U 9 dana, koliko je trajao naš izbor, 57 prijavljenih vrtića dobilo je preko 80 tisuća lajkova, sherova i komentara podrške, a belišćanski vrtić samo je na našoj FB stranici osvojio  3.890 lajkova. Na drugom je mjestu DV Drinovci iz Drniša sa 3.403 lajkova, a treći najljepši vrtić po izboru korisnika FB-a je DV Potjeh iz Slavonskog broda koji je osvojio 1.794 lajkova

U izboru za najbolji vrtić, kojega smo birali temeljem kriterija izrađenih u suradnji sa predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje, pobijedio je DV Vukovar 1 iz Vukovara, objekt Leptirić, drugo mjesto osvojio je DV Lojtrica iz Velike Gorice, a treći je DV Potjeh iz Slavonskog Broda

Nakon devet dana glasanja i gotovo 40 tisuća lajkova koje su im dodijelili korisnici Facebooka, sada je i službeno – DV Maslačak iz Belišća obranio je prošlogodišnju titulu i uvjerljivi je pobjednik i ovogodišnjeg izbora za Najljepši gradski vrtić!

Ovogodišnji izbor održan je uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje koji su prepoznali našu želju i cilj – dodatno promicanje i poticanje stručnosti, zalaganja i angažmana vrtića i njihove proaktivnosti u podizanju odgojnih standarda i sadržaja koje nude svojoj djeci ali i roditeljima, te samim tim i poticanje pozitivne konkurencije u smislu daljnjeg podizanja standarda i kvalitete usluge, te su se uključili u naš projekt.

Nakon što je prošle godine pobjedu odnio sa tada nedodirljivih 1.923 lajka, belišćanski vrtić ove je godine osvojio dvostruko toliko i trijumfirao sa čak 3.890 lajkova. Belišćanski vrtić njegovi su fanovi sherali 364 puta, a podržali ga dodatno u preko 300 komentara.

Zahvaljujući podršci građana, roditelja, zaposlenika vrtića i same gradske uprave koji su ga od prvih minuta nakon otvaranja ‘glasovanja’ zdušno lajkali i sherali, belišćanski vrtić i ove je godine, baš kao i lani, od prvog dana favorit u ovom izboru u kojem se natjecalo 57 vrtića iz 44 grada diljem Hrvatske, i koji je na našem Facebooku izazvao još veći angažman od prošlogodišnjega.  Samo za ilustraciju, prošle je godine bilo preko 30 tisuća lajkova, sherova i komentara, da bi se taj broj ove godine gotovo utrostručio – vrtići su prikupili preko 80 tisuća lajkova, sherova i komentara, samih lajkova je bilo gotovo 40 tisuća, a slike vrtića vidjelo je ukupno preko 630 tisuća ljudi.

Iako se ove godine za titulu najljepšega natjecao samo jedan vrtić više nego lani, konkurencija je bila puno jača, pa je tako i belišćanski vrtić imao ozbiljnog konkurenta – novootvoreni, doista spektakularni vrtić iz Drniša. U jednom trenutku drniški vrtić je čak prešao u vodstvo, no vrlo brzo su se belišćanski fanovi angažirali još jače i vratili u uvjerljivo vodstvo od nekih 300 glasova više, da bi utrku završili na preko 400 glasova više od drugoplasiranog drniškog vrtića.

DV Drinovci iz Drniša na kraju je tako izborio titulu drugog najljepšeg sa osvojenih 3.403 glasova, preko 300 sherova,  te preko stotinu komentara….

Na trećem je mjestu DV Potjeh iz Slavonskog Broda sa 1.824 glasova.

Četvrti najljepši vrtić je još jedan objekt DV Potjeha iz Slavonskog Broda – vrtić Gita koji je osvojio 1.688 lajkova.

Peti je DV Pinokio iz Donjeg Miholjca koji je osvojio 1.554 lajka.

 

U top 10 najljepših su još DV Neven iz Rovinja (1.360 lajkova), DV Bili Cvitak iz Sinja (1.277 lajkova), DV Vukovar 1 iz Vukovara (1.182 lajka), DV Đakovo iz Đakova (1.094 lajka) i DV Kutina iz Kutine (894 lajka).

O razmjerima rasta našeg projekta jako dobro svjedoči i podatak da smo prošle godine u završnici imali samo pet vrtića koji su premašili 1.000 lajkova, a ove godine ih je čak devet, od čega su dva prešli 3.000 lajkova.

Za titulu najboljega natjecalo se 38 vrtića

Stručni žiri – ravnateljica uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, viša savjetnica za predškolsko obrazovanje u Agenciji za odgoj i obrazovanje Luja Zamečnik,  te Zdravko Ivić ispred projekta gradonačelnik.hr imao je pak zahtjevan zadatak izabrati najbolje među 38 pristiglih prijava i vrtića koji su se natjecali po svojim nadstandardima – od same kvadrature po djetetu, broja odgajatelja, kuhara, stručnog osoblja, pa do dodatnih programa i projekata kojima podižu kvalitetu usluge za svoje polaznike.

Nakon pomne analize i usporedbe pristiglih prijava, po ocjenama i bodovima žirija najbolji vrtić u Hrvatskoj je DV Vukovar 1, objekt Leptirić, iz Vukovara. Drugi je DV Lojtrica iz Velike Gorice, a treći DV Potjeh iz Slavonskog Broda.

Čime su osvojili žiri?

 Vukovarski vrtić žiri je osvojio nizom nadstandarda – od zdrave prehrane, ekološke osviještenosti pa do suradnje sa zajednicom zbog koje su osvojili i Nagradu za doprinos društvenom razvoju kroz provedbu volonterskih akcija.

Osim što namirnice nabavljaju od lokalnih proizvođača, u pobjedničkom vrtiću sami je proizvode – u sklopu objekta imaju ekovrt i plastenik u kojima uzgajaju povrće, voće i začinsko bilje, a većinu uzgojenog povrća koriste u prehrani bez termičke obrade kao svježe i sirove dodatke.

Brigu o  nutritivnim vrijednostima obroka za svako dijete vodi zdravstvena voditeljica, a svako dijete s posebnim režimom u prehrani ima svoj jelovnik prilagođen vlastitim potrebama. Što se tiče dodatnih programa i aktivnosti za djecu, mališani u DV Leptirić mogu pohađati sportsku igraonicu u sportskoj dvorani koja je veličine školskih sportskih dvorana, potom englesku igraonicu i balet, a od dodatnih besplatnih programa imaju vjersku igraonicu, eksperimentalnu eko grupu te igraonicu za potencijalno darovitu djecu. Čitav je niz projekata koje provodi ovaj vrtić, a kao karakteristiku ističu razvoj ekološke svijesti djece i čitave zajednice pa su tako kroz projekt SLAGALICA izgradili plastenik u kojemu uzgajaju cvijeće, zuačine, povrće, uredili su napuštene cvjetnjake u naselju i tako poslali i poruku sugrađanima koji su počeli uređivati napuštene zelene površine ispred svojih zgrada… Projekt su dalje nastavili tako što svake godine na Dan grada dijele sadnice cvijeće i začinskog bilja…

Jedan od elemenata ocjenjivanja bio je i suradnja s roditeljima i širom zajednicom – i tu je vukovarski vrtić imao jake argumente. Uz već spomenutu nagradu za doprinos društvenom razvoju, navode kako su im roditelji  izravni partneri projektima, projektnim danima, akcijama uređenja vrtića, humanitarnim akcijama, pratitelji i pomagači u svim našim aktivnostima. ‘Upravo takvim partnerskim odnosom s roditeljima dolazimo i do suradnje sa širom društvenom zajednicom pa su naši predškolci članovi ribolovnog društva i sve znaju o održivom ribarenju. Hrvatske šume ogranak Vukovar nam je zazelenio dvorište autohtonim hrvatskim stablima. HGSS Vukovarsko-srijemske županije naš je partner u obuci djece za spuštanje zip line-om i pružanju prve pomoći pozivom na broj 112. Planinarsko društvo Vukovar uči nas aktivno i neposredno vještinama planinarenja čak i u našoj ravnoj Slavoniji…Volonteri iz gimnazije uče nas razvrstavanju otpada, a srednjoškolci Tehničke škole „Nikola Tesla“ majstori su za naše predškolce za pokuse efekta staklenika na prirodu. Naše naselje je malo i duboko povezano te smo mi u vrtiću često spona između mnogih kao i pratitelj mnogih u njihovim aktivnostima. S umirovljenicima iz dnevnog boravka imamo predivnu međusobnu suradnju. Oni uživaju u našem društvu, a mi u njihovim pričama i doživljajima iz djetinjstva’, samo je dio prijave vrtića koji je zaslužio najbolje ocjene našega žirija.

DV Lojtrica iz Velike Gorice nakon titule trećeg najljepšeg, kojega je osvojio u našem prošlogodišnjem izboru ove godine slavi kao drugi najbolji vrtić.

I ovaj je vrtić snažno ekološki osviješten i među prvima je dobio certifikat eko-vrtića, uključeni su u brojne međunarodne projekte na polju ekologije i zaštite okoliša, te su dobili i niz međunarodnih priznanja – Međunarodni brončani status „Eko Schools – Eko škole“, certifikat „Tolerant Kindergarten – Tolerantni vrtić“ certifikat „We Eat Responsibly – Mi jedemo odgovorno“. Uz rano učenje engleskog i sportski program, svojim polaznicima nude alternativni Montessori te glazbeno-scenski program. Organiziraju ljetovanja i zimovanja, školu klizanja, plivanja, rolanja, posjete kinu, kazališta, ritmiku i ples… Imaju i besplatne igraonice za potencijalno darovitu djecu, programe prevencije zlostavljanja, igraonice za djecu iz socijalno-deprivirane sredine, te besplatne programe za predškolce koji ne pohađaju redovni program.

Što se tiče nadstandarda u prehrani i opremljenosti vrtića, djeci nude izbor, svaki dan imaju dva jelovnika u obroku doručka, a na raspolaganju su im čak dvije sportske dvorane sa  spravama i rekvizitima – za djecu od 1-3 godine i za djecu od 3-7 godina.

Treći najbolji vrtić po ocjenama žirija je DV Potjeh iz Slavonskog Broda, ujedno i treći najljepši vrtić u zemlji u našem izboru. Ovaj vrtić, otvoren prije tri godine, među prvima se, kad je krenula situacija s koronom, prebacio na online mode i djeci i roditeljima svakodnevno organizirao nove sadržaje i aktivnosti preko Facebooka i Vibera.

Od dodatnih, provode sigurnosno-zaštitni preventivni program kojim potiču samozaštitno odgovorno ponašanje te izgrađivanje osobe koja poštuje ljudska prava, imaju posebni program rada za djecu s teškoćama, kreativni program kojim potiču razvoj kreativnih potencijala kod djece, tu je program Mali istraživači kojima razvijaju znanstvenu pismenost kod djece, a upravo pripremaju i eko program. Čitav je niz projekata i programa koje još provode – od poticanja čitanja, kulture i umjetnosti, sudjelovanja u humanitarnim akcijama poput one ‘Vrtić za Afriku’, dobili su niz oznaka kvalitete za eTwinningove projekte, kao i europsku oznaku kvalitete za projekt Stayhome…

U top 10 najboljih vrtića po izboru našeg žirija još su DV Grabrik iz Karlovca, DV Maslačak iz Đurđevca, DV Cvrčak iz Čakovca, DV Opatija iz Opatije, te s istim brojem bodova DV Maslačak iz Belišća i DV Cvrčak iz Malog Lošinja, te DV Zvončić iz Ozlja, DV Ivanić Grad iz Ivanić Grada, te DV Girica iz Cresa

Čestitamo pobjednicima te plasiranima u top 10, ali i svim ostalim vrtićima koji su proteklih dana širili pozitivu na našem Facebooku. Također se još jednom zahvaljujemo svim vrtićima koji su se prijavili, kao i svim njihovim fanovima koji su svojim lajkovima, sherovima i komentarima na Facebooku ovaj izbor učinili jednim od najvećih FB projekata u Hrvatskoj. Već se veselimo novom izboru iduće godine u kojemu ćemo, već sad smo uvjereni, okupiti još veći broj prekrasnih vrtića i pozitivnih priča koje stoje iza svakog od njih.  Posebna zahvala Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Agenciji za odgoj i obrazovanje koji su prepoznali vrijednost i važnost projekta kojim se promiču trud i ulaganje u podizanje vrtićkih standarda, veselimo se nastavku suradnje i daljnjem razvijanju projekta u narednim godinama. (Marija Pulić Drljača)