Birači su u nedjelju u čak 34 grada promijenili gradonačelnike, a od toga je čak 13 nezavisnih kandidata. Ukupno je na ovim izborima pobijedilo 18 nezavisnih kandidata, što je za šest više nego na prošlim izborima. HDZ je i dalje stranka sa uvjerljivo najviše gradonačelnika, ali na ovim izborima su ostali na istoj brojci – 59, a tek jedan grad više nakon ovih izbora ima SDP – 22. Jedina stranka koja je povećala svoj portfelj je IDS, koji je osvojio Buje i sada ima devet gradonačelnika

Uz pet posto manju izlaznost nego prije dva tjedna, ali gotovo identičnu (41,44%:41,65%) onoj prije četiri godine, građani 54 grada izabrali su u drugom krugu lokalnih izbora svoje gradonačelnike. Iako se ne bi reklo kada se gleda Zagreb i veće gradove (izuzev naravno Splita i Dubrovnika), najveća zanimljivost ovih izbora jest boom novih lica koja su se građanima uspjela nametnuti kao pravi izbor i prilika za promjenu. U drugom krugu su, tako, čak 34 grada dobila nove gradonačelnike, plus njih 17 u prvome, što znači da je gotovo polovica gradova (51) napravila gradonačelnički make-over. Ono što će se u velikim strankama svakako pomno analizirati, i sigurno im već zadaje ozbiljne glavobolje, jest i sve izraženiji i jači trend rasta popularnosti nezavisnih kandidata koji ruše gradonačelnike s jakim stranačkim backgroundom. Na prošlim izborima smo tako dobili 12 nezavisnih gradonačelnika, a na ovima 18 – pet u prvom i čak 13 u drugom krugu

.

Nezavisni kandidati ujedno su i jedina politička opcija koja raste, dok stranke, izuzev IDS-a koji će u ovom mandatu imati jednog gradonačelnika više, bilježe stagnaciju ili pak pad popularnosti među biračima.

Najbolje plasirani nezavisni gradonačelnik drugog kruga izbora je stari/novi gradonačelnik VaraždinaIvan Čehok, za kojega je u nedjelju glasalo 68,50 posto birača u Varaždinu. I dok Čehok i nije imao uvjerljivog protukandidata te se njegova pobjeda i očekivala, nezavisni Mario Rajn, uspio je srušiti dugogodišnjeg gradonačelnika Križevaca, bivšeg predsjednika HSS-a Branka Hrga. No, najzanimljivija i jedna od politički najtežih pobjeda je ona Marka Jelića koji je uvjerljivo pobijedio Josipu Rimac u Kninu. Jelić je tako ušao u povijest kao prvi gradonačelnik Knina koji nije iz HDZ-a. Doduše, svojevremeno je bio član HDZ-a, no izašao je iz stranke jer, kaže, kao intelektualac ne može biti član niti jedne stranke.

HDZ i SDP ostali na istome

Iako je HDZ i dalje uvjerljivo najjača stranka po broju svojih gradonačelnika te je u prvom krugu krenuo žestoko, osvojivši dvostruko više gradova nego na prošlim izborima, nakon drugog kruga opet je ostao na istoj brojci koju je imao do ovih izbora – 59 gradonačelnika – izgubili su 12 gradova i isto toliko novih osvojili. Ista je stvar i sa SDP-om, koji je do ovih izbora imao 21 svoja gradonačelnika (ne računamo u njihovu kvotu Opatiju i Ivu Dujmića koji je par mjeseci prije izbora izašao iz stranke), da bi nakon izbora završio na 22 gradonačelnika. IDS nakon ovih izbora ima gradonačelnika više nego u prošlom mandatu, a deveti je Fabrizio Vižantin, novi gradonačelnik Buja.

Nakon katastrofe u prvome krugu, u kojemu su od osam gradova, koliko su imali u prošlom mandatu, osvojili samo jedan (Ivanec, Milorad Batinić), HNS je u drugom krugu uspio ipak popraviti rezultat. I dalje su u gubitku, ali ipak ne tako drastičnom – sada imaju pet svojih gradonačelnika. I HSS se popravio u drugom krugu, pa sad imaju četiri gradonačelnika, dva manje nego u prethodnom mandatu.

Iako oni to ne žele priznati, i gledajući suhe brojke i ne čini se tako, politički gledano – jedan od većih gubitnika ovih izbora je MOST. U prvom su krugu obranili Omiš i Vrgorac, ali su zato u drugome izgubili svoju glavnu bazu i utvrdu – Metković, čiji je novi gradonačelnik HDZ-ov Dalibor Milan.Situacija je bila krajnje napeta i dramatična, o čemu govori i sam rezultat – Katarina Ujdur izgubila je za samo 130 glasova, za koje MOST-ovci tvrde da su ih HDZ i Stipe Gabrić Jambo ‘uveli’ iz BiH, no optužbe nisu potkrijepili dokazima.

Najvažnije pobjede i porazi

Iako mali grad, Metković je tako jedna od politički vrlo važnih HDZ-ovih pobjeda. No najviše, naravno, slave jer su konačno dobili i jedan veliki grad. Pobjeda Andre Krstulovića Opare nad Željkom Kerumom u drugom krugu bila je također prilično tijesna – razlika je nešto manje od dva posto, odnosno 1.089 birača (Opara je osvojio 26.642 glasa a Kerum 25.553), a Kerum za svoj poraz ne krivi ‘uvozne’ birače nego krađu vidi u čak 9,51 posto nevažećih listića za koje tvrdi da su bili njegovi glasovi, te traži novo prebrojavanje i izbore.

Dubrovnik je također jedna od važnijih HDZ-ovih pobjeda, ponovo imaju svog gradonačelnika –Matu Frankovića, baš kao i Makarska u kojoj je njihov Jure Brkan uspio smijeniti SDP-ovog Tonća Bilića te Kutina u kojoj je Zlatko Babić pobijedio SDP-ovog gradonačelnika Andriju Rudića. U drugom krugu HDZ je SDP-u uspio preoteti i Daruvar i Oroslavje, a nakon ovih izbora novi HDZ-ovi gradovi su i – Beli Manastir, Garešnica, Hrvatska Kostajnica, Novska, Kraljevica i Đakovo.

S druge strane, uz Knin i Gospić, HDZ bilježi još nekoliko bolnih poraza na ovim izborima. Tu su prvenstveno gradovi koje im je oteo SDP – Ploče, u kojima je njihovog Krešu Vejića pobijedio Mišo Krstičević, potom Slatina (Denis Ostrošić), Donja Stubica (Nikola Gospočić), Vrbovec (Denis Kralj), Ogulin (Dalibor Domitrović), i Trogir (Ante Bilić).

Dosada HDZ-ovo Dugo Selo za novog je gradonačelnika izabralo HNS-ovog Nenada Paniana, Leona Žulja u Valpovu je smijenio nezavisni Mato Šutalo, a nezavisnog Darija Zurovca izabrali su i građani Svete Nedelje, dajući mu osam posto više glasova nego HDZ-ovom Damiru Halužanu.

Što se SDP-a tiče, jedan od nezgodnijih poraza doživjeli su u Opatiji, u kojoj njihov Fernando Kirigin, nakon minimalne prednosti u prvom krugu, u drugome nije uspio pobijediti njihovog bivšeg gradonačelnika Ivu Dujmića koji se tako na ovim izborima na čelu grada uspio održati kao nezavisni gradonačelnik.

Osim Splita, u kojima je do posljednjeg trenutka bilo krajnje napeto i neizvjesno, ovi izbori nisu donijeli veća iznenađenja što se tiče velikih gradova. Rijeka je i ovaj put uvjerljivo izabrala Vojka Obersnela koji je osvojio 55,59 posto glasova, 13 posto više od svog protukandidata, nezavisnog Hrvoja Burića. No, ipak je primjetan pad potpore u odnosu na prošle izbore, na kojima je Obersnel osvojio 67,67 posto glasova. Za razliku od njega, Kristina Ikić Baniček osvojila je ponovo Sisak sa četiri posto više glasova nego na prošlim izborima (55,80%) i 14 posto više nego što je osvojio njezin protukandidat, HDZ-ov Franjo Šaban. Jedna od nadmoćnijih pobjeda ovih izbora je i ona Ivana Vrkića, koji je u Osijeku osvojio 62,74 % glasova, čak 30 posto više od HDZ-ove Ivane Šojat, ali i deset posto više nego što je dobio na prošlim izborima. Uvjerljiva je i pobjeda Mirka Duspare u Slavonskom Brodu – osvojio je 11 posto više od HDZ-ovog Hrvoja Špicera, a bilježi i jedan posto više glasova nego na prošlim izborima.

(gradonačelnik.hr)

Mrak Taritaš u 2. krugu dobila više birača od Bandića

Koliko god neke ankete predviđale tijesnu utrku i veliku neizvjesnost, Milan Bandić je u u Zagrebu u konačnici komotno, sa 16 tisuća glasova razlike, pobijedio Anku Mrak Taritaš – 51,79% : 46,07%. Bandić je tako sačuvao postotnu prednost iz prvoga kruga, no zanimljivo je pogledati broj glasova – u prvom krugu Bandić je tako osvojio 101.828 glasova, a Anka Mrak Taritaš 80.765, a u drugome – Bandić 46 tisuća više – 147.680, a Mrak Taritaš – 50 tisuća više – 131.373.

Najveća izlaznost u Pločama, najmanja u Rijeci

Na drugi krug izbora izašlo je 41,44 posto birača, isto kao i na drugi krug 2013. godine. No, neki gradovi itekako su odskočili po interesu i motiviranosti birača za izbor gradonačelnika. Najveću izlaznost bilježe tako Ploče – 69,31%, potom Metković – 67,10 %, Gospić 66,68%, Orahovica 62,49% te Imotski 61,18%. Najmanje birača na birališta je, pak, izašlo u Rijeci – 28,42%, Bjelovaru – 29,15%, te Velikoj Gorici – 29,29%.

Bez dramatičnih preokreta u 2. krugu

Za razliku od izbora 2013., na kojima je 2. krug donio neke prilično spektakularne preokrete – sjetimo se samo pobjede Ivana Kovačića u Omišu, ovi su prošli prilično predvidljivo i bez takvih drama. Situacija se u drugom krugu okrenula u deset gradova, ali riječ je o doista malim razlikama, pa se ni ne može govoriti o nekakvim preokretima.

Tu je, prije svega, Metković, u kojemu je u prvom krugu Katarina Ujdur vodila za nešto manje od dva posto, da bi u drugome izgubila čak i sa manjom razlikom nego što se očekivala (1,40%), s obzirom da je Stipe Gabrić Jambo pozvao sve svoje birače (13% u 1. krugu), da glasaju za Dalibora Milana.

Podjednako tijesna je bila i situacija u Opatiji, u kojoj je gradonačelnik Ivo Dujmić u prvom krugu zaostajao za SDP-ovim Fernandom Kiriginom, da bi u drugome ipak prevagnulo na njegovu stranu, sa istih jedan posto prednosti.

Bivša obnašateljica dužnosti gradonačelnika Sinja Kristina Križanac uspjela se, nakon smjene zbog nedonošenja proračuna i postavljanja Vladinog povjerenika na čelo Sinja, u drugome krugu vratiti na čelo grada. Prvi krug završila je sa zaostatkom od dva posto iza HDZ-ove Ivane Pavić, no u drugome ju je pobijedila sa četiri posto prednosti.

Sada već bivši gradonačelnik Hvara Rino Budrović je, pak, u drugi krug ušao sa prednosti od dva posto, no nezavisni Rikardo Novak ga je ipak pobijedio, i to sa šest posto prednosti.

Jedan od većih preokreta dogodio se, pak, u Dugom Selu, u kojem je HDZ-ov Darjan Budimir u drugi krug ušao sa 12 posto prednosti ispred HNS-ovog Nenada Paniana, da bi na kraju ipak izgubio sa pet posto zaostatka. HDZ-ova Sanja Marković u Ogulinu je izgubila nakon prednosti od šest posto, kao i Damir Halužan u Svetoj Nedelji, kojega je na kraju nezavisni Dario Zurovec pobijedio sa osam posto prednosti.

Leon Žulj izgubio je gradonačelničku poziciju u Valpovu sa 11 posto zaostatka iza nezavisnog Mate Šutala, iako je u drugi krug ušao sa gotovo šest posto prednosti, dok je Petar Krmpotić izgubio Gospić sa dva posto zaostatka iza pravaša Karla Starčevića, a toliku je prednost imao nakon 1. kruga. HDZ-ov Ivan Roštaš izgubio je u Slatini od SDP-ovog Denisa Ostrošića za osam posto glasova, nakon što je u drugi krug ušao sa jedan posto prednosti.