Nedavno smo proveli veliku terensku anketu po gradovima i rezultati pokazuju da novčane nagrade najboljim učenicima dijeli tek 14 gradova, a njihove mentore nagrađuje 12. Ovdje treba napomenuti da nam je na upit odgovorilo tek 40 gradova, od kojih tek 30 u proračunu izdvaja određena sredstva za nagrade učenicima i mentorima, a većina tim novcem kupuje poklone

Iako na deklarativnoj razini postoji opći konsenzus o potrebi poticanja i nagrađivanja izvrsnosti, u Hrvatskoj su stvarni primjeri takve prakse još uvijek izuzetno rijetki. O tome koliko kaskamo kad je u pitanju dobra praksa nagrađivanja i stimuliranja najboljih dovoljno govori činjenica da je Ministarstvo znanosti tek ove godine prvi put izabralo i novčano nagradilo najuspješnije učitelje i profesore koji učenicima omogućavaju kvalitetno obrazovanje. Kad su gradovi u pitanju, osim simbolično, tek desetak njih financijski nagrađuje svoje najbolje profesore i učenike.

Nedavno smo, naime, proveli veliku terensku anketu po gradovima i rezultati pokazuju da novčane nagrade najboljim učenicima dijeli tek 14 gradova, a njihove mentore nagrađuje 12. Ovdje treba napomenuti da nam je na upit odgovorilo tek 40 gradova, no iskustvo govori da su to u pravilu oni koji se imaju čime pohvaliti u određenoj temi, pa je za pretpostaviti da ova brojka ne bi bila puno veća ni da smo dobili odgovore iz svih gradova.  Od 40 gradova koji su nam odgovorili na upit, njih 30 u proračunu izdvaja određena sredstva za nagrade učenicima i mentorima, no većina tim novcem kupuje prigodne poklone.

Ukupno, za nagrade najboljim učenicima i njihovim mentorima ove je godine u proračunu najviše izdvojio Grad Varaždin – 195 tisuća kuna, a gleda li se per capita, najizdašniji je Grad Poreč sa izdvojenih 6,59 kuna po stanovniku.

Čehok: Uspjesi učenika moraju biti vidljivi i nagrađeni

‘Smatram da je vrlo važno nagraditi i poduprijeti postignuća učenika jer su nagrade djeci, a i roditeljima,  snažno motivacijsko sredstvo za ustrajnost u radu i daljnje napredovanje. Važno je da uspjesi učenika budu primijećeni i vidljivi široj javnosti. U Gradu Varaždinu pridajemo tome potrebnu pažnju, kod nas u Varaždinu to je preraslo u tradiciju,  a ja kao gradonačelnik vrlo često priređujem prijeme za djecu i učenike’, ističe varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. No, dodaje, isto je tako potrebno  je podržati i omogućiti edukaciju učitelja jer bez njihovog rada uspjesi učenika ne bi bili mogući.

‘Mi nagrađujemo prva tri najbolja učenika iz gradskih škola na svim županijskim natjecanjima, a također i školske sportske ekipe. Također,  Grad Varaždin pomaže cijeli sustav natjecanja nadarenih učenika sredstvima iz gradskog proračuna. Kada govorimo o vrsti nagrada mišljenja sam da je ponekada vrijedna knjiga, besplatna ulaznica za gradske bazene ili ulaznica za kino bolja od svake novčane nagrade. Bitno je da se uspjesi primjećuju, budu prepoznati i uvaženi u široj javnosti.  Sama materijalna vrijednost nagrade tu nije presudna. Grad Varaždin stalno ulaže u podizanje standarda u svim osnovnim školama, a rezultati se uz ostalo očituju i u broju nagrađenih učenika’, ističe Čehok.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić ističe kako je Grad Poreč u proteklom razdoblju stavio naglasak na infrastrukturna ulaganja u obrazovanje – gotovo 100 milijuna kuna vlastitih sredstava uloženo je u gradnju osnove škole Finida za 600 učenika i sportske dvorane, potom izgradnju osnovne škole u Žbandaju za 100 učenika i popratne dvorane, a nastavilo se izgradnjom vrtića u Velom Maju, Dračevcu te uskoro i Žbandaju.

Osim toga, Grad je odlučio na godišnjoj razini stipendirati oko stotinu učenika i studenata i to s najvećim stipendijama u zemlji. ‘Tako smo, umjesto većeg broja stipendija nižeg iznosa odlučili dati nešto manji broj stipendija ali s dostatnim iznosima od 800 do 1600 kuna, ovisno o programu kroz koji se dodjeljuju’, ističe Peršurić.

Nakon Varaždina, najveći iznos u proračunu izdvojio je Grad Velika Gorica – 150 tisuća kuna, a na trećem je mjestu Koprivnica sa 110 tisuća kuna. U top 10 gradova s najvećim iznosom za nagrade svojim najboljim učenicima i profesorima su još Poreč, Rijeka, Samobor, Vinkovci, Križevci, Belišće, te Đurđevac, Karlovac i Novi Marof, koji sa istim iznosom (50 tisuća kuna) dijele 10. mjesto.

Kad se gleda per capita, među gradovima koji su najviše izdvojili tu su još Korčula, Komiža, Ilok i Ludbreg.

Janči: Nadamo se da će se najbolji vratiti

Kao što smo već naveli, tek 14 gradova financijski nagrađuje najbolje učenike, pobjednike državnih natjecanja. Najveći iznos – 1.500 kuna dobivaju učenici u Đurđevcu i Vinkovcima, a po 1.000 svojim učenicima dijele Ilok, Križevci, Rovinj, Vrbovec i Zaprešić.  Novi Marof i Samobor koji svoje učenike nagrađuju sa po 800 kuna.

Grad Đurđevac, tako, još od 2013. godine krajem svake školske godine nagrađuje svoje učenike i mentore za ostvarene rezultate na županijskim i državnim natjecanjima, a prošle je godine čak 110 učenika i mentora dobilo na dar poklon bon kartice Zagrebačke banke kako bi im se financijski pomoglo u danjem školovanju. Ukupna vrijednost podijeljenih nagrada iznosila je 42.500,00 kuna.

‘Učenici i mentori tokom cijele godine ulažu brojne sate i trud za pripremu za natjecanja, a ovaj prigodni poklon Grada samo je mala nagrada za sav njihov rad i ostvarene rezultate’, ističe gradonačelnik Hrvoje Janči i dodaje kako se nada da će se upravo ovi učenici, po završetku svoga školovanja vratiti u svoj grad jer su oni ti koji će otvarati nova radna mjesta, donositi nove ideje i biti nositelji razvoja tog kraja.

‘Naglasak u našem gradu je stavljen na obrazovanje, školstvo i predškolski odgoj. Osim što se nagrađuju učenici i mentori značajna sredstva se izdvajaju i za edukacije naših učitelja, profesora i odgojitelja koji oblikuju znanje i razmišljanje naših najmlađih’, ističe Janči.

Rajn: Cijenimo trud i zalaganje naših učenika

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn ističe kako žele svim svojim mladim sugrađanima osigurati kvalitetne uvjete rada i to čine ulaganjem u školsku infrastrukturu. Dodatno, nagrađuju one učenike koji svojim zalaganjem i podrškom svojih učitelja i profesora, postignu dodatni iskorak pa budu među najboljima, bilo na državnim i međunarodnim natjecanjima, bilo prema ostvarenim uspjesima u učenju tijekom svojeg cjelokupnog obrazovanja.

‘Želimo im se na ovaj način zahvaliti, nagraditi ih, ali i pružiti im dodatni poticaj kako bi i sami imali osjećaj da društvo i lokalna zajednica cijene ono što oni postižu te da su nam kao takvi izuzetno vrijedni. Od ove godine, krenuli smo i u stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja pa će tako 19 studenata u ovoj akademskoj godini dobiti stipendije u visini 1.500,00 kuna, a isplaćivat će se u 12 mjesečnih rata. Ulaganjima u obrazovanje pomažemo učenicima i studentima, ali i proaktivno djelujemo i utječemo na budućnost grada, kojem za njegov rast i napredak, trebaju kvalitetni, obrazovani mladi ljudi. Stoga to ne smatramo troškom, već dugoročno isplativom investicijom’, ističe Rajn.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić prošle je godine donio odluku o dodjeli novčanih nagrada i za srednjoškolce i sportaše koji osvoje nagrade na državim i međunarodnim natjecanjima. ‘Grad podržava znanje i rad na znanju, i trudimo se znanje i nagraditi. Oni koji se budu obrazovali i išli u korak s vremenom, doprinjet će razvoju Vinkovaca kroz gospodarske, društvene ili bilo koje druge pravce i tako će Vinkovci postati bolji, čvršći i kvalitetniji grad, mi ćemo biti bolje društvo.. Ulaganje u djecu je jedino sigurno ulaganje koje se vraća  u budućnosti’, ističe Bosančić.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj kaže kako nagrađivanjem najboljih učenika svim mladim ljudima u gradu žele poslati poruku da se u Vrbovcu trud isplati. Uz to, izuzetno je zadovoljan i ponosan što je ove godine bilo više nagrađenih  učenika nego prošle godine, te kaže kako će nastaviti s ovom tradicijom jer iza rezultata ovih učenika stoji talent ali i ustrajan i naporan rad kojeg treba nagraditi i pohvaliti.

 Beljak: Nagrađivanje kao jedini ispravan poticaj

Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak ističe, pak, kako je nagrađivanje izvrsnosti mladih sportaša, učenika i studenata, ali i prosvjetnih djelatnika, u kojem god obliku bilo, izvrstan i jedini ispravan poticaj za njihov daljnji razvoj.

‘Trud i vrhunski rezultati pojedinaca moraju biti prepoznati, ali i nagrađeni od strane gradske vlasti. Na tome ćemo u Samoboru inzistirati i dalje kako bismo ih ohrabrili i motivirali za uspješan nastavak djelovanja, a na ponos cijele lokalne zajednice. Posebice je to bitno u ovo vrijeme kada svjedočimo potpunoj devalorizaciji prosvjetnih djelatnika, a upravo oni su stupovi našeg društva, bez kojih nema budućnosti’, ističe Beljak.

Kad su, pak, profesori/mentori u pitanju, po visini nagrade je najizdašniji Grad Rijeka sa maksimalnim iznosom nagrade od 3.000 kuna, potom su tu Đurđevac, Novi Marof i Vinkovci sa 1.500 kuna, Vrbovec i Zaprešić sa 1.000,  Korčula sa 840, Samobor sa 800, te Križevci sa nagradom od 500 kuna. (Marija Pulić Drljača)

Belišće učenike šalje u posjet Auschwitzu, Karlovac im organizira panoramski let balonom, a Trogir dijeli tablete i smartwatcheve

I dok tek 10-ak gradova novčano nagrađuje svoje najbolje učenike i mentore, većina ih se još uvijek drži prigodnih poklona. No, nije tu više riječ o pustoj simbolici i knjigama ili monografijama grada koje se nikad neće pročitati već je sad već  riječ o vrlo zanimljivom i privlačnom dijapazonu nagrada.

Grad Belišće, jedan od gradovima s najvećim izdvojenim iznosom za nagrade, svojim učenicima dijeli tablete i knjige, te im financira terensku nastavu iz povijesti -izlet u Auschwitz.

Među gradovima s najvećim iznosom za nagrade, a koji ne isplaćuje novčane nagrade, je i Grad Karlovac koji svoje najbolje učenike, pobjednike na natjecanjima i njihove mentore, časti panoramskim letom balonom iznad Karlovca, dok Grad Koprivnica dijeli poklon bonove u vrijednosti od 100 do 400 kuna, te godišnje ulaznice za kino i bazene. Grad Trogir dijeli, pak, tablete i smartwatcheve, a Grad Varaždin, koji najviše od svih izdvaja za nagrade –majice, karte za predstave i bazene….

Sveta Nedjelja – maksimalni iznos nagrade čak 12 tisuća kuna!

Grad Sveta Nedjelja nema fiksni iznos namijenjen za nagrade svojim najboljim učenicima, već on varira ovisno o broju i vrsti osvojenih nagrada i mjesta na državnim natjecanjima. Maksimalni predviđeni iznos je čak 12.000 kuna, dok je ove godine najveći isplaćeni iznos bio 2.500 kuna.

Specifična je situacija i u Gradu Vrgorcu, koji je svojim Pravilnikom predvidio nagrade od 3.000 i čak 5.000 kuna osvajačima državnih medalja i njihovim mentorima, no do sada nisu imali prilike dodijeliti ih.