Analizirali smo koliko su gradovi iz proračuna izdvojili u 2018. godini za stipendije i školarine. Najveći udjel izdvojenog novca u te svrhe imao je Grad Novska, pa Županja i Biograd na Moru, koji je ujedno i vodeći po izdvojenim sredstvima po stanovniku i u trendu povećanja novca za stipendije i školarine u odnosu na 2017. godinu. U vodećih deset su pretežito mali i srednji gradovi, koji iz svojih proračuna izdvajaju za stipendije i školarine oko 1,3 do 2,14 posto. Ta je stavka u proračunu postala neizbježna u gotovo svim gradovima i među najistaknutijima demografskim mjerama, koje se nisu korigirali niti uslijed korona krize.

U top deset gradova po izdvojenim sredstvima za stipendije i školarine su u 2018. godini nakon Novske s izdvojenih 2,14 posto,  Županja koja je izdvojila 2 posto proračuna za stipendije i školarine, Biograd na Moru – 1,89 posto, Varaždinske Toplice – 1,63 posto, Buzet – 1,55 posto, Otok – 1,50 posto, Obrovac – 1,38 posto, Oroslavje – 1,33 posto, Vis – 1,33 posto i Kutjevo – 1,31 posto.

Novska: Stipendije za sve redovne studente

Novska je već godinama vodeća po izdvajanju za stipendije i školarine, pokazuje naša analiza.

‘Stipendije i školarine u gradskom proračunu zastupljene su sa 1,3 milijuna kuna za 2018. godinu. Sličan iznos potrošen je i u 2019., a takav se planira i u ovoj godini. Grad Novska dodjeljuje stipendije svim redovno upisanim studentima s novljanskog područja. Studentsku stipendiju te godine primilo je 138 studenata, a učeničku 147. Studentska stipendija iznosi 560 kuna mjesečno, a za one studente u obitelji s troje ili više djece 800 kuna mjesečno.’ – kaže gradonačelnik Marin Piletić.

Dodaje da je ulaganje u obrazovanje smatramo najbolje potrošenim javnim novcem, pa tako osim izdvajanja za stipendije i školarine, izdvajamo značajna sredstva i za gradnju i uređenje vrtića, obnovu osnovnih škola, obnovu srednje škole, nagrađujemo najbolje učenike s državnih i županijskih natjecanja…Od ove nove pedagoške godine imamo još jednu skupinu u vrtiću, a od nove školske godine u Srednjoj školi Novska pokreće se novi nastavni program za zanimanje tehničar za izradu video igara.

Grad Otok iz proračuna izdvaja 1,5 posto za stipendije. Početkom godine gradonačelnik Josip Šarić potpisao je ugovore o stipendiranju sa 51 studentom. Stipendije se dodjeljuju u jednokratnom iznosu od 4.000 kuna, a za taj poticaj mladima Grad je osigurao 204 tisuće kuna u proračunu.

Po stanovniku najviše je izdvojio Biograd na Moru – 186,08 kuna, koji je ujedno i vodeći po porastu izdvojenih sredstava u 2018. u odnosu na 2017. za stipendije i školarine.

Biograd na Moru: Studenti dobivaju mjesečno 700 kuna

‘Grad Biograd na Moru ima program dodjele stipendije redovnim studentima u mjesečnom iznosu od 700,00 kuna, trenutno stipendiramo 73 studenata s područja Grada.

Grad Biograd na Moru gradi svoj identitet kroz ulaganja i provođenjem mjera i aktivnosti, a posebno dajemo veliku važnost na ulaganje u demografske mjere jer su one stup našeg društva a samim tim želimo da Grad Biograd bude grad perspektive i napretka.

Jedan smo od tek devet hrvatskih gradova s pozitivnim prirodnim prirastom, a bilježimo i porast broja učenika. Sve što smo postigli je rezultat kvalitetne demografske politike koju provodimo iz godine u godinu.’ – kažu u Gradu Biograd na Moru.

Slijedi Rovinj s izdvojenih 128,18 kuna po stanovniku, Cres – 122,80 kuna, Obrovac – 101,89 kuna, Buzet – 96,53 kune, Novska – 93,81 kunu, Novalja – 88,04 kune, Labin – 85,86 kuna, Novigrad – 82,75 kune i Mali Lošinj – 77,33 kune.

Cres: 450.000 kuna za stipendije i milijun kuna za dodatne programe u školama

Grad Cres po stanovniku izdvaja 122,80 kuna za stipendije i školarine.

‘Na mladima svijet ostaje, pa tako ni naš otok ne može bez mladih. Stoga Grad Cres kontinuirano, i to svake godine sve više, iz proračuna izdvaja značajna sredstva za naše mlađe naraštaje. U hrvatskom smo vrhu po izdvajanjima za predškolce, kako bi u našem vrtiću uvjeti bili jednaki ili bolji nego na kopnu, u osnovnoj školi financiramo niz nadstandardnih aktivnosti, a srednjoškolcima koji se školuju izvan otoka i studentima dajemo stipendije i sufinanciramo im putne troškove kako bi ostali u kontaktu sa svojim otokom. Cres je poseban po tome što svatko tko podnese zahtjev može dobiti stipendiju, a ove godine imamo 32 nova stipendista, 26 studenata i šestero srednjoškolaca koji se školuju izvan cresko-lošinjskog otočja. Zajedno s njima Grad Cres sveukupno stipendira oko 90 studenata i učenika. Redovita mjesečna stipendija iznosi 500 kuna, a 600 kuna za darovite studente s prosjekom ocjena iznad 4,0 i srednjoškolce odlikaše, te je u proračunu za te namjene ukupno osigurano 450.000 kn. Još pola milijuna kuna Grad izdvaja za dodatne programe u osnovnoj i srednjoj školi.’ – komentira gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako.

Jednom godišnje, tijekom božićnih blagdana, gradonačelnik organizira prijem za studente na kojem se potpisuju novi ugovori o stipendiranju, a to je lijepa prigoda da mladi gradskim čelnicima iznesu svoje prijedloge i ideje kako bi se zadovoljile njihove potrebe.

Labin: U pripremi novi model stipendiranja deficitarnih zanimanja

Labin je u 2018. godini izdvojio spomenutih 85,86 kuna po stanovniku. Grad Labin već nekoliko godina izdvaja oko milijun kuna proračunskih sredstava godišnje za stipendiranje učenika i studenata. Svake se godine, neposredno nakon početka školske i uoči početka akademske godine, raspisuje natječaj za stipendiranje učenika s područja Grada Labina koji srednju školu pohađaju van mjesta stanovanja, te studenata s područja Grada Labina.

Za proteklu akademsku godinu Grad Labin dodijelio je 37 novih stipendija, u visini od 550,00 kn mjesečno za srednjoškolce do 750,00 kn mjesečno za studente, a najveći je naglasak stavljen na stipendiranje deficitarnih školskih i fakultetskih programa, dok su dodatne bodove mogli osigurati učenici i studenti s iznimnim uspjehom na natjecanjima, kao i oni iz obitelji nižeg materijalnog ili socijalnog statusa.

Svi dosadašnji stipendisti, ukoliko su zadržali status redovnih studenata ili učenika, nastavljaju dobivati ugovorene gradske stipendije, tako da je ukupan broj učenika i studenata koje Grad Labin stipendira kroz akademsku godinu između 130 i 140, ovisno o dinamici završavanja studija kod apsolvenata.

‘Grad Labin kroz svoje demografske mjere ali i odličnu suradnju s lokalnim poduzetnicima prati potrebe lokalnog tržišta rada, te prilagođava svoje potpore u obrazovanju trenutnoj situaciji. Tako možemo najaviti kako je u pripremi novi, dorađeni model stipendiranja, koji će još više biti usmjeren ka podržavanju školovanja za deficitarna zanimanja na lokalnom području, te će se provoditi u suradnji s lokalnim gospodarstvenicima, kako bi se osigurao upravo onaj najpotrebniji stručni kadar u javnom i u realnom sektoru. Na ovaj način spajamo potrebe lokalnog tržišta rada s demografskom politikom grada, koja je usmjerena ka zadržavanju i vraćanju visoko obrazovanih i stručnih mladih kadrova u Labin, gdje im partnerska suradnja javnog i gospodarskog sektora može osigurati adekvatna radna mjesta i kvalitetne temelje za osiguravanje kako profesionalne budućnosti, tako i osobnih i obiteljskih potreba.’ – kaže gradonačelnik Valter Glavičić.

Gleda li se povećanje izdvojenih sredstava za stipendije i školarine u 2018. u odnosu na 2017. godinu predvodi Biograd na Moru koji je u godinu dana povećao sredstva za 603,8 tisuća kuna, zatim Županja – 547 tisuća kuna, Kutina 496,2 tisuće kuna, Otok – 339,4 tisuće kuna, Split – 323,5 tisuće kuna, Varaždinske Toplice – 223,8 tisuća kuna, Varaždin – 195,7 tisuća, Opatija – 190,3 tisuće, Kutjevo – 189,6 tisuća i Benkovac – 166,5 tisuće kuna. Inače, Split i Varaždin su i vodeći nakon Zagreba, po apsolutnim iznosima namijenjenima stipendijama – 4,8, odnosno 2,4 milijuna kuna u 2018. godini.

Iznos od  300.000 namijenjen je za stipendiranje studenata, njih 40 stipendija prima po 750 kuna tijekom 10 mjeseci u Gradu Kutini. Uz to, kažu sufinancira se prijevoz učenika, terenske nastave, nabavka radnih bilježnica…

Opatija: Uz svojih 88 stipendista pomaže i pet vukovarskih studenata

Opatija  je za školsku i akademsku godinu 2019./2020. dodijeljeno je 88 stipendija, što je za dva stipendista više nego lani. Učenici, stipendisti Grada Opatije mjesečno dobivaju 500 kuna stipendije i to kroz 10 mjeseci, a studenti po 1.000 kuna kroz 12 mjeseci. Grad Opatija redovito stipendira i pet vukovarskih studenata.

Grad Opatija dodjeljuje i stipendiju „dr. Jadranko Crnić“ redovitim studentima i studenticama integriranog sveučilišnog studija prava koji ispunjavaju uvjet prebivališta u Gradu Opatiji (5 godina bez prekida ili 15 godina s prekidima) i prosjeka ocjena u prethodnoj godini (najmanje 4,00).

Stipendija iznosi 1.500 kuna mjesečno i dodjeljuje se tijekom 12 mjeseci.

Korisnici stipendije obvezuju se dati i doprinos razvoju lokalne zajednice volontiranjem u ustanovama, udrugama i drugim pravnim osobama na području Opatije od najmanje 80 sati godišnje. (L.K.)