Osječki park u tjedan dana, koliko je trajao izbor, osvojio je 5.154 lajka FB publike samo na našoj FB stranici, a ukupno ga je – na svim objavama – lajkalo 11.348 ljudi. Osim po broju lajkova, fanovi Sakuntalin parka odnjeli su uvjerljivu pobjedu i u angažmanu – slike su sherali 727 puta zahvaljujući čemu ih je vidjelo preko 100 tisuća ljudi. Gradska uprava na čelu s Ivanom Radićem odlučila je, pak, za ovaj fantastičan rezultat nagraditi i one koji su među nazaslužnijima – radnici UNIKOM-a koji održavaju osječke parkove dobit će stimulaciju za srpanj.

A kakva se samo uzbudljiva i luda utrka odvijala za titulu u našem izboru, bila je to gotovo kopija, preslika,  izbora za najljepši advent u RH! I tada su, podsjetimo se na trenutak, nakon devet dana glasanja i ukupno 110 tisuća lajkova na Facebook stranici portala gradonačelnik.hr, na koncu slavili Osječani, tom prilikom ispred Varaždina.

I sada se ponovila dramatična završnica. Bila je to zaista nevjerojatno napeta i neizvjesna borba, u slučaju gradskih središta i duel između dva prekrasna parka,  ovoga puta oba slavonska, iz dva slavonska centra, u Osijeku i Vinkovcima. I opet wooow, i jedan i drugi su od prvog dana krenuli i do kraja „vozili“ u petoj brzini, situacija se na tablici i vrhu poretka mijenjala iz sata u sat, doslovno iz minuta u minutu, klik je sustizao klik, no u samom „foto-finišu“  lajkovi su ipak presudili u korist Osijeka.

Fotke Sakuntalina parka prikupile su  5.154 lajka na našoj stranici i 11.348 na svim objavama, ili dvanaest klikova više nego drugoplasirani Park na Trgu bana Šokčevića s 5.142 lajka na našoj stranici, a tu treba istaći i kako su se, da bi se eliminirala mogućnost višestrukog glasanja, priznavali samo lajkovi na FB stranici portala. Treći u poretku, virovitički Gradski park je osvojio 2.848 lajkova. Na natječaju, čija je svrha promoviranje truda i ulaganja lokalnih vlasti u podizanje kvalitete života građana, natjecalo se 27 parkova iz 18 gradova i dva općinska središta…

Pokazalo se tako to da najbolje i najsrčanije navijače u zemlji imaju Osječani, a sve zahvaljujući svojim navijačima i super kampanji koju su proveli i koja je generirala čak 737 dijeljenja, te dovela do ovih fenomenalnih rezultata i pobjede, pokazali su i potvrdili da su najjači kada su u pitanju motiviranost i zajednički angažman.

Sakuntalin park, popularna Sakuntala (Šetalište Petra Preradovića), prostire se na 4.322 m2, nastao je u razdoblju secesije, 1890., kao takav je revitaliziran i sačuvan budućim naraštajima. Pregledom povijesne građe, starih planova, regulacijskih osnova, te katastarskih izvoda, utvrđeno je da ne postoji vjerodostojan tlocrt oblikovanja parka prije 1928. Svi dostupni tlocrti iz ranijeg perioda ne predstavljaju pouzdan izvor podataka, s obzirom na nedostatak dokaza da su stvarno bili izvedeni. Također, na fotografijama i starim razglednicama ne primjećuju se dosljedan uzorak i matrica prisutni u navedenim tlocrtima. U tom pogledu je važno napomenuti da se geneza povijesnog razdoblja najviše zasniva na starim razglednicama i fotografijama.

I tijekom revitalizacija nastojala se sačuvati povijesna matrica. Točnije, povijesna matrica je dijelom sačuvana. Pregledani su svi povijesni izvori (karte iz 1892. i 1908. razglednice od 1831. do 1914., idejno rješenje V. Aksmanna koje nikada nije izvedeno, fotografije iz 1902., 1908.,  i 1917. Položajni nacrt Šetališta iz 1928., prvi je evidentirani tlocrt za koji se može potvrditi da je izveden, navode nam iz Grada.

Kako prema Šćitarociju svi dijelovi parka ne moraju imati istu metodu obnove, park je prije nekoliko ljeta obnovljen kako slijedi: obnovljene su cvjetne gredice duž  središnje osi istok-zapad. Započinju cvjetnom rondelom s kipom Sakuntale u istočnom dijelu parka, dok je u središnjem dijelu formirana nova cvjetna gredica. Ostatak površine do zapadne granice Parka organskog je oblika. Kip Sakuntale koja je u jednom trenutku u povijesti parka bila preseljena u elipsoidnu gredicu, vraćena je na početnu poziciju. Smještena je na vrh povišene, okrugle gredice prema povjesnim izvorima – starim razglednicama. Cvijeće koje se sadi na tu gredicu mora biti posađeno u raster s jedne od starih razglednica. Kipovi sfingi vraćeni su na početno mjesto i ponovno dobivaju ulogu čuvara Sakuntale, a sačuvana je i živa ograda od obične tise (Taxus baccata) iz 1890. Također, očuvana su i srednjedobna stabla običnog koprivića (Celtis occidentalis) i obične tise u zapadnom i središnjem dijelu parka. Kultivar ‘Dark Green’ japanske božikovine (Ilex crenata Thunb.) i sjajna kozokrvina (Lonicera nitida E. H. Wilson) morali su zamijeniti obični šimšir. Naime, u gradu je prilično rizično izvesti prskanja kemijskim sredstvima duge karence zbog mogućeg trovanja djece i pasa, a obični šimšir se ne može održati zdravim bez prskanja vrlo otrovnim kemijskim zaštitnim sredstvima protiv šimširovog moljca minera. Zbog globalnog zatopljenja bilo je potrebno voditi računa i posaditi one svojte drveća koje su relativno otporne na visoke temperature, poput Prunus serrulata ‘Amanogava’, a što se danas, nekoliko godina kasnije pokazuje kao  ispravna odluka. Pri tome se vodilo računa o secesiji, pa je tako navedena svojta posađena na njegovom sjeveroistočnom dijelu, blizu kraja parka. Zadržan je okrugli zidani pano koji je sagrađen na izvornom mjestu paviljona. Stoga je mjesto za repliku paviljona pronađeno u sjeveroistočnom dijelu, a nažalost, nije bilo moguće vratiti u potpunosti raspored staza i 1928. zbog želje očuvanja srednjedobnih stabala poput obične tise i običnih koprivića. Preklapanjem staza iz 2016, i 1928. došlo se do rastera postojećih staza.

Park je u cijelosti obnovljen 2018. i svečano otvoren za Dan grada. Radovi vrijedni oko četiri milijuna kuna financirani su većim dijelom iz EU fondova. Riječ je o projektu S.O.S. – turistička ruta Secesija Osijek – Subotica, koji je Osijek zajedno s gradom Suboticom prijavio u okviru INTEREG – IPA projekta programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, a bavio se valorizacijom secesijske kulturne baštine i promocijom zajedničke kulturno-turističke ponude Subotice i Osijeka.

Radovi su obuhvatili temeljitu revitalizaciju zelenih površina, pješačkih staza, navodnjavanja i komunalne opreme, uređenje je išlo u smjeru secesijske prošlosti i suvremenosti, ali nije bilo samo preslik onoga kako je park nekada davno izgledao, nego se kroz suvremeni način obnove iskazalo trajanje identiteta grada Osijeka. Obnovljen je prostor površine oko 6100 četvornih metara, uključujući elektrotehničke instalacije i vodoopskrbu, kao i rekonstrukcija 15 parkirališnih mjesta, izgradnju vrtnog paviljona, a postavljena je i nova javna rasvjeta s led rasvjetom na 18 stupova. Obnova Sakuntala parka dio je obnove secesijskog niza Europske avenije grada.

U Sakuntalinom parku dva puta godišnje sade se ljetnice, krasi ga 7000 sadnica, tu je čitav niz različita grmlja, drveća, 30-ak vrsta trajnica, među kojima i živa ograda od zaštićene tise stara preko 130 godina. U zasađenim biljnim vrstama su kineski i gorski javor, puzava ivica, obična breza, američki koprivić, obični judić, golublji davidovac, kultivar ‘Emerald Gaiety’, kurike, bršljan, koraljni zvončić, kultivar ‘Dark Green’ japanske božikovine, sjajna kozokrvina, kultivar ‘White’ grmastog petoprsnika, kultivar ‘Amanogava’ japanske trešnje, hrast lužnjak, kultivar ‘Alba’ kineske ruže, kultivar ‘Rubra’ kineske ruže, japanska skimija i sofora, Van Houtteova suručica, zečje uši, obična tisa, malolisna lipa, kultivar ‘Greenspire’, malolisne lipe, srebrnasta lipa…

Travnjaci se kose svaki tjedan i navodnjavaju pop up sustavom. Podignuta gredica se također zalijeva. Ostali dio parka navodnjavan je sustavom kap po kap. Gredice s ružama se okopavaju prema potrebi. Prihranjuju se kompostom u proljeće, a cvjetne gredice se prihranjuju kompostom pri izmjeni ljetnica. Okopavaju se i plijeve prema potrebi. Nikada ne smiju biti zakorovljene, orezuje se dva puta godišnje, a sva mlada stabla imaju zaštitu od trimera. Suhe grane na stablima se redovito uklanjaju. Pojedinim stablima u parku stavljeni su kazetni poboljšivači tla.

I da, pesticide i herbicide odgovorno ne uporabljavaju jer smatraju da se u parkovima treba živjeti svaki dan i ne dovoditi u opasnost dugotrajnom karencom građane i njihove kućne ljubimce, pa se zato s gredica ručno uklanja korov, kao i sa staza pod stabilajzerom. Ljetnice se dva puta godišnje mijenjaju: dvoljetnice jednoljetnicama i jednoljetnice dvoljetnicama. Pri tome se dodaje kompost. Kompost se dodaje i u nasad ruža. Urbana oprema su klupe, koševi i rasvjeta; sve prema odobrenju Konzervatorskog odjela u Osijeku, a isto tako, u parku se nalazi i info stup koji sadrži podatke o obnovi parka, povijesti parka i svojtama parka.

-Klupe se bojaju prema potrebi. Do sada još nije bilo potrebe održavati bilo što na koševima i rasvjeti. Sakuntalin park se posebno uređuje za svaki Advent, a povremeno, prema zahtjevima, organiziraju se u parku i koncerti. Treba istaknuti i kako u njegovanju parka i nasada koristimo nove tehnologije i neka inovativna rješenja. Pojedinim stablima dodajemo kazetni poboljšivač tla koji je izumljen u RH prije nekoliko godina i koristi ga u čitavom svijetu svega nekoliko gradova – napominju nam iz Osijeka.

Prekrasan Sakuntalin park najomiljeniji je park u Osijeku, građani vole provoditi vrijeme u njegovoj hladovini u svako doba dana, ali ga i čuvaju, te i na taj način pokazuju svoju naklonost prema njemu, tako da ne iznenađuje i ne čudi odaziv našem izboru. Uistinu veliki uspjeh prvak zahvaljuje klikovima/glasovima prezadovoljnih građana i zaljubljenika u taj grad, gostiju i posjetitelja… Evo tek nekih u nizu komentara: „I radosni i ponosni smo“,  „Prepoznali smo trud i lajkali. Bez nas, građana, to ne bi išlo!“, „Ljestvica je visoko postavljena i možemo svi biti ponosni na zajedničkom trudu“, „Čistoća i održavanje i njega su na svakom koraku u gradu vidljivi i za to je svakako gradonačelnička zasluga. Bravo i hvala!“, „Moja svakodnevna ruta, do posla i natrag, kroz nekoliko je parkova. Ne znam koji je ljepše uređen, sve pohvale vrijednim djelatnicima, a očito je da imaju i odlične stručnjake za hortikulturu. Cvijeće se redovito zamjenjuje, a kombinacije su prava umjetnička djela“…

Jeste li znali kako je u park smješten kip Sakuntala koji je 1881. naručila I. Krausz, a nalazio se u Pukovnijskom vrtu? Od 1896. na sjevernom ulazu iz Kapucinske ulice u park nalaze se i dva kipa sfingi koje je postavio Petar pl. Modesti. Osim izgleda,  park Sakuntala mijenjao je i ime, pa je tako, primjerice, 1913. godine  preimenovan i dobio naziv Preradovićevog šetališta. Park je nazvan Sakuntala prema istoimenome kipu vodarice koja je  nešto ranije, kako je primijetila u svom radu Ana Hanđal, odsutnog pogleda u neodređenome smjeru, zalutala iz indijske mitologije u osječku stvarnost i  zadržala se sve do danas. Kip Sakuntale predstavlja glavni lik u istoimenoj Kalidasinoj drami iz 5.  stoljeća, nadahnutoj Mahabharatom,  majkom Bharate, kralja svijeta. Park Sakuntala projektirali su Viktor Axmann i Ivan Domes 1890. i to kao park tada na periferiji Gornjega grada. Cijeli je park zamišljen kao sredstvo prenošenja poruke, i kipovi Sakuntale i sfingi alegorija su, metafora, zagonetka i simboli određene ideje, koja je do danas zaboravljena. Dodajmo i kako se prilikom svečanosti otvaranja nakon posljednje obnove, u njemu uz fotografa rekonstruirala fotografija uzeta u Sakuntalinom parku početkom prošlog stoljeća, u kostimiranoj i u modernim inačicama. Uz fotografa je i koreograf pomagao građanima zauzeti pozu vidljivu na drevnoj fotografiji. Fotografije su se razvile, jedan se primjerak darovao sudionicima, drugi se spremio u vremensku kapsulu, zaštićenu i zabrtvljenu limenu kutiju koja se u sjećanje na obnovu parka postavila u bazu brončane makete Osijeka s početka XX. stoljeća.

-Naš srednjoeuropski park posvećen mitološkoj kraljici – Sakuntala park, zasluženo nosi titulu najljepšeg parka u RH. Osijek je zeleni grad. Ovo je još jedno priznanje koje je stiglo u Osijek, nakon priznanja za najbolji eco-city grad te priznanje za najbolji prošlogodišnji Advent.  Posebna zahvala ide svim djelatnicima Unikoma koji održavaju ovaj park i sve zelene površine na području Grada Osijeka – poručio je gradonačelnik Ivan Radić u objavi putem facebooka. Grad Osijek ima, inače, 23 parka, a za njihovo održavanje i uređenje u proračunu ove godine osigurano je više od 13 milijuna kuna. Osječki su parkovi i svojevrsna turistička atrakcija.

-Turisti itekako zamjećuju i naše parkove i naše zelenilo, možemo se pohvaliti izvrsnim turističkim brojkama. Prema zadnjim podacima iz eVisitora u lipnju smo ostvarili 12 posto više noćenja nego 2019.-te koja je turistički bila rekordna godina. Pred nama je dugo toplo ljeto s pregršt kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja. Kao što znate, Osječko ljeto kulture s čak 73 programa trajat će do 3. rujna i svi su programi besplatni, organizirat ćemo još dvije Osječke ljetne noći, na Kopiki je već sada živo, a uskoro ćemo otvoriti i bazene s cijenama ulaznica koje su najniže u okruženju. Sadržaja ovoga ljeta neće manjkati- zaključio je gradonačelnik, na čiju inicijativu će UNIKOM nagraditi djelatnike u RJ Zelenilo koji, uz ostale vrtne površine u Osijeku, brinući o svakoj travčici, vrijedno uređuju i održavaju Sakuntalin park. Kao poticaj za nastavak odličnog i nagrađenog rada djelatnici će dobiti stimulaciju na plaću za mjesec srpanj.

O kakvoj i koliko značajnoj pobjedi se radi pokazuje podatak da je u sedam dana, koliko je trajao naš izbor, 27 parkova dobilo 31.820 lajkova samo na našoj stranici, ukupni broj lajkova na svim sheranim objavama penje se na čak 56.977, a slike parkova vidjelo je preko 859 tisuća ljudi, pratitelja društvenih mreža i portala! Kao i naši dosadašnji slični projekti kojima, sukladno našoj generalnoj filozofiji i pristupu, želimo promovirati najbolje prakse, trud i ulaganja lokalnih vlasti u podizanje kvalitete života svojih građana te potaknuti pozitivnu konkurenciju – poput izbora za Najljepši vrtić i Najljepši advent, i izbor Najljepšeg parka izazvao je golemi interes i angažman te lavinu pozitivnih reakcija i komentara… (Pero Livajić)