Terenska anketa koju smo nedavno proveli i koja istražuje koliko gradova nagrađuje darovite učenike pokazala je da tek 14 gradova to čini. Njih 12 nagrađuje i mentore.

Grad Križevci na listi osiguranih sredstava iz proračuna nalazi se na 8. mjestu s izdvajanjem od 65.000,00 kuna. Tu poziciju drže nakon što su ove godine povećali ukupan iznos s prošlogodišnjih 17.150 kuna na ovogodišnjih 22.500 kuna.

Učenici koji su u pojedinačnoj kategoriji osvojili prvo mjesto na državnom natjecanju dobili su 1.000 kuna, drugoplasirani natjecatelj dobio je 750 kuna, a trećeplasirani 500 kuna. U ekipnoj kategoriji oni koji su osvojili prvo mjesto podijelili su iznos od 1.500 kuna, oni na drugom mjestu dobili su 1.200, a ekipa na trećem mjestu dobila je 1.000 kuna.

Učitelji i mentori koji su pripremali učenike za natjecanja dobivaju novčanu nagradu od 500 kuna.

Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca, naglasio je kako žele svim svojim mladim sugrađanima osigurati kvalitetne uvjete rada i to ulaganjem u njih i školsku infrastrukturu.

‘Želimo im se na ovaj način zahvaliti, nagraditi ih, ali i pružiti im dodatni poticaj kako bi i sami imali osjećaj da društvo i lokalna zajednica cijene ono što oni postižu te da su nam kao takvi izuzetno vrijedni. Od ove godine, krenuli smo i u stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja pa će tako 19 studenata u ovoj akademskoj godini dobiti stipendije u visini 1.500,00 kuna, a isplaćivat će se u 12 mjesečnih rata. Ulaganjima u obrazovanje pomažemo učenicima i studentima, ali i proaktivno djelujemo i utječemo na budućnost grada, kojem za njegov rast i napredak, trebaju kvalitetni, obrazovani mladi ljudi. Stoga to ne smatramo troškom, već dugoročno isplativom investicijom’, istaknuo je Rajn. (P.B.)