjkč
I ovogodišnji izbor održan je uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje koji su prepoznali našu želju i cilj – dodatno promicanje i poticanje stručnosti, zalaganja i angažmana vrtića i njihove proaktivnosti u podizanju odgojnih standarda i sadržaja koje nude svojoj djeci, ali i roditeljima te samim tim i poticanje pozitivne konkurencije u smislu daljnjeg podizanja standarda i kvalitete usluge zbog čega su se uključili u naš projekt.
jhklć
U suradnji s Ministarstvom i Agencijom izradili smo kriterije temeljem kojih su njihovi predstavnici – Larisa Ott Filipović, voditeljica Službe za rani i predškolski odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanje i Luja Zamečnik, viša savjetnica za predškolski odgoj u Agenciji za odgoj i obrazovanje te Zdravko Ivić ispred projekta gradonačelnik.hr, ocijenili i izabrali pobjednike među 27 vrtića koji su se prijavili u ovoj kategoriji.
hjlkčć
Najveći broj bodova, najbolju ocjenu žirija i titulu najboljeg vrtića u kategoriji gradova svojim standardima i uvjetima koje omogućavaju djeci zaslužio je DV Lojtrica iz Velike Gorice. DV Lojtrica ujedno je i drugi najljepši vrtić u kategoriji velikih gradova po izboru FB korisnika. U kategoriji općina pobijedio je, pak, DV Maslačak iz Općine Primorski Dolac. 
hjčlč
Drugi najbolji gradski vrtić, po ocjeni stručnog žirija, je DV Girice iz Cresa, treći je DV Tratinčica iz Pleternice, a četvrto mjesto dijele čak tri vrtića – DV Ivanić Grad iz Ivanić Grada, DV Obrovac iz Obrovca i DV Radost, Novska. Isti broj bodova i petu poziciju dijele DV Hlojkica iz Delnica i DV Četiri rijeke iz Karlovca. U top 10 najboljih gradskih vrtića su još DV Maslačak Đurđevac, DV Kockica Lipik i DV Đakovo iz Đakova koji s istim brojem bodova dijele sedmo mjesto, DV Naša radost Pregrada i DV Pčelica Čazma na osmoj poziciji, DV Maslačak Belišće deveti, a  DV En ten tini, Sesvete, Zagreb i DV Zvončić Ozalj na desetom mjestu.
gujkč
U kategoriji općina titula drugog najboljeg pripala je DV Ogledalce iz Ernestinova, treće mjesto po broju bodova dijele DV Bambi Rokovci-Andrijaševci i DV Rapčići Žminj, četvrti je DV Suhopolje iz Suhopolja, a peti DV Pušlek iz Općine Marija Bistrica. U deset najboljih po ocjeni žirija ušli su još DV Snježna Pahulja iz Fužina, DV Ivančica iz Oriovca, DV Zvončica iz Punitovaca, DV Veliko Trojstvo iz Općine Veliko Trojstvo i DV Medulin iz Općine Medulin.
hićl
jkčlć
Čime su zaslužili pobjedu..
hjkč
DV Lojtrica iz Velike Gorice u našem je prošlom izboru najboljeg vrtića osvojio drugo mjesto, a ovaj put je prepoznat kao najbolji. Ovaj, snažno ekološki osviješteni vrtić među prvima je u zemlji dobio certifikat eko-vrtića, uključen je u brojne međunarodne projekte na polju ekologije i zaštite okoliša, a posljednjih je godina dobio i niz međunarodnih priznanja. Riječ je o inkluzivnom vrtiću u kojem se uvažavaju različite mogućnosti, potrebe i stilovi učenja sve djece, sa i bez teškoća u razvoju. Unutarnji i vanjski prostor vrtića  građen je bez građevnih barijera za djecu i odrasle sa svim vrstama pomagala.
hklć
zhuioć
Uz rano učenje engleskog i sportski program, svojim polaznicima nude alternativni Montessori te glazbeno-scenski program. Brigu o djeci vodi cjeloviti stručni tim – pedagoginja, psihologinja, edukacijski rehabilitator, organiziraju ljetovanja i zimovanja, školu klizanja, plivanja, rolanja, posjete kinu, kazališta, ritmiku i ples… Imaju i besplatne igraonice za potencijalno darovitu djecu, programe prevencije zlostavljanja, igraonice za djecu iz socijalno-deprivirane sredine te besplatne programe za predškolce koji ne pohađaju redovni program. Uz prostrani prostor interijera i vrtićkog dvorišta u kojemu svako dijete ima gotovo 20 metara kvadratnih prostora, na raspolaganju su im čak dvije sportske dvorane sa  spravama i rekvizitima – za djecu od 1-3 godine i za djecu od 3-7 godina.
jkć
Što se tiče nadstandarda u prehrani, uz četiri obroka koja se planiraju prema važećim prehrambenim standardima i normativima Dječji vrtić Lojtrica priprema još dva obroka za djecu u ranojutarnjem ili kasnopopodnevnom boravku u vrtiću, ne upotrebljavaju koncentrate, dodatke jelima i+ pojačivače okusa, ne upotrebaljavaju gotove namirnice ili jela (juhe, umaci, paštete, hrenovke, voćne jogurte, pudinge, gotove kolače), a u jelovniku svakodnevno poslužuju tri vrste kruha (crni, kukuruzni i kruh sa sjemenkama)….
jipć

DV Maslačak, Općina Primorski Dolac novi je vrtić izgrađen EU sredstvima prije dvije godine. Vrtić se prostire se na 700 m2, a uz 4 sobe dnevnog boravka za djecu, veliku kuhinju i sedam sanitarnih čvorova imaju i  veliku dvoranu u sredini objekta, te vanjski prostor za igru na prostranom vrtu koji je opremljen antistresnom podlogom, 2 tobogana, raznim penjalicama, ljuljačkama, vrtuljkom i dvije klackalice za manju djecu.

iopćš

jkpć

Što se tiče nadstandarda u prehrani, djeci se nudi izbor da svaki dan imaju dva jelovnika u obroku doručka, dvije užine i jednog ručka, a inzistira se na zdravim i domaćim namirnicama koje se nabavljaju od lokalnih proizvođača  koji posjeduju eko certifikat.  ipć

Uz dodatne sportske programe, za djecu organiziraju različite aktivnosti – od maškara, piknika i šetnji po prirodi, odlazaka kod lokalnog liječnika i stomatologa kako bi se djeca upoznala s tim zanimanjima, odlazaka u knjižnicu, kazalište… Aktivni su i na humanitarnom polju pa su se uključili u UNICEFOV edukativno – humanitarni program „Škole za Afriku“ kao i projekt Marijini obroci.  ‘Obrazovanje je ključ koji otvara mnoga vrata djeci prilikom ulaska u svijet odraslih kako bi se odmaknula od stigme i opasnosti siromaštva. Organizirali smo projekcije filmova za djecu, druženje i predstave za roditelje, gdje smo prikupljali novac, a i tijekom godine u kasice smo ubacivali sitni novac koji smo potom uplatili za Marijine obroke. Važno nam je da kod djece razvijemo empatiju za ljude u potrebi te i uključimo u različite oblike potpora i pomaganja’, ističu iz vrtića. 

Aktivno surađuju s roditeljima i širom društvenom zajednicom, održavaju niz edukacija i radionica za roditelje, a roditelje su potaknuli i na bavljenje sportom organizacijom prijateljske odbojkaške utakmice…  S obzirom da je vrtić prije dvije godine prešao u nove prostore i dobio potpuno novu opremu, odlučili su humanitarno donirati djeci Dječjeg doma Maestral čitav svoj inventar. Svake godine organiziraju i suradnju s policijom MUP-a Kaštela, koja upoznaje djecu o važnosti sigurnosti u prometu kroz prigodnu radionicu. hjlćpšć

Kao što smo naveli, u ovogodišnjem izboru sudjelovala su 52 vrtića iz 31 grada i 20 općina iz čitave zemlje. Iz općina to su DV Snježna Pahulja, Fužine; DV Ogledalce, Ernestinovo; DV Pušlek, Marija Bistrica;  DV Suncokret, Sveti Đurđ; DV Bambi, Andrijaševci; DV Tratinčica, Brinje; DV Rapčić, Žminj; DV Suhopolje, Suhopolje; DV Bambi, Nijemci; DV Velika, Velika; DV Kaduljica, Okrug; DV Mačići, Mače; DV Zvončić, Punitovci; DV Regoč, Babina Greda; DV Ivančica Oriovac, Oriovac; DV Maslačak, Primorski Dolac; DV Veliko Trojstvo, Veliko Trojstvo; DV Medulin, Medulin; DV Ivančica, Lobor; DV Zlatni dani, Zlatar Bistrica.
hujk
Vrtići iz malih gradova: DV Zvončić, Ozalj; DV Pupoljak, Otok; DV Hlojkica, Delnice; DV Girice, Cres; DV Obrovac, Obrovac; DV Maslačak, Đurđevac; DV Pinokio, Donji Miholjac; DV Pčelica, Čazma; DV Kockica, Lipik; DV Maslačak, Belišće; DV Tratinčica, Pleternica; DV Grozdić, Kutjevo; DV Naša radost, Pregrada; DV Drniš, Drniš; DV Lepoglava, Lepoglava; DV Maza, Valpovo.
tui
Srednji gradovi: DV Ivanić Grad, Ivanić Grad; DV Zvončić, Našice; DV Radost Novska; DV Đakovo, Đakovo; DV Bili cvitak, Sinj; DV Kutina, Kutina; DV Metković, Metković; DV Petrinjčica, Petrinja.
gjkl
Veliki gradovi: DV Ljubica, Šibenik; DV Cvrčak, Čakovec; DV En ten tini, Sesvete, Zagreb; DV Lojtrica, Velika Gorica; DV Vukovar I, Vukovar; DV Potjeh/Gita, Slavonski Brod; DV Potjeh/Potjeh, Slavonski Brod, DV Četiri rijeke, Karlovac.
nklćČ
Čestitamo pobjednicima te plasiranima u top 10, ali i svim ostalim vrtićima koji su proteklih dana širili pozitivu na našem Facebooku. Također se još jednom zahvaljujemo svim vrtićima koji su se prijavili, kao i svim njihovim fanovima koji su svojim lajkovima, sherovima i komentarima na Facebooku ovaj izbor učinili jednim od najvećih FB projekata u Hrvatskoj. Već se veselimo novom izboru iduće godine u kojemu ćemo, već sad smo uvjereni, okupiti još veći broj prekrasnih vrtića i pozitivnih priča koje stoje iza svakog od njih.  Posebna zahvala Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Agenciji za odgoj i obrazovanje koji su prepoznali vrijednost i važnost projekta kojim se promiču trud i ulaganje u podizanje vrtićkih standarda, veselimo se nastavku suradnje i daljnjem razvijanju projekta u narednim godinama. (Marija Pulić Drljača)