Većina aktualnih gradonačelnika u drugi krug su ušli kao favoriti, a uz nekoliko gradova u kojima je situacija izjednačena, tek trojica na izbore 30. svibnja idu kao drugoplasirani. Izbore je u prvom krugu izgubilo tek dvoje gradonačelnika

Za razliku od 71 gradonačelnika koji su izbore uspješno završili i (novi) mandat osigurali već u prvom krugu izbora, ostali borbu nastavljaju i iduća dva tjedna tijekom kojih će pokušat pridobiti i one koji u nedjelju nisu izašli na birališta ili su glasali za nekoga od kandidata koji su otpali. Među izabranim gradonačelnicima tek je osam novih lica (nominalno je deset novih gradonačelnika ali dvojica – Krešimir Ačkar u Velikoj Gorici i Jurica Tomljanović u Senju već su duže vrijeme vodili svoje gradove kao v.d. gradonačelnika pa za svoje građane definitivno nisu nova lica), a ne dogodi li se veći broj dramatičnih preokreta, niti drugi krug neće donijeti velike promjene na lokalnoj sceni. Većina aktualnih gradonačelnika u nastavak izbora su, naime, ušli kao favoriti, sa uvjerljivim vodstvom u odnosu na protukandidate. Uz nekoliko gradova u kojima je situacija vrlo napeta i izjednačena, tek trojica gradonačelnika na izbore idu kao lošije plasirani.

Najveći gubitnici izbora

Izbore je, pak, u prvom krugu izgubilo tek dvoje gradonačelnika.  Stjepanu Kostanjeviću građani Gline odmah su u prvom krugu pokazali da ga ne žele više na čelu grada. Je li ga stigla kazna za one kritične dane nakon potresa u prosincu prošle godine kada se, kako su mediji prenosili, za njega nije čulo niti ga se na terenu nije vidjelo ili pak za loše rezultate rada kroz čitav mandat vjerojatno će se analizirati u HDZ-u koji ga je, unatoč lošem imidžu kojeg je nakon potresa stekao i na nacionalnoj razini, ipak kandidirao i za ove izbore. Inače, za razliku od izbora 2017. godine na kojima je pobijedio u prvom krugu sa 53,81 posto, na ovima je za njega glasalo tek 27,80 posto građana, dok je s druge strne njegova zamjenica Branka Bakšić koja je nakon potresa provodila 24 sata dnevno na terenu i među ljudima, trijumfirala sa rekordnih više od 86,9 posto glasova. Na prošlim je izborima izabrana sa 39,98 posto podrške stanovnika Gline.

U prvom krugu izbore je izgubila i Gordana Lipšinić u Ozlju koja je završila također treća sa 29,31 posto glasova. Lipšinić je mandat na čelu Ozlja na prošlim izborima dobila kao kandidatkinja HDZ-a, no prije godinu dana je – zbog neslaganja sa lokalnim stranačkim vodstvom, odlučila na ove izbore ići kao nezavisna kandidatkinja. Zanimljivo je da ju je u borbi za drugi krug pobijedila dojučerašnja suradnica, pročelnica Ureda grada Lidija Bošnjak koja ‘svoje dugogodišnje iskustvo u gradskoj upravi želi usmjeriti prema novom iskoraku u vođenju grada’. Bošnjak se u drugom krugu, s četiri posto prednosti, bori sa SDP-ovom kandidatkinjom Biserkom Vranić.

Trend jačanja nezavisnih, MOŽEMO! u 2. krugu u dva grada

Sudeći po sastavu kandidata koji će za dva tjedna opet na izbore, nastavlja se jačanje nezavisnih koji su, brojčano, uvjerljivo druga najjača politička opcija drugoga kruga. Uz 41 HDZ-ovog kandidata, u drugom krugu natječe se tako 29 nezavisnih i tek 17 SDP-ovih kandidata. Po jednog ili dva kandidata ima desetak preostalih stranaka – od IDS-a, preko FOKUS-a, HSS-a, HSP-a, MOST-a, stranke LIPO!…, te tri Domovinskog pokreta…

Najveća novost ovih lokalnih izbora je stranka MOŽEMO!. Osim Zagreba, u kojemu je njihov lider Tomislav Tomašević u drugi krug ušao kao apsolutni favorit, sa 45,15 posto glasova i više od 30 posto prednosti ispred Miroslava Škore, MOŽEMO! je u drugom krugu i u Pazinu u kojemu se Suzana Jašić sa deset posto zaostatka bori protiv gradonačelnika Renata Krulčića.

U drugom krugu bori se i 18 žena, pa se za nadati da ćemo, nakon prvog kruga u kojemu je izabrano sedam gradonačelnica, ipak podići žensku kvotu gradonačelnica sa 13, koliko smo ih imali u proteklom mandatu.

Najbolje plasirani u drugome krugu

Najkomotniju situaciju u drugome krugu trebao bi imati gradonačelnik Šibenika Željko Burić koji se za svoj treći mandat na čelu Šibenika u drugome krugu bori protiv SDP-ovog Tonća Restovića sa nadmoćnom razlikom od gotovo 30 posto. Burić je u nedjelju osvojio 46,63 posto a Restović 18,94 posto. Uvjerljivu pobjedu, 42 posto osvojenih glasova, HDZ-ova je lista osvojila u Gradskom vijeću pa Burić, osim u slučaju spektakularnog obrata ravnom čudu u kojemu bi izgubio izbore, neće imat problema s upravljanjem gradom. Inače, Burić je prvi gradonačelnik Šibenika koji je dvaput zaredom dobio povjerenje građana, a za dva tjedna, kako stvari stoje, ući će u povijest i kao prvi trostruki gradonačelnik.

Osim Tomaševića u Zagrebu, preko 30 posto razlike pred svojim protukandidatom ima još jedino Mario Rajn u  Križevcima.

Bez prevelike neizvjesnosti čini se i situacija u Klanjcu i Imotskom u kojima je gradonačelnicima Zlatku Brleku i Ivanu Budaliću, najbolje plasiranim gradonačelnicima drugog kruga, nedostajalo  manje od jedan posto za pobjedu u prvom krugu. Obojica su u drugi krug, osim toga, ušli sa oko 20 posto prednosti pred svojim protukandidatima, imaju većinu u Gradskom vijeću, pa možemo reći da – osim u slučaju dramatičnog obrata – mogu biti prilično uvjereni u pobjedu na izborima za dva tjedna.

Treći najbolji ulazni rezultat za drugi krug ima Dražen Mufić u Vrbovskom, 48,58 posto, a i on je u gotovo 20 postotnoj prednosti pred svojim protukandidatom.

Gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, kako smo već spomenuli, u drugi krug je ušao sa osvojenih 47,94 posto glasova i oko 12 posto prednosti pred Suzanom Jašić iz MOŽEMO!, koji su i druga najjača snaga u Gradskom vijeću (IDS 39,85%: MOŽEMO! 32,85%), pa tek treba vidjeti kako će se tamo posložiti stvari. Renato Krulčić zbog zdravstvenih je tegoba u subotu završio u bolnici u kojoj će, kako je objavio, morat ostati narednih desetak dana, pa će se i nastavak njegove kampanje odvijati u specifičnim okolnostima.

Damir Mandić u Karlovcu također nema previše razloga za brigu, u nedjelju je osvojio 47,79 posto, gotovo 15 posto više od SDP-ovog protukandidata Saše Burića.

Osim u slučaju dramatičnog preokreta na sigurnu pobjedu trebao bi moći računati i Karlo Starčević koji je u Gospiću osvojio 47,42 posto glasova, dvostruko više od HDZ-ovog protukandidata Maria Stilinovića. Iako je morao u drugi krug, Starčević već ima razloga za slavlje jer je sa svojom listom osvojio većinu u Gradskom vijeću (42,97%), pa će, za razliku od proteklog mandata, moći puno lakše upravljati gradom i provoditi projekte. Na prošlim izborima većinu u vijeću imao je HDZ koji je osvojio preko 48 posto glasova, dok je Starčevićeva lista osvojila 33 posto. Na ovim izborima odnos snaga se promijenio u korist Starčevića, a HDZ je osvojio preko 20 posto manje glasova nego na prošlim izborima. O tome da Gospićani prepoznaju njegov rad i trug, unatoč teškim političkim okolnostima, najbolje govori i podatak da je na ovim izborima u drugi krug ušao s pet posto više glasova nego prije četiri godine.

Listu gradonačelnika s najboljim ulaznim rezultatom u drugi krug nastavljamo s Tomislavom Bulićem iz Benkovca koji je osvojio 46,84 posto i s više od 20 posto razlike pred protukandidatom ide u drugi krug. Problema ne bi trebalo biti ni za Anu Kučić u Malom Lošinju – u drugi krug je ušla s 46,83 posto glasova, 20 posto više od protukandidata, nezavisnog Maria Frankovića.

S nešto manje od 20 posto prednosti u drugi je krug u Vukovaru ušao Ivan Penava, čija lista za Gradsko vijeće je nadmoćno pobijedila HDZ-ovu, pa se ne očekuju veći problemi i drame niti u drugome krugu. Među onima u lagodnijoj situaciji je i gradonačelnik Svetog Ivana Zelina Hrvoje Košćec koji je drugi krug ušao sa 42,33 posto i preko 20 posto prednosti pred HDZ-ovom Evom Jendriš Škrljak.

Najnapetiji okršaji…

Za razliku od ovih, prilično jasnih i predvidljivih situacija, imamo i nekoliko izuzetno napetih i neizvjesnih u kojima su gradonačelnici u drugi krug ušli gotovo potpuno izjednačeno sa svojim protukandidatima, ili čak kao drugoplasirani.

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo u drugi krug je, tako, sa osvojenih 40,96 posto glasova ušao kao drugoplasirani i bori se protiv HDZ-ovog Ivana Dabe, a za pet posto zaostaje i njegova lista u Gradskom vijeću u kojemu je HDZ osvojio većinu glasova, 40,65 posto.

Darinko Dumbović u Petrinji u drugi je krug i nastavak borbe za još jedan mandat ušao sa osvojenih 27,6 posto glasova, dva posto manje od HDZ-ove Magdalene Komes, a HDZ je osvojio i najviše glasova za Gradsko vijeće Petrinje, 10 posto više od Dumbovićeve liste.

S pet posto zaostatka u drugi je krug sa 34,91 posto osvojenih glasova ušao i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, Davor Miličević u Županji sa 32,74 posto i šest posto zaostatka za nezavisnim Damirom Juzbašićem.

HDZ-ov Jure Brkan sa osvojenih 30,13 posto glasova zaostaje čak 14 posto za SDP-ovim Zoranom Paunovićem, a toliko otprilike zaostaje i HDZ-ova lista za SDP-ovom koja je osvojila većinu u Gradskom vijeću, pa se čini da će Makarska na ovim izborima nakon četiri godine ponovo prijeći u ruke SDP-a.

Neizvjesna i žestoka utakmica vodi se i u Trilju, između dosadašnjeg gradonačelnika Ivana Šipića, bivšeg HDZ-ovca koji je na ove izbore izašao kao nezavisni kandidat, te HDZ-ovog kandidata Ivana Bugarina.

Šipić je u drugi krug ušao sa 42,64 posto, a Bugarin sa 42,15 posto, dok je HDZ u izborima za Gradsko vijeće osvojio jedan posto više glasova od Šipićeve liste, 38,79%:37,23%, pa dalje sve ovisi o tome tko će pridobiti koalicijske partnere.

Dragica Ratković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica u drugi je krug ušla sa 45,48 posto, a kandidat SDP-ove koalicije Željko Bedeković sa neznatno nižih 44,07 posto glasova. Potpuno je izjednačena situacija i u Gradskom vijeću u kojem je HDZ-ova lista osvojila 37,71 posto a SDP-ova koalicija 37,15 posto, pa sve dalje ovisi o tome tko će uspjeti oformiti koaliciju sa manjim strankama i nezavisnim listama koje su u vijeću.

Napeto je i u Kninu u kojemu je dosadašnji zamjenik gradonačelnika Marijo Ćaćić u drugi krug ušao sa 38,78 posto glasova i tek tri posto prednosti pred HDZ-ovim kandidatom, bivšim gradonačelnikom Nikolom Blaževićem, dok je HDZ-ova lista za Gradsko vijeće osvojila jedan posto više glasova od liste Marka Jelića.

Za razliku od prošlih izbora na kojima je u drugi krug ušla sa 16 posto prednosti pred HDZ-ovcem Franjom Šabanom, gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček na nedjeljnim je izborima osvojila tek šest posto više glasova od HDZ-ove Željke Josić, a dva posto manje glasova osvojila je i SDP-ova lista za Gradsko vijeće.

Listu najneizvjesnijih izbora zaključujemo s onima u Splitu u kojemu su u drugi krug ušli Ivica Puljak sa 26,82 posto i HDZ-ov Vice Mihanović sa 23,32 posto glasova. U izborima za gradsko vijeće HDZ ima tri posto prednosti pred Puljakovim Centrom. (Marija Pulić Drljača)