Državni zavod za statistiku neki je dan izašao s konačnim podacima o zaposlenosti za ožujak 2019. godine. Iako je od tada prošlo više od godinu dana i dodatno krizno razdoblje zbog korone koje još nije gotovo, provjerili smo u tada vodećim gradovima po rastu zaposlenosti, koliko su investitori  osjetili krizu i koliko se je odrazila na zaposlenost te kojim mjerama pokušavaju i sami pomoći tvrtkama da zadrže zaposlenike. Prema lanjskim podacima u postotku su vodeće po zapošljavanju bile Kutjevo, Otok, Ilok, Kastav, Vrgorac, Lepoglava, Pakrac, Hrvatska Kostajnica, Imotski i Pregrada. Prema apsolutnim pokazateljima vodeći su gradovi Split, Slavonski Brod, Rijeka, Osijek, Velika Gorica, Zadar, Koprivnica, Zaprešić, Kutjevo i Dugo Selo.

Nova ulaganja povećala su zapošljavanje posljednjih godina, a onda zbog korona krize postao je taj trend upitan. Za sada situacija nije onakva kakvom se očekivala u startu, ali službena statistika pokazuje da nezaposlenost raste, a zaposlenost pada. Zbog brze reakcije gradova i države tj. mjera kojima se je pomoglo poduzetnicima da prevladaju za sada negativne posljedice korona krize, izbjegnuta je veća katastrofa.

Na temelju podataka DZS iz lanjskog ožujka, vidljivo je da su prema relativnim pokazateljima vodeća po zapošljavanju bila tri slavonska grada – Kutjevo, Otok i Ilok.

Statistika tako pokazuje da je u ožujku lani u odnosu na ožujak 2017. godine najveći porast zaposlenih imao Grad Kutjevo, za velikih 72,8 posto, a među prvih deset je i po apsolutnim pokazateljima rasta zaposlenosti – 566 više na godišnjoj razini.

Kutjevo: U pripremi novi program razvoja gospodarstva

Grad Kutjevo donio je 2018. godine Program poticanja razvoja gospodarstva za period od 2018. do 2020. godine.

‘Vjerujem da je taj program i mjere koje obuhvaća dovele do povećanja zaposlenosti. Program između ostaloga obuhvaća jednokratnu naknadu za samozapošljavanje u iznosu od 30.000 kuna te naknadu za zapošljavanje novih djelatnika u maksimalnom iznosu od 1.500 kuna po zaposlenom djelatniku kroz 24 mjeseca. U 2018. godini mjeru za poticanje samozapošljavanja koristilo je 20 korisnika, a u 2019. 17 korisnika. Mjeru poticanja zapošljavanja koristi pak ukupno 20 korisnika za 39 novozaposlena djelatnika. Lani je Grad za sve mjere iz Programa poticanja razvoja gospodarstva isplatio potpore u iznosu od 1.061.068,54 kuna.’ – kaže gradonačelnik Josip Budimir.

Kaže da su i ove godine zbog posljedica korona krize brojni poduzetnici i obrtnici koristili državne mjere za pomoć, no nezaposlenost ipak raste.

‘Grad Kutjevo putem aktivnih politika zapošljavanja nastoji zaposliti što više osoba (javni rad), a uspjeli smo osigurati sredstva za provođenje projekta Zaželi – program zapošljavanja žena za 20 osoba. Grad će donijeti novi program razvoja od 2021. godine i nadamo se da će naša sredstva pomoći u poslovanju brojnih poduzetnika’ – nastavlja gradonačelnik Kutjeva.

Inače, Grad Kutjevo, uz mjere poticanja razvoja gospodarstva, investitorima nudi mogućnost ulaganja u poduzetničku zonu Kamenjača s potpuno uređenom infrastrukturom. Poduzetnicima i investitorima nude se brojne pogodnosti pri ulaganju – kupnja zemljišta po cijeni od dvije kune po m2, oslobađanje odnosno subvencioniranje plaćanja komunalne naknade, oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa, plaćanja poreza Gradu, sufinanciranje projektne dokumentacije, izgradnje, adaptacije i opremanja prostora. Grad je osnovao i Razvojnu agenciju koja doprinosi stvaranju poduzetničkog okruženja, poticanju ruralnog razvoja, jačanju poduzetničkih kompetencija te promociji poduzetništva. Također Agencija nudi i savjetodavnu i informativnu pomoć svim poduzetnicima na području Grada vezanu za prijavu na natječaje i javne pozive.

Otok: Tvrtka Bjelin glavni pokretač zapošljavanja

Grad Otok imao je porast zaposlenosti od 31,3 posto u ožujku 2019. u odnosu na isto razdoblje 2018.

‘Povećanje  se odnosi ponajviše na zapošljavanje od strane tvrtke Bjelin d.o.o, koja je zaposlila oko 60 osoba. Tvrtka se  bavi proizvodnjom furnira a djeluje u Poduzetničkoj zoni Otok. Tvrtka je koristila potpore sukladno Programu razvoja poduzetničke zone te je i potpisala predugovor o kupnji dodatnih 6 hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Otok radi proširenja kapaciteta a samim time i novog zapošljavanja.

Također, projektom Zaželi koji se sufinancira sredstvima iz EU fondova  zaposleno je 47 osoba odnosno gerontodomaćica koje skrbe o starijim i nemoćnim osobama.’ – komentira gradonačelnik Josip Šarić.

U 2019. godini u gradu Otoku otvoren je Poduzetnički inkubator u kojem trenutno djeluje 6 poslovnih subjekata i postoji interes dodatnih tvrtki koje žele imati dio poslovanja u prostoru poduzetničkog inkubatora i koristiti mjere za razvoj gospodarstva Grada Otoka.

Grad Otok je 2018. i 2019. godine kroz projekte razvoja gospodarstva i poljoprivrede zapošljavanja sufinancirao iznos neto plaće novozaposlenih osoba u poduzetništvu i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u visini minimalno 4.000 kuna i više. Također, ovim programom razvoja gospodarstva i poljoprivrede, Grad Otok je dodijeljivao financijske potpore za nabavku opreme i razvoj tvrtki i OPG s područja Grada Otoka što je utjecalo na povećanje novozaposlenih u odnosu na prijašnje godine.

Grad Ilok imao je na godišnjoj razini (ožujak 2019. u odnosu na ožujak 2018.) porast zaposlenih za 30,1 posto, Kastav za 24,6 posto, Vrgorac 23,9 posto, Lepoglava 23,7 posto, Pakrac 22,8 posto, Hrvatska Kostajnica 21,9 posto, Imotski 19,3 posto i Pregrada 19,2 posto.

Pregrada: Beskamatni krediti za poduzetnike

Prema dostupnim podacima HZMO na području Grada Pregrade krajem prosinca 2019. evidentirana su 2.094 osiguranika, od toga 1.075 žena i 1.019 muškaraca.  Prema službenim dostupnim podacima na području Grada Pregrade krajem 2018. godine evidentirane su 94 tvrtke koje ukupno zapošljavaju 1689 osoba. Za usporedbu, 2016. godine na području Pregrade bilo je 89 tvrtki koje su zapošljavale 1397 osoba dok se 2017. godine broj tvrtki povećao na njih 95 koje su zapošljavale 1558 ljudi.

Krajem srpnja 2020. u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina registrirano je 2.835 osoba. U usporedbi s lipnjem 2020. broj nezaposlenih povećao se za 9% ili 233 osobe, a u odnosu na srpanj 2019. godine broj je veći za 21,9%. Gledajući po ispostavama, u srpnju 2020. je najmanje nezaposlenih bilo u ispostavi Pregrada – 203 ili 7,2 posto, a uspoređujući s istim mjesecom 2019. godine, povećana je nezaposlenost za 18,7%.

Prema podacima HZZ-a Područnog ureda Krapina, ukupno je u srpnju 2020. iz evidencije nezaposlenih izašla 381 osoba, što je za 6,7 posto više nego u srpnju 2019., a od toga su zaposlene 324 osobe.

‘Grad Pregrada nastoji poticati poduzetništvo i gospodarstvo različitim mjerama. Primjerice, subvencijama kamata na poduzetničke kredite u iznosu od 85 tisuća kuna godišnje te subvencijama kamata ESIF zajmova, gdje uz subvenciju Grada kamate na poduzetničke kredite iznose 0 posto. Jedna od mjera je i oslobođenje komunalne naknade za sve novoizgrađene poslovno-proizvodne prostore i to u prvoj godini u stopostotnom iznosu, u drugoj godini u iznosu od 75 posto, a u trećoj 50 posto. Uz to, za nove poslovno proizvodne prostore poduzetnici su oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa do 100 posto. Kroz program “Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva” Grad subvencionira 1 posto kamata te se od 2009. do 2018. subvencioniralo 195.000 kuna. Kroz program Kreditom do uspjeha 2014 – mjera 1 također smo subvencionirali s 1 posto kamata te se od 2016. do 2019. godine subvencioniralo s 96.500 kn. Osim toga, konkretnim mjerama želi se doprinijeti razvoju i afirmaciji socijalnog poduzetništva pa tako provodimo projekt Partnerstvo za Socijalnu i Solidarnu Ekonomiju, kojem je nositelj Zelena Mreža Aktivističkih Grupa (ZMAG), a Grad Pregrada i Grad Ludbreg te Komora za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeve partneri. Ukupna vrijednost projekta je 1, 5 milijuna kuna dok je iznos sufinanciran iz švicarsko-hrvatskog programa suradnje 1.350.000,00 kuna. Uz to, vršimo otkup zemljišta u poduzetničkoj zoni i ona se u uređuje u skladu s mogućnostima, a zona je nedavno i uređena, u sklopu projekta financiranog iz EU fondova, ukupne vrijednosti 2.067.250,00 kn. Tako je izgrađen nogostup uz prometnicu, javna rasvjeta te drvored. Inače, izgradnja Poduzetničke zone započela je 2002. godine, a ona se danas prostire na 39 hektara. Prostorno je planirana, a od komunalne infrastrukture sadrži struju, plin, vodu, kanalizaciju i telefon. Dobro je prometno povezana prema svim dijelovima Hrvatske, a i susjedne Slovenije. Udaljenost do autoceste i željeznice iznosi 25 km, do grada Zagreba 66 km, a do zračne luke 71 km.’ – kaže gradonačelnik Marko Vešligaj.

Dodatno, kažu u Gradu, s obzirom na situaciju u kojoj smo se našli zbog pandemije koronavirusa, osigurali smo sredstva za uslužne djelatnosti koje su morale u određenom razdoblju ove godine prestati s radom. Naime, kako bi ublažili negativne posljedice za obrtnike i poduzetnike kojima je zabranjen rad prema Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnim djelatnostima i održavanja sportskih i kulturnih događanja koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske dana 19.ožujka 2020. godine, gradonačelnik Grada Pregrade donio je Odluku da će Grad Pregrada podmiriti tekuće troškove, troškove ulaganja u adaptaciju/prilagodbu poslovnog prostora vezane uz preporuke HZJZ, nabavku pregrade/zaštite od pleksiglasa i dr., nabavku opreme temeljem preporuke HZJZ za sprečavanje infekcije za vrijeme epidemije koronavirusa maksimalno do 2.000,00 kuna za troškove koji su nastali od 01. ožujka do 01. lipnja 2020. godine, odnosno do trajanja zabrane rada. Osim toga, Gradsko vijeće Grada Pregrade na svojoj je 25. sjednici održanoj 28.05.2020. donijelo Odluku o oslobođenju od obveze plaćanja komunalne naknade za vrijeme trajanja epidemije COVID-19. Odlukom je određeno kako će se obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, a za koje je sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusom obustavljen rad, osloboditi u potpunosti obveze plaćanja komunalne naknade za razdoblje od 01.03.2020.g. do 30.05.2020.g.

Gledaju li se apsolutni iznosi, onda je za razliku od relativnih pokazatelja gdje prevladavaju mali i srednji gradovi, ovdje riječ o velikim i srednjim gradovima, uz izuzetak Kutjeva kao jedinog malog grada.

Split: 4 milijuna kuna za otvaranje novih radnih mjesta

Split je u ožujku 2019. u odnosu na ožujak 2018. imao 1.881 više zaposlenih.

Taj je Grad, pokazala je naša nedavna analiza i bio lani među vodećim gradovima po samozapošljavanju.

‘Prepoznavajući važnost subjekta malog gospodarstva, raspisuju se natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava s ciljem poticanja gospodarskih aktivnosti malog poduzetništva na području grada Splita, te stvaranje povoljnijeg poduzetničkog okruženja poduzetnika koji djeluju na području Grada, kao i razvijanja poduzetničke klime, kroz razne namjene potpora, od uređenja poslovnog prostora smještenog na području Grada, nabavu strojeva, alata, informatičke opreme i poslovnog softwarea, preko uvođenja i implementiranje sustava upravljanja kvalitetom i okolišem, te edukacije, koje uključuju različite vrste stručne izobrazbe i usavršavanja, u svrhu unaprjeđenja poslovanja registrirane djelatnosti.’ – prokomentirali su nam početkom godine u Gradu i dodali da je posljednjih devet godina ugovoreno i dodijeljeno gotovo 8 milijuna kuna potpora.

U 2018. godini ukupno je dodijeljeno 779.387,52 kuna bespovratnih potpora, a lani 1.265,285 kuna bespovratnih potpora poduzetnicima, i to kroz tri natječaja. U 2019. godini, raspisan je i natječaj za dodjelu potpora za poticanje kreativne industrije grada Splita u 2019. godini, a ukupno je dodijeljeno  235.284,75 kuna bespovratnih potpora obrtima i trgovačkim društvima. Raspisan je i natječaj za bespovratne potpore sredstava za poticanje start-up poduzetništva u 2019. godini vrijednih 250.000 kuna .

U planu za 2020. godini bila su sredstva za dodjelu bespovratnih potpora vrijedna 2 milijuna kuna i dodatnih 500.000 za projekt  podrške poduzetnicima početnicima.

Zbog korona krize mjere su se usmjerile u saniranje posljedica.

Niz mjera za poduzetnike donesen je početkom travnja, primjerice, ne plaćanje zakupnine za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Grada Split, oslobađanje plaćanja naknada za koncesiju u obavljanju komunalnih djelatnosti, plaćanja komunalnih naknada…

U proračunu je osigurano i 1,2 milijuna kuna s planom od 4 milijuna kuna kroz rebalans do kraja godine, za pomoći mirko, malim i srednjim subjektima. Riječ je o potporama za otvaranje novih radnih mjesta u gradu Splitu, takozvanih COVID 19 potpora.

‘Svima nam je isti cilj, što prije stati na svoje noge i pokrenuti splitsko gospodarstvo. Vjerujem kako potpora od četiri tisuće kuna po novozaposlenoj osobi svakom poslodavcu u ovom neplaniranom kriznom razdoblju dobro dođe’ – rekao je nedavno gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Grad je uspješan i u projektu Zaželi putem kojeg je u posljednje dvije godine zaposleno 50 žena, a uključio se je i u drugu fazu projekta.

Nakon Splita, najveći rast zaposlenih imao je Grad Slavonski Brod – 1.403 zaposlena više, pa Rijeka – 1.311  više zaposlenih, Osijek – 961 te Velika Gorica – 812 više zaposlenih u ožujku 2019. u odnosu na ožujak 2018. godine.

Velika Gorica: Grad koji privlači sve više investitora

Grad Velika Gorica intenzivno provodi brojne  mjere i aktivnosti koje se najizravnije odnose na održivi razvoj obrta, malog i srednjeg poduzetništva, njihovo očuvanje, razvoj, konkurentnost, rast zaposlenosti, promociju poduzetništva te stvaranje poduzetništvu usmjerenog i obrazovanog kadra.

Kao primarni ciljevi gospodarske politike Grada Velike Gorice investicije su visoko pozicionirane zbog svoje važnosti za budući razvitak grada. Unazad nekoliko godina u Velikoj Gorici je pokrenut veliki investicijski ciklus što pokazuje svu raznovrsnost velikogoričkog gospodarstva i potencijala za poslovanje. U tu svrhu Grad je pokrenuo brojne programe i aktivnosti, poput dodjele bespovratnih sredstava, osnovao potporne institucije i poduzetničke zone. Osim toga osigurane su i poticanje mjere kroz subvencije i olakšice investitorima gdje se komunalni doprinos umanjuje u rasponu od 10 do 90 posto, a komunalne naknade se oslobađaju poduzetnici ako prvi puta započinju obavljati proizvodnu djelatnost u visini od 100 % iznosa za prvu godinu, 50 % za drugi i 25 % za treću godinu.
Grad Velika Gorica uvela je institut „osobnog investicijskog pratitelja“ u cilju što bržeg rješavanja administrativnih prepreka. Njihova zadaća je pomaganje investitorima u ishođenju potrebne dokumentacije te u aktivnostima koje bi dovele do ostvarenja planirane investicije u najkraćem mogućem roku.

U posljednjih dvije godine u nizu velikih investicija, Grad je postao pravo poslovno središte za mnoge velike kompanije.

Radi izvrsne lokacije, blizina Zračne luke, obilaznice Zagreb – Velika Gorica te autoputa Zagreb – Sisak,  velike hrvatske, ali i multinacionalne tvrtke prepoznale su Veliku Goricu  kao odlično mjesto za kapitalne investicije .

U Velikoj Gorici je otvoren logističko distributivni centar Atlantic grupe . Investicija u izgradnji i opremanju vrijedna je 20 milijuna eura i realizirana je u suradnji sa strateškim partnerom, tvrtkom Kamgrad, u roku od sedam mjeseci. Ovaj objekt objedinjuje ukupne skladišne kapacitete Atlantic grupe na području Zagreba i središnji je logistički centar za hrvatsko tržište.

– Atlantic grupa je naš grad prepoznala kvalitetnim mjestom za svoju investiciju. Tom doista vrijednom investicijom dobivamo nova radna mjesta ali i podršku ukupnom gospodarstvu grada. Siguran sam da Atlantic grupa prepoznaje interes uključivanja u lokalnu zajednicu kao što i mi prepoznajemo važnost njihovog dolaska u naš grad. Mogu reći i da smo postali Grad pošte. Riječ je o kapitalnoj investiciji Hrvatske pošte i vrijednom logističkom kapacitetu koji bi trebao dodatno razviti ovaj sektor poslovanja u Hrvatskoj. U novi sortirni centar u Velikoj Gorici Hrvatska pošta je uložila 345 milijuna kuna, a prostire se se na 38 tisuća metara kvadratnih i svakodnevno na posao dolazi 2000 ljudi. Radi blizine i dobre povezanosti s metropolom sve više mladih obitelji se odlučuje doseliti u Veliku Goricu zbog prednosti koje Grad pruža , porasla je potražnja za kupnju ili najam stana. S ciljem dodatnog poticanja poduzetništva u našem gradu, posebice poduzetnika okrenutih novim tehnologijama i kreativnim uslugama, Grad Velika Gorica pokrenuo je projekt start-up inkubatora . U prostoru start-up inkubatora poduzetnici će imati osigurane uredske prostore sa svom potrebnom poslovnom infrastrukturom, ali isto tako i savjetodavnu podršku u svom radu. Ovo je prvi ovakav prostor u Velikoj Gorici, a u planu je i izgradnja velikog poduzetničkog inkubatora uz sufinanciranje sredstvima iz EU fondova. Od grada iz kojeg su ljudi svako jutro putovali na posao u Zagreb, postajemo grad u koji ljudi dolaze na posao i dolazit će sve više – poručio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Nakon Velike Gorice rast zaposlenosti imali su gradovi Zadar – 755 više zaposlenih te Koprivnica – 669.

Koprivnica: Najveći rast zaposlenosti u industriji

Najveći porast, i to više od 300 novih radnih mjesta bilježimo u industriji i to prerađivačkoj koja predstavlja i naš najveći potencijal. Kao rezultat velikih investicija bilježimo rast u Belupu (nova tvornica krutih lijekova), Hartmannu (koji je zadnjih godina udvostručio proizvodne kapacitete u proizvodnji papirne ambalaže za svježa jaja), Vemo-tradu (proizvodnja papirnatih vrećica). Sve su to kapaciteti namijenjeni izvozu. Također, broj poduzetnika je povećan za pet posto te su i oni doprinijeli općem rastu broja zaposlenih. Veliki skok novozaposlenih (+154) imamo u segmentu obrazovanja i to najviše zbog rasta i razvoja Sveučilišta Sjever. Najveći postotni rast zabilježen je u ostalim uslužnim djelatnostima, pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane. Najveći je pad zaposlenosti je u državnoj administraciji.

Kao i svugdje, virus je uzrokovao povećanje nezaposlenosti. Tijekom krize, broj nezaposlenih povećan je za 120-150 te se to odrazilo i kroz pad prihoda od poreza na dohodak od oko pet posto.

‘Grad novim investitorima osigurava kompleksan i širok spektar pogodnosti koje su najvećim dijelom povezane s našim gospodarskim zonama. Najznačajnija mjera svakako je to što u gradu Koprivnici nije uveden prirez. Među važnim mjerama je umanjenje komunalnog doprinosa u visini od 50 do 100 posto za investitore koji grade, a imaju sklopljen ugovor o kupnji ili pravu građenja s Gradom u poduzetničkim zonama koje oprema Grad Koprivnica; zatim oslobođenja i/ili umanjenja plaćanja komunalne naknade od 25 do 100 posto, prodaja zemljišta u poslovnim zonama uz popuste od 15 do 100 posto te davanje prava građenja i otkup zemljišta u slučaju završetka izgradnje unutar 2 godine za 1 kunu. Trenutno je otvoren Javni poziv za sve poduzetnike i obrtnike te im je na raspolaganju 250 tisuća kuna.’ – kaže gradonačelnik Mišel Jakšić.

Nakon Koprivnice sa 633 više zaposlenih slijedi Grad Zaprešić, sa 566 više spomenuto Kutjevo dok je u Gradu Dugo Selo taj porast bio za 525 osoba. (L.K.)