Prema analizi koju smo objavili prošli tjedan, pokazalo se da je turizam na kontinentu doživio svojevrsno proljeće. Ipak, da se to ne nastavi i ove godine pobrinula se pandemija koronavirusa koja je uzrokovala gotovo 100-postotan pad broja turista u travnju. Jedan od vjesnika proljeća prošle godine bio je i Grad Lipik koji je nedavno izvršio rebalans proračuna kako bi se uspjeli izvesti započeti projekti. Taj slavonski grad, dom poznatih lipicanaca, posjetilo je prošle godine 39% više turista nego li godinu ranije. Ti gosti bili su zaduženi i za 29-postotno povećanje broja noćenja.

Gradonačelnik Vinko Kasana prokomentirao je pozitivne brojke i najavio kako će se prilagoditi aktualnoj krizi.

– Grad Lipik je u proteklih nekoliko godina prateći promjene u turističkim trendovima, osmišljavanjem novih kvalitetnih turističkih proizvoda temeljenih na prirodi, povijesti i kulturnoj baštini te nuđenjem ciljnim tržišnim segmentima odlučio odgovoriti na zahtjeve tržišta te obnoviti, revitalizirati i kontinuirano raditi na očuvanju vrijednih kulturnih i turističkih atrakcija i resursa kako bi se što prije vratio na turističku kartu Hrvatske i zasjao starim sjajem. Navedeno je rezultiralo novim inovativnim sadržajima i proizvodima što je u konačnici dovelo do povećanja broja dolazaka turista – zadovoljan je gradonačelnik Kasana te otkriva promjene.

U ovoj novonastaloj situaciji koja je zatekla cijeli svijet- COVID-19, Grad Lipik će se kao i svi prilagođavati situaciji i iz nje će za sebe pokušati izvući najveću korist koju može. Što znači da nećemo dopustiti da sve stane, već ćemo se sukladno uputama nacionalnog stožera i epidemiologa pridržavati danih preporuka kako bi zaštitili sebe, svoje bližnje a na kraju i posjetitelje. Razvoj novih turističkih sadržaja formirat ćemo za pojedinačne posjetitelje, a ne više za grupe kao što smo to do sada radili. Bit će više kreiranih sadržaja za pojedince – najavio je lipički gradonačelnik. (P.B.)