Protokol danas zaista nije samo pitanje ceremonijalnih zakonitosti već ophođenje u svim službenim situacijama. Moglo bi se bez problema reći da je veliki dio protokola i klasično pitanje bontona, no ono u potpunosti nadrasta samo uglađeno ophođenje prema drugima.

Još uvijek traju rasprave da li je protokol dio odnosa s javnošću ili ne. Kako se radi zapravo o pravilima komuniciranja između institucija ili pojedinih visoko rangiranih dužnosnika – on je sigurno jedan dio PR-a.

Poštivanje protokolarnih pravila dobro je bilo poznato u diplomaciji Dubrovačke Republike, a već početkom 18. stoljeća postojala je i Knjiga ceremonijala, koja je uključivala sva važna pravila službenih odnosa i javnih istupa u Dubrovačkom Republici.

Koliko god to danas izgledalo komplicirano, pravila protokola važna su za sve razine vlasti bez obzira radi li se o općini, gradu, županiji ili nacionalnoj razini. Sve više jedinica lokalne i područne samouprave sudjeluje u međunarodnim projektima i asocijacijama u kojima se mora poštivati određeni red obraćanja gostima, sjedenja ili pozdravljanja. Ukoliko ga narušite možete u najmanju ruku ispasti nepristojni, a nisu nepoznate i situacije pravih diplomatskih gafova koji mogu eskalirati i u ozbiljan sukob. Teško da se to može dogoditi u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, ali je nužno da osnovna pravila protokola znaju svi, bez iznimke.

Protokol danas zaista nije samo pitanje ceremonijalnih zakonitosti već ophođenje u svim službenim situacijama. Moglo bi se bez problema reći da je veliki dio protokola i klasično pitanje bontona, no ono u potpunosti nadrasta samo uglađeno ophođenje prema drugima.

Jasno je da poštovanje pravila zapravo služi iskazivanju poštovanja, a odstupanja koja se pojavljuju mogu jako puno reći o pozadini cijelog odnosa.

Ukoliko organizirate neki službeni posjet, protokol se proteže kroz gotovo svaki element u provedbi. Od prijedloga pozdrava, obraćanja, izmjene poklona do konkretnih pravila vezanih za postavljanje zastava u prostoru ili sjedenja za obrokom. Pravila se kompliciraju ukoliko se radi o bilateralnim ili međunarodnim sastancima pa je dobro znati osnovne postulate.

Ukoliko se dakle nalazite u ulozi domaćina osnovni postulat pristojnog ponašanja je uvažavanje. Poslušajte prijedloge gostiju, probajte im udovoljiti i pripazite na različitosti u kulturnom krugu iz kojeg dolaze.

Iako postoje velike nijanse načelno moramo znati da se muška osoba predstavlja ženskoj osobi osim kada je ženska osoba hijerarhijski više pozicionirana od muškarca. Mlađa osoba predstavlja se starijoj što je i prema opće prihvaćenim pravilima pristojnog ponašanja osnovna zakonitost. .

Kod oslovljavanja je važno da znate titulu osobe s kojom komunicirate.

Tako se s gospodin / gospođa oslovljava inženjere, direktore, veleposlanike, doktore, dok se bez gospodin / gospođa oslovljava akademike, profesore, docente, primarijuse, ministre, barune, grofove, generale i ostale vojne činove. Tituliranje i oslovljavanje ovisi o kulturi, tradiciji i običajima pa je preporučljivo prije međunarodne korespondencije istražiti koji su prihvatljivi načini tituliranja i oslovljavanja. Pripazite i na rukovanje koje mora biti čvrsto, ali ne prejako te uz okretanje tijela prema osobi kojoj se predstavljamo.

Kada smo to savladali trebamo razmisliti i o odjeći, frizuri ili držanju.

U poslovnom okruženje te kod službenih događanja, prijema ili proslava za muškarce se preporuča odijelo u crnoj, sivoj ili tamnoplavoj boji, košulje dugih rukava bez intenzivnih boja i uzoraka.

Ispod košulje se preporučuje nositi uske bijele majice s kratkim rukavima (potkošulje se ne preporučuju zbog ocrtavanja rubova), duljina kravate ne smije dosezati ispod razine kopče remena, a igla za kravatu je u visini trećeg dugmeta košulje (brojano odozgo).

Za žene se preporučuju košulje nježnijih tonova, sakoi, kostimi neutralnih boja te haljine duljine do koljena.

Cipele moraju biti zatvorene, srednje visine potpetice (do 8 centimetara) ili ravne, a nakit koji se nosi treba biti u skladu s odjećom i jednostavan. Zabranjena je odjeća koja otkriva previše dekoltea, leđa, prsa, noge, stopala, trbuh ili donje rublje. Kosa može biti raspuštena ili podignuta, ali obavezno uredno ošišana i čista.

Naš izgled biti će prva poruka ljudima oko nas što mislimo o nekom događanju, osobi ili eventu. Nemojte to zaboraviti i ukoliko ne želite slijepo slijediti pravila – barem budite u skladu s ostalima kako se nemarnost ne bi pretvorila u nepoštovanje;))

*  Melita Pavlek je stručnjak za lokalnu demokraciju i razvoj, savjetnica za komuniciranje i NLP leadership praktičar. Uz bogato iskustvu u odnosima s javnošću i novinarstvu, dugo godina je bila aktivna u udrugama civilnog društva. U svojim predavanjima i edukacijama kombinira napredne tehnike leadershipa i coachinga.

Prethodni blogovi:

*Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima i blogovima objavljenima na portalu gradonačelnik.hr pripadaju autoru te ne predstavljaju nužno stavove uredništva.