Čak trećina gradova povećala je proračunska izdvajanja za stipendije za preko 30 posto, njih 15 za više od 100 posto, a šest gradova i za preko 200 posto, a rekorder je Đakovo u kojemu su sredstva za stipendije povećali preko 4.000 posto.

Da ulaganja u mlade, znanje i obrazovanje ne treba gledati kao na trošak, nego isključivo kao na investiciju, pa i najbolju moguću, i kako je kvalitetno obrazovanje osnova i preduvjet za sve poslovne i razvojne procese, drži iz godine u godinu sve veći broj hrvatskih gradova.

Da veliki dio gradova to zaista i provodi u praksi i da u skladu s tim iz godine u godinu povećava, uz ostalo, izdvajanja i za stipendije, potvrđuje naša analiza podataka Ministarstva financija za 2019. koja pokazuje i da je više od polovice gradova povećalo proračunsku stavku za stipendije svojim učenicima i studentima. Čak trećina gradova povećala je proračunska izdvajanja za stipendije za preko 30 posto, njih 15 za više od 100 posto, a šest gradova i za preko 200 posto. Apsolutni je, pak, rekorder Grad Đakovo koji je u godinu dana sredstva za stipendije povećao za preko 4.000 posto!

U 2018. godini U Đakovu su za stipendije isplatili 25.200 kuna, što je iznos kojega su ‘naslijedili’ nakon preuzimanja grada od prethodne gradske uprave, a kojega su u narednoj godini povećali za 1,1 milijun kuna, i za studente i učenike izdvojili ukupno 1.132.000 kuna. Marin Mandarić i njegova gradska uprava nastavljaju i dalje s povećanjem pa su tako za ovu školsku godinu za stipendije osigurali 1,3 milijuna kuna. Osim redovitih i studenata deficitarnih zanimanja, uveli su i učeničke stipendije, a od ove školske godine dijele i stipendije učenicima umjetničkih škola. U ovoj školskoj godini po 500 kuna mjesečno od Grada dobiva 32 učenika, a 117 studenata dobiva po 1.000 kuna.

Ovako je to izgledalo kroz godine – u školskoj godini 2017/18 dijelili su 13 stipendija i izdvojili 41.400 kuna, narednu školsku godinu taj broj povećali su na 79 stipendija – 70 studentskih i 9 učeničkih, i izdvojili 745 tisuća kuna. U školskoj godini 2019/20 broj stipendija povećavaju na 136 – 115 studentskih i 21 učeničku, i izdvajaju 1,255 milijun kuna, a u ovoj godini ukupan broj stipendija popeo se na 165 – 116 studentskih i 49 učeničkih, a planiraju izdvojiti 1,5 milijun kuna.

‘Nakon što sam preuzeo odgovornost za Grad Đakovo i došao na mjesto gradonačelnika uvidio sam da se relativno mala sredstva izdvajaju za one koji su nam najvažniji, naše mlade. Puno je primjedbi bilo od strane studenata i njihovih roditelja, jer je Grad Đakovo uglavnom kreditirao studente i učenike. Već iduće školske odnosno akademske godine dokinuo sam praksu kreditiranja učenika i studenata. Gradskom vijeću Grada Đakova predložio sam donošenje Odluke o dodjeli učeničkih i studentskih stipendija te financijskih potpora studentima Grada Đakova, kojom je uveden sustav stipendiranja učenika i studenata te temeljem koje su gradske stipendije postale dostupne značajno većem krugu naših učenika i studenata, u znatno višim iznosima. Ulaganje u naše mlade sugrađane je ulaganje u budućnost. K tome, vremena su teška i roditeljima je itekako potrebna pomoć kako bi mogli školovati svoju djecu.  Ulaganje u obrazovanje ujedno je i demografska mjera koja roditeljima osigurava lakše nošenje s financijskim izazovima u odgoju svoje djece i usmjeravanju na pravi put. Grad Đakovo, što uvijek ponavljam, stoji iza svojih mladih sugrađana a tako će biti i ubuduće’, kaže nam gradonačelnik Marin Mandarić.

Drugi grad s rekordnim povećanjem izdvajanja za studente je Đurđevac koji je u 2019. za studente izdvojio 1.574 posto više nego godinu ranije. U Đurđevcu, naime, nemaju klasične stipendije nego studentske kredite preko kojih 20 studenata može ostvariti do 1.500 kuna mjesečno, a Grad podmiruje troškove obrade kredita i javnog bilježnika i nakon toga preuzima otplatu dijela kredita za one studente koji su studij završili u roku s prosjekom višim od 4. Uz to,

 Grad Đurđevac odobrava i stipendije za studente poslijediplomskog specijalističkog studija do 2.500 kuna, a za studente poslijediplomskog sveučilišnog studija (doktorat) do 5.000 godišnje.

Među rekorderima postotnog povećanja izdvajanja za stipendije su i Grad Zlatar koji je u 2019. izdvojio 362 posto više nego godinu ranije, te Sinj (357 posto) i Valpovo (268 posto).

Gledajući, pak, apsolutne brojke, najveće povećanje imali su Sinj – preko 1,3 milijun kuna, te Đakovo – 1,1 milijun kuna.

Tu je, nadalje, Županja koja je u 2019. povećala sredstva za stipendije za preko 600 tisuća kuna, te je za studente izdvojila 2,66 posto proračuna, najviše od svih gradova.

Četvrti grad s najvećim povećanjem je Split – preko pola milijuna kuna, a u top 10 su još Vinkovci, Valpovo, Belišće, Novi Marof, Virovitica i Dubrovnik.

Kao što smo već naveli, najveće proračunsko izdvajanje za studente u 2019. imao je Grad Županja sa izdvojenih 1,4 milijun kuna, i to je jedini grad koji je za stipendije izdvojio preko dva posto proračuna.

Na drugom mjestu je Oroslavje sa 1,85 posto izdvajanja iz proračuna, a slijede potom Sinj – 1,83 posto, Novska – 1,60 posto, Varaždinske Toplice -1,56 posto, Trilj– 1,53 posto, Novi Marof– 1,50 posto, Buzet – 1,42 posto, Komiža – 1,40 posto i Koprivnica – 1, 36 posto sredstava.

 

 

 

 

 

 

 

U vodećih deset su već standardno redom mali i srednji gradovi, no ta je stavka u proračunu postala konstanta u gotovo svim gradovima i među najistaknutijima demografskim mjerama, kojih se, inače, nisu odricali, a niti ih, barem ne značajnije, korigirali ni uslijed korona krize u 2020. i 2021.

Promatramo li prema izdvajanju po glavi stanovnika, poredak je nešto drugačiji, pa je u toj kategoriji gledanja lider Biograd na Moru, sa 135,85 kuna ‘per capita’ utrošenih na stipendije i školarine studenata i učenika. Po udjelu prema broju stanovnika ističu se i Županja – sa 119,30 kuna, potom u Top 10 slijede Cres s 105,14 kn, Koprivnica– 94,24 kn, Buzet– 90,75 kn, Obrovac– 87,33 kn, Novska– 86-14 kn, Komiža – 85,52 kn i Labin koji za stipendije i školarine izdvaja 83,36 kuna po glavi stanovnika.

Split: Uveli i stipendije za osobe s invaliditetom

Grad Split u 2019. je za stipendije izdvojio 5,4 milijuna kuna, pola milijuna kuna više nego godinu ranije, a ove su godine za stipendije osigurali 6,37 milijuna kuna. Stipendije prima 464 studenata i 261 učenik. Srednjoškolci primaju po 600 kuna, studenti po 800 kuna, a oni koji se školuju izvan Splita ili RH po 1.000 kuna. Za postdiplomce naknada dijela troškova školarine iznosi 7.000 kuna.

U fokusu zanimanja od interesa za Grad Split u ovoj akademskoj godini ubrajaju se doktor medicine, magistri farmacije, medicinske biokemije i laboratorijske medicine, socijalnog rada, logopedije, edukacijske rehabilitacije, psihologije, magistri fizike i matematike i inženjeri elektrotehnike i računarstva.

Uveli su i stipendije za osobe s invaliditetom koje u ovoj godini prima 25 učenika i studenata. Financijska potpora iznosi 600 kuna mjesečno za učenike srednjih škola s invaliditetom, 800 kuna mjesečno za studente s invaliditetom koji studiraju u Splitu i 1000 kuna mjesečno za studente koji studiraju van Splita, a za tu potporu osigurano je 150.000 kuna u Proračunu Grada Splita.

Vinkovci:  Jednaki uvjeti za sve učenike i studente

Među gradovima s najvećim povećanjem izdvajanja za stipendije je i  Grad Vinkovci koji je u 2019. izdvojio gotovo pola milijuna kuna više nego godinu ranije, a sredstva su dodatno povećali i u prošloj godini.

-Uručili smo rekordnih 321 Ugovor o stipendiranju vrijednosti gotovo 2,3 milijuna kuna. Svi oni koji su udovoljavali uvjetima i koji su bili vrijedni i marljivi dobili su stipendije Grada. Želja nam je stvoriti jednake uvjete i  jednake mogućnosti školovanja svakom djetetu i svakoj mladoj osobi. Ali ujedno imamo i zadaću omogućiti im i osigurati zaposlenje i ostanak u našem gradu po završetku školovanja, kako bi  svojim znanjem pridonijeli razvitku i napretku grada. Mladi su naša budućnost, to su ljudi koji bi sutra trebali nositi Vinkovce, donositi dobre ideje, raditi na promociji, na unaprjeđenju našega grada i smatram da je ovo jedna sigurna investicija koja će nam se svima sigurno u budućnosti isplatiti- kazao je gradonačelnik Vinkovaca, Ivan Bosančić.

Uz studentske stipendije od po 700 kuna od prošle su godine uveli i učeničke stipendije.

Izvrsnost pak učenika osnovnih i srednjih škola kao i njihovih mentora posebno se nagrađuje i novčanim nagradama za postignuta prva tri mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima, kao i sudjelovanje na istima.

Valpovo: Uveli i učeničke stipendije

Preko 400 tisuća kuna više za stipendije u 2019. je izdvojio i Grad Valpovo u kojemu su Matko Šutalo i njegova gradska uprava po prvi put uveli i učeničke stipendije.

Navedena mjera tijekom protekle dvije godine pokazala se vrlo uspješnom i hvalevrijednom, putem koje je ukupno četrdeset i pet učenika srednjih škola, ostvarilo pravo na dodjelu učeničkih stipendija u ukupnom godišnjem iznosu od 4.000 kuna. Za tu namjenu iz gradskog proračuna do ove godine izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 180.000 kuna.

Ponukani iskustvom iz proteklih godina i sagledavajući svakodnevne potrebe sumještana, gradonačelnik Šutalo je u listopadu prošle godine donio novi Pravilnik o dodjeli učeničkih stipendija Grada Valpova, temeljem kojeg je omogućena dodjela učeničkih stipendija u dvije kategorije i to kategoriji Nadareni učenici i kategoriji Učenici u potrebi (socijalni status).

Belišće: U tri godine udvostručili izdvajanja za stipendije

Grad Belišće među gradovima je s najjačim demografskim programima po kojima uspješno pariraju i puno većim i velikim gradovima u zemlji. Dinko Burić i njegova gradska uprava iz godine u godinu podižu izdvajanja za djecu i mlade, pa su tako prošle godine – usred krize zbog korone, povećali naknade za bebe, stipendije i sredstva za prehranu srednjoškolaca, a za demografske mjere ukupno su izdvojili čak 7,8 milijuna kuna.

U samom su hrvatskom vrhu i po izdvajanju za stipendije koje su u tri godine udvostručili – sa pola milijuna kuna u 2018. godini, preko 634 tisuće u 2019., 712 tisuća prošle godine pa na preko milijun koliko za stipendije planiraju izdvojiti u ovoj godini. Stipendije dijele svim svojim studentima, u 2021. ih stipendiraju čak 132, čime se također svrstavaju među desetak uglavnom puno većih gradova s najvećim brojem stipendija. No, pritom su jedan od tek nekoliko gradova koji vodi o poticanju izvrsnosti pa najbolji studenti primaju i najveće stipendije Grada. Studenti koji se nisu javili na prvi Oglas za odobravanje stipendija koji je bio raspisan 16. listopada 2020., a koji do sada nisu nigdje ostvarili pravo na stipendiju, moći će se javiti na dodatni Oglas koji će biti raspisan tijekom veljače i ostvariti pravo na stipendiranje za mjesece ožujak, travanj, svibanj, lipanj i rujan akademske 2020./21., tako da će još porasti broj studenata koje Grad Belišće stipendira u 2021. godini.

U Belišću se stipendije kreću se od 500 pa do 1.200 kuna mjesečno, s tim da 25 najboljih studenata dobiva po 1.200 kuna, studenti s prosjekom iznad 3,5 po 800 kuna, a svi ostali, s prosjekom nižim od 3,5 primaju po 500 kuna.

-Ulaganje u naše mlade i djecu, učenike i studente, najveća je i nemjerljivo vrijedna duhovna i ljudska ‘kapitalna investicija’ i na nama je da stvorimo pretpostavke za njihov ostanak i zapošljavanje, na čemu također intenzivno radimo. Putem stipendija financijski podupiremo sve svoje studente kako bismo im olakšati studiranje, a u nadi da će svoje znanje i kompetencije nakon studiranja željeti i moći ostvariti u svome gradu. Svjesni smo kako je temeljni uvjet punog uspjeha svih demografskih mjera nužnost zajedničkog djelovanja na svim razinama, od općina i gradova preko županija do države, neovisno o tome koja je politička opcija na vlasti u bilo kojoj od tih razina odlučivanja. Naše lokalne probleme neće nam riješiti nitko sa strane ako se i mi sami ne uključimo u njihovo rješavanje, a to vrijedi za svaku situaciju ili problem pa tako i za demografske mjere- poručuje gradonačelnik Dinko Burić.

Virovitica: Stipendija kroz svih 12 mjeseci u godini

Grad Virovitica u 2021. potpisuje ugovore s 10 novih stipendista. Zajedno s njima, Grad u sustavu financiranja trenutno ima 45 studenata. Mjesečnu stipendiju u iznosu od 800 kuna studenti će primati svih 12 mjeseci u godini.

-Mladi su naša budućnost i oni će jednoga dana biti perjanica našeg razvoja. Mi kao Grad želimo pomoći studentima, ali ujedno ih želimo i potaknuti da odabiru fakultete završetkom kojih će lakše pronaći posao. U interesu nam je da mlade zadržimo u našem gradu, da se kada završe svoje školovanje kao visoko obrazovani kadar vrate u Viroviticu i ovdje pronađu svoju egzistenciju – naglašava gradonačelnik Ivica Kirin.

Inače, Grad Virovitica kroz konkretne financijske pomoći i projekte za djecu brine od rođenja pa do završetka fakulteta. Što se tiče ulaganja u visoko školstvo, u protekloj godini izdvojili su oko 400.000 kuna za studentske stipendije, a za rad Visoke škole Virovitica osigurali 50.000 kuna kako bi se mladima omogućilo studiranje nadomak doma. Krenuli su i sa sufinanciranjem rada studija Drvne tehnologije kojemu je ovo prva akademska godina. Kao pomoć i poticaj razvoju i očuvanju drvne industrije u gradu i županiji, za svaki semestar izvođenja nastave Grad Virovitica izdvojit će 125.000 kuna. Inače, prema riječima pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alena Bjelice, od 2010. do 2020. Grad je za stipendiranje studenata i studentica s područja Virovitice izdvojio 2.721.200 kuna i sveukupno dodijeljeno 287 stipendija za koju se svaku godišnje izdvojilo 9.600 kuna.

Dubrovnik: Milijun kuna više za stipendije

Iz godine u godinu sredstva za stipendije povećavaju i u Dubrovniku, pa su tako u ovoj školskoj godini dodijelili 84 stipendije, što je značajno povećanje u usporedbi s prethodnom godinom kada je odobreno 57 stipendija.

U Gradu već godinama ističu važnost potpore mladim ljudima pri školovanju u medicinskim područjima te je stoga ohrabrujuće da će u školskoj/akademskoj 2020./2021. Grad Dubrovnik dodijeliti 14 stipendija za zvanje doktora medicine, jednu stipendiju za višu medicinsku sestru i četiri za medicinske sestre, a ukupno će se dodijeliti 24 stipendije u kategoriji deficitarnih zanimanja.

Nadarenim studentima dodijelit će se također 24 stipendije, a 19 stipendija dobit će učenici i studenti iz obitelji slabijeg imovnog stanja. Stipendije će primiti i 11 učenika i 5 studenata koji su i sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata, kao i jedna studentica, osoba s invaliditetom.

Grad Dubrovnik je, podsjetimo također, u 2020. izdvojio čak dva milijuna kuna godišnje za učeničke i studentske stipendije, što je povećanje od 100 posto u odnosu na akademsku godinu 2018./2019. kada je iz proračunskih sredstava za ovu namjenu utrošeno milijun kuna.

Iznosi učeničkih stipendija kreću se od 500 kuna mjesečno, za učenike koji se školuju u Dubrovniku, do 1000 kuna, koliko će se mjesečno isplaćivati učenicima s mjestom obrazovanja izvan Dubrovnika. Studentske stipendije iznose 800 kuna mjesečno za studiranje u Dubrovniku, odnosno 1.500 kuna mjesečno za studente koji studijske programe prolaze izvan Dubrovnika. Stipendije se ne isplaćuju za mjesece srpanj i kolovoz, tijekom ljetnih praznika.

U 2019. godini, za školsku/akademsku godinu 2019./2020. značajno su povećani mjesečni iznosi stipendija, a isti važe i danas. Naime, za učenike koji se školuju u Dubrovniku iznos mjesečnih stipendija povećan je sa 320 na 500 kuna, dok su za učenike koji se školuju izvan Dubrovnika stipendije povećane sa 640 na 1000 kuna. Povećani su i iznosi studentskih stipendija: za studente koji svoje obrazovanje nastavljaju u Dubrovniku one iznose 800 umjesto dotadašnjih 600 kuna, dok studenti koji studiraju van grada umjesto 1.000 kuna mjesečno primaju 1.500 kuna. Planirana sredstva za stipendije u proračunu za 2021. dosežu 2 milijuna kuna.

Županja: Stipendije svim studentima, iznos ovisi o ocjenama

Grad Županja u 2019. iz proračuna je za školarine i stipendije izdvojio 1,4 milijuna kuna. Za istu je svrhu lani osigurano približno 1,5 milijuna kuna, za oko 250 studenata. Pravo na dodjelu studentskih stipendija ostvaruju svi redoviti studenti, od prve godine studija, s prebivalištem na području Županje najmanje pet godina. Iznos stipendije ovisi o prosjeku ocjena. Studenti od druge godine studija s prosjekom ocjena 4,0 i više dobivaju 800 kuna mjesečno, s prosjekom 3,5 i više 600 kuna, a studenti čiji se prosjek ocjena kreće od 3,49 naniže, kao i svi redoviti studenti prve godine studija, 400 kuna.

Kako kaže gradonačelnik Davor Miličević, cilj je pomoći svim studentima. Napominje da je, uz financijsku pomoć učenicima osnovnih i srednjih škola, dodjela stipendija ulaganje u budućnost, mladost i znanje, kao i obrazovnu strukturu grada. Drži kako svi redoviti studenti zaslužuju i trebaju dobiti stipendiju i Grad Županja im u skladu s mogućnostima nastoji što više pomoći i financijski olakšati nemale troškove školovanja. Namjera je, ako se za to otvori mogućnost, povećati stipendije, što bi, da nije bilo korone, već bilo i učinjeno.

Oroslavje: Unatoč krizi i dalje povećavaju sredstva za studente

Gradonačelnik, u 2019. drugoplasiranog po izdvajanju za stipendije i školarine novca iz proračuna, Oroslavja, Emil Gredičak, potpisao je, pak, za ovu školsku tj. akademsku godinu stipendije za ukupno 127 učenika i studenata, s tim povećanjem potvrdili su iznova svoj status jednog iz vodećih gradova s najvećim izdvajanjima za život i rad učenika i studenata.

Lani su, naime, osigurali 114 stipendija – po 500 kuna za studente i 400 kuna za učenike, a za ovu godinu planirali su ih 117, no nakon pristiglih prijava gradonačelnik Gredičak odlučio je da se stipendije odobre svim prijavljenim učenicima i studentima koji zadovoljavaju uvjete natječaja. U ovoj školskoj/akademskoj godini stipendije će tako dobivati 86 učenika i 41 student,  a osim po socijalnom kriteriju i kriteriju izvrsnosti, dodijeljeno je i po nekoliko sportskih, umjetničkih i stipendija za deficitarna zanimanja.

-Unatoč krizi zbog korone i smanjenim prihodima grada, odlučili smo ne dirati u davanja za naše učenike i studente jer smatramo da je to izravno ulaganje u budućnost- naglašava gradonačelnik Gredičak.

Grad Oroslavje je, podsjetimo, prema našim analizama s izvdojenih 1,33 posto iz proračuna u 2018. zauzeo osmo mjesto u zemlji po proračunskom izdvajanju za stipendije učenicima i studentima, a nova analiza podataka za 2019. godinu pokazuje da su u prošloj godini zadržali visok standard u poticanju izvrsnosti u obrazovanju školaraca i studenata. U 2018. su, spomenimo, za stipendije u proračunu osigurali 230 tisuća kuna, a prošle godine 329 tisuća kuna.

Novska: Godinama u vrhu, stipendije za 118 studenata i čak 168 učenika

Istraživanja pokazuju da se osmero od 10 studenata za financiranje svog obrazovanja oslanja na pomoć roditelja, koji najvećim dijelom podnose teret školovanja. Stipendije su važan čimbenik koji doprinosi povećanju akademske mobilnosti i istovremeno otvaraju pristup visokom obrazovanju, što itekako znaju u Novskoj koja je ‘zacementirala’ status u vrhu gradskih stipendiranja  đaka i sveučilištaraca. U to već tri godine zaredom izdvaja znatna sredstva.

Pravo na stipendiju imaju svi studenti i učenici koji navode prebivalište na području Grada Novske, ako su u odnosu na proteklu studentsku/školsku godinu upisali višu godinu studija.

Grad u ovoj školskoj/studentskoj godini stipendira ukupno 284 stipendista i to: 166 učenika (148 učenika po 320 kuna, 18 učenika putnika po 155 kuna), 118 studenata (90 studenata po 560 kuna, 28 studenata iz obitelji s troje ili više djece po 800kuna). Učenici ostvaruju pravo na stipendiju 10 mjeseci (rujan-lipanj), a studenti 11 (listopad-rujan, bez kolovoza).

-Grad Novska jedan je od rijetkih koji svim svojim studentima omogućuje stipendiju i smatramo da je to najbolji način poticanje mladih na obrazovanje, a svakako jest i velika potpora roditeljima- ističe gradonačelnik Marin Piletić.

Trilj: Ulaganje u mlade je ulaganje u budućnost

Grad Trilj je u 2020/2021. dodijelio 140 stipendija, 136 studenata dobivat će deset mjeseci po 500 kuna. Po prvi puta ima i četiri poslijediplomske stipendije, 10 mjeseci po 800 kuna. U tu svrhu grad će izdvojiti ukupno 718.000 kuna. Jedini uvjet za ostvarivanje prava na stipendiju Grada Trilja bio je da student ili studentica redovno upisuje godinu na svojim fakultetima.

[caption id="attachment_45356" align="alignnone" width="1024"] Foto: Jakov Prkic / CROPIX[/caption]

Dodajmo i kako je Grad  u 2020./21. osigurao i subvencioniranje autobusnog prijevoza redovnim studentima na relaciji s područja Grada Trilja koji svakodnevno putuju prema Splitu ili Kninu u visini do 100 posto iznosa mjesečnih voznih karata/pokaza. Redovnim studentima s područja Trilja koji imaju osigurani smještaj u Splitu ili Kninu, Grad je osigurao do 10 voznih karata mjesečno za odlazak ili povratak u mjesto prebivališta ili mjesto studiranja.

-Imali smo prijavljenih 203 stipendija, ali je dio njih svoja prava ostvario s druge osnove kao npr. državna  stipendija  Sve u svemu, znanje i akademsku izobrazbu nitko ne poklanja, to je put koji je posut više trnjem nego zvijezdama, ali bez toga nema ni gradu ni naprijed RH. Stoga ćemo ustrajati na svim oblicima potpore obiteljima koji šalju budućnost, jer to djeca i jesu, po raznim fakultetima diljem RH. To je naše bogatstvo. Neprocjenjivo. Potičemo i pomažemo da se znanjem dolazi do bolje budućnosti. A mladi i obrazovani ljudi to jesu. Budućnost – istaknuo je Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja.

Cres: Stipendije dobivaju svi studenti i srednjoškolci, Grad im plaća i prijevoz

Krajem prošle godine, zbog epidemioloških mjera koje ograničavaju mogućnost takvih okupljanja, izostao je i u Cresu tradicionalni božićni prijem na kojem su se gradski čelnici susretali sa svojim studentima i uz razmjenu ideja što se može učiniti ne bi li se olakšalo školovanje mladih izvan rodnog školja, javno predavali ugovore o stipendiranju, ali su gradonačelnik Kristijan Jurjako i njegov zamjenik Marin Gregorović potpisali 38 novih ugovora. Stipendije je dobilo još 28 studenata i 10 srednjoškolaca koji se školuju izvan cresko-lošinjskog područja, te je time na više od stotinu porastao ukupan broj gradskih stipendista. Redovna stipendija iznosi 500 kuna, dok će 600 kuna mjesečno dobivati daroviti studenti s prosjekom ocjena iznad 4,0 i srednjoškolci odlikaši. Stipendije se isplaćuju 10 mjeseci u godini. U proračunu za 2021. Grad Cres osigurao je 480.000 kuna za stipendije i sufinanciranje putnih troškova studenata i srednjoškolaca.

-Naša je posebnost što stipendiju može dobiti svaki student s prebivalištem na našem otoku, kao i srednjoškolci koji se školuju izvan otoka, bez ispunjavanja drugih ekonomskih ili socijalnih uvjeta. Nema posebnih kriterija već svi koji se jave na natječaj i zadovoljavaju temeljne uvjete (student/srednjoškolac, prebivalište na Cresu), mogu dobiti stipendiju. Osim toga, sufinanciranjem putnih troškova im omogućujemo da besplatno dolaze na svoj otok- objasnio je gradonačelnik Jurjako izrazivši zadovoljstvo što je i ove godine Cres u hrvatskom vrhu po stipendijskim izdvajanjima.

Koprivnica: Stipendije i za studiranje izvan Hrvatske, cijeli sustav grada na raspolaganju mladima

Grad Koprivnica stipendira redovne studente s područja grada na preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju, a koji imaju prijavljeno prebivalište na području Koprivnice i to u neprekinutom trajanju od najmanje 24 mjeseca. U 2019. godini Grad je izdvojio 2.763.672,97 kuna za stipendiranje 429 redovna studenta s prebivalištem na svom području, a stipendija Grada Koprivnice isplaćuje se 12 mjeseci, odnosno za cijelu godinu. Redovni studenti primaju 550 kuna mjesečno za studiranje u Hrvatskoj, no specifičnost je da 1.100 kuna mjesečno iznosi i stipendija za studiranje izvan RH. Nadalje, 800 kuna mjesečno ide za deficitarna zanimanja,  800 kuna mjesečno za studente koji imaju utvrđeni invaliditet veći od 50 posto za studiranje u Republici Hrvatskoj i 1.600 kn mjesečno za studente koji imaju utvrđeni invaliditet preko 50 posto na studiranje izvan RH. U ovoj akademskoj godini dijele tako 12 stipendija za deficitarna zanimanja, 12 stipendija za studij na diplomskom studiju i 149 stipendija studentima za studij na preddiplomskom studiju. Učeničke potpore isplaćuju se u iznosu od 300 kuna. U prosjeku se godišnje isplaćuju stipendije za 40 učenika.

-Prema znanju i potencijalu mladih koji u gradu žive, obrazuju se i rade, očituje se snaga i veličina grada. Mi smo odlučili biti grad mladih, grad obrazovanja i sukladno tome kreiramo proračun. Osobito smo ponosni na program stipendiranja u sklopu kojeg je svim redovnim studentima omogućeno da ostvare pravo na istu. Naime, iako postoje liste prvenstva, Grad svima koji zadovolje tražene uvjete odobri stipendiju. Također, u većem iznosu stipendiramo deficitarna zanimanja. Važno je za istaknuti kako je koprivničkim studentima osiguran i subvencionirani željeznički prijevoz. Cijeli sustav grada posložen je na način da mladima bude na raspolaganju sve što je potrebno za lakši razvoj znanja i vještina, tako je primjerice članarina u knjižnici i čitaonici besplatna, kroz gradsko poduzeće Enter na raspolaganju su razni programi i edukacije vezane uz razvoj poduzetničkih vještina i mnogi drugi programi – kazao nam je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Labin: Skoro milijun kuna za stipendije, najboljima i nagradna stipendija

Trenutno kroz program stipendiranja stipendiju u Labinu dobiva 20 srednjoškolaca i 122 studenta. U 2020. godini Grad Labin je za stipendiranje učenika i studenata iz proračuna izdvojio ukupno 952.000 kuna.

Mjesečni iznos srednjoškolske stipendije je 550, a studentske 750 kuna. Izvrsni studenti i učenici na kraju godine ostvaruju pravo i na nagradnu stipendiju, u visini jednog mjesečnog iznosa. U školskoj i akademskoj 2020./2021. imaju 40 novih stipendista – 8 učenika i 32 studenta.

Najvažniji kriteriji na natječaju za nove stipendiste su im: uspjeh u prethodnoj godini školovanja, redovno studiranje (upisi nove studijske godine), uspjeh na natjecanjima, te socijalni status (kandidati iz socijalno ugroženih obitelji i obitelji s više djece u sustavu školovanja imaju prednost). Važno je napomenuti da pravo na srednjoškolsku stipendiju ne mogu ostvariti učenici koji pohađaju istovjetni program kakav u svojoj ponudi ima labinska srednja škola, bez obzira idu li u tu školu ili školu van grada.

Grad Labin već neko vrijeme priprema novi, dualni model stipendiranja učenika i studenata u suradnji s labinskim gospodarstvenicima, a plan je da taj model stupi na snagu početkom iduće školske/akademske godine, 2021./2022. U tom bi slučaju Grad samostalno financirao stipendije za učenike i studente koji pohađaju programe primarno vezane uz zaposlenje u javnom sektoru, s naglaskom na lokalno deficitarne programe, dok bi gospodarstvenici sudjelovali u financiranju onih koji pohađaju programe u realnom sektoru, s naglaskom na zanimanja koja će u budućnosti biti najtraženija na lokalnom tržištu rada. Stipendiste bi se usmjeravalo i motiviralo da po završetku školovanja prvi posao potraže na području Labina. Uz ovo, uvela bi se i zasebna komponenta ‘socijalnih’ stipendija za učenike i studente iz socijalno ugroženih obitelji, bez obzira studiraju li ili ne za deficitarna zvanja. (Pero Livajić)