U petak 4. listopada u Šibeniku proglašavamo pobjednike našeg velikog izbora za najbolji grad. Nakon četiri kategorije u kojima se pobjednik bira temeljem analiza i usporedbi brojčanih pokazatelja gradova, te onih u kategoriji Eco-city, predstavljamo i gradove koji su svojim projektima, praksama i rješenjima izborili ulazak u finale u Smart-city kategoriji 

Razmotrivši prijave 24 grada kandidata za nagradu Smart city namijenjenu gradu s najboljim praksama i rješenja pametnog upravljanja, stručni žiri Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnika.hr i agencije Ipsos uvrstio je u uži izbor lanjskog pobjednika Rijeku, te Dubrovnik, Bjelovar, Jastrebarsko i Varaždin. Kandidature su stigle iz gotovo svih županija, a u prilog ocjeni da primjena pametnih rješenja i praksi u upravljanju gradovima dobiva zamah idu i rezultati nedavno zaključenog natječaja države za poticaje smart city rješenja prema kojem je čak 106 gradova zatražilo pripadajuće sufinanciranje iz fondova EU.

Od gradova kandidata u ovom izboru traženi su, među ostalim, podaci o strateškim dokumentima digitalnog razvoja gradske uprave i usluga koje pružaju administracija i komunalna poduzeća. Kad su u pitanju pojedinačna ‘smart’ rješenja gradskih uprava, u ocjenjivanju prijava, u prvom redu, žiri je stavio naglasak na (ne)uvođenje wi-fi na javnim površinama, a gradovi kandidati anketirani su i o eventualnoj optičkoj infrastrukturi u gradskom vlasništvu i njezinu stanju.

U dijelu prijava koji se odnosi na digitalizaciju komunalnih usluga, gradovi kandidati anketirani su i primjeni, među ostalim, očitanja plinskih i brojila za vodu na daljinu, kao i energetske potrošnje. Zatim i o primjeni on-line rješenja u plaćanju komunalnih usluga, kao što su parkiranje i javni prijevoz.

Prijavama za nagradu Smart City gradovi kandidati mogli su priložiti sažetke projekata koje su razvili ili razvijaju na području pametnih praksi i rješenja.

–    Od gradova kandidata tražili smo da u opisu najistaknutijih ‘smart city’ praksi i rješenja koje provode usredotoče na ICT rješenja, pametnu mobilnost i pametno upravljanje energetskim resursima – ističu u žiriju za nagradu Smart City.

Rijeka će prošlogodišnji naslov pobjednika ovog izbora pokušati obraniti, među ostalim, širokim obuhvatom wi-fija na području grad, digitalizacijom informiranja građana o tome što se događa u njihovoj sredini te karticom Rijeka  City Card kojom se on-line može plaćati parking, članstvo u knjižnicama, te javni prijevoz. Ovo je jedinstveni sustav u Hrvatskoj,  a samo tijekom prošle godine zabilježeno je gotovo 200.000 transakcija u kojoj su građani plaćali upravo putem ove kartice. Imaju i sustav daljinskog očitavanja potrošenje energenata, mjerače kvalitete zraka.


Bjelovar , među ostalim,  priprema čak 12 projekata u ukupnoj vrijednosti od 21 milijun i 830 tisuća kuna usmjerenih na digitalizaciju javnih usluga i poticanje mobilnosti, a u procesu su donošenja i smart-city strategije. Adut za ulazak u finale svakako su im aplikacije preko koje njihovi građani, prvi u zemlji, mogu pratiti kako se troši  proračunski novac.


Osim potpune pokrivenosti gradskog područja besplatnim bežičnim internetom, Varaždin je u utrci za nagradu Smart city i s rješenjima iz domene pametne mobilnosti uporabom pametnih semafora i digitalnog izvješćivanja o slobodnim parkirnim mjestima uz njihovo plaćanje. U Varaždinu provode i daljinsko očitavanje potrošnje plina i vode.


Dubrovnik je, pak, jedan od još uvijek rijetkih gradova koji uopće imaju strategiju razvoja pametnog grada, a upravo uvode i sustav participativnog budžetiranja. U svojoj prijavi za ovu nagradu istaknuo projekt aplikacije Dubrovačko oko. Riječ je o interaktivnoj platformi koja građanima omogućuje jednostavnu prijavu, pregled i komentiranje komunalnih nepravilnosti i problema u gradu te zaprimanje povratnih informacija od dubrovačke gradske uprave po pitanju rješavanja njihovih zahtjeva. Turističke gužve u sezoni sjedište Dubrovačko-neretvanske županije također pokušava riješiti pametnom tehnologijom, kroz posebnu web stranicu koja svim građanima pruža uvid u trenutni i projicirani broj posjetitelja na glavnim gradskim atrakcijama. Uveli su i najsuvremeniji smart parking sustav sa gotovo 2.000 senzora postavljenih po čitavom gradu, pa vozači preko aplikacije mogu naći parkirno mjesto te ga platiti. Preko aplikacije se mogu kupiti i autobusne karte, te vaučeri za zaustavljanje u zonama posebne regulacije prometa.


Aktualni pobjednik natječaja Jutarnjeg lista, Gradonačelnika.hr i agencije Ipsos za posebnu nagradu Eco City, Jastrebarsko, pokušat će ove godine doći i do nagrade Smart City, među ostalim, projektom Razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u Gradu Jastrebarskom, te općinama Klinča Sela, Krašić i Žumberak, vrijednosti preko 70 milijuna kuna. Hoće li u tome i uspjeti, biti će poznato u petak, 4.listopada ove godine na Danima regionalnog razvoja i europskih fondova u Šibeniku, kada će biti proglašeni pobjednici u svih šest kategorija izbora najbolji grad kojeg drugu godinu zaredom zajednički provode Jutarnji list, Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos. (Vedran Marjanović/Jutarnji list, Marija Pulić Drljača/gradonačelnik.hr)