U protekle tri i pol godine u Lipiku je  pokrenuto 47 projekata čija je ukupna vrijednost 392.3 milijuna  kuna. Realizirano je 28 projekata ukupne vrijednosti  62 milijuna kn, dok se provodi 19 projekata ukupne vrijednosti 330.3 milijuna kuna. Pokrenuto je 29 EU projekata, realizirano 12, ostali su u tijeku, sveukupna vrijednost pokrenutih i realiziranih iznosi 379.8 milijuna kn, a već realiziranih 55.8 milijuna kuna. 

Zadali su sebi postati središte umjetne inteligencije u Hrvatskoj i u skladu s time su napravili strateški plan razvoja od 2021. do 2027. Prvi korak koji su poduzeli jest pokretanje školovanja, odnosno osposobljavanja za – programere umjetne inteligencije, u šest mjeseci trajanja. Planiraju i pokretanje poduzetničkog inkubatora, ali i akceleratora umjetne inteligencije, a da su u tome pogodili potvrđuje izuzetan interes i podatak kako se na javni poziv za osposobljavanje programera umjetne inteligencije u vrlo kratkom roku odazvalo dvjestotinjak zainteresiranih s područja čitave RH, od Dubrovnika pa do Vukovara.

Tražimo li projekt koji zasigurno ulazi u red najatraktivnijih u zemlji, nema dvojbi kako su u Lipiku među najvećim favoritima. Idući korak koji bi trebao biti realiziran do 2023. predviđa adaptaciju i opremanje objekta u kojem će se pokrenuti Edukacijski centar umjetne inteligencije, što podrazumijeva pokretanje novih programa spomenute i srodnih edukacija, kao i pokretanje srednjoškolskog programa, pa bi u suradnji s Tehničkom školom Požega imali obrazovni program koji bi se najvjerojatnije odvijao u zgradi u kojoj je trenutno smještena Lipička razvojna i turistička agencija.

Treći, ujedno posljednji, korak odnosi se na – Izgradnju Nacionalnog centra umjetne inteligencije Lipik – National Artificial Intelligence Center Lipik (NAICL), svojevrsnog kampusa umjetne inteligencije čime bi Lipik u konačnici postao središte razvoja umjetne inteligencije u RH. Ovo je i najzahtjevniji korak, a njegovim ostvarenjem Lipik bi postao i sveučilišni grad. Dobio bi fakultet, poduzetnički akcelerator, veliki poduzetnički inkubator, kao i poslovno naselje koje bi gradili sami poduzetnici. Niz razgovora i konzultacija u ministarstvima i predstavnicima Vlade RH, potvrdili su da će NAICL ubrzo postati jedan od strateških projekata u Republici Hrvatskoj i da će se prva faza NAICL projekta financirati iz Europskih fondova u razdoblju 2021-2027.

Pod umjetnom inteligencijom podrazumijeva se područje računalne znanosti koje se bavi razvojem inteligentnih alata, poput aplikacija, strojeva ili aparata koji reagiraju i uče kao ljudi. Grad Lipik ima koncept prema kojem namjerava postati prvi centar za razvoj umjetne inteligencije, ne samo u našoj zemlji, nego i u europskom kontekstu, a ta vizija upravo postaje stvarnost, ističu iz Grada. Dodajmo tu i preko 3,5 milijuna kuna iz EU fondova za projekt uspostave digitalnog inovacijskog centra.

A sve je krenulo u 2013. kad je i osnovana Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o., čime su se stekli uvjeti za pokretanje i ostvarivanje niza uspješnih projekata. Tome u prilog govori i činjenica kako je unazad posljednjih nekoliko godina Lipik bio u samom vrhu povučenih sredstava iz fondova Europske unije po glavi stanovnika.

-To sve govori da smo prepoznali pravac kojim trebamo ići, odnosno kako razvijati svoj grad i gdje pronaći sredstva, odnosno modele i načine kako to postići. Samim ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju za to su se stekli uvjeti, a uvođenje novih tehnologija na područje Lipika jedan je od naših ciljeva kako bismo imali prvi centar i time postali središte razvoja umjetne inteligencije-  rekao je gradonačelnik Vinko Kasana.

Da je Lipik jednostavno prelijep, na prometnom položaju turističko-rekreacijskog centra neobično pogodan, arhitektura starih objekata atraktivna, i kad tome dodamo ljekovitu vodu, spektar medicinskih usluga, mogućnosti za lov i ribolov, rekreaciju, sport i zabavu dobili ste sve što treba imati jedno moderno turističko središte, znali su u Gradu Lipiku i prirodne pogodnosti uspješno nadopunjuju brojnim, naročito, razvojnim projektima.

Projekti vrijedni 392 milijuna kuna

U razdoblju od 2017. do kraja 2020. sveukupno je pokrenuto 47 projekata čija je ukupna vrijednost 392.3 milijuna  kuna. Realizirano je 28 projekata ukupne vrijednosti 62 milijuna kn, dok se provodi 19 projekata ukupne vrijednosti 330.3 milijuna kuna.

Pokrenuto je 29 EU projekata, realizirano 12, ostali su u tijeku, sveukupna vrijednost pokrenutih i realiziranih iznosi 379.8 milijuna kn, a već realiziranih 55.8 milijuna kuna.

Rast kvalitete života očituje se brojčano i rastom proračuna, koji se od 19 milijuna kn u 2016, preko 23.2 mil kuna u 2017., odnosno 31.1 u 2018. godini dizao do čak 44.4 mil kn (plus 43 posto) u 2019. godini. Lani je uz objektivne okolnosti bio 41.8 milijuna kuna.

Kao i svaki grad, i Lipik je osjetio posljedice korone, zbog smanjenja prihoda imali su rebalans u kojem su određene troškove umanjili. Prilikom sastavljanja proračuna za 2021. Grad Lipik se trudio da proračun bude uravnotežen, usmjeren u razvoj, ali i da bude socijalan. Nastavili su sa subvencijama koje su do sada davali. Pomažu osobama u teškom materijalnom položaju, mladim obiteljima, roditeljima novorođenčadi, poduzetnicima… Namjeravaju završiti energetske obnove društvenih domova (njih 5), provest će se velik dio aktivnosti projekta prekogranične suradnje Development through DIHS, završiti izgradnju infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Lipik II te će krenuti infrastrukturni radovi kroz projekt Terme Lipik. Trudili su se, ističu, pri sastavljanju proračuna, s obzirom na neizvjesnost koju nose nove porezne reforme, voditi računa o svakoj stavci i ne stopirati razvoj te se nadaju da će trenutna kriza uskoro završiti kako bi se svi skupa vratili normali. Usvojenim proračunom teškim preko 53 milijuna kuna – intenzivno se nastavljaju kapitalni projekti Terme Lipik, projektiranje Toplovoda, projekt poučnih staza i šetnica…

Važno je spomenuti da se ovim proračunom vodi briga i o socijalno potrebitim osobama za što su također planirana sredstva.

Za gospodarstvo u prošloj godini preko osam milijuna kuna a za obrazovanje i djecu 7,6 milijuna

U protekle tri godine Grad Lipik je poduzetnicima dodijelio ukupno 354.102 kune čime je financijski poduprto 22 poduzetnika; 2020. – 7 poduzetnika sa 104.523 kune, 2019. – 5 poduzetnika sa 77.587 kuna i 2018. – 10 poduzetnika primilo je potpore u iznosu 171.991 kuna. Proveo je i dio mjera potpore, a usvojena je i nova koja obuhvaća oslobođenje plaćanja komunalne naknade u 2020. svim obrtnicima i poduzetnicima koji imaju posljedice u poslovanju prouzročene pandemijom koronavirusa. Za ukupnu potporu gospodarstvu lani je iz proračuna izdvojeno 8.4 milijuna kuna.

U predškolski odgoj, obrazovanje i demografske mjere uloženo je 7.6 milijuna kuna. Tako se uz ostalo gradi dječji vrtić u Poljani, Grad Lipik financira nabavu radnih bilježnica i mapa za likovni odgoj osnovnoškolcima, učenike u OŠ Lipik dočekala je opremljena škola, na kojoj su postavljeni i solarni kolektori, travnato igralište, uredila se i terasa. Kreće novi EU projekt namijenjen pomaganju djeci s poteškoćama u razvoju te poticanju udomiteljstva  ‘Korak prema vama’ vrijednosti od skoro 5 milijuna kuna. Studenti primaju mjesečne stipendije, po 500 kuna. Pomaže se mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja, u 2020. je 12 obitelji iskoristilo priliku da ih Grad Lipik potpomogne kako bi došli do obiteljskog doma za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 352.870 kuna. To je druga godina provedbe programa financijskog potpomaganja mladih obitelji za što je u 2019. izdvojeno 267.000 kuna, a ukupni iznos istih potpora u posljednje dvije godine iznosi 619.870 kuna.

Gradonačelnik je najavio i da radi velikog interesa mladih obitelji, koje već imaju nekakvu nekretninu, Gradska uprava priprema i nacrt pomoći prilikom adaptacije nekretnina. Nezanemariv je i besplatan željeznički prijevoz umirovljenicima, a projektom ‘Mirovina nije za mirovanje’ žele proširiti socijalne usluge u zajednici i uključiti starije osobe u program aktivnog starenja. Kroz projekt ‘Zaželi i ti biti jedna od njih’, u vrijednosti od 2.661.700 kn obuhvatilo se zapošljavanje 30 žena za 240 korisnika usluga.

Gradit će se i dva nova teniska terena, vrijedna preko milijun kuna, kao prva od devet faza projekta Sportskog centra koji je dio vizije sportskog razvoja Grada. Kroz projekt Terme Lipik Grad Lipik također je predvidio obnovu tj. izgradnju kultnog teniskog terena ‘u žici’ sa svim pratećim sadržajima. Projekt Development through Digital Innovative Hubs in Gradiška, Daruvar, Lipik and Kotor obuhvaća obnovu  sportskog doma, Moto klubu Iohannites donirano je za provedbu projekta “Buz – Bajkeri u zajednici”1,4 milijuna kuna. Mladima Lipika se kroz projekt “Udruga Mladi Lipika – Aktivno uključivanje mladih u zajednicu kroz prizmu revitalizacije društvenog doma u Klisi”. Radi se o projektu sveukupne vrijednosti 1.632.399,71 kuna.

Projekt ‘Ergele Lipik – Rekreacijskog područja jezera Raminac u Lipiku’ uvršten je na listu strateških projekata koji će se financirati u okviru Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem, radi se o iznosu od 63.250.000 kuna. U Razvojni sporazum težak 88 mil kn, uvršten je i projekt Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije koji sadrži i izgradnji lipičkog toplovoda.

Prošle jeseni započeo se najveći infrastrukturni projekt ikad realiziran na gradskom području, vrijedan 192 milijuna kuna – ‘Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac’. Projekt Terme Lipik, za 73 milijuna kuna, obuhvaća izgradnju Vile Zinke – Vile dobre vode, obnovu perivoja, izradu interpretacijskog plana i knjige standarda za korištenje izgrađenih kulturnih i turističkih kapaciteta, projekt aglomeracije u vrijednosti 1.6 mil kn uključuje obnovu i zamjenu kanalizacijskog i vodoopskrbnog sustava.

Participativnim budžetiranjem u proračun je uvršteno 25 prijedloga vrijednih 9,5 milijuna kuna. Dosad su ovim putem ostvareni izgradnja odvodnje u naselju Gaj čija je vrijednost 5,5 milijuna kuna, izgradnja sustava vodoopskrbe u naseljima Gaj, Antunovac i Poljana ukupne vrijednosti 4,8 milijuna kuna, modernizacija ceste u Gornjem Čagliću vrijedna 600 tisuća kuna i izgradnja Trga hrvatskih branitelja koja je stajala 2,8 milijuna kuna.

U okviru projekta WIFI4EU osiguran je pristup internetu za građane i posjetitelje preko deset pristupnih točaka na javnim prostorima. Usvojen je Integrirani program obnove kulturne baštine Lipika, završena je energetska obnova i rekonstrukcija više društvenih domova: u Filipovcu, Klisi, Marinom Selu, Antunovcu, Breklinskoj i Brezinama.  Uređuju se poljski putevi i mjesna groblja, započela je i gradnja Spomen parka Domovinskog rata.

Grad Lipik još je četiri projekta kandidirao za financiranje kroz mehanizam za oporavak i otpornost, tu su izgradnja Sportskog centra u Lipiku (34 mil kn), objekt Doma zdravlja (17.5 mil kn), Interpretacijskoi centra Vila Savić (25 mil kn) i Edukacijski centar umjetne inteligencije Lipik (17.3 milijuna kuna)… (Pero Livajić)