Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš nedavno je pomogao Udruzi ‘Mali princ’ pri najmu prostora, za što mu je udruga koja pomaže roditeljima djece i osoba s invaliditetom uvelike zahvalna. Gradonačelnik Bojan Leš tom je prilikom i predstavio neke mjere kojima grad Ivanić-Grad pomaže stanovnike svoga grada.

Istaknuo je kako je u posljednjih nekoliko godina Grad donio nove mjere socijalne pomoći.

– Mi financiramo raznorazne programe, usko surađujemo i s Crvenim križem, preko kojeg smo uključeni u osiguravanje poklona i prehrambenih artikala za osobe koje su u socijalnim problemima, koje nemaju dovoljno materijalnih sredstava, osiguravamo i ljetovanje za najmlađe na moru koje sufinanciramo i plaćamo – rekao je gradonačelnik Ivanić-Grada govoreći da gradska uprava pomaže i s nešto više od 300.000,00 kuna osobama koje ne mogu podmirivati režije, kao i onima kojima je potreban smještaj.

– Značajna količina mjera je usmjerena i prema mladima, prema djeci. Financiramo prehranu u svim osnovnim školama, izdvajamo pola milijuna kuna za osiguravanje obrok u osnovnim školama. Zatim, osiguravamo stipendije za naše studente, za naše srednjoškolce, te prijevoz u Zagreb 75% cijene karte sufinancira Grad, za to izdvajamo gotovo 300.000,00 kn, podupiremo i rad ostalih institucija, udruga koje se bave socijalnom politikom, možda sam neke i zaboravio, ali preko 2 i pol milijuna kn godišnje izdvajamo za naše građane koji su u potrebi – ističe.

Također je rekao kako Grad još uvijek nema strategiju za osobe s invaliditetom, no otvoren je razgovarati s kompetentnim ljudima o stvaranju jednog takvog dokumenta. Otkad je došao na gradonačelničku poziciju, u gradskoj upravi zaposlene su dvije osobe s invaliditetom.

– Naša iskustva s osobama s invaliditetom su izuzetno dobra, osobe s invaliditetom su se u svome radu pokazale kao izvanredne, kao predane i kao odlični radnici, kao osobe koje kada im se da šansa, prilika znaju ju iskoristiti, u potpunosti su posvećene poslu, i mogu reći da su jedni od boljih radnika u našem Gradu. Mislim da bi se osobe s invaliditetom u skladu s njihovim mogućnostima trebalo štoviše uključivati upravo u kolektive, i omogućiti im da se i tako dokažu, a osobno iskustvo je da su takve osobe odrađivale svoj posao besprijekorno a rade ga i danas i izuzetno smo zadovoljni što imamo u svojoj sredini, u svojem kolektivu upravo takve ljude – izdvojio je.

Dotaknuo se i sportske politike te je najavio buduća ulaganja u sportsku infrastrukturu.

– Grad Ivanić-Grad nastoji se deklarirati i prikazati ne samo kao grad nogometa nego i kao grad sporta. Značajna sredstva se ulažu u sve sportske klubove a ono čime se ponosim jest što smo značajna sredstva uložili u infrastrukturu. Kad govorimo o nogometu konkretno, treba reći da smo napravili kompletno novi stadion, s novim igralištem i tribinama, trenutno smo u izradi novih svlačionica i novog kruga kluba ispod tribina. Iduće godine planiramo napraviti i krovište iznad tribina. Ta investicija u nogometnu infrastrukturu iznosit će oko 12 milijuna kuna, što su značajna financijska sredstva, i ono što nas posebno veseli jest da se na tim prostorima okuplja velika količina djece, vidimo da klub radi s a mladima, preko 10 ekipa djece i mladih, znači preko 300 dječaka a od prošle godine i djevojčica, trenira nogomet u našem gradu i to je ono što podržavamo – zaključio je gradonačelnik Bojan Leš.

Osim toga, velik dio proračun odlazi i na poljoprivredu, a nedavno smo pisali kako je upravo Ivanić-Grad jedan od prvaka u količini izdvojenog novca za ovu gospodarsku granu. Na području grada registrirano je preko 1000 poljoprivrednih gospodarstava s poljoprivrednom površinom od gotovo 7000 ha. (P.B.)