Ovogodišnji pobjednici izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos biti će proglašeni krajem tekućeg mjeseca. 

Pobjednik u konkurenciji velikih gradova u obrazovnoj i demografskoj politici izbora najboljih hrvatskih gradova što ga treću godine zaredom priređuju Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos tražiti će se i ove godine između Bjelovara, Čakovca, Pazina, Šibenika i Velike Gorice.
Dok su Čakovec i Pazin (lanjski pobjednik) već osvajali naslov najboljeg u ovoj konkurenciji, preostala tri kandidata pokušati će prvi put ostvariti primat među županijskim središtima i gradovima s više od 35000 stanovnika u području obrazovanja i demografije.

 Ovogodišnji pobjednici izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos biti će proglašeni krajem tekućeg mjeseca.

Bjelovar: Za bolji rad vrtića povukli 13,8 milijuna kuna, u škole uložili preko 20 milijuna

 Grad Bjelovar svoje je mjesto u finalu osigurao visokim proračunskim izdvajanjem za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade (47,54 posto proračuna, te plasmanom u sam vrh po iznosu stipendija i školarina po stanovniku, broju odgojitelja u vrtićima, te iznosu porodiljne naknade po novorođenom djetetu.

Kao jedan od ključnih projekata na području demografije iz bjelovarske gradske uprave ističu projekt Vrtići po želji roditelja vrijedan 13,8 milijuna kuna I u potpunosti financiran EU novcem. Kroz ovaj projekt unaprijeđen je rad svih pet bjelovarskih vrtića koji su dobili produženi boravak i poslijepodnevnu smjenu, za što je zaposleno 42 djelatnika (19 odgojitelja, 10 kuharica I 13 spremačica). Valja napomenuti da su programi unutar toga potpuno besplatni za roditelje, a mogu ih koristiti i djeca koja nisu upisana u redovan vrtićki program.

Među ostalim, kada su aktivnosti u sklopu projekta u pitanju, tijekom trajanja projekta predviđena je provedba 19 stručnih edukacija ukupne vrijednosti gotovo 800 tisuća kuna, a kojima će se obuhvatiti 112 odgojitelja. Riječ je o odgojiteljima iz svih dječjih vrtića, zaposlenih u primarnom programu vrtića i kroz projekt u produljenom boravku i poslijepodnevnom radu vrtića u svrhu jačanja kapaciteta odgojitelja, stručnih suradnika (pedagoga, psihologa, stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila) i kuharica u predškolskim ustanovama s ciljem unaprjeđenja  usluga kroz edukacije usmjerene na jačanje postojećih stručnih kompetencija, poboljšanje komunikacije i interakcije s mališanima. Za sve odgojitelje i stručne suradnike za potrebe odlaska na stručne edukacije osigurani su troškovi prijevoza i dnevnica.

Do kraja godine predviđena je nabava i preostale opreme za sve dječje vrtiće ukupne vrijednosti dva milijuna kuna. Uz didaktičku opremu I namještaj u samim vrtićima projektom je osiguran novac I za opremanje vanjskih igrališta dječjih vrtića (igrala i ostale sprave za igru), opremanje dvorana za provedbu sportskog programa, kao I opremanje senzorne sobe.

Pet vrtića je u gradu, od toga je jedan gradski (s pet objekata) i četiri privatna, u kojima boravi ukupno 1.034 mališana. Svaki vrtić ima svoje cijene smještaja djece, a Grad mjesečno sufinancira boravak u vrtiću po djetetu od 950 do 1150 kuna, za što se izdvaja 1,3 milijuna kuna.  Isto tako, Grad sufinancira i smještaj 30-ero djece u tri obrta za dadilje – 500 kn na mjesec po djetetu, odnosno za mjesec 15 tisuća kuna. Važno je naročito istaknuti i kako je cijena vrtića sa 750 snižena na 500 kn- to je i najviša cijena koju roditelj plaća, ušteda po djetetu je i 3 tisuće kuna.

Osigurali su i 6,3 milijuna kuna EU sredstava za gradnju novog vrtića u naselju Gudovac, a čitav projekt gradnje i opremanja vrtića u zgradi gotovo nulte kategorije, što je najviša kategorija energetskog certifikata na parceli površine 7844 m2 stajat će oko 8,3 milijuna kuna, pa će Grad Bjelovar u project uložiti svojih dva milijuna kuna. Predviđen je smještaj 52 djece u 2 vrtićke i jednu jasličku skupinu, kao i 10 zaposlenih. Objekt će biti među najsuvremenijima u RH, prema svim pedagoškim standardima.

Grad Bjelovar do sada je obnovio sve zgrade gradskoga vrtića te većinu zgrada bjelovarskih osnovnih škola, kojima je osnivač.

Energetske obnove samo škola vrijedne su preko 20 milijuna kuna. Najviša investicija odnosila se na I. osnovnu školu Bjelovar – ukupno 12,1 milijun kuna, od čega je 6,7 milijuna EU sredstava, a Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobrilo je 2,6 milijuna kuna.

Obnovili su i osam područnih škola (Gornje Plavnice, Obrovnica, Kokinac, Gudovac, Ždralovi, Plavnice, Veliko Korenovo i Velika Ciglena), u ukupnoj vrijednosti projekata visine  9.2 milijuna kuna.

Grad Bjelovar dodjeljuje stipendije/kredite za prediplomske i diplomske studije u zemlji i inozemstvu. Ukupno govorimo o 750 tisuća kuna za 98 stipendija koje se isplaćuju od siječnja 2020. (63 stare stipendije i 35 novih od ove godine od siječnja). Studenti u prvoj godini nakon potpisivanja ugovora dobivaju sedam, u narednim godinama deset stipendija, a iznos mjesečne stipendije je 800 kuna. Ono što je bitno napomenuti je i da su u proračunu ove godine putem redovnog financiranja u Gradu osigurali i novac za stipendiranje studenata 1. godine Veleučilišta u Bjelovaru. Naime, učenici najbolje rangirani na državnoj maturi koji upišu spomenuto Veleučilište, njih 10, primat će stipendiju u iznosu od 7 i pol tisuća kuna na godinu. Pritom će samo Natječaj provoditi i odlučivati o dodjeli stipendija.

 Čakovec: Grad s najveiš djece u vrtićima, najviše studenata I visokoobrazovanih

Ključni parametri temeljem kojih se Grad Čakovec i ove godine bori za titulu najboljega također je proračunsko izdvajanje za obrazovanje I demografiju od 50,57 posto, te plasman u top 5, odnosno top 10 I 15 po iznosu stipendija i školarina, broju učitelja u školama i broju visoko obrazovanih stanovnika – svaka 6,3. osoba u Čakovcu je visoko obrazovana.

Čakovec će pokušati vratiti primat najboljeg u ovoj konkurenciji izbora najboljih gradova, među ostalim, investicijama u ustanovama kojima je osnivač za izgradnju novih jaslica, dogradnjom dva vrtića i obnovom više objekata. Izgrađena su, ističu u gradskoj upravi Čakovca, i dva nova vrtića kojima su osnivač privatne osobe, a svoje mjesto u vrtićima ima 80 posto djece vrtićke dobi..
–  Od ove školske godine svakom čakovečkom osnovnoškolcu plaćeni su radne bilježnice, Geografski atlas te pribor za Tehnički odgoj – ističu u sjedištu Međimurske županije. Kad je u pitanju proračunska skrb za srednjoškolce, iz gradske uprave Čakovca napominju kako je od ove godine u primjeni zajedničko stipendiranje učenika s tvtrkama unutar kojeg grad daje stipendiju do 900 kuna a tvrtka jamči posao nakon školovanja.

U Proračunu za 2020. godinu za obrazovanje, bez plaća zaposlenih u školama, previđeno nešto preko 60 milijuna kuna, što je -22 posto ukupnog proračuna grada.

Osim deset javnih, gradskih vrtića (podijeljenih u dvije ustanove), na području Grada Čakovca uspješno djeluju i posluju četiri privatna vrtića te te jedne jaslice kojima je osnivač vjerska zajednica. Baš sve jaslice i vrtići primjereno su opremljeni, u nekima se provode i alternativni i posebni programi, poput učenja stranih jezika, Waldorfskog ili Montessori programa i slično. Sva djeca koja imaju valjano rješenje Županije, u gradskim vrtićima imaju osiguranog pomagača, iz proračuna se dodatno sufinancira i smještaj mališana slabijeg imovinskog stanja.

Čakovec je Grad prijatelj djece od samih početaka, a svake godine taj status nastoji i potvrditi novim programima i projektima, pa se djeci i  mladima predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi nudi niz aktivnosti i dodatnih obrazovnih programa. Grad sufinancira ili u potpunosti financira izvannastavne aktivnosti u svojim osnovnim školama. Bilo da se radi o sportskim kampovima, radionicama iz tehničke kulture, umjetnosti i kulture ili o programima vezanim iz STEM, cilj je svoj djeci i mladima pružiti što kvalitetnije obrazovanje, kako bi se upisali na studij koji žele te nakon završetka obrazovanja gradili ih i uspješno napredovali u karijerama.

Već niz godina u čakovečkim školama organiziran je i produženi boravak, a trenutno ga u 10 skupina polazi 176 osnovnoškolaca. Boravak se sufinancira proračunskim sredstvima, a u njemu na neodređeno vrijeme radi 10 djelatnika. U potpunosti se financira prijevoz osnovnoškolaca, a besplatna prehrana u školama osigurana je svoj djeci slabijeg imovinskog stanja. Grad i osnovnoškolske ustanove provode i brojne projekte u obrazovanju financirane iz europskih izvora, a posebno su uspješni u provođenju Erasmus+ projekata.

Iako srednjoškolsko obrazovanje nije u njegovoj ingerenciji, Grad Čakovec sufinancira određeni broj projekata koje provode i srednje škole, a također, stipendira i učenike s područja Čakovca koji se školuju za obrtnička zanimanja. Od prošle akademske godine i inače vrlo uspješni projekt stipendija za studente proširen je i  obogaćen, pa su tako čakovečki studenti koji se školuju za neko od deficitarnih zanimanja, oslobođeni vraćanja stipendija. Stipendiju ne moraju vratiti niti oni studenti koji studij završe s izvrsnim prosjekom ocjena, te oni koji su sudjelovali u međunarodnim projektima. Grad ukupno za stipendije izdvaja 2,5 milijun kuna.

Od ove kalendarske godine Grad Čakovec uveo je posebne demografske mjere svjestan važnosti očuvanja broja stanovnika i povećanja broja radno aktivnog stanovništva. Tako od 2020. za svako drugorođeno dijete u obitelji daje 5.000 kuna, čime želi potaknuti mlade obitelji da imaju dugo dijete, a već od ranije svakog novorođenog Čakovčanina i Čakovčanku daruju sa 1.000 kuna. Obitelji s više djece imaju pravo i na popuste u vrtićima i školama (produženi boravak), za četvrto i svako slijedeće dijete besplatni su vrtić i produženi boravak.

Sve mjere daju i rezultate, ističu u Gradu Čakovcu, te navode kako je Čakovec danas grad koji ima najveći postotak obuhvaćenosti djece predškolskim obrazovanjem u odnosu na broj rođene djece u zemlji, ima najveći broj studenata s obzirom na broj stanovnika, a – u vrhu se vezano uz obrazovanje nalazi i po sufinanciranju projekata. U posljednjih pet godina na području Čakovca i okolnih općina povećana je stanogradnja. Grade se novi stanovi i obiteljske kuće, u koje se doseljavaju i mlade obitelji. Prema pokazateljima koje dobivaju od nadležnih službi, unatoč iseljavanju u Čakovcu se broj stanovnika povećava, te će sigurno nakon obavljenog popisa stanovništva broj stanovnika najsjevernijeg županijskog središta u Hrvatskoj biti veći od današnjih službenih 27.820 stanovnika, koliko ih ima prema popisu iz 2011. Uostalom, jedan su od rijetkih gradova u Hrvatskoj u kojem se kontinuirano više ljudi rađa nego umire, kako kaže službena statistika.

Pazin: Za obrazovanje izdvajaju preko polovice proračuna, među vodećima po stipendijama, vrtićkim standarima i naknadama za bebe

Pazin u obranu naslova najboljeg ide, među ostalim, temeljem činjenice da su u protekle tri godine u top 5 velikih gradova po izdvajanjima za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade, za koje izdvajaju čak 53,04 % proračuna. Nadalje, u top 5 su i po iznosu stipendija i školarina po stanovniku, po broju odgojitelja u vrtićima, te po iznosu porodiljne naknade po novorođenom djetetu.

Jedna od ključnih investicija Grada Pazina u proteklih nekoliko godina u području obrazovanja je 8,2 milijuna kuna vrijedan projekt dogradnje i rekonstrukcije dječjeg vrtića u prolazu Otokara Keršovanija.

–  Projekt je s potporom od 5,2 milijuna kuna sufinancirala Europska unija iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj – ističu u gradskoj upravi Pazina, iz koje ističu i kako je Pazin ‘predvodnik je demografskog rasta u Istri’.

Usprkos nepovoljnim okolnostima izazvanim pandemijom svi radovi na  vrtiću su izvedeni u planiranim i zadanim rokovima. Projektom rekonstrukcije postojeće zgrade vrtića postiglo se proširenje prostora za ukupno 770 četvornih metara, riješio problem nedostatka prostora za dnevni odmor djece te se veličina soba za dnevni boravak polaznika uskladila s propisanim državnim pedagoškim standardima. Građevinskim radovima sanirani su krovište, zidovi, fasada, vanjska stolarija, instalacije i spremnik lož ulja te se u cijelosti obnovila oprema i unutarnji izgled objekta. Na adekvatniji način uredio se prilaz ustanovi, formiran je novi ulaz s istočne strane zgrade i osigurana je dostupnost osobama s invaliditetom, kojima su adekvatno prilagođene i sanitarije unutar vrtića.

Ovo kapitalno ulaganje, najveće je ulaganje u objekte predškolskog odgoja od osnivanja Grada Pazina kao jedinice lokalne samouprave, te prvo veće ulaganje od dograđivanja zgrade 2001. Prema zadnjim podacima Državnog Zavoda za statistiku Grad Pazin predvodnik je demografskog rasta u Istri i nalazi se među top 10 gradova u Hrvatskoj s pozitivnim prirodnim prirastom, odnosno bilježi veći broj novorođenih u odnosu na umrle stanovnike i stanovnice Pazina.

Važno je tu napomenuti i da u kontekstu poticanja pozitivnih demografskih trendova Grad Pazin pruža sustavnu financijsku podršku obiteljima kroz razne aktivnosti kao na primjer jednokratne naknade za novorođeno dijete, dodjelu novčanih naknada za troškove boravka djeteta u vrtiću i poticanje privatnih inicijativa u predškolskom odgoju kroz sufinanciranje stručnog osposobljavanja za dadilje i sufinanciranje boravka djece u obrtima za dadilje, ističu iz Grada.

Prošle godine, u dva otvorena obrta za dadilje na području Grada Pazina, s kapacitetom od 12 djece sufinanciran je boravak 11 mališana. Istovremeno su sufinancirani i dječji vrtići izvan Pazina, kao privatni dječji vrtić „Mali medvjed“ iz Pićna. Od pedagoške godine 2020/2021. na području Grada Pazina otvoren je i treći obrt za dnevnu skrb djece – „Mali princ Montessori centar“.

U budućnosti u Gradu žele nastaviti s navedenim aktivnostima, a cilj im je u predškolskom odgoju osiguravati dostupnu institucionalnu skrb za preko 90 posto vrtićke i preko 30 posto jasličke djece prema Barcelonskim ciljevima EU. Od nove pedagoške godine 2020/21. otvorila se još jedna dodatna skupina u novim vrtićkim prostorima i zaposlile dvije odgojiteljice, a „gornji“ i „donji“ vrtić primili su 314 djece polaznika rane i predškolske dobi u 15 skupina.

Grad Pazin je nositelj i projekta INkluzivne škole 5+ kojim se financira rad  pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju, a gradovi partneri na projektu su Labin, Poreč, Rovinj i Umag. Ukupna vrijednost projekta je 9,4 milijuna kuna, od čega je osam milijuna EU sredstava.

U 2019. pružena je tako pomoć za 68 učenika i učenica s teškoćama u razvoju. U ovoj školskoj godini pružena je podrška za 59 učenika s teškoćama u razvoju, a zaposleno 54 pomoćnika u nastavi i 3 stručno komunikacijska posrednika. U OŠ Vladimira Nazora i ove godine podršku pomoćnika u nastavi ima 11 učenika.

Krenuli su i u projekt dogradnje Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, koji će ići u dvije faze – u prvoj nadogradnjom iznad sadašnje školske sportske dvorane (procjena uključujući PDV -9,4 milijuna kuna) i drugoj, dogradnjom dijela škole u kojoj se odvija razredna nastava (procjena uključujući PDV- 4 milijuna kuna). Grad i škola usuglasili su mišljenje da je u 1. fazi prioritet Nadogradnja školske sportske dvorane za potrebe predmetne nastave i Glazbenog odjela za što je u ožujku 2019. dobivena građevinska dozvola, dok je za drugu fazu građevinska dozvola u procesu dobivanja.

Izrađena je i projektna dokumentacija (glavni projekt), kojim će se zgrada Dječjeg odmarališta Špadići prenamijeniti iz dječjeg odmarališta u hostel, kako bi se moglo koristiti i izvan ljetne sezone, u tu svrhu izvršeni su geodetski radovi, dobivena je građevinska dozvola i – u 2020. projekt prijavljen na natječaj Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Istarski švoj“ iz Pazina u vrijednosti 2,6 milijuna kuna. Procijenjena vrijednost gradnje i opremanja uključujući i PDV iznosi pak 4,6 milijuna kuna.

Financira se i ciklus interaktivnih predavanja i radionica na temu uspješnog roditeljstva s ciljem poboljšanja roditeljskih kompetencija i proširivanje znanja o roditeljstvu, isto tako pravo na naknadu za troškove boravka djeteta u predškolskoj ustanovi u punom iznosu, može ostvariti roditelj s kojim dijete stanuje, udomitelj ili druga fizička osoba ukoliko ispunjava socijalni uvjet, uvjet prihoda ili poseban uvjet iz Odluke o socijalnoj skrbi Grada Pazina.

Za treće i svako sljedeće dijete iz obitelji, uz uvjet da je dvoje ostale djece predškolske dobi ili se redovno školuju (najdulje do 29-te godine života) Grad odobrava naknadu u visini od 75 posto  troškova boravka djeteta u predškolskoj ustanovi. Grad sufinancira i troškove boravka u Dječjem vrtiću: za obitelji čije dvoje djece istovremeno polaze vrtić na način da se u 25-postotnom iznosu sufinancira boravak za drugo dijete, za djecu samohranih roditelja i djecu blizance koji istovremeno pohađaju vrtić sufinancira se boravak u vrtiću u 30-postotnom iznosu, a za djecu s poteškoćama u razvoju sufinancira se boravak u 75- postotnom iznosu cijene vrtića.

Tu je i pravo na naknadu za troškove školskog obroka u osnovnoj školi. Pravo na naknadu u 100-postotnom iznosu mogu ostvariti: roditelj, ili osoba, kojoj je dijete povjereno na čuvanje i odgoj ili udomitelj djeteta, koji ispunjavaju socijalni uvjet, uvjet prihoda ili posebni uvjet iz Odluke o socijalnoj skrbi Grada Pazina. Za treće i svako sljedeće dijete iz obitelji, uz uvjet da je dvoje ostale djece predškolske dobi ili se redovno školuju (najdulje do 29-te godine života) Grad odobrava naknadu u visini od 75 posto  troškova školskog obroka.

Sufinancira se i produženi boravak u osnovnoj školi od 1. do 4. razreda i plaće za zaposlene u četiri grupe, dok se isti privremeno, za što je Grad Pazin odobrio zapošljavanje još dvije učiteljice, zbog epidemioloških razloga organizira za učenike prvih i drugih razreda, u šest razrednih odjela. Financira se i autobusni prijevoz učenika putnika osnovnih škola. Prijevoz je osiguran na 17 linija, dnevno se prevozi 1.896 kilometara za oko 800 učenika putnika…

Šibenik: Pokrenuli sveučilišni studij, grade studentski dom, obnovili četiri vrtića i kreću u gradnju novoga…

Grad Šibenik ulazak u finale izborio je, među ostalim, time što su u top 10 po broju odgojitelja u vrtićima, u top 5 po broju učitelja (9,6 učenika po učitelju) i po iznosu porodiljne naknade po novorođenom djetetu, te su u top 15 po broju visokoobrazovanih stanovnika.

Uz to, Grad Šibenik još je 2018.  povećao novčanu pomoć roditeljima za prvorođeno dijete s 1.200 na 1.500 kuna te za drugorođeno dijete s 1.400 kuna na 2.000 kuna. Za trećerođeno i svako daljnje dijete roditelji ostvaruju novčanu pomoć od 21.000 kuna koja se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima tijekom 7 kalendarskih godina, jednom godišnje u mjesecu rođenja djeteta. Važno je napomenuti  kako Grad Šibenik ima i vrlo jednostavne kriterije za ostvarivanje prava na novčanu pomoć roditeljima novorođenih mališana.

Grad je osnivač i dvije predškolske ustanove – DV Šibenska maslina i DV Smilje, te sufinancira boravak djece u pet predškolskih ustanova drugih osnivača. U pedagoškoj 2019.-2020. Grad Šibenik je podignuo i visinu iznosa mjesečnog sufinanciranja djece upisane u privatne vrtiće sa po djetetu dosadašnjih 700 na 900 kuna. Sudjelovanje roditelja u cijeni programa predškolskog odgoja i obrazovanja u Šibeniku je među najnižima u RH, a umanjuje se i sudjelovanje u cijeni programa za roditelje s dvoje i više djece na način da se cijena umanjuje za 25 posto za 10-satne programe, smjenski i posebni program, kao i 15 posto za 5,5-satni program. Zahvaljujući ostvarenim bespovratnim sredstvima fondova i nadležnih ministarstava, ali i značajnim ulaganjima od strane Grada, u predškolskom odgoju realiziran i niz infrastrukturnih projekata. Nedavno su završeni radovi na energetskoj obnovi na čak četiri vrtića, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju novog dječjeg vrtića u gradskoj četvrti Crnica.

 U skladu s izazovima tekuće školske godine, Grad Šibenik se aktivno uključio u organizaciju rada i pružanje dodatne pomoći školama i učenicima. Učenicima i učenicama viših razreda osnovnih škola nabavljene su  zaštitne maske. Ukupno 8.000 platnenih, perivih maski, odnosno po četiri maske za svakog đaka. Također, predviđena su dodatna financijska sredstva za higijenu, čišćenje i dezinfekciju školskih objekata. Osigurana su i sredstva za dodatne autobuse u prijevozu učenika u skladu s Preporukama za rad u djelatnosti prijevoza putnika autobusima tijekom epidemije koronavirusa po iskazanim potrebama pojedinih škola. U dvije osnovne škole čiji je osnivač Grad organizira se i produženi boravak za  polaznike 1. i  2. razreda.

Uz aktivnosti specifične za ovogodišnju epidemiološku situaciju, Grad Šibenik i ove školske godine nastavlja s projektima kojima omogućava lakše školovanje svima kojima je to potrebno i kvalitetno svladavanje nastavnog gradiva. Uz ostalo, osigurana su sredstva za 35 pomoćnika u nastavi te u tri šibenske škole produženi boravak u četiri razredna odjeljenja. Svim korisnicima prava na dječji doplatak Grad je omogućio sufinanciranje radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala za što je u proračunu predviđeno 250 tisuća kuna. Djeci u riziku od siromaštva osigurana je do kraja besplatna školska prehrana, a svi šibenski osnovci kroz projekt „Školska shema“ dobit će jedan voćni i mliječni obrok na tjedan. Učenici prvih razreda i tijekom 2020./21. dobit će teglicu domaćeg meda u sklopu projekta „Školski medni dan“.

U suradnji Grada Šibenika sa Sveučilištem u Zagrebu osnovan je i prvi sveučilišni studij u Šibeniku – Studij  energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Nositelji obrazovnog programa su ugledni hrvatski fakulteti  FER i FSB, a za opremanje studijskih prostora Grad je uložio 10 milijuna kuna, a održavanje nastavnog procesa godišnje financira s 2,7 milijuna kuna. U suradnji s Veleučilištem u Šibeniku, ostvareno je  80 milijuna kuna europskog novca za izgradnju novog studentskog doma. Krajem rujna u Šibeniku je otvoren moderno opremljen Inkubator za nove tehnologije „Trokut“ koji će, osim prostora i opreme, stanarima i korisnicima pružati i mogućnost kontinuirane edukacije i umrežavanja kroz zajedničke projekte, konferencije i programe, a koji će biti realizirani s partnerima  kao što su Veleučilište u Šibeniku, Microsoft Hrvatska, Erricsson Nikola Tesla, Algebra, In 2 grupa i Lemax.

 Grad Šibenik ukupno stipendira 48 studenata. Iznos stipendije je 700 kuna, za što je u  proračunu Grada osigurano 400 tisuća kuna. Stipendiranjem uspješnih studenata potiče se njihova izvrsnost, dok se stipendiranjem studenata prema kriteriju socijalnog statusa nastoji olakšati stjecanje diplome mladima koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, a ujedno time pridonosi poboljšanju kvalitete i standarda života studenata i studentica.

Velika Gorica: U vrhu po izdvajanju za obrazovanje

 Aduti Velike Gorice u pokušaju da se domogne naslova najboljeg u ovoj konkurenciji, među ostalim, su porodiljine naknade po novorođenom u iznosu od 2701 kuna po novorođenom, što ovaj grad u Zagrebačkoj županiji svrstava među pet najboljih u konkurenciji velikih gradova. Velika Gorica je i među deset  najboljih po izdvajanjima iz proračuna za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade  s udjelom od 44,34 posto proračuna te među pet najboljih broju odgojitelja u vrtićima, s prosjekom od  5,5 djece po odgojitelju.

(Vedran Marjanović/Jutarnji list, Pero Livajić/gradonačelnik.hr)