Dok čekamo službene podatke Državnog zavoda za statistiku o broju upisane djece u vrtiće u ovoj pedagoškoj godini, proveli smo terensko istraživanje u koje nam se uključilo 45 gradova od kojih 25 bilježi veći broj  upisanih vrtićanaca nego lani, a 20 ih ima već broj djece koja su po prvi put krenula u vrtić

Državni zavod za statistiku nedavno je objavio podatke o broju upisane djece u vrtiće i škole u prošloj školskoj godini, a mi smo, pak, proveli terensko istraživanje u gradovima kako bi saznali kakva je situacija i koji su trendovi  u ovoj školskoj godini.

U istraživanje se uključilo 45 gradova od kojih 25 u ovoj školskoj godini bilježi veći broj upisanih vrtićanaca nego lani, a 20 ima veći broj djece koja su po prvi put krenula u vrtić.

Uvjerljivo najveći rast, gledano u apsolutnim brojkama, bilježi Grad Samobor u kojemu je ove godine u vrtić po prvi put krenulo čak 56 djece više nego lani. Tu su, potom, Bjelovar sa 33 upisane djece više nego lani te Rovinj sa njih 29. U top 10 su još Đurđevac (+27), Kutjevo (+18), Pazin (+16), Grubišno Polje (+15), Požega i Sinj (+15), te Trogir (+13).

Gledajući postotni porast, uvjerljivi rekorder je Grad Kutjevo u kojemu se u vrtić po prvi put upisalo čak 78 posto djece više nego lani, a na drugom je mjestu Đurđevac sa rastom od 66 posto. Grubišno Polje bilježi rast od 50 posto, Rovinj 32, a Požega 22 posto. U top 10 su još Samobor, Pazin, Vrbovsko i Križevci.

Gledamo li, pak, dvogodišnje razdoblje, najveći  rast u odnosu na školsku godinu 2018/19 bilježe Karlovac (+58), Bakar (+48) i Trogir (+38). U top 10 su još Poreč, Kutjevo, Popovača, Knin, Jastrebarsko, Vrbovec i Đurđevac.

Kad je u pitanju ukupni broj vrtićanaca, najveći rast bilježe Kutjevo i Poreč, a u top 10 su Karlovac, Sveta Nedjelja, Sinj, Požega, Petrinja, Popovača, Grubišno Polje i Trogir. Najveći rast u dvogodišnjem periodu bilježi, pak, Grad Vinkovci.

Beljak: Iz godine u godinu sve veći broj djece, dokaz da idemo u dobrom smjeru

‘U globalu gledano na razini države već nekoliko godina svjedočimo drastičnom padu broja učenika prvih razreda, ali sa ponosom mogu konstatirati da mi u Samoboru još uvijek srećom nemamo tih problema. U našem ih je gradu iz godine u godinu sve veći broj. Kao gradonačelnik mogu biti i jesam zaista ponosan, jer povećanje broja prvašića, ali i sveukupno znatno povećanje broja djece u gradu najbolji je pokazatelj da idemo ne u dobrom smjeru, već u jedinom ispravnom smjeru. U samoborske se osnovne škole i vrtiće svake jedeni upisuje sve veći broj djece, a to je sasvim opravdano podatak kojim se Samoborci imaju razloga ponositi. Tome je u velikoj mjeri sigurno doprinijelo i kontinuirano doseljavanje mladih obitelji s djecom koje Samobor prepoznaju kao grad po mjeri, a za što smo nedavno i službeno nagrađeni titulom najboljeg grada.’, kaže gradonačelnik Samobora Krešo Beljak.

Hrebak: U vrtiće uložili preko 35 milijuna kuna i povećali broj djece za 15%

‘Grad Bjelovar je u zadnje dvije godine u sustav vrtića uložio više od 35 milijuna kuna. To je ogroman novac za naš vrtićki sustav koji mahom dolazi iz EU fondova. Cilj nam je postati jedan od gradova s najbolje uređenim vrtićima u državi. Zato smo početkom mandata i snizili cijene vrtića sa 700 na 500 kuna, a naravno da nam je najveća želja povećati i broj naših malih Bjelovarčana koji mogu doći u vrtić. Zato se u ovom trenutku gradi novi vrtić u Gudovcu vrijedan 8.5 milijuna kuna. Od početka mandata povećali smo broj djece u vrtićima za oko 15 % u redovnom vrtićkom programu, no uključimo li u to projekt koji je u potpunosti financiran iz Europske unije, u sklopu kojega oko 150 djece besplatno polazi program poslijepodnevne smjene i produljenoga boravka, možemo govoriti i o povećanju većem od 20%. U sljedećem razdoblju cilj nam je podignuti taj broj i više jer smo svjesni da je boravak u vrtićima usko povezan s kasnijim uspjesima naših malih sugrađana u obrazovnom sustavu i visokoškolskom obrazovanju.’, kaže gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Puljašić: Rast kao rezultat demografskih mjera, u planu proširenje vrtićkih kapaciteta

‘Ove pedagoške godine imali smo veliki interes za upis djece s područja Grada Požege što nam je jedan od pokazatelja da se kvaliteta rada i udobnost smještaja u novoizgrađenom vrtiću prepoznaje, a vjerujem kako je to rezultat i poticajnih demografskih mjera. Zbog velikog interesa u stalnim smo pregovorima za proširenje kapaciteta te se nadam kako ćemo tu ideju uspjeti realizirati u sljedeće dvije godine’, kaže gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

 Mandić: U vrtiće uložili više od 100 milijuna kuna

‘Gradu Karlovcu jedan od najbitnijih ciljeva jest briga za djecu, odnosno osiguranje uvjeta za optimalan djetetov razvoj i pružanje pomoći roditeljima u brizi za sigurnost i odgoj djece.

Stoga smo ozbiljno i vrlo sustavno prionuli rješavanju problema stanja odgojno obrazovnih objekata i nedostatku smještajnih kapaciteta u posljednjih desetak godina

Tako je od  2007. godine u uređenje, izgradnju i rekonstrukciju karlovačkih vrtića uloženo više od 100 milijuna kuna što je povećalo smještajne kapacitete, poboljšalo standard boravka i rada s djecom, a dodatno je zaposleno 25 novih djelatnika.

Iako i danas Karlovcu nedostaje još kapaciteta za smještaj djece u vrtiće, taj je broj neusporedivo manji i lista čekanja svedena je na minimum, a u planu je izgradnja još jednog novog vrtića kako bi sva karlovačka djeca imala svoje mjesto u vrtiću, a njihovi roditelji bezbrižno mogli konkurirati na tržištu rada ili obavljati svoje poslovne obaveze.

Ovakav pristup osnova je kvalitetne demografske politike koju nadopunjujemo i nizom dodatnih odgojnih programa poput produženog radnog vremena, smjenskog rada, rane intervencije, koturanje, bicikliranja, tenisa, plivanja, medijske pismenost i terapijskog jahanja.

Sve navedeno nadopunili smo i adekvatnim troškovima smještaja djece u vrtiću koji idu u prilog roditeljima s više djece. Grad Karlovac sufinancira i program predškolskog odgoja, a karlovački roditelji svoje mališane vrlo jednostavno u vrtić mogu upisati putem digitalne platforme.

Grad Karlovac ima dugu tradiciju titule Grada prijatelja djece, što se doslovno može vidjeti i na svakom koraku’, ističe gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Klarić: Izgradili dva vrtića, u djecu i obrazovanje uložili 30 milijuna kuna

‘Porast broja učenika i rast broja upisane djece u dječjim vrtićima na našem području svakako je dokaz da se Grad razvija i napreduje u dobrom smjeru. Razlog pozitivnih demografskih trendova je ulaganje u gospodarstvo, rast broja radnih mjesta ali i ulaganje u predškolski odgoj i obrazovanje. Grad Bakar u proteklom periodu za obrazovanje i mlade uložio 30 milijuna kuna. Od kapitalnih projekata izgrađena su dva dječja vrtića, dvije nove školske sportske dvorane, uveden je pedijatar, logoped, produženi boravak u svim područnim i osnovnim školama, uza sve to još je čitav niz pogodnosti kojima grad potiče kvalitetniji život djece i mladih, smatrajući to najboljim ulogom u budućnost’, kaže gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

Peršurić: Raste nam broj djece, okrećemo se gradnji vrtića i škola

‘Poreč, koji je dvije godine zaredom proglašen gradom s najboljom kvalitetom života u kategoriji srednjih gradova, iznova se potvrđuje kao mjesto u kojem ljudi žele živjeti, raditi i stvarati. Stoga bilježimo porast upisane djece u vrtiće i škole. Najmlađi smo grad u Istri, koji bilježi porast stanovnika, kao i stalno širenje i razvijanje svih 10 mjesnih odbora.

Odmah nakon otvorenja jaslica u Velom Maju, počeli smo i s izgradnjom vrtića u Dračevcu, za koji smo dobili i sufinanciranje sredstvima iz EU fondova, odnosno Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz mjere 7., podmjere 7.4., tipa operacije 7.4.1., u iznosu od 80% ukupno prihvatljivih troškova. Trenutno na prostoru nekadašnje zgrade javne namjene gradimo vrtić i jaslice u naselju Žbandaj, za sveukupno 4 grupe. Model obnove i prenamijene derutnih javnih prostora u porečkim naseljima u dječje vrtiće pokazao se kao pun pogodak, jer smanjujemo pritisak na glavne ustanove u gradu, razvijamo sve mjesne odbore, a reakcije djece i roditelja su pozitivne.

Naravno da stalni porast broja upisane djece u vrtiće i škole u kratkom periodu mijenja i naše prioritete u gradskim projektima – okrećemo se gradnji škola, vrtića i jaslica i trenutno nam je prioritet za svu djecu osigurati jednake, kvalitetne uvjete i dovoljno mjesta u svim ustanovama’, kaže gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Dumbović: Do kraja godine sva djeca će imati mjesto u vrtiću

‘Ulažemo ogroman trud i velika sredstva upravo u naše najmlađe stanovnike i njihove roditelje koji su temelj našeg napretka, naše budućnosti i razvoja. Sve je to rezultat strategije razvoja našeg grada baziran na ulaganjima za podizanje standarda života naših mladih obitelji i njihove djece, koje poticajima i potporama Grada pratimo od rođenja djece pa tijekom svih faza njihova odrastanja’, kaže gradonačelnik Petrinje Darinko Dumović.

Grad je tako 2011. godine krenuo s potporama roditeljima za novorođenu djecu, koje su od početnih 1.000,00 kuna po djetetu do ove godine podigli na 3.000,00 kuna po novorođenom djetetu uz dodatnih 2.000,00 kuna za veći broj djece. Sa početnih 100.000,00 kuna  Bebin fond  ove godine već premašuje iznos od 600.000,00 kuna.

Što se tiče predškolskog odgoja, preko dvadeset milijuna kuna Grad je ove i prethodne godine uložili su ove i prošle godine u energetsku obnovu, uređenje, opremanje pet vrtićkih objekata, uključujući i kupnju novog objekta. U obnovu objakta Slap uloženo je 2,3 milijuna kuna, dok je u obnovu objekta Izvor  uloženo 4.3 milijuna kuna. Otvoren je novi vrtić vrijedan 8,3 milijuna kuna, a Grad je izdvojio skoro dva milijuna kuna za kupnju objekta Mali princ.

‘Tako smo ove jeseni omogućili upis 420 djece u vrtić što je za stotinu djece veći broj upisanih u odnosu na prije nekoliko godina. Do kraja godine omogućiti ćemo upis svoj djeci s liste čekanja!’, ističe Dumbović.

Bosančić: Ulaganje u djecu jedino ulaganje koje se sigurno vraća

Kako bi olakšali roditeljima boravak djece u vrtićima Grad Vinkovci sufinancira cijenu boravka – 48% mjesečne ekonomske cijene za prvo dijete, za drugo dijete 64% cijene te za treće i svako slijedeće dijete smješteno u vrtiću 92% ekonomske cijene. Prema Odluci o Socijalnoj skrbi Grada Vinkovaca za 2020. godinu  iznos cijene koju plaćaju roditelji se umanjuje za 30 % ako prihod po članu kućanstva ne prelazi iznos od 1.500 kuna čime je cenzus u odnosu na prošlu godinu povećan za 300 kn. Također, temeljem Odluke o socijalnoj skrbi od plaćanja dječjeg vrtića oslobođena su djeca s poteškoćama u razvoju, djeca iz udomiteljskih obitelji, djeca žrtve obiteljskog nasilja i djeca bez oba roditelja.

Završena je i energetska obnova tri objekta vrtića: Pčelica, Stribor i Budućnost projekti vrijednosti gotovo 5 milijuna kuna, čime su uvjeti boravka djece u vrtićima kao i uvjeti rada odgajateljica i ostalog vrtićkog osoblja znatno poboljšani. Kod ostalih vrtića planiramo manje zahvate sanacije i adaptacije objekata, uključujući i igrališta. I naravno Izradili smo projekt modularne  izgradnje jednog potpuno novog objekta vrtića Vladimir Nazor kapaciteta 200 djece na mjestu istoimenog već postojećeg vrtića budući je riječ o najstarijem objektu.

Svakako je još puno posla pred nama osobito što se tiče cijena vrtića u  pripremi je model koji će biti predstavljeni javnosti, a primjenjiv od iduće godine. Naravno i dalje ćemo ulagati u dodatne programe i opremanje. Osobito smo ponosni da već drugu pedagošku godinu osiguravamo pomoćnike u vrtiću koji pomažu integraciji djece s posebnim potrebama u redovite odgojne- obrazovne skupine. Prvu godinu imali smo 4 pomoćnika, sada je to 6 pomoćnika.

U tijeku je upravo anketa o potrebama i željama građana kad je u pitanju rani odgoj i obrazovanje kako bi dobili smjernice i  pripremili se za nadolazeće programe i projekte koje ćemo imati mogućnost financirati što iz vlastitih  što  iz drugih izvora. „Uvijek volim istaknuti da je ulaganje u djecu jedino sigurno ulaganje koje se vraća kroz budućnost“, kaže gradonačelnik Ivan Bosančić.

DZS: Najveći rast vrtićanaca prošle godine u Ninu i Rijeci

Državni zavod za statistiku objavio je nedavno podatke o broju upisane djece u vrtiće i škole u prošloj školskoj godini, 2019./2020., a koji i dalje oslikavaju lošu demografsku sliku i minus na svim poljima. U vrtićima je, tako, lani bilo 253 djece manje nego godinu ranije, u osnovnim školama 513, a u srednjim čak 2.196 učenika manje nego godinu ranije.

Pa ipak, brojke nisu svugdje negativne. Dapače, u 66 gradova u vrtiće je ove godine upisano više djece nego lani, kad su osnovne škole u pitanju u plusu je su 44 grada, a više srednjoškolaca nego lani ima 26 gradova.

Najveći rast broja upisane djece u vrtiće, čak 109,26 posto, bilježi Grad Nin u kojemu je tako prošle godine u vrtiće upisano 113 djece, dvostruko više nego godinu ranije kad su imali 54 vrtićanaca.

Gledajući postotni rast, slijede Obrovac, Otočac i Kutjevo sa preko 30 posto vrtićanaca više nego godinu ranije, te Buzet, Pleternica, Knin, Pakrac i Vrlika sa rastom od preko 20 posto. U top 10 gradova s najvećim rastom broja vrtićanaca je još i Opuzen u kojemu je lani u vrtiće upisano 19,35 posto djece više nego godinu ranije.

Gledano u apsolutnim brojkama, najveći rast ima Rijeka u kojoj je lani u vrtiće upisano 95 djece više nego godinu ranije, na drugom je mjestu Čakovec sa 93 vrtićanaca više, u Koprivnici ih je upisano 86 više nego godinu ranijem u Karlovcu 84, a u Vinkovcima 82. U top 10 su još Kutina, Knin, Nin, Buzet i Vukovar.

Penava: I ove godine bilježimo veći broj upisane djece, svima smo osigurali mjesto

‘S velikim zadovoljstvom mogu reći kako i ove godine ponovno bilježimo porast upisane djece u vrtiće. U Dječji vrtić Vukovar 1 u novu pedagošku godinu upisano je 116 djece, tako da je u taj vrtić upisano ukupno 592 djece u redovan program u 26 odgojnih grupa. Uz njih još 30 djece je upisano u obvezni program predškole, koji predviđa obveznih 250 sati. U Dječji vrtić Vukovar 2 u novu je pedagošku godinu upisano 43 djece, tako da ih ukupno u novoj pedagoškoj godini ima 174 u 9 odgojnih skupina. U program predškole upisano je 7 djece. Grad Vukovar je jedan od rijetkih gradova u Republici Hrvatskoj koji gotovo uopće nema neupisane djece. Nekolicina je na čekanju, ali i to samo u slučaju kad su roditelji nezaposleni te su kod kuće. Također i financijska izdvajanja Grada Vukovara kontinuirano kroz godine su sve veća i veća, cijena vrtića za roditelje se nije mijenjala već cijelo desetljeće, a teret novih troškova preuzima Grad Vukovar kao osnivač. Ekonomska cijena 10-satnog programa Dječjeg vrtića iznosi 1400 kuna od čega roditelji po djetetu plaćaju 490 kuna, a Grad Vukovar 910 kuna’, kaže nam  gradonačelnik Ivan Penava podsjećajući kako je Grad Vukovar uložio i u novu centralnu kuhinja za gradske vrtiće te je i ove godine osigurao šest asistenata za djecu kojima su potrebni.