Za razliku od prethodne dvije godine kada je pobjednike izbora za najbolji grad u Smart-city kategoriji birao stručni žiri temeljem projektnih prijava gradova, ove godine podižemo izbor na višu razinu. Kako bismo maksimalno objektivizirali izbor, od ove godine primjenjujemo posebnu metodologiju koja je razvijena u suradnji s našim partnerom, konzultantskom tvrtkom Apsolon.

 Ovogodišnji izbor za najbolji grad zbog korone se provodi u drugačijim, ‘novonormalnim’ uvjetima u kojima nećemo kao u protekle dvije godine imati veliku konferenciju, već ćemo pobjednike u kategorijama gospodarstvo, obrazovanje i demografija, kvaliteta života i ‘šampioni EU fondova’ proglasiti na malom ‘eventu’ ograničenom zbog epidemioloških mjera samo na finaliste.

Proglašenje pobjednika u kategoriji Smart-city odlučili smo, pak, odvojiti te ćemo održati zasebni event. No to nisu sve promjene. Za razliku od prethodne dvije godine kada je pobjednike u toj kategoriji birao stručni žiri temeljem projektnih prijava gradova, i kada su pobjedu odnijeli Rijeka i Dubrovnik, ove godine podižemo izbor na višu razinu. Kako bismo maksimalno objektivizirali izbor, od ove godine primjenjujemo posebnu metodologiju koja je razvijena u suradnji s našim partnerom, konzultantskom tvrtkom Apsolon.

Grad Dubrovnik prošlogodišnji je pobjednik u Smart-city kategorijom, a pobjedu su izborili svojim projektom Pametnog parkinga

Metodologija se  temelji na javno dostupnim podacima javnih tijela RH i polazi od Apsolonove metodologije analize digitalne spremnosti hrvatskih gradova koja je za 2019. i 2020. godinu primijenjena na 20 najvećih hrvatskih gradova. Riječ je o analizi digitalne spremnosti gradskih uprava i rezultata pregleda javno dostupnih podataka odabranih relevantnih pokazatelja, a drugi bitan dio su podaci koje ćemo prikupiti od samih gradova temeljem anketnog upitnika u kojima ćemo ispitati usmjerenost gradskog gospodarstva i društva na pametna rješenja, održivost – odnos grada prema resursima i okolišu te stanje urbane mobilnosti i kvalitete infrastrukture.

Pozivamo  stoga sve gradove koji žele sudjelovati u izboru da popune anketni upitnik koji su im već poslali kolege iz Jutarnjeg lista  i na taj način se kandidiraju za nagradu.

Natječaj je otvoren do 23.10.2020. u 23:59 do kojeg roka svi zainteresirani gradovi koji žele vidjeti gdje su i kako stoje u odnosu na ostale na smart-city području trebaju poslati popunjeni upitnik. (M.P.D.)