U prvih šest mjeseci ove godine na građevinsku dozvolu u 33 grada koji se nalaze u sustavu e-dozvole čekalo se prosječno 28,6 dana, a prošle godine – zbog korone i lock-downa čekalo se punih 44,29 dana!

Brzina izdavanja građevinskih dozvola jedan od vrlo konkretnih pokazatelja efikasnosti gradskih uprava i vrlo bitan adut i kod privlačenja investitora, pa smo provjerili kakva je ove godine situacija s rokovima i koji su gradovi najbrži.

Prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva graditeljstva, prosječna dužina čekanja, odnosno izdavanja građevinskih dozvola u 33 grada koji su u sustavu e-dozvola  ove godine iznosi 29,6 dana.

Što se ove godine tiče, u čak 13 gradova na dozvolu se, tako, čeka više od mjesec dana, a u samo tri manje od 20 dana. Najbrže do dozvole dolaze investitori u Makarskoj u kojoj se čeka tek 10,75 dana. Rapidno je to ubrzanje u odnosu na prošlu godinu, u kojoj se u Makarskoj na dozvolu čekalo čak 51,91 dan, pa je Makarska ujedno i grad koji se najviše od svih ubrzao. Godinu ranije, 2019., u Makarskoj se na dozvolu čekalo 32 ,86 dana.

Drugi najbrži grad ove godine je Grad Labin, u kojem se na dozvolu ove godine čeka 17,57 dana, što je nevjerojatnih dva mjeseca manje nego što se čekalo lani (78,5 dana). U 2019. u Labinu se na dozvolu čekalo prosječno 32,36 dana.

Treći najbrži grad je Čakovec. Tamo se ove godine na dozvolu čeka u prosjeku 19,95 dana, lani se čekalo 30,45 dana, a u 2019. čekalo se samo 12,68 dana i Čakovec je tada bio drugi najbrži grad, odmah iza Dubrovnika.

Četvrti je Grad Bjelovar u kojem se na dozvolu čeka prosječno 21,18 dana, pet dana manje nego što se čekalo u prošloj godini u kojoj su u Bjelovaru uspjeli zadržati super prosjek od 26,58 dana i poziciju drugog najbržeg grada u zemlji, odmah iza Virovitice.

Na petom mjestu je Varaždin u kojem se ne dozvolu čeka 21,23 dana, šest manje nego u najsporijoj 2020. godini kada se čekalo 27,3 dana. U 2019. Grad Varaždin bio je pak treći najbrži grad, dozvole su izdavali u roku 14,1 dana.

U deset gradova u kojima se najbrže dobiva građevinska dozvola još su Kutina, Sisak, Rovinj, Vukovar i Samobor. (m.p.d.)

 

Virovitica, Bjelovar, Varaždin, Kutina i Poreč najbrži u uvjetima korone

Iako prosječni rok od 28,6 dana nije baš neki uspjeh ako uzmemo u obzir činjenicu da se prije dvije godine na dozvolu u prosjeku čekalo 27,5 dana, strašan je to napredak u odnosu na prošlu godinu kada se – očito zbog korone i lock-downa, čitav sustav dramatično usporio i prosječni rok izdavanja dozvola u gradovima pao na čak 44,29 dana. Samo pet gradova u prošloj je godini dozvole izdavalo u roku kraćem od mjesec dana, u njih 18 se čekalo preko 40 dana, a u četiri grada i preko 70 dana! Kakav je ovo kolaps najbolje govori podatak da je u 2019. godini samo devet gradova dozvole izdavalo u roku dužem od mjesec dana.

Gradovi koji su se najuspješnije uspjeli othrvati svim poremećajima koje je donijela pandemija i u ovoj kritičnoj godini uspjeli zadržati pristojnu brzinu izdavanja dozvola su Virovitica u kojoj se čekalo 20,82 dana, Bjelovar – 26,58 dana, Varaždin – 27,3 dana, Kutina – 27,83 dana i Poreč – 29,54 dana.

Čakovec: U vrhu po brzini i broju izdanih dozvola

Grad Čakovec treći je najbrži grad po izdavanju građevinskih dozvola u ovoj godini  – u prosjeku se čeka 19 dana, a iz godine u godinu raste broj riješenih predmeta i izdanih dozvola. U 2019. su tako izdali 622 akta za provođenje dokumenata prostornog uređenja, od čega 134 građevinske dozvole, 2020. izdano je 808 akata, od čega 149 građevinskih dozvola, a u prvih šest mjeseci ove godine 394 akta, od čega 70 građevinskih dozvola.

‘Grad Čakovec i Međimurska županija su sredina u kojoj se u usporedbi s ostalim dijelovima Hrvatske mnogo gradi i investira, a taj ciklus nije zaustavljen niti tijekom trajanja mjera ograničenja širenja virusa. Upravo zbog konstantnog priliva novih predmeta, zaposlenici gradske uprave koji se  bave izdavanjem dozvola za gradnju, naučeni su svoje zadatke odrađivati profesionalno i angažirano, vodeći računa o propisima i rokovima. No, neki zahtjevi su ili nedovoljno dorečeni ili manjkavi, zbog čega se u duže rješavaju. Tu je i razlog zbog čega je prosječno čekanje na rješavanje zahtjeva u 2020. godini trajalo 30,95 dana. U 2019. i ovoj godini zahtjeva čije je rješavanje zahtijevalo ponovno kontaktiranje stanki, bilo je manje, tako da je i prosječno vrijeme od predaje do izdavanja dozvole bilo kraće.
Inače, Grad Čakovec je stalno u nacionalnom vrhu kako po brzini izdavanja akata vezanih uz gradnju, tako i po njihovoj količini u odnosu na broj stanovnika’, kažu u čakovečkoj gradskoj upravi.

Bjelovar: Digitalizacijom povećavaju efikasnost i brzinu i šalju poruku investitorima gdje uložiti…

Grad Bjelovar, otkako mu je na čelu Dario Hrebak, bilježi konstantni napredak na svim poljima pa tako i u brzini izdavanja građevinskih dozvola. Sa 8. mjesta, na kojemu su bili 2019., popeli su se na 4., a u kritičnoj 2020. godini u kojoj su, zbog korone, svi drastično usporili izdavanje dozvola, Bjelovar se opet održao u samom vrhu i sa minimalnim usporavanjem od pet dana bili 2. najbrži grad po izdavanju dozvola. Raste i broj izdanih dozvola pa su ih 2019. izdali 184, 2020.  132, a u prvih 6 mjeseci 2021. – 98. U gradskoj upravi kažu kako su rezultati dobri zbog izuzetno dobre organizacije poslova izdavanja dozvola, velikog zalaganja i truda službenika koji rade na dozvolama te, naravno, iskustvo i stručnost. Naglašavaju i da u Gradu Bjelovaru na izdavanju dozvola rade trenutačno tri službenika, a to nije i jedini posao koji rade.

‘Stalna digitalizacija jedino je rješenje ne samo za Bjelovar nego i za Hrvatsku. Mi smo jedan od digitaliziranijih gradova u Hrvatskoj, digitalizirali smo postupak dobivanja stipendija, upisa u vrtiće, natječaje za udruge, a digitalizirano je izdavanje i građevinskih dozvola. I zato ne treba niti čuditi ovakav rezultat. Strašno je važna poruka da je Bjelovar zadnjih nekoliko godina od 127 gradova stalno među 4 grada po brzini izdavanja građevinskih dozvola. Jaka je to poruka prema investitorima koji odabiru gdje će ulagati svoju kunu. Šaljemo poruku da smo mala, brza i efikasna gradska uprava, lišena kriminala i korupcije, gdje se sve odvija brzo i transparentno za hrvatske prilike i gdje njihova kuna vrijedi više nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj. Nije ovaj rezultat došao preko noći, mi stalno radimo određene reforme u gradskoj upravi i unapređujemo je jer nam je ambicija postati najpoželjniji grad za investitore u Hrvatskoj. Ukidanjem prireza i poreza na potrošnju postali smo najveći hrvatski grad bez prireza. S druge strane prije nekoliko tjedana smo od države dobili 80 hektara državnog zemljišta, u neposrednoj blizini brze ceste do Bjelovara i cilj nam je u godinu dana napraviti najveću i najperspektivniju zonu u kontinentalnoj Hrvatskoj koja će uvjereni smo privući mnogobrojne investicije i otvoriti dobro plaćena radna mjesta. Vjerujem da će se tada isplatiti sav naš trud koji smo uložili u izgradnju Bjelovara kao grada prijatelja poduzetništva’, kaže gradonačelnik Dario Hrebak.

Varaždin: Ključni su dobra priprema i odgovorni službenici 

‘Gradskoj upravi Grada Varaždina cilj je da se vrijeme trajanja administrativnih procesa svede na najkraći mogući rok, a naši službenici su pristupačni i dostupni investitorima za sva pitanja. Prije nego što investitori podnesu zahtjev za ishođenje građevinske dozvole, informiramo ih o tome koja im je dokumentacija potrebna, rješavamo njihove eventualne nepoznanice koje se uglavnom odnose na usklađenost projekta s prostornim planovima i zakonom, a sve kako se kasnije u postupku ishođenja dozvole predmeti ne bi morali službeno vraćati na dopune i ispravke jer se time znatno produžuje postupak izdavanja dozvola’, kažu nam u gradskoj upravi Grada Varaždina, petog najbržeg grada po izdavanju dozvola.

‘Uvođenjem procesa digitalizacije kroz sustav eDozvole, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine osiguralo je važan sustav koji je također preduvjet što kraćeg izdavanja dozvola. 2019. godine u postupak izdavanja građevinskih dozvola uveden je i rok od 15 dana u kojem javnopravna tijela moraju potvrditi glavne projekte. Tom digitalnom sustavu su se brzo i efikasno prilagodila javnopravna tijela s područja Grada Varaždina gdje se čak i u roku kraćem od 15 dana izdaju potvrde na projekte (jedan od preduvjeta za izdavanje građevinske dozvole). No, važno je istaknuti i odgovorne službenike koji rade na postupku izdavanja građevinskih dozvola jer se predmeti odmah nakon podnošenja zahtjeva stavljaju u rad i započinje se s postupkom.

Dakle, objedinjavanjem tri  faktora – pristupačnost i komunikacija službenika, zakonski preduvjet te odgovornost službenika prema poslu koji obavljaju, Grad Varaždin se s pravom nalazi pri vrhu ljestvice hrvatskih gradova po brzini izdavanja dozvola. Grad Varaždin građevinske dozvole izdaje u prosjeku u roku od 21 – 23 dana. Postupak izdavanja građevinske dozvole nije samo izdavanje akta već predstavlja upravni postupak koji se sastoji od pregleda dokumentacije, postupka izdavanja nekoliko potvrda javnopravnih tijela na glavni projekt, sazivanje stranaka na uvid u spis predmeta i ostale radnje, stoga je svako izdavanje građevinske dozvole unutar 30 dana uspjeh’, ističu.

U Gradu Varaždinu su 2019. godine izdane 143 građevinske dozvole, 2020. godine njih 141, a u prvih šest mjeseci 2021. godine izdane su 82 građevinske dozvole.

‘Usprkos strogim mjerama vezanim uz COVID19, u najvećoj mjeri u 2020. godini, administracija Grada Varaždina bila je dobro organizirana te epidemiološke mjere nisu uvelike utjecale na izdavanje dozvola. Na adekvatan način organizirali smo sazivanje stranaka na uvid u spis predmeta i pregledavanje projektne dokumentacije, a s obzirom na to da svi projekti moraju biti dostupni i u digitalnom obliku, stranke mogu uvid u glavni projekt izvršiti online’, zaključuju.

 

Kutina: Povezani sustav, svi investitori su ‘naši’

‘Najvažniji razlog za značajno povećanje učinkovitosti u izdavanju građevinskih dozvola je realizacija ukupnog projekta ISPU (Informacijski sustav prostornog uređenja) kroz povezivanje tijela javne uprave i javnopravnih tijela u integrirani informacijski sustav. Kontinuirano se uvode dodatne funkcionalnosti sustava putem kojega se digitalno podnosi, prikuplja i obrađuje dokumentacija u upravnom postupku. Komunikacija u sustavu odvija se elektroničkim putem uz elektronički potpis. Time je omogućena transparentnost cijelog postupka.

Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo je na raspolaganju budućim investitorima i projektantima i prije podnošenja zahtjeva. Pandemija je smanjila neposredan rad sa strankama ali nije imala utjecaja na kvalitetu i brzinu izdavanja dozvola jer smo mi imali pravi alat – ISPU.

Svaki investitor na svom putu do realizacije zahvata prolazi kroz niz neupravnih (lokacijska informacija, obavijest o posebnim uvjetima, potvrda parcelacijskog elaborata, prijava početka građenja) i upravnih postupaka (lokacijska, građevinska i uporabna dozvola), pri čemu ih naš stručni tim usmjerava i savjetuje.

Mala tajna našeg odjela je da su svi postupci i investitori „naši“. Svi zahtjevi prolaze „kroz ruke“ svih članova tima što daje garanciju sveobuhvatnog sagledavanja svake pojedine situacije i umanjuje mogućnost pogreške. Akt i predmeti izrađuju se pravovremeno bez obzira da li je surješavatelj na godišnjem odmoru ili bolovanju. Predmeti se delegiraju drugom surješavatelju koji nastavlja postupak.

Sljedeći korak je digitalizacija arhivske građe, odnosno akata o gradnji izdanih prije uspostave eDozvole, za koji je Grad Kutina u potpunosti spreman i koja će doprinijeti još većoj učinkovitosti rada gradske uprave’, kažu nam pak iz Grada Kutine u kojemu su 2019. izdali 70 dozvola, prošle godine 67, a ove godine u prvih šest mjeseci 31.

Umag: Iz godine u godinu raste broj izdanih dozvola

U Umagu se iz godine u godinu povećava broj izdanih građevinskih dozvola, a rast se naročito vidi u prvom polugodištu. U 2019. izdali su, tako, 127 dozvola, i to 60 u prvom polugodištu i 67 u drugom. U prošloj godini izdano je 165 dozvola – 65 u prvih šest mjeseci i 100 u drugoj polovici godine, a ove godine u prvih šest mjeseci izdano je već 75 dozvola.

Upravo je broj izdanih dozvola i riješenih predmeta parametar kojega se, kažu u umaškoj gradskoj upravi, treba gledati. Broj dana, odnosno čekanje na dozvolu, individualan je i ovisi o kompleksnosti predmeta. ‘Svaki zahtjev individualni je predmet za kojeg kod nekih treba nekoliko dana, dok kod nekih iziskuje puno duži period, ovisno o kompleksnosti samog predmeta. Svakako za jedinicu lokalne samouprave smatramo puno relevantnijim i usporedivim podatkom o samom broju predanih i riješenih zahtjeva. Broj dana izdavanja dozvole, dakle, ovisi o samoj kompleksnosti predmeta, o čemu u konačnici ovisi i podatak o prosječnom broju dana na godišnjoj razini’, poručuju.

Poreč: Najveći dio posla odrađuje se i prije predaje zahtjeva

Grad Poreč prošle je godine, kad su svi drastično usporili zbog korone, bio među najbržim gradovima i građevinske dozvole izdavao u roku ok 29,4 dana. Gradonačelnik Loris Peršurić komentira kako je ta brzina, prije svega, rezultat  ljudskog faktora i dobre organizacije upravnog odjela. ‘Sam proces izdavanja građevinske dozvole ne započinje predajom zahtjeva već je velik posao već odrađen u tijeku projektiranja kroz konzultacije s projektantima i investitorima. Naše je područje pokriveno velikim brojem prostornih planova, njih 52, te se za svaku lokaciju može reći da je specifična pogotovo kod rekonstrukcije zgrada.  Otvorenost prema građanima, projektantima i suradnja s drugim gradskim i državnim tijelima, rezultat je našeg uspjeha.’, ističe Peršurić. Inače, prošle godine Grad Poreč izdao je čak 262 građevinske dozvole, godinu ranije 2018, a u prvih sedam mjeseci ove godine 113.