Nakon što je u protekle dvije godine Hrvatska iskoristila preko 318 milijuna bespovratnih EU kuna za unaprjeđenje rada vrtića – uvođenje druge smjene i produženog rada do 21 sata te dodatnih programa, krenula je druga faza projekta u kojoj je dosad dodijeljeno gotovo preko 260 milijuna kuna

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u petak je objavilo i treću odluku o financiranju u nastavku projekta unaprjeđenja rada vrtića. Ovom odlukom sredstva su odobrena za 26 projekta ukupne vrijednosti 61,9 milijun kuna.

Nakon što je u protekle dvije godine Hrvatska iskoristila preko 318 milijuna bespovratnih EU kuna za unaprjeđenje rada vrtića – uvođenje druge smjene i produženog rada do 21 sata te dodatnih programa, krenula je druga faza projekta kroz koju će se, također podijeliti 300 milijuna kuna.

Prvom odlukom o financiranju, u listopadu, odobreno je 45 projekata vrijednih 105,8 milijuna kuna, a drugom za 33 projekta dodijeljeno još  79,1 milijun kuna.

I ovaj put najveći dio dobitnika sredstava su sami vrtići – njih 16, a vrtići su uglavnom partneri gradovima i općinama u ostatku odobrenih projekata. Od gradova, ovaj put sredstva je ostvarilo njih osam kao glavni partner, plus još četiri u svojstvu partnera na projektu.

Najviše sredstava u ovoj odluci ostvario je Grad Prelog u suradnji sa svojim vrtićkim partnerima (5.999.91 kuna), te Grad Karlovac u suradnji sa svojim vrtićem Četiri rijeke – 5.905.48 kuna. Slijedi Dječji vrtić Župa Dubrovačka u suradnji sa Općinom sa ostvarenih 5.608.94 kuna, DV Smilje iz Šibenika u suradnji sa Gradom Šibenikom ostvario je 4.882.50 kuna, a Grad Đurđevac sa svojim DV Maslačkom 4.260.17 kuna).

Od gradova, sredstva za svoje vrtiće ovaj su put ostvarili još Požega, Pakrac, Koprivnica, Nin i Kastav, a u partnerstvu s vrtićima tu su još Rovinj, Krapina i Pregrada.

Koji su sve gradovi i vrtići sredstva ostvarili kroz prethodne dvije odluke pogledajte ovdje. (M.P.D.)