Naša najnovija analiza – podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna gradova u 2021. pokazuje da je najviše proračunskih sredstava za sport po stanovniku izdvojio Vukovar, pa Varaždin i Petrinja… Najvećim udjelom izdvojenih ‘sportskih’ sredstava iz proračuna u istoj godini može se pohvaliti Varaždin, ispred Siska i Sinja… U odnosu na 2020. za sport su 12 mjeseci iza nominalno najviše sredstva povećali Slavonski Brod, Split i Vukovar, a postotno Benkovac, Novalja, Hvar…

U čitavom nizu analiza rada i uspješnosti lokalnih vlasti koje kontinuirano provodi portal gradonačelnik.hr, rekapitulirajući konkretne učinke i način trošenja proračunskog novca lokalnih samouprava, ovaj put smo istražili koliko su sredstava hrvatski gradovi u 2021. iz ukupne proračunske bilance izdvojili na svom području za financiranje – sporta.

Ništa čudno, on je u RH već desetljećima iznimno važan segment društvenog života, ali nažalost počesto i segment o kome se još uvijek vrlo rijetko strateški i cjelovito promišlja. Premda, i kod nas se taj pomalo usporeni institucionalni pogled na sport koji definitivno inspirira pojedince, itekako utječe na stvaranje zajedništva i dotiče cijelu naciju (dostatno se prisjetiti kolektivnog ponosa u postignućima naših ekipnih – Vatreni, Pakleni… – i individualnih sportaša), a bio je i ostaje najbolji medij promocije, koji poprilično osigurava prepoznatljivost zemlje i njenih administrativnih dijelova – ubrzano mijenja.

Uostalom, bavljenje sportom ima ne samo čisto rekreativnu, već i veliku zdravstvenu i odgojnu  ulogu, posebno kod mladih ljudi, donosi brojne fizičke i mentalne prednosti – od prevencije bolesti do razvijanja kreativnosti, komunikacije, odgovornosti, radnih i životnih navika, solidarnosti, tolerancije i uzajamnog uvažavanja. A da je sport važan i za boljitak društva ukazivao je davno i Pierre de Coubertin, otac modernih Olimpijskih igara…

Da je sport izuzetno važan za hrvatsko gospodarstvo, država sve više prepoznaje sredstvima iz državnog proračuna. Naime, dok su 2016. ona iz nacionalnog proračuna iznosila 23 milijuna eura, danas je to oko 80 milijuna eura. Prema podacima Eurostata, oko 1,6 posto hrvatskog BDP-a dolazi iz industrije sporta, a na jedan uloženi euro putem sportskih natjecanja može se zaraditi četiri, rečeno je nedavno i na konferenciji “Sport – velika prilika hrvatskog gospodarstva”.

Dokazana sinergija turizma i sporta i formalno se potvrdila kroz formiranje zajedničkog ministarstva, prvi puta su osigurana i sredstva za sport, odnosno za sportsku infrastrukturu kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, te kroz višegodišnji financijski okvir, novim zakonom uvodi se i kategorizacija sportova, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima i trajna naknada za trenere osvajače medalja, počinje ulaganje i u sportske građevine od nacionalnog interesa za koje je već osigurano 27 milijuna eura, a sve jedinice lokalne samouprave trebaju pripremiti projektnu dokumentaciju i imati spremne građevinske dozvole, elaborate i javljati se na natječaje koje će raspisivati Ministarstvo turizma i sporta…

Kao u puno navrata prije, analiziramo smo podatke Ministarstva financija o izvršenju proračuna, pa dok čekamo podatke za 2022., naša analiza se odnosi na godinu ranije, a navedeni podaci pokazuju kako su za sport i rekreaciju svojih građana otprilike podjednako ulagali ‘morski’ i ‘kontinentalni’ gradovi, pri čemu su ipak mali i srednji gradovi u odnosu na velike – koji su razumljivo prednjačili u apsolutnim iznosima – izdvajali nešto više sredstava prema udjelu iz vlastitih proračuna.

Uz to, zanimljivim se pokazuje i da je tek devet gradova za ovu stavku u 2021. uložilo više od deset posto svog godišnjeg proračuna, a niti jedan preko 15, što se logično može možda tumačiti i tada aktualnim pandemijskim razlozima (manje sportskih aktivnosti i manifestacija, preusmjeravanja sredstava iz sporta kao potpora za neka druga ugrožena proračunska područja…).  Između 5 i 10 posto izdvojio je 31 grad, a njih najmanje 20 ispod 2 posto proračuna. Gledajući, pak, izdvajanja „per capita“, pet gradova je prosječno po stanovniku u sport usmjerilo 1.000-1.500 kuna, ravno 20 između  500 i 1.000, a barem osam gradova čak ispod 100 kuna…

U promatranom razdoblju, za sport je po stanovniku najviše izdvojio Grad Vukovar, 1.257 kuna ‘per capita’. Iznad tisuću ‘sportskih’ kuna po glavi stanovnika imali su još samo Varaždin (1.229 kuna), Petrinja (iako uz otegnutu okolnost katastrofalnog potresa koji je taj grad i okolicu zadesio koncem 2020. godine- 1.209 kuna), Novigrad (1.061 kuna) i Sisak (s istovrsnim utegom razarajućeg potresa- 1.038 kuna), a među 10 najizdašnijih u toj rubrici su se smjestili i:  Crikvenica (998 kuna), Vodice (906 kuna), Poreč (817 kuna), Hvar (707 kuna) i Rijeka (656 kuna).

Po ukupnom postotnom izdvajanju za sport iz Proračuna u vrhu se našao Varaždin, koji je za tu granu osigurao 13.51 posto sredstava, ispred Siska sa 13.12 posto proračunskog udjela, zatim Sinj (11.69 posto), Vodice (11.04), Petrinja (10.46), a pozicije u Top 10 zauzimaju i Ivanić-Grad, Lepoglava, Zabok, Vukovar i Đakovo, od 8.97 do 10.42 posto izdvajanja…

Listu onih koji su u 2021. povećali u postotku svoja ulaganja u sport u odnosu na 2020. predvodi Grad Benkovac, s popriličnih 667.87 posto rasta proračunskih izdvajanja. Nešto niži postotak bilježi za njim Novalja (660.53 posto), zatim Hvar (443.27 posto) i Krapina (352.27 posto), a Ludbreg (269.67 posto) zaključuje pet gradova s preko 200 posto povećanja. U 10 vodećih, između 103.13 i 174.64 posto su isto tako i: Ozalj, Slavonski Brod, Rab, Vodice i Popovača. Unatoč i usprkos epidemiološkim neprilikama 92 grada su ipak imala povećanje izdvajanja, dok su s negativnim trendom bila – 34 grada.

Istovremeno, Slavonski Brod, je pak, prednjačio prema nominalnom rastu izdvajanja za sport u 2021. u odnosu na 2020. sa 17.274.105 kuna, ispred najbližih u poretku Splita (17.174.755 kuna) i Vukovara (14.520.791 kuna). Tu su u vrhu još i Rijeka (6.379.691 kuna), Pula (6.249.800 kuna), Varaždin (5.582.536 kuna), Krapina (4.602.407), Vodice (4.055.596 kuna), Ivanić-Grad (3.551.272) i Đakovo (3.298.295 kuna). Rast iznad 10 milijuna kuna imala su tri grada, njih točno 30 je postiglo povećanje između 1 milijun i 10 milijuna, 58 ih je evidentiralo porast od 10.000 do 1.000.000 kuna…

Najviše su ukupne iznose za sport u 2021. godini dakako izdvojili najveći i veliki gradovi, s najvećim i visokim proračunskim brojkama, pa je tako Grad Zagreb za svoje sportaše i sportašice, kao i ukupan razvoj sporta, iz gradske blagajne „uplatio“  449.361.381 kunu, Split -104.575.272 kune, Rijeka – 70.771.475 kuna, Varaždin- 53.812. 719 kuna, Osijek – 42.482.260 kuna… (P.Livajić)

Vukovar: U prioritet postavili sport djece i mladih, ali i rekreativni sport građana…

Grad Vukovar zauzeo je poziciju No1 u našoj analizi kada je riječ o “per capita” izdvajanju za sport u 2021. (1.257.17 kuna). U samom vrhu, ili pri vrhu i je i prema udjelu izdvajanja iz Proračuna (10.04 posto), ali prema pozitivnom trendu povećanja izdvajanja u 2021. u odnosu na izdvajanja za sport iz Proračuna 2020. (+14.520.791 kuna)…

Sport je uvijek bio sastani dio svakodnevnog života Vukovara, stoga Grad Vukovar intenzivno radi na ulaganjima u poboljšanje sportske infrastrukture na području grada, kako za rekreativce tako i za one koji se profesionalne bave sportom, a jednako tako, svojim sredstvima redovito pomaže sportske udruge i klubove u organizaciji raznih aktivnosti, ali i njihovom redovnom djelovanju koje naš grad obogaćuje raznim sportskim manifestacijama.

-Ta 2021. godina po pitanju ulaganja u sportsku infrastrukturu vrlo nam je značajna jer je to godina kad je završen veliki kapitalni projekt – izgradnja novog, modernog, atletskog stadiona čije zdanje je danas na ponos našeg grada. Taj projekt bio je dio Intervencijskog plana Grada Vukovara te je njegova vrijednost bila nešto više od 12 milijuna kuna, a sufinanciran je sredstvima EU i Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Gradski stadion s kvalitetnom atletskom stazom ima tribine od 186 sjedećih mjesta te je sada to kompleks u vidu modernog atletsko-nogometnog stadiona s pomoćnim igralištem uz koje je izgrađen i parking za osobne automobile i autobuse, riječ je o suvremenom spoju sportskih sadržaja za profesionalnu djelatnost i rekreaciju- ističu iz Grada.

Također, 2021. krenula je i izgradnja novog, natkrivenog boćališta – jedinog takvog u Vukovarsko-srijemskoj županiji čija vrijednost je bila preko 1,5 milijuna kuna. Tako sada u sklopu Športsko-rekreacijskog centra Lijeva bara Vukovar postoji boćalište koje udovoljava svim uvjetima potrebnim za održavanje velikih državnih natjecanja, a lokalni boćarski klubovi svakodnevno uživaju u njemu provodeći vrijeme uz boćanje, dopunjuju nam.

Uz ova dva velika projekta, 2021. godinu obilježila je i sanacija boćališta u Ulici Dragutina Renarića što je bilo na korist rekreativaca koji se u tom dijelu grada bave boćanjem, učinjene su određene sanacije i na stadionu HNK Mitnica, a novom sportskom opremom opremljena je i Sportska dvorana Borovo naselje, koja od ove godine nosi naziv „Danijel Rehak“.

Također, na području grada ugrađene su i sprave za vanjska igrališta, osigurano je i klizalište za zimske mjesece, a podršku su redovno davali i sportskim klubovima na području grada te Javnoj ustanovi „Sportski objekti Vukovar“.

U 2022., kao i u 2023. godini nastavljeno je redovito financiranje sportskih aktivnosti na području grada, sanacija sportskih igrališta, modernizacija Sportske dvorane „Danijel Rehak“ u Borovu naselju koja je energetski obnovljena, a kao i svake godinu, veliku popularnost je uživalo klizalište, dok je u narednom razdoblju u planu izgradnja tenis dvorane u Borovu naselju, te je u sklopu projekta „Adica“ predviđena izgradnja adrenalinskog parka i zip-linea koji će doprinijeti ponudi grada Vukovara, njegovoj sportskoj atraktivnosti i dodatno ga unaprijediti na karti turističkih destinacija, rekreacije i sporta.

-Vukovar je uvijek bio grad sporta, dobrih sportskih aktivnosti i sjajnih sportaša. S ciljem da svim građanima omogućimo visoku kvalitetu življenja u našem gradu, ali i s naglaskom na dobrobit koju sport čini za naše tijelo i um, u sportsku infrastrukturu na području našeg grada izdvajamo značajna sredstva te smo također uvijek vjeran suradnik našim sportskim klubovima i udrugama u organizaciji aktivnosti i promociji sporta. U ovom pogledu prioritet nam je uvijek sport djece i mladih, ali i rekreativni sport građana. U 2021. godini možemo se pohvaliti završenim velikim kapitalnim projektom vrijednim preko 12 milijuna kuna, sufinanciranim sredstvima EU i FORGV-a, a to je novi, moderan gradski stadion u samom središtu grada, ali i novim natkrivenim boćalištem koje je jedino takvo u našoj županiji. Vukovarsko plivalište tijekom cijele godine središte je sportskog života, a na njemu svoje pripreme često odrađuju razne plivačke ekipe i reprezentacije. Uskoro nas očekuju novi projekti poput izgradnje tenis dvorane te novog adrenalinskog parka u Adici. Početkom svake godine nagrađujemo najuspješnije vukovarske sportaše te nam je uvijek drago vidjeti da veliki broj mladih Vukovarki i Vukovaraca svoje slobodno vrijeme posvećuje sportu, a nisu daleko ni oni stariji koji prakticiraju rekreativne sportske aktivnosti. Vukovarci vole sport i aktivan način života, stoga i mi kao gradska uprava razmišljamo u tom smjeru. Izuzetno mi je drago kako smo prepoznati i na ovom području, a ovo visoko mjesto dodatan nam je motiv i poticaj za daljnji napredak i rast- rekao nam je gradonačelnik Ivan Penava.

Varaždin: Grade tribinu u Hrašćici, uređuju skale park, priređuju međunarodna natjecanja…

Grad Varaždin u samom vrhu provedene analize portala, našao se prvenstveno najvećim udjelom izdvajanja za sport iz Proračuna 2021. (13.51 posto), ali i visinom iznosa izdvajanja za istu namjenu prema broju stanovnika (1.229,11 kuna)…

U 2021. godini sufinanciranje sportskih udruga Grada, održavanje sportskih građevina, djelovanje Zajednice sportskih udruga Grada Varaždin iznosilo je 10.835.000,00 kn + potpora vrhunskom sportu koji se odnosi na dodatne programe sportskih udruga i vrhunskih sportaša za ostvarene vrhunske rezultate, programe treninga i natjecanja u visini 1.000.000,00 kn, što je ukupno iznosilo -11.835.000 kuna.

Financiranje Javne ustanove Gradski bazeni Varaždin, Gradsko kupalište na Dravi i Sportsko rekreacijski centar Aquacity iznosilolo je, pak- 9.082.525 kuna, Gradsku sportsku dvoranu Varaždin kroz cijelu godinu koriste za programe treninga i natjecanja u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima sportske udruge Grada Varaždina. Gradska sportska dvorana Varaždin  – Javno privatno partnerstvo, za što se izdvoilo- 16.462.350 kuna.

Sveukupna ulaganja u sport u 2021. godini iznosila su- 37.379.875 kuna…

Izvršene investicije na sportskim građevinama iznosile su- cca 1.500.000 kuna.

Iste godine su priređena i međunarodna sportska natjecanja:  Kvalifikacijska utakmica za „FUTSAL EURO 2021“ Hrvatska –  Albanija – ožujak, Rukometna utakmica seniorskih reprezentacija Hrvatske i Slovačke – travanj, Pannonian Challenge – međunarodno natjecanje u Olimpijskoj disciplini BMX i Skate – svibanj, Obilježavanje Svjetskog dana Yoge – lipanj, Europsko stolnotenisko prvenstvo za kadete i juniore – srpanj, Europsko rukometno prvenstvo za kadete – kolovoz, Svjetski stolnoteniski turnir za juniore i kadete – kolovoz, Biciklistička utrka kroz Hrvatske „CRO RACE 2021“ rujan i Međunarodni turnir u karateu za mlađe dobne skupine – prosinac.

U 2022. i iznos za sufinanciranje sportskih udruga Grada Varaždina, održavanje sportskih građevina, djelovanje Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina iznosio je 12.485.000 kuna.

Financiranje Javne ustanove Gradski bazeni Varaždin, Gradsko kupalište na Dravi i Sportsko rekreacijski centar Aquacity bilo je u visini 11.252.064 kuna…

Financiranje Gradske sportske dvorane Varaždin  – JPP, troškovi iznosili su- 16.400.000 kuna.

Gradsku sportsku dvoranu Varaždin kroz cijelu godinu koriste za programe treninga i natjecanja u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima sportske udruge Grada Varaždina, pa su sveukupna ulaganja u sport u 2022. godini  bila – 40.137.064 kuna.

U promatranom razdoblju za 2022., za sport po stanovniku izdvojeno 1.003 kuna ‘per capita’.

Izvršene investicije na sportskim građevinama u 2022. godini iznosile su- cca 900.000 kuna.

I 2022. održana su različita međunarodna sportska natjecanja: Organizacija Novogodišnje utrke-siječanj, Međunarodni Indoor turnir u basebalu za mlade-ožujak, Rukometna utakmica seniorskih reprezentacija Hrvatske i Finska , kvalifikacije za EP -travanj, Europsko i svjetsko prvenstvo u Karate Shito Riyu – lipanj, Međunarodni skakački miting na Korzu-lipanj, Zlatna Europska liga u odbojci – lipanj, Obilježavanje Svjetskog dana Yoge – lipanj, Svjetski stolnoteniski turnir za juniore i kadete – kolovoz, Svjetsko ekipno prvenstvo u Disc golfu-kolovoz, Pannonian Challenge – međunarodno natjecanje u Olimpijskoj disciplini BMX i Skate – svibanj, Međunarodno natjecanje u plesu-prosinac, Međunarodni turnir u karateu za mlađe dobne skupine – prosinac i Međunarodni turnir u rukometu za mlađe dobne kategorije-prosinac.

U 2023. godini planirani iznos za sufinanciranje sportskih udruga Grada Varaždina, održavanje sportskih građevina, djelovanje Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina iznosi 1.725.670 eura, za financiranje Javne ustanove Gradski bazeni Varaždin, Gradsko kupalište na Dravi i Sportsko rekreacijskog centra Aquacity 1.753.590 eura, dok za Gradsku sportsku dvoranu Varaždin  – Javno privatno partnerstvo iznosi cca 2.400.000 eura.

Planirana sveukupna ulaganja u sport u 2023. godini iznositi će 5.879.260,00 EUR-a /42.490.000 kn/, što bi po stanovniku bilo 147 EUR-a (1.102 Kn) ‘per capita’. Izvršene investicije na sportskim građevinama u 2023. iznose cca 60.000 eura, a odnosi se na postavljanje solarnih elektrana na Sportskoj dvorani Varaždin u Graberju i Srednjoškolac.

-Planirane investicije na sportskim građevinama u 2023/2024. godine iznose cca 790.000 eura a odnose se na izgradnju natkrivene tribine na nogometnom igralištu u Hrašćici, uređenju klupskih prostorija, svlačionica i sanitarnih čvorova na nogometnim igralištima u Biškupcu i Kućanu, sanaciji Skate parka i zamjeni cerade na Balonu u dvorani Varaždin u Graberju. Preostale aktivnosti u programu javnih potreba u sportu i rekreaciji do kraja godine su u vrijednosti cca 170.000 eura, a odnose se na preoblikovanje N.K.Varaždin u sportsko dioničko društvo, organizaciju Svjetskog prvenstva u combat savate boksu i rukometu – napominje nam gradonačelnik Neven Bosilj i Gradska uprava.

Međunarodna sportska natjecanja održana i planirana u Varaždinu u 2023. godini su:  Organizacija Novogodišnje utrke-siječanj, Međunarodni Indoor turnir u basebalu za mlade-ožujak, Dvoransko prvenstvo Hrvatske u streličarstvu, ožujak, Pojedinačno i ekipno prvenstvo Hrvatske u trailu, travanj, Organizacija Svjetskog prvenstva u kuglanju-svibanj, Međunarodni skakački miting na Korzu-lipanj,Obilježavanje Svjetskog dana Yoge – lipanj, Varaždin Throwdown – međunarodno CrossFit natjecanje, lipanj, Organizacija Svjetskog prvenstva u Combat savate boksu-srpanj, Svjetski stolnoteniski turnir za juniore i kadete – kolovoz, Organizacija Svjetskog prvenstva u rukometu za kadete-kolovoz, Međunarodno natjecanje u Olimpijskoj disciplini BMX i Skate – rujan, Međunarodno natjecanje u plesu-prosinac i – Međunarodni turnir u karateu za mlađe dobne skupine – prosinac.

-Planirane aktivnosti u sportu i rekreaciji u prvom kvartalu 2024. godine godine su otvaranje „Muzeja za poluvrijeme“ u GSD Varaždin sa zbirkama muzejskih predmeta od Artura Takača i Varaždinskog sporta, organizacija Europskog prvenstva  u streličarstvu i Davis cup susreta, ukoliko ćemo biti domaćini – dodaju iz Grada Varaždina.

Slavonski Brod: Podupiru svoje sportašice i sportaše, drže ih najvećim promotorom grada

Grad Slavonski Brod visoko mjesto u našoj analizi zaslužio je trendom povećanja izdvajanja koji je imao najviši nominalni u RH 2021. u odnosu na 2020. Plus je iznosio popriličnih – 17.274.105 kuna (11.358.587-28.632.692)…

Konkretno, Grad Slavonski Brod, zajedno sa svojim proračunskim korisnicima, tijekom 2021. godine za sport i rekreaciju izdvojio je dakle blizu 30 milijuna kuna. Spomenuti iznos uložen je za aktivnosti namijenjene promicanju sporta i sportske rekreacije, provedbi sportskih aktivnosti osoba s invaliditetom, razvoju sporta kod djece i mladeži te razvoju vrhunskog sporta.

-Osim navedenog, značajna financijska sredstva tijekom 2021. godine uložena su u rekonstrukciju Sportsko-rekreacijskog centra Klasije, a koja je obuhvatila radove na izgradnji dva sportska malonogometna igrališta s umjetnom podlogom ukupne površine 2.208 m2 te postavljanje nove rasvjete, zaštitne mreže, novog sustava odvodnje kao i izgradnju nove istočne tribine- navode iz Grada.

Nadalje, tijekom promatranog razdoblja obnavljao se i stadion kraj Save, te je 2021. godine, naime, dovršena izgradnja nove istočne tribine, izgrađeni su novi pomoćni tereni s umjetnom podlogom, a istovremeno je krajem godine započela izgradnja nove južne tribine koja je do danas poprimila svoj novi i konačan izgled. U sklopu nove južne tribine nalaze se svi sadržaji koji su nužni za funkcioniranje jednog nogometnog stadiona; svlačionice za igrače, prostori za sudce, delegate, doping kontrole, sanitarije, VIP lođa s lounge prostorom s popratnim sanitarijama i servisnim prostorima, prostor za trening igrača i teretanu, sobu za liječnika, caffe bar za posjetitelje, soba hitne pomoći, prostor za prodaju karata, klupske prostorije i uredske prostorije sa servisnim prostorima i sanitarijama te prostor za komentatore i medije. Za VIP gledatelje predviđeno je 120 mjesta sa zatvorenim lounge prostorom u pozadini. Gledateljima je predviđeno 1400 sjedećih mjesta (ne uključujući VIP) te 6 mjesta za osobe s invaliditetom, napominju nam.

Istovremeno nekako, gotovo 4 milijuna kuna utrošeno je na obnovu sportskih objekta koja je obuhvatila građevinsko-obrtničke radove u prostorijama Nogometnog kluba Podvinje, nadogradnju postojećeg skate parka, postavljanje novih fitness sprava na nekoliko lokacija diljem grada, izgradnju sportskog igrališta u Ulici Josipa Lovretića i sl.

-Spomenuta ulaganja tijekom 2021. godine nisu izuzetak jer Grad Slavonski Brod kontinuirano ulaže u sport i sportsku infrastrukturu svjestan činjenice kako su naše sportašice i sportaši najveći promotori Slavonskog Broda kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. S obzirom da je najtrofejniji sport u Slavonskom Brodu kajak i kanu, 2019. godine izgradili smo novi sportski objekt u kojemu su osigurani moderni i kvalitetni uvjeti za bavljenje kajakom i kanuom. O kakvom se kvalitetnom objektu radi, ali i koliko su ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu u Slavonskom Brodu velika, svjedoči i podatak da smo protekloga tjedna bili domaćini Europskog prvenstva u kajak-kanu maratonu. U našem je gradu, naime, boravilo više od 500 sportaša iz 26 europskih država. Svi su oni ostali pozitivno iznenađeni našim čitavim sportskim kompleksom koji se nalazi na Vijušu; od sportske dvorane, do stadiona kraj Save, zgrade za kajak-kanu klubove, gradskih bazena (unutarnji i vanjski bazeni) pa do skate parka koji je također nedavno obogaćen novim sadržajima. Naravno, ne zaboravljamo niti na naše građane i na njihovu potrebu za rekreacijom i sportskom aktivnošću pa smo tako na više od 16 gradskih lokacija postavili sprave za vježbanje na otvorenom. Naravno, ne mislimo stati s daljnjim ulaganjima u sport jer nas očekuje nastavak obnove našeg Sportsko-rekreacijskog centra Klasije kao i brojnih drugih projekata s područja sporta- poručio nam je gradonačelnik Mirko Duspara.