Ususret nadolazećim lokalnim izborima u seriji proračunskih analiza istražujemo koji su gradovi u prve tri godine mandata, od 2017. do 2019. (podaci za 2020. još nisu objavljeni), najviše ulagali u demografske mjere i mjere za poticanje gospodarstva i kvalitete života…. Prvi na redu su nam vrtići.

 Dobar i kvalitetan sustav predškolskog odgoja – dostupni vrtići sa dovoljno kapaciteta, kvalitetnim programima i brigom o djeci, te naravno – što nižim cijenama za roditelje jedan je od ključnih kriterija po kojima se prosuđuje i ocjenjuje rad gradskih uprava i njihova posvećenost boljitku zajednice. Nije stoga čudo da su vrtići jedna od hit tema i ove kampanje za lokalne izbore pa oporbeni kandidati u nekoliko gradova obećavaju kako će, osvoje li vlast, uvesti besplatne vrtiće.

Besplatne vrtiće u ovome mandatu uveo je samo jedan grad  – Belišće, koji se tako pridružio Umagu, Vrlici i Obrovcu,  jedinim gradovima u zemlji koji su osigurali ovu mjeru svih demografskih mjera i svoje mlade obitelji potpuno rasteretili financijskih briga vezanih za vrtiće.

Mi smo, pak, analizirali podatke Ministarstva financija o izvršenju proračuna od 2017. do 2019., te istražili koji su gradovi u tom razdoblju najviše izdvajali za predškolski odgoj.

Podaci o proračunskim izdvajanjima pokazuju kako je većina gradova, njih 76, u protekle tri godine za vrtiće izdvajala između 10 i 20 posto proračuna, njih 39 ispod 10 posto, a tek 12 gradova za predškolski odgoj je izdvajala preko 20 posto proračuna. Najveće prosječno izdvajanje, 26,6 posto proračuna, imao je Grad Donja Stubica.

Gledamo li izdvajanja per capita, najviše, 59 gradova, izdvojilo je između 1.000 i 2.000 kuna po stanovniku, a sedam gradova u vrtiće je uložilo između 4.000 i 5.000 kuna po stanovniku. Apsolutni rekorder je, pak, Grad Krk koji je u ove tri analizirane godine u vrtiće uložio čak 8.631 kunu po stanovniku!

Kao i 2018. godine, s izdvojenih 2.791,77 kuna po stanovniku za predškolsko obrazovanje, Grad Krk tako je i 2019,. s 3.279,19 kuna per capita,  opet bio vodeći grad u zemlji, a što je jedan od parametara zbog kojih se i prošle godine u našem velikom izboru za najbolji grad našao u najužem izboru za najbolji grad unutar kategorije demografije i obrazovanja.

U odnosu na početnu godinu mandata, polovica gradova povećala je izdvajanja za vrtiće, a rekorder je Grad Ilok koji je u tri godine izdvajanje povećao za gotovo sto puta – sa 0,15 posto udjela u proračunu na preko 15 posto.

Kada, dakle, gledamo izdvajanja za vrtiće po stanovniku,  osim Krka izdvajaju se i Novigrad (4.603 kune), Buje (4.599 kuna), Umag (4.518 kuna), Nin (4.489 kuna), Pazin (4.343 kune), Cres (4.201 kunu), te Poreč kao posljednji grad koji je za vrtiće izdvojio preko 4.000 kuna po stanovniku. U top 10 su još Rovinj i Opatija.

Gledamo li izdvajanja u proračunu, nakon Donje Stubice je  Dugo Selo sa prosječnim izdvajanjem za vrtiće od 26,06 posto, treća je Duga Resa sa 25,85 posto, a četvrti Krk sa 25,51 posto. U top 10 gradova s najvećim izdvajanjem za vrtiće su još Buje, Solin, Prelog, Daruvar, Jastrebarsko i Novi Marof.

Najveće povećanje izdvajanja za vrtiće, osim Iloka kojega smo već istaknuli, bilježe pak Nin i Knin, a tu su još Ivanec, Popovača, Čazma, Prelog, Pleternica, Donja Stubica i Čabar.

Donja Stubica: Rekonstruirali i dogradili vrtić, smještaj za treće dijete u obitelji besplatan

 Grad Donja Stubica ima najveće prosječno izdvajanje za vrtiće u razdoblju od 2017. do 2019. – 26,66 posto proračuna.

Najveća investicija bila im je rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića Bubamara kojom su izmijenili krov, kompletnu stolariju, izradili  termo fasadu, uredili ulazni plato, novu kotlovnicu te izgradili dodatak vrtića koji  je omogućio upis još jedne vrtićke grupe te je sad kapacitet 150 djece. Ukupna cijena radova iznosila je 6,5 milijuna kuna, a vrijednost cijelog projekta je oko sedam milijuna kuna. Iz EU fondova su osigurali 4,9 miljuna kuna, dok su ostatak pokrili kreditom kojeg će vraćati slijedećih pet godina.

Grad roditeljima sufinancira 60 posto ekonomske cijene, odnosno 1.200 kuna za prvo dijete, 1.400 za drugo, dok je za treće dijete u obitelji vrtić potpuno besplatan. Iako je kapacitet vrtića povećan, on i dalje nije dovoljan za sve potrebe Grada Donja Stubica pa Grad sufinancira troškove i za djecu koja pohađaju susjedne vrtiće. Pored toga, tijekom  2019. godine izgrađeno je i osam novih dječjih igrališta za predškolce, vrijednih pola milijuna kuna.

 

Umag: Uveli besplatne vrtiće, sigurno mjesto i nadstandardi za svu djecu

Grad Umag u samom je vrhu po izdvajanju za vrtiće, što ni ne čudi kad znamo da su jedan od tek četiri grada u zemlji koji je svoj djeci od 1. 4. 2017. osigurao besplatan vrtić, a jedan su od rijetkih gradova u kojima nema lista čekanja već sva djeca imaju svoje mjesto u vrtiću.

Vili Bassanese i njegova gradska uprava prije deset su godina, naime, pokrenuli projekt „Umag-grad djece“ koji obuhvaća izgradnju novih i/ili rekonstrukciju svih 17 obrazovnih zgrada – osam vrtića, osam osnovnih škola te izgradnju srednje škole. Srednju školu, treba naglasiti, grade potpuno sami, svojim sredstvima, po čemu su prvi i jedinstveni u Hrvatskoj.

Tako su, od 2010. do 2020. godine, izgrađena četiri nova vrtića, a četiri su temeljito rekonstruirana i proširena. Trenutno je u izgradnji peti novi umaški vrtić, a koji u sustav ulazi do kraja svibnja tekuće godine. Ukupni kapacitet svih devet objekata/vrtića je 750 djece, a trenutna je potreba oko 670 djece. Pa ipak, u gradu najavljuju gradnju još jednog centralnog vrtića, kapaciteta 200 djece.

‘Izgradnjom novih kapaciteta osigurali smo svakom djetetu mjesto u vrtiću te u Umagu ne postoji lista čekanja. Svakom djetetu su osigurani najbolji prostorni uvjeti boravka te nadstandardne stalne usluge struke: pedagog, psiholog, logoped, edukacijsko-rehabilitacijski terapeut, medicinska sestra, profesor kineziologije, profesor glazbenog odgoja  te asistente u nastavi. Ujedno, valja napomenuti da je u Umagu uvriježen i zlatni standard od 1 odgajateljice po 8 djece (u prosjeku). Kako bi se postigao i održao takav standard predškolskog odgoja i obrazovanja, Grad Umag za svako dijete izdvaja skoro 3.000 kuna mjesečno, odnosno 36.000 godišnje, što bi značilo da se za svakog mališana tijekom 6 godina trajanja predškolskog odgoja i obrazovanja izdvaja gotovo 210.000kuna. Predškolski odgoj i obrazovanje se u cijelosti financira iz proračuna Grada Umaga te, kada je to moguće, iz EU fondova’, ističu iz gradske uprave.

Uz gradnju vrtića, izgradili su i uredili 40 igrališta za djecu i 2 polivalentna sportska igrališta s pratećim objektima, po najvišim standardima.

‘Projektom „Umag grad djece“ osigurava se motiv ostanka, kao i motiv dolaska u grad, čime se stvara najkonkretnija i najefikasnija demografska politika, odnosno politika  razvoja, rasta, prosperiteta i jednakih mogućnosti za sve’, zaključuje gradonačelnik Bassanese.

Pazin: U dogradnju i proširenje vrtića uložili 8,2 milijuna kuna, sufinanciraju smještaj djece kod ‘dadilja’

S 4.343 kune po stanovniku Grad Pazin šesti je po ulaganju u vrtiće u prve tri godine aktualnog mandata, a grad je to koji kontinuirano ulaže i implementira nove demografske mjere u cilju poboljšanja kvalitete života mladih obitelji u Gradu Pazinu. Jedna od najvažnijih investicija ovoga mandata u Pazinu zasigurno je rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin i otvaranje dodatne odgojne skupine, projekt vrijedan 8,2 milijuna kuna od čega su 5,2 milijuna kuna osigurali iz EU fondova.

‘ Grad Pazin je jedini istarski grad koji je u 2017. godini imao više rođene djece nego umrlih osoba. Takav pozitivni prirast potaknuo je Grad Pazin na dodatne mjere za potrebe odgoja djece rane i predškolske dobi, a u cilju razvoja ljudskih resursa lokalnog područja što je od posebnog interesa za lokalno stanovništvo i razvoj Grada Pazina. Shodno tome, u 2020. godini dovršena je rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin. Projektom rekonstrukcije postojeće zgrade vrtića postiglo se proširenje prostora za ukupno 770 četvornih metara, riješio se problem nedostatka prostora za dnevni odmor djece te se veličina soba za dnevni boravak djece uskladila s propisanim državnim pedagoškim standardom. Ovo  kapitalno ulaganje najveće je kapitalno ulaganje Grada Pazina kao jedinice lokalne samouprave, te pazinski predškolci sada imaju najsuvremeniju infrastrukturu i opremu za kvalitetan rast i razvoj’, ističu iz gradske uprave.

Također, jedna od posebnosti Grada Pazina je i sufinanciranje obrta za dadilje, pa se tako od 2019. svakom djetetu s područja Grada Pazina o kojem se skrbi unutar obrta za dadilje sufinancira boravak u iznosu 1.480 kuna mjesečno, za što je lani u proračunu izdvojeno gotovo 150 tisuća kuna.

Što se, pak, vrtića tiče, on je besplatan za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, dok za  svako treće i iduće dijete iz obitelji grad sufinancira 75 posto cijene, a za djecu samohranih roditelja 30 posto. Za obitelji čije dvoje i više djece istovremeno polaze Dječji vrtić sufinancira se naknada za boravak drugog djeteta u Vrtiću u 25- tnom iznosu dok se za djecu s poteškoćama u razvoju sufinancira troškove boravka djece u predškolskoj ustanovi u 75-tnom iznosu

Poreč: U tri godine izgradili tri vrtića i jaslice

Poreč je danas jedan od samo nekoliko gradova u cijeloj zemlji koji imaju pozitivne demografske trendove – u samo godinu dana broj upisane djece u vrtićima veći ja za njih 50. U osnovnim školama ima više od 1.300 školaraca, a prije samo par godina bilo ih je 1.100. Na takva kretanja, Grad je pravovremeno odgovarao investicijama, kako bi se svoj djeci osiguralo mjesto u vrtiću i kvalitetno obrazovanje. Upravo stoga su u samom vrhu i kad su izdvajanja za vrtiće u pitanju.

U protekle tri godine izgradili su tri vrtića i jaslice. Nakon što su otvorene nove osnovne škole u Žbandaju i na Finidi za oko 700 učenika, čiju je izgradnju potpuno samostalno financirao Grad Poreč nekadašnja školska zgrada u Velom Maju prenamijenjena je u nove jaslice, dok su EU sredstvima u zgradi nekadašnjeg društvenog doma u Dračevcu uređene jaslice i vrtić. Još ranijih godina izgrađeni su područni dječji vrtići u Varvarima i Baderni, a vrtićem i jaslicama za 64 djece u Žbandaju još se jednom nastavlja dobra praksa da se predškolske ustanove otvaraju u manjim mjestima blizu domova mladih obitelji, što je vrlo dobro prihvaćeno, kako od korisnika, tako i od pedagoga.

Uz izgradnju i opremanju novih vrtića i jaslica, Grad Poreč sufinancira boravak djece u dječjim vrtićima na području Poreča za 674 djece, osigurava plaće za petnaestak asistenata u dječjim vrtićima za djecu s teškoćama u razvoju, kao i djelatnost Centra za pružanje usluga u zajednici “Zdravi grad Poreč-Parenzo” s iznosom od 1.885.000 kuna, od čega programe usmjerene djeci, mladima, obiteljima, starijima i posebno ranjivim skupinama građana s ciljem pružanja psihosocijalne podrške i podrške zdravlju s iznosom od 515.000 kuna. Sufinanciraju i rad ustanove Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula za provođenje rane intervencije kod djece s neurorizicima i razvojnim poteškoćama i mobilnog tima u Ispostavi Poreč s iznosom od 481.000 kuna, kao i brojne druge mjere socijalne pomoći i podrške, te dodatne mjere za jednoroditeljske obitelji/samohrane roditelje, ističu iz gradske uprave.

Opatija: Za vrtiće preko 15 milijuna kuna godišnje, besplatan vrtić za drugo dijete u obitelji

Opatija je jedini grad, osim četiri sa besplatnim vrtićima, koji je osigurao besplatan smještaj u vrtićima već za drugo dijete u obitelji, a u top 10 su po per capita izdvajanju za vrtiće.

U 2017.su, tako, za rad svog vrtića izdvojili oko 11,6 milijuna kuna, 2018. 14,9 milijuna kuna, a pretprošle i prošle godine 16,6, odnosno 15,5 milijuna kuna.

‘Održavanje visoke kvalitete predškolskog odgoja u Opatiji bio nam je oduvijek itekako prioritetan. Prije tri godine izgradili smo novi Dječji vrtić Opatija vrijedan oko 40 milijuna kuna koji ima nekoliko povezanih zgrada i koji danas broji 12 skupina’,  ističe gradonačelnik Ivo Dujmić te dodaje da ga posebno veseli visoka razina zadovoljstva kod korisnika.

Uložili su I oko milijun kuna za energetsku obnovu područnog vrtića na Voloskom, a uskoro završavaju i radovi na proširenju postojeće zgrade 8 milijuna kuna vrijednog područnog Dječjeg vrtića Veprinac. ‘Ovim će vrtićem opatijsko zaleđe po prvi puta dobiti i jednu jasličku skupinu, a uvjeti rada odgajatelja i boravka djece u ustanovi značajno će se poboljšati’, kaže gradonačelnik.

Cijena vrtića je 650 kuna za cjelodnevni boravak, odnosno 290 kuna za poludnevni, a udio koji plaćaju roditelji manji je od 20% ekonomske cijene za cjelodnevni program. Za poludnevni program udio roditelja je ispod 15%.

‘Stalnim ulaganjem u predškolski odgoj postigli smo da nema neupisane djece. Uvažavajući životne i poslovne obveze naših sugrađana, i danas, unatoč činjenici da se rješavaju sve potrebe, ostavili smo mogućnost da se djeca, zbog specifičnih potreba roditelja upišu u vrtiće drugih osnivača. S obzirom na to da ima i potreba za čuvanje u popodnevnoj smjeni preko EU projekta osigurali smo i jednu popodnevnu smjenu. Drugo dijete u obitelji i svako iduće, bez obzira koliko im braća i sestre imaju godina, ima pravo na besplatan vrtić. Tako u Opatiji gotovo 50 posto roditelja ima pravo na besplatan vrtić za svoju djecu, što je na razini države zavidan primjer olakšica koje lokalna samouprava nudi svojim građanima, posebno mladim obiteljima’, zaključuje gradonačelnik Dujmić.

Jastrebarsko: Više od 10 milijuna kuna za vrtiće, po 1.000 kuna za smještaj djece u obrtima ‘dadilja’

Među gradovima s najvećim izdvajanjem za vrtiće je i Grad Jastrebarsko. Kako nam kažu u gradskoj upravi, za redovan rad Dječjeg vrtića Radost, kojeg polazi oko šestotinjak mališana, Grad iz proračuna izdvaja više od 10 milijuna kuna. Također, Grad Jastrebarsko i u ovoj godini nastavlja sufinancirati djelatnost dadilja, a od 1. ožujka 2021. godine dosadašnji iznos subvencije uvećali su za 100%, a što iznosi 1. 000 kuna po djetetu.

‘Cilj je dodatno pomoći roditeljima u vidu smanjenja financijskih izdataka, ali i dadiljama i „tetama“ dati do znanja koliko Grad Jastrebarsko cijeni njihov rad s najmlađima. Grad provodi te pomaže i druge projekte za najmlađe, a jedan od prioriteta je izgradnja novog vrtića za koji je osigurana lokacija te čije smo projektiranje već započeli. Također, uz naknade za novorođenčad, Grad Jastrebarsko svake se godine trudi izgraditi barem jedno novo dječje igralište. Provođenjem projekata usmjerenih najmlađim sugrađanima Jastrebarsko nastoji biti grad po mjeri svake obitelji, a osiguravanjem kvalitetnijih uvjeta za ugodniji život, nastoji se privući što više mladih obitelji’, kaže gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Novi Marof: Rekonstruirali i dogradili vrtić, osigurali smještaj za još 80 djece

Novi Marof u vrhu je i po izdvajanju za vrtiće,  među 12 gradova je koji su u analizirane tri godine za vrtiće izdvajali preko 20 posto proračuna. S ulaganjima su nastavili i u prošloj godini u kojoj su završili rekonstrukciju vrtića vrijednu 10,4 milijuna kuna, od čega EU sredstva pokrivaju 6,7 milijuna kuna dok je ostatak financiran vlastitim sredstvima. Proširenjem i uređenjem  povećani su kapaciteti vrtića za dodatnih 80-oro djece, a planiraju zaposliti i još osam odgojitelja, stručni suradnik i dvoje djelatnika tehničke službe. Ekonomska cijena vrtića trenutno iznosi  1.377 kn mjesečno po djetetu, a grad ovisno o prihodima i socijalnom statusu obitelji sufinancira cijenu pa roditelji plaćaju od 374 do 708 kuna.

Čazma: U vrtić uložili 20 milijuna kuna, cijena za roditelje nije se mijenjala 15 godina

Među gradovima s najvećim povećanjem izdvajanja za vrtiće je i Čazma – sa 8,56 posto u 2017. proračunsku stavku za vrtiće u 2017. su povećali na 23,03 posto. U svoj vrtić Grad Čazma u protekle je četiri godine uložio gotovo 20 milijuna kuna, kaže nam gradonačelnik Dinko Pirak.

‘Grad Čazma nosi titulu grada – prijatelja djece već 12. godinu. Kako to ne bi bile samo isprazne riječi, nastojimo usmjeriti što više proračunskih sredstava u aktivnosti i projekte za dobrobit naših najmlađih.

Konkretno, kada je riječ o dječjem vrtiću, u posljednje četiri godine u njega smo uložili gotovo 20 milijuna kuna – što u gradnju, obnovu i opremanje, što kroz nekoliko projekata kojima smo poboljšali uvjete rada i boravka odgojitelja i djece u toj ustanovi, a time smo pridonijeli i novim zapošljavanjima.

U prijašnjem razdoblju proveli smo nekoliko faza obnove vrtićke zgrade, a pretprošle godine dogradili smo i u potpunosti obnovili vrtić iznutra i izvana, uredili igrališta i obnovili namještaj.

Poučeni dobrim iskustvom u provedbi projekta „Za čazmanske mališane zajedno“ i potrebom za kontinuitetom aktivnosti, čazmanski dječji vrtić i Grad Čazma kao partner prijavili su nastavak projekta dvosmjenskog rada, odnosno rada vrtića u poslijepodnevnim i večernjim satima. Prvi projekt je završio, no bez obzira na to, usluge produženog boravka i stručnih suradnika i dalje su omogućene. Sve troškove u prijelaznom razdoblju podmiruje Grad Čazma’, kaže gradonačelnik.

Grad Čazma podmiruje i više od 2/3 troškova ekonomske cijene vrtića koja se za korisnike nije mijenjala već gotovo 15 godina. S druge strane, zaposlenicima vrtića kontinuirano se povećavala osnovica plaće.

‘Pratimo trendove i natječaje pa smo nedavno prijavili projekt e-upisa koji će od nove pedagoške godine korisnicima omogućiti elektronički upis djece u ovu predškolsku ustanovu.

U Čazmi nema liste čekanja na upis u vrtić i sva se djeca upisuju, no s obzirom da imamo trend povećanja broja djece, kako bismo tu kvalitetu zadržali i dalje, već planiramo gradnju nove vrtićke zgrade.

Iskoristio bih ovu priliku i zahvalio na dobroj suradnji našem Dječjem vrtiću „Pčelica“ Čazma jer bez njihove dobre volje i spremnosti na kontinuirano učenje i razvijanje, ni ovi gradski projekti ne bi bili tako uspješni. Odgoj djece jedna je od najvažniji i najplemenitijih zadaća te smatram da svi koji rade s djecom i brinu o djeci zaslužuju veliko poštovanje’, ističe Pirak. (M.P.D.)

 Belišće jedini u ovom mandatu uveo besplatan vrtić, po 1.000 kuna naknade roditeljima čija djeca nisu upala  u vrtić

Belišćanski vrtić Maslačak u našem je velikom izboru za najljepši vrtić dvije godine zaredom osvojio uvjerljivo najveći broj glasova i titulu najljepšega. 

Grad Belišće besplatne je vrtiće uveo od siječnja 2019. dvije godine prije plana. Gradonačelnik Dinko Burić planirao je, naime, do kraja mandata osigurati besplatne vrtiće, a do tada cijenu postupno smanjivati. Tako su krajem 2018. snizili cijenu vrtića sa 410 na 300 kuna, odnosno povećali gradsko sufinanciranje na čak 80 posto ekonomske cijene. No, analizom proračunskih stavki i prihoda u Gradu su uvidjeli da već u tom trenutku mogu osigurati dodatnih 700 tisuća kuna godišnje i u potpunosti osloboditi roditelje brige o plaćanju vrtića. Uz to, osigurali su još 150 tisuća kuna za povećanje plaća tetama u vrtićima za deset posto. Ukupno je tako Grad Belišće povećao izdvajanja za vrtiće na 3.75 milijuna kuna, s dotadašnjih oko 2,9 milijuna kuna.

Već i prije ove odluke Grad Belišće imao je jednu od najnižih cijena vrtića u zemlji, a ovom odlukom postali su četvrti grad u Hrvatskoj (uz Umag, Vrliku i Obrovac), i prvi u Slavoniji, koji svoj djeci osigurava besplatan vrtić.

 Osim toga, osigurali su i naknadu od  1.000 kuna mjesečno za roditelje sve neupisane djece u dječji vrtić.

Dubrovnik, Zadar, Split i Bjelovar povukli najviše EU sredstava za unaprjeđenje rada vrtića

Nakon što je u protekle dvije godine Hrvatska iskoristila preko 318 milijuna bespovratnih EU kuna za unaprjeđenje rada vrtića – uvođenje druge smjene i produženog rada do 21 sata te dodatnih programa, krenula je i druga faza, odnosno nastavak projekta u kojoj je hrvatskim vrtićima i njihovim osnivačima na raspolaganju novih 300 milijuna kuna.

Dok se čeka zatvaranje i rezultati drugog natječaja, gradonačelnik.hr proanalizirao je kako su gradovi i njihovi vrtići iskoristili onaj prvi.  Natječaj je, tako, iskoristilo 19 gradova koji su za svoje vrtiće ukupno povukli nešto preko 144 milijuna kuna, te 35 vrtića koji su samostalno, ili u partnerstvu sa osnivačima, povukli oko 141 milijun kuna. Preostalih 33,5 milijuna kuna povukle su, pak, za svoje vrtiće općine.

Najuspješniji gradovi ovoga projekta su Zadar sa povučenih 14,2 milijuna kuna i Dubrovnik sa 14 milijuna kuna. Grad Split je u suradnji sa svojim vrtićem Cvit Mediterana povukao 13,9 milijuna kuna, Bjelovar 13,8 milijuna, Solin 13,5 milijuna a Mursko  Središće 13,1 milijun kuna.

U top 10 najuspješnijih gradova ovoga projekta su još Grad Prelog, Karlovac, Metković i Vrgorac.

 

Virovitičko-podravska županija: EU sredstvima do 11 novih vrtića, dvije općine za vrtiće izdvojile i preko 40 posto proračuna

 Iako im vrtići nisu u direktnoj nadležnosti, i županije iz svojih proračuna izdvajaju određena sredstva kojima podižu standarde predškolskog odgoja. Uvjerljivo najviše, 0,83 posto proračuna, odnosno 160 kuna po stanovniku izdvojila je tako Virovitičko-podravska županija. Ova je županija u proteklih nekoliko godina osigurala EU sredstva za gradnju čak 11 novih vrtića u svojim općinama ukupne vrijednosti preko 62 milijuna kuna, čime će osigurati mjesto za preko 500 mališana.

Kad su, pak, općine u pitanju, čak sedam ih je za vrtiće izdvojilo i preko 30 posto proračuna, a rekorderi su općine Martijanec i Đelekovec sa 42,17, odnosno 40,15 posto proračuna izdvojenog za predškolski odgoj i obrazovanje.